YinYang Breath®: wat is het en hoe kan je het leren? Interview met ademopleiders Anneke Hetterscheid en Justin van den Berg

Ook al is het een vrij beroep, ademcoach worden doe je niet zomaar. Een goede, gedegen ademcoachopleiding is van groot belang. De juiste keuze maken voor een opleiding die past bij jou, is dan ook erg belangrijk.

Lees ook: Hoe kies je de juiste ademopleiding?

Er is alleen veel aanbod, en dat maakt het soms lastig kiezen. The Breathwork Movement wil je helpen door een beeld te schetsen van de personen achter de diverse ademopleidingen, en uit te leggen wat de diverse ademopleidingen precies inhouden. Want ze zijn immers allemaal anders, en allemaal uniek. Zo kan jij een betere keuze maken.

In dit artikel maak je kennis met Anneke Hetterscheid, ademtherapeut, holistisch healer en oprichter van Het Coach Lokaal, en Justin van den Berg, ademtherapeut, ijsbad trainer en oprichter van Primal Focus. Anneke is de grondlegster van YinYang Breath®, en samen geven zij de opleiding tot YinYang® ademtherapeut.

Wij kunnen niet genoeg blijven benadrukken hoe belangrijk het is dat ademwerk holistisch wordt benaderd, waardoor psychologie, lichaamswerk, spiritualiteit en fysiologie samenkomen.
— Anneke Hetterscheid & Justin van den Berg

Anneke Hetterscheid & Justin van den Berg

Anneke Hetterscheid en Justin van den Berg geven samen de opleiding tot ademtherapeut en YinYang Breath® facilitator. Hun 12-daagse ademopleiding duurt zes maanden, bedoeld voor iedereen die op professionele wijze wil werken met de adem.

Anneke Hetterscheid en Justin van den Berg geven samen de opleiding tot YinYang® ademtherapeut. Hun 12-daagse ademopleiding duurt zes maanden en is bedoeld voor iedereen die in de praktijk op professionele wijze wil werken met de adem.

Anneke en Justin onderscheiden zich van andere opleiders door de brede aanpak, door hun holistisch perspectief op ademwerk, en uiteraard door hun mooie YinYang-energie die ze samen inbrengen. Samen leggen ze de verbinding tussen fysiologie, wetenschap, energiewerk en spiritualiteit.

Om meer te weten over hun opleiding en waar YinYang Breath® precies voor staat, sprak ik met Anneke. Wat is haar kijk op het ademcoachingsvak, en hoe ziet de ademopleiding die ze samen met Justin geeft eruit?

Een goede ademcoach heeft een diepe innerlijke verbinding en begrijpt het belang van zelfzorg.

Waar moet in jullie ogen een goede ademcoach aan voldoen?

Anneke: “Ten eerste gaat het bij ademcoaching om innerlijke verbinding en zelfzorg. Een goede ademcoach heeft een diepe innerlijke verbinding en ondersteunt zelfzorg. Je bent je bewust van de energiestromingen, zowel binnen jezelf als in het energetische veld dat ontstaat bij je cliënten tijdens ademsessies. Je belichaamt deze integratie van bewustzijn en zorg, waardoor je anderen effectief kunt begeleiden naar een diepere verbinding met zichzelf.

Daarnaast is kennis van anatomie en fysiologie belangrijk: het begrijpen hoe de ademhaling werkt, inclusief de structuur van de ademhalingsorganen en mechanismen die hierbij betrokken zijn. Je moet beperkende ademhalingspatronen kunnen identificeren bij je cliënt, en technieken kunnen toepassen om deze te verbeteren. Het gaat dus ook om ademhalingstechnieken, zodat je weet hoe verschillende verbonden ademritmes hun verschillende uitwerkingen hebben op lichaam en geest. Ook wil je kennis hebben van stressmanagement en ontspanningstechnieken, en het verband begrijpen tussen stress en de adem.

Tenslotte draait het bij ademcoaching om het goed kunnen begeleiden van je cliënten. Je moet verschillende adempatronen goed kunnen beoordelen en op basis hiervan gepersonaliseerde coachingstrajecten kunnen opstellen. Communicatie en coachingsvaardigheden zijn hierbij ook essentieel. Dit omvat empatisch luisteren, een motiverende gespreksvoering en het kunnen geven van duidelijke instructies.”

Wij geloven dat je eigen persoonlijke groei en ontwikkeling noodzakelijk is wanneer je de adem als therapeutische werkvorm professioneel wilt kunnen toepassen.
Anneke Hetterscheid en Justin van den Berg geven samen de opleiding tot ademtherapeut en YinYang Breath® facilitator. Hun 12-daagse ademopleiding duurt zes maanden, bedoeld voor iedereen die op professionele wijze wil werken met de adem.

Wat leer je tijdens jullie ademopleiding?

“Tijdens onze opleiding word je opgeleid tot ademtherapeut, waarbij we ons richten op het gehele spectrum van ademcoaching. Je leert diverse adem- en coachingstechnieken die jou de tools geven die je nodig hebt om cliënten goed te kunnen begeleiden in hun reis van persoonlijke groei.

Het belangrijkste deel hierbij is zelfontdekking. Jouw persoonlijke groei en ontwikkeling staan centraal. We leggen veel nadruk op het belang van persoonlijke ervaring met ademwerk, en het integreren van de bewust verbonden adem in jouw dagelijkse leven gedurende de opleiding.

Door je persoonlijke ademproces te doorlopen, leer je niet alleen hoe de adem werkt, maar ontdek je ook je eigen blokkades en barrières. Wij geloven dat je eigen persoonlijke groei en ontwikkeling noodzakelijk is wanneer je de adem als therapeutische werkvorm professioneel wilt kunnen toepassen bij anderen.”

We zagen in onze trainingen al snel dat er behoefte was aan meer verdieping in de adem. Zo is de volwaardige opleiding tot ademtherapeut ontstaan.

Je wordt opgeleid tot YinYang® ademtherapeut, wat houdt dit in?

“YinYang Breath® symboliseert de dualiteit van de adem, zowel de nemende als gevende kant. De adem die je neemt - de inademing: yang - en de adem die je weggeeft - de uitademing: yin - laten je, bij de juiste inzet, uitkomen in een groter veld. Een veld waarin je antwoorden en heling kunt vinden.

Daarnaast staat YinYang ook voor het samenspel van de energieën van mij en Justin. Waar ik eerder de Yang-energie vertegenwoordig, doet Justin dat voor de Yin-energie. Het symboliseert de harmonie die we ook in onze opleiding nastreven.

We geloven dat YinYang Breath® een krachtig en holistisch programma is dat de deelnemers de tools biedt om een diepere verbinding te vinden met zichzelf en hun toekomstige cliënten, dankzij de brede aanpak en de afwisseling tussen theorie, praktijk en zelfontplooiing.”

Anneke Hetterscheid en Justin van den Berg geven samen de opleiding tot ademtherapeut en YinYang Breath® facilitator. Hun 12-daagse ademopleiding duurt zes maanden, bedoeld voor iedereen die op professionele wijze wil werken met de adem.

Hoe zijn jullie tot de opleiding gekomen?

“De eerste keer dat Justin en ik samenwerkten tijdens een ademmodule voor de Cupping Coach® opleiding die ik geef, ontdekten we dat onze energieën elkaar op een prachtige manier aanvullen. De deelnemers reageerden zo positief op onze training dat we besloten om samen 3-daagse ademtrainingen te gaan geven - die geven we overigens nog steeds. Na het succes van de eerste training zagen we al snel dat er behoefte was aan meer verdieping. Daarom besloten we om ons aanbod uit te breiden en ontwikkelden we samen een volledige ademopleiding om mensen op te leiden tot volwaardige en geaccrediteerde ademtherapeuten.

Justin en ik delen het enthousiasme en passie voor de adem, voor transformatie en voor het overbrengen van onze kennis en ervaring. Naast de ontwikkeling van onze opleiding tot ademtherapeut zijn we recentelijk ook bezig geweest met het creëren van andere ervaringen en producten die mensen kunnen ondersteunen bij hun persoonlijke groei en welzijn. Die volgen binnenkort, dus laat dit vast een kleine teaser zijn.

Omdat meerdaagse ademretraites zoveel positieve voordelen kent, organiseren we ook een 7-daagse retraite in Montenegro, die zal plaatsvinden in mei 2024. Hier bieden we een diepgaande ervaring aan, waarin ademwerk, meditatie, zelfreflectie en energiewerk worden gecombineerd. Iedereen kan hieraan deelnemen, of je nu ademervaring hebt of niet. De retraite is ontworpen als een helende en verrijkende reis waarin deelnemers uitgenodigd worden om los te laten, te ontspannen en hun energie te hernieuwen. Het programma is gericht op een diepe verbinding met jezelf en met de prachtige natuur ter plaatse. We hebben bewust gekozen voor Montenegro vanwege de prachtige en natuurlijke omgeving en de rustige en inspirerende sfeer die het landschap biedt. Deelnemers kunnen een unieke, once in a lifetime ervaring verwachten.”

Wij geloven in een serieuze benadering, maar we geven onze opleiding ook spelenderwijs en met een vleugje humor.

Als je je oriënteert op een ademopleiding, waar moet je dan rekening mee houden of op letten?

“Bij het oriënteren op een ademopleiding is het van cruciaal belang om te letten op de achtergrond en ervaring van de ademtrainers. Dit heeft een sterke invloed op de kwaliteit van de opleiding en de kennis die je zult opdoen.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de eerdere ervaringen van de deelnemers. Wij hebben talrijke positieve recensies ontvangen, waarbij deelnemers aangeven dat onze ademopleiding een diepgaande impact heeft gehad op hun leven.

Wij kunnen niet genoeg blijven benadrukken hoe belangrijk het is dat ademwerk holistisch wordt benaderd, waardoor psychologie, lichaamswerk, spiritualiteit en fysiologie samenkomen. Door deze elementen te combineren, bieden wij als opleiders een ademopleiding die voldoet aan hoge kwaliteitsnormen en die een solide basis biedt voor persoonlijke groei en welzijn.

Wij geloven in een serieuze benadering, maar we geven onze opleiding ook spelenderwijs en met een vleugje humor. We vinden het belangrijk dat het leerproces plezierig en inspirerend is, waardoor de deelnemers zich op hun gemak voelen en openstaan voor nieuwe ervaringen en inzichten. Dit zorgt voor een ontspannen en verrijkende leeromgeving waarin deelnemers zich kunnen ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel niveau.”


Opleiding tot YinYang® ademtherapeut

Alle informatie over de ademopleiding van Anneke en Justin vind je op www.hetcoachlokaal.nu. Na het volgen van deze 12-daagse opleiding tot YinYang® ademtherapeut is het mogelijk je kennis verder uit te breiden met 2-daagse masterclasses: het geven van ijsbaden, of ademwerk voor groepen.

De opleiding wordt gegeven in Het Coach lokaal in Doetinchem. De eerstvolgende startdatum is het weekend van 12 januari 2024. Meer info:


Bekijk ook: