Hoe kies je de juiste ademopleiding?

Denk je erover om ademcoach/therapeut te worden? Dan is het in eerste instantie flink zoeken naar de geschikte opleiding die precies bij jou past. Hoe kies je de juiste ademopleiding? Dit artikel helpt je op weg.

Een goede ademopleiding is super waardevol

De populariteit voor ademwerk blijft groeien. Steeds meer mensen komen ermee in aanraking, en als dat eenmaal gebeurt, dan kan (en wil) je niet meer terug. Velen denken er dan ook over een opleiding te doen, voor het persoonlijk ontwikkelingsproces, of om ademwerk aan anderen te kunnen gaan doorgeven.

Wat de motivatie ook is, een opleiding in ademwerk is altijd een goed idee. Je zult een enorme persoonlijke groei meemaken. Als trainer, en als mens. Maar het is wel zaak dat je op de juiste plek terecht komt. Een plek die bij jou en jouw wensen past.

Hoe kies je (voor jou) de juiste ademopleiding? Hierbij een stappenplan met tips waar je rekening mee moet houden.

1. Check eerst het overzicht van ademopleidingen op dit platform

Toen ik me een tijd terug zelf ben gaan oriënteren op ademopleidingen, bleek het lastig zoeken. Google is je enige optie, aangezien er nergens een goed overzicht beschikbaar is. Zodoende dat ik besloot er zelf een te maken.

Op The Breathwork Movement vind je een uitgebreid overzicht van ademopleidingen in Nederland en België. Neem daar dus eerst een kijkje. Kijk wat je aanspreekt. Luister naar je gevoel. Kijk hierbij niet te veel naar praktische zaken als prijs en duur van de opleiding. In eerste instantie is het belangrijk te kijken wat je het liefste zou willen, wat je hart je ingeeft. De rest volgt later.

NB. Dit overzicht is uitgebreid, maar niet volledig. En er komen steeds nieuwe ademopleidingen bij. Heb jij een opleiding en wil je je aanmelden? Kijk dan op deze pagina, of stuur een mail.

2. Denk goed na over jouw doelen en wensen

Ademopleidingen komen in alle soorten en maten. Net als ademwerk zelf. De vraag is: wat wil jij er voor jezelf uithalen? Wat is jouw doel? Wat wil je kunnen aan het eind van de rit?

Wil je diepgaand proceswerk 1-op-1 kunnen gaan begeleiden? Dan heb je aan een training van een weekend of een week niet voldoende, maar moet je eerder kijken naar de opleidingen die een tot twee jaar duren. Dit soort werk begeleiden leer je namelijk niet ‘eventjes’, hiervoor is het belangrijk dat je de tijd neemt om je erin te bekwamen, en ook jouw persoonlijke proces hierin doorloopt.

Wil je (niet al te complex) ademwerk integreren in je bestaande activiteiten als fysio, yogadocent, coach of psycholoog? Kijk dan wat hierbij past. Je kunt bijvoorbeeld (eerst) een kortere ademtraining voor (zorg)professionals volgen, om te kijken of je hier mee uit de voeten kunt. Wies van Beek van Breathcompany, als ook Rob Koning van Mister Breath, en Gjalt Vlam van Adempro hebben zulke trainingen voor (zorg)professionals. Zie de agenda voor meer aanbod. Maar een meer uitgebreide opleiding kan ook zeker aan te raden zijn, afhankelijk van jouw doel (Bijv: veel fysiologische kennis opdoen? Een meer mens-gerichte aanpak? Een combi hiervan?).

Er zijn ook veel mensen die aan een opleiding starten voor eigen persoonlijke ontwikkeling en groei in bewustzijn. Dat is op zich altijd een goed idee, in feite elke ademopleiding draagt hieraan bij. Er is niets zo moois en heilzaams om mee te werken als de adem. Kijk dan vooral wat goed voelt en wat past in jouw leven, op dit moment. En kijk ook of de ruimte die je hiervoor nodig hebt, wordt geboden in de opleiding die je kiest. Wanneer je helder hebt wat je doelen en wensen zijn, wordt het een stuk makkelijker om in de voor jou juiste richting te kijken.⁣

NB. Dit soort keuzeprocessen kunnen lastig zijn. Als je moeite hebt met kiezen, en veel hierbij twijfelt, lees dan ook mijn boek Jouw adem, jouw medicijn. Ik leg hierin (hoofdstuk 6) precies uit hoe je de adem kunt inzetten om je hart te laten spreken en de voor jou juiste keuzes in het leven te maken.

3. Voel goed welke opleider bij jou past⁣

Dit is ontzettend belangrijk. Ademwerk valt of staat bij je veilig, op je plek en op je gemak voelen, het is dan ook belangrijk dat je kiest voor een opleider bij wie je een goed en veilig gevoel bij hebt. En je mag hier de nodige aandacht en tijd aan besteden.

Kijk in eerste instantie op de website en socials van de opleider, lees uitgebreid de omschrijving van de opleiding (en evt ander aanbod), zoek naar reviews als die er zijn. Resoneert dit met wie jij bent? Pak ook zeker de telefoon op vóórdat je je ergens aanmeldt, knoop een gesprek aan. Kijk of er een klik is. Wellicht geeft de opleider ook individuele sessies, in dat geval is het ook zeker aan te raden eerst te gaan ademen bij de betreffende persoon. Je weet dan meteen wat jouw gevoel erbij is, en hebt ook ruimte om vragen te stellen.

Wat is een goede ademopleiding?

Je kunt ook kijken wie eerder de opleiding hebben gedaan, en via deze ademcoaches navraag doen. Dat kan ook voor veel helderheid zorgen.

Kortom: lees je in, stel vragen, kijk om je heen, voel aan of je goed zit. Dit is super belangrijk als je de voor jou beste keuze wilt maken en het maximale uit de opleiding wilt halen.

4. Wil je een specifieke techniek leren? Of juist een brede kijk op ademwerk ontwikkelen?

Stel, je wilt Wim Hof instructeur worden, is het uiteraard makkelijk kiezen: de Wim Hof Academy is dan in feite de enige plek waar je naartoe kunt. Of elke andere specifieke techniek met een trademark, vraagt om het volgen van de officiële, bijbehorende opleiding, als je ook daadwerkelijk dat trademark wilt voeren en volgens dat exacte protocol wilt kunnen werken. Dus het is goed om hier over na te denken. Wil je een specifieke techniek leren? Of juist een brede kijk op de adem ontwikkelen? Welke techniek(en) wil je leren? Waarom? Waarom past juist die techniek bij jou? Hoe wil je dit gaan uitdragen?

Kijk dus goed naar het aanbod van de opleiding. Sommige opleidingen behandelen slechts één methode en zorgen voor specifieke kennis en verdieping. Dat kan ontzettend waardevol zijn. Maar wellicht wil je je niet beperken, en kies je liever voor een opleiding die de adem in zijn algemeenheid centraal stelt, en niet zozeer de techniek. Of waarin je meerdere technieken leert, zodat je een goed gevulde rugzak krijgt.

5. Kijk goed naar de inhoud van een opleiding, en vergelijk

Er zit nogal wat verschil tussen verschillende ademopleidingen. Maar hoe kies je wat juist is voor jou? Als je beter in kaart hebt wat jouw doelen en wensen zijn en wat belangrijk is voor jou, kan je gaan kijken naar de inhoud van een programma. Denk hierbij aan:

  • Hoe lang neemt de opleiding in beslag?

  • Hoeveel contact- en trainingsuren zijn er?

  • Hoeveel begeleidende coaches zijn er per deelnemer?

  • Hoeveel persoonlijke mentorbegeleiding is er?

  • Hoeveel vlieguren maak je (zelf sessies begeleiden, reflectie hierop)?

  • Is er ook aandacht voor werken met groepen (dit is anders dan 1-op-1)?

  • Hoeveel theorie komt er aan bod (fysiologische kennis, of bijv traumaleer en -begeleiding)?

  • Hoeveel ruimte is er voor jouw eigen proces?

Er bestaat in Nederland en België (momenteel) geen keurmerk voor ademopleidingen. Internationaal is er de Global Professional Breathwork Alliance. Hun trainingsstandaarden zijn hier te raadplegen. Maar dan nog hangt het er volledig vanaf wat voor soort opleiding het is en op welke manier jij je wilt ontwikkelen.

6. Duik vol in je eigen proces

Ademcoach worden doe je niet in een paar dagen. Het is een intens proces, waarbij je zelf dit proces van a tot z moet begrijpen, en dus hebben doorlopen. Denk dus niet dat je er na een weekend bent, ook al lijkt het verleidelijk een short-cut te nemen.

Zie ook deze Instagram post, die daarop ingaat:

Conclusie?

Er is niet een standaard antwoord op de vraag: ‘Welke ademopleiding moet ik kiezen’. Het hangt er volledig vanaf wat je wilt. Duik daar dus eerst goed in.

En mocht je ergens over twijfelen, weet dan dat er maar één ding is dat je gegarandeerd gaat helpen: je adem. Boek een aantal sessies bij een goede coach, bezoek ademcirkels, kortom: ga ademen. Dan weet je beter wat het inhoudt, en zo komen de antwoorden altijd vanzelf. Want die zijn er namelijk al.

Kijk hier het volledige overzicht aan ademopleidingen. Kijk ook in de agenda voor nuttige workshops en trainingen.

Heb je behoefte aan persoonlijk advies? Plan dan een 1-op-1 ademconsult met me in. Ik krijg erg veel vragen gesteld via de mail over ‘wat de beste opleiding’ is voor iemand, maar kan hier alleen op ingaan wanneer ik je zie, hoor en leer kennen. Een ademopleiding kiezen is altijd een persoonlijk proces. Hopelijk heb je met dit artikel al een goede start gemaakt in jouw keuzeproces 🙏


Masterclass Ademwerk

Hoe kan je via je adem invloed uitoefenen op je gezondheid, stresslevels, slaap, innerlijke rust en geluk in je leven?

Als ademwerk nieuw voor je is kan het lastig zijn je weg te vinden. Waar te beginnen?

In de Masterclass Ademwerk leg ik je in 20 video’s exact uit waarom de ademhaling zo’n krachtige tool is en wat je er allemaal mee kan, zodat jij vandaag nog de kwaliteit van je leven kunt veranderen. Want ja, dat kan.


Bekijk ook: