De helende kracht van ademwerk en truffels - Het verhaal van adem- en psychedelicacoach Angela van der Ploeg

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van Angela van der Ploeg - Adem- en psychedelicacoach in Tiel.

Tot op de dag van vandaag ben ik mindblown over de kracht van de adem. We kunnen het gewoon zelf, het zit allemaal in ons! Het is zo logisch en een wonder tegelijk.
— Angela van der Ploeg

Angela van der Ploeg - Adem- en psychedelicacoach

Angela van der Ploeg is ademcoach en begeleid truffelceremonies in Tiel. Ademwerk en psychedelica kunnen inzichten geven die levensveranderend zijn.

Angela van der Ploeg groeide op in een onveilige situatie. Veel chaos, weinig stabiliteit. Het maakte dat ze snel volwassen moest worden, maar het verwijderde haar van haar kern. Lange tijd liep ze tegen dezelfde muur aan van stress en depressieve gevoelens, totdat het werken met de ademhaling en psychedelica hierin voor haar al het verschil maakten.

Ademwerk en psychedelica kunnen inzichten geven die levensveranderend zijn. Dat heeft Angela zelf in haar leven mogen ervaren, vandaar ook dat ze dit werk met zoveel bezieling kan delen met anderen in hun helingsproces.

“Ademwerk en sessies met psychedelica hebben mij terug gebracht naar dat wat ik altijd al wist. Naar wie ik altijd al was. Dat is wat ik iedereen gun!” - Angela van der Ploeg

Lees hier het persoonlijke verhaal van Angela, en ontdek de kracht van ademwerk en psychedelica om je (weer) richting te geven op jouw levenspad.

Zonder voldoende liefde voor jezelf gaat het vroeg of laat wringen.

Wat doet een adem- en psychedelicacoach?

“Als adem- en psychedelicacoach werk ik zowel met de ademhaling als met psychedelische truffels. Deze twee zijn prachtig los van elkaar, maar wanneer je ze combineert kan dit ook waanzinnig helend werken.

Ik geef ademsessies - 1-op-1 of in kleine groepen - waarbij ik werk met verschillende ademtechnieken, aansluitend bij de persoon, soms gecombineerd met lichaamswerk. Ook werk ik als ademcoach op festivals en retraites of retraitedagen. Daarnaast geef ik sessies waarin ik de adem combineer met een microdosering truffels. Hierdoor kan je een nét wat diepere reis maken en makkelijker in je lijf zakken. Het is echt heel mooi om te zien wat dit mensen brengt.

Het geeft erg veel voldoening om mensen te kunnen helpen die vaak zowel fysiek als mentaal klachten ervaren doordat zij onvoldoende leven vanuit hun gevoel, vanuit het hart. Mensen die zich, altijd meer dan ze zouden willen, laten leiden door hun hoofd. Hoewel de klacht of hulpvraag kan verschillen, denk ik dat het bijna altijd terug te brengen is tot één ding: de liefde die je voor jezelf hebt. Zelfliefde, daar draait het om. Vind jij jezelf de moeite waard om goed voor te zorgen? Durf jij jezelf te omarmen met alles dat je bent en voelt? Wanneer je dit niet doet, gaat het vroeg of laat wringen.”

Angela van der Ploeg is ademcoach en begeleid truffelceremonies in Tiel. Ademwerk en psychedelica kunnen inzichten geven die levensveranderend zijn.

Waar is jouw liefde voor persoonlijke ontwikkeling en heling ontstaan?

“Ik heb een lange en ook uitdagende weg afgelegd om te staan waar ik nu sta, en de middelen waarmee ik nu werk hebben hier een onmisbare rol in gespeeld. Ik heb zelf mogen ervaren hoe krachtig en helend het kan werken.

Na een onstabiele, en onveilig voelende jeugd, belandde ik al op vrij jonge leeftijd bij een psycholoog. Er volgden verschillende vormen van therapie en coaching die me hielpen om beter om te gaan met de symptomen van het trauma dat ik had opgelopen, maar nooit voelde ik me echt mezelf. Ik leefde voor mijn gevoel onder een grijze sluier, en raakte meerdere malen in een burn-out en depressie.

Toen het weer de verkeerde kant op leek te gaan, vertrok ik met mijn toenmalige vriend voor ruim een jaar naar het buitenland. Deze reis kwam precies op het goede moment en is het begin geweest van inzien dat het ook anders kon. Ik hoefde geen leven te leiden waarin ik me niet mezelf voelde, waarin ik werk deed dat niet bij me paste en dat teveel van me vroeg, waarin ik steeds opnieuw tegen de lamp liep en burn-outs of depressies op de loer lagen. Iets in mij geloofde dat er meer mogelijk moest zijn. Dat er een manier moest zijn waarop ik meer levensgeluk zou ervaren. Dat ik een vrij en rijk leven zou kunnen hebben, en dan heb ik het niet over geld.

Na terugkomst ben ik vrij snel voor mezelf begonnen. Ik werkte voorheen in de horeca en de zorg, die twee heb ik altijd gecombineerd. Ik ben een zorgzaam type en vind het fijn als mensen zich prettig, veilig en gehoord en gezien voelen. In feite was het mijn rol om mensen gelukkiger te maken, zowel klanten als personeel. Vanuit het idee dat hoe gelukkiger iedereen is, hoe gezonder, hoe meer geld er bespaard kan worden, dus hoe meer geld er verdiend kan worden. Het voelde voor mij echter veel te veel op geld gericht, dat vond ik lastig. Ik sprak vaak vrouwen van mijn eigen leeftijd die tegen dezelfde thema's als ik aanliepen. Thema's die eigenlijk helemaal niet gingen over het werk dat ze deden, maar over wie zij als persoon waren en wat zij hadden meegemaakt. Zij hadden veel meer de behoefte om in de eerste plaats over zichzelf te leren en zelf stevig in hun schoenen te staan, voordat zij op een juiste manier leiding konden geven aan horeca of zorgpersoneel.

Dankzij een businesscoach kwam ik zelf in aanraking met spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Er ging een wereld voor me open. Er bleken nog zoveel meer mogelijkheden te zijn om mezelf te leren kennen en te helen, en dus ook anderen. Vanuit de behoefte die ik als hospitalitycoach zag bij (potentiële) klanten ben ik retreats gaan organiseren op Texel, waar ik toen woonde. Volledig op maat gemaakt en veel 1-op-1. Een weekend voor jezelf. Altijd met verdieping, ontspanning, plezier en een beetje uit de comfortzone.”

Door ademwerk met een microdosering truffel te combineren is er minder intens ademwerk ‘nodig’ en kun je met minder ‘hard werken’ dezelfde diepte en heling ervaren als met een hele intense ademsessie.

Ook al met truffels en ademwerk?

“Nee dit kwam later, nadat ik zelf voor het eerst een truffelreis bijwoonde. Ik was compleet verbijsterd. Dit zette zoveel in gang dat ik uiteindelijk zelf truffelceremonies ben gaan begeleiden. Vanuit mijn achtergrond in de psychiatrie en een opleiding psychologie & coaching heb ik veel ervaring met groepswerk, traumaverwerking en de begeleiding die daarbij hoort. Voor mij was het dus vooral belangrijk te gaan leren werken met de truffel. Hier heb ik veel onderzoek naar gedaan, onder meer door veel te lezen, veel zelf te experimenteren, en van ervaren begeleiders te leren.

Het ademwerk kwam weer wat later, toen ik een groepsretraite op Texel organiseerde en ik iemand had uitgenodigd om een sessie met cacao en microdoseren te geven. Zij verweefde daarin ook ademwerk en dat was zo prachtig! Vanaf dat moment ben ik zelf ademwerk gaan beoefenen. Later volgde ook de ademopleiding van Heleen Ytsma, en kwam ik 'per ongeluk' terecht bij de live opnames van Level 1 van Kasper van der Meulen omdat Heleen onverwacht niet kon en ik haar plek over mocht nemen. Daar sloeg de vonk echt over!

Ik wilde naast het werken met truffels ook iets kunnen aanbieden waarbij niets van buitenaf wordt toegevoegd, juist iets dat volledig uit onszelf komt. Ademwerk bleek een schot in de roos. Het is zo krachtig! Tot op de dag van vandaag ben ik mindblown over de kracht van de adem. We kunnen het gewoon zelf, het zit allemaal in ons. Het is zo logisch en een wonder tegelijk.

Ik bied ademwerk en mijn werk met truffels nu dus los aan, maar ook samen. Met name het microdoseren van truffels in combinatie met de adem is prachtig. Een sessie ademwerk kan namelijk best intens en belastend zijn voor je systeem/zenuwstelsel. Door hier een microdosering truffel aan toe te voegen is er minder intens ademwerk ‘nodig’ en kun je dus met minder 'hard werken' dezelfde diepte en heling ervaren als met een hele intense ademsessie.”

Ik leef zoveel meer vanuit mijn gevoel, veel meer in het hier en nu, veel bewuster.

Hoe kan je de kracht uitleggen die ademwerk heeft gehad op jouw leven?

“Ademwerk heeft een enorme invloed op mijn leven gehad. Niet alleen op mentaal en emotioneel vlak, maar ook fysiek. Als voorbeeld: toen ik 18 was werd een versleten tussenwervelschijf in mijn rug vastgesteld. Hier heb ik door de jaren heen altijd last van gehad, tót het moment dat ik via de adem de weg naar binnen ben gaan maken. Ik leerde dat de oorzaak van mijn pijn helemaal niet per se een fysieke oorsprong hoefde te hebben. Mijn lijf was uit balans, het droeg teveel met zich mee. Door middel van ademwerk ben ik dit laagje voor laagje gaan loslaten.

Doordat ademwerk nu zo geïntegreerd is in mijn leven kan ik mezelf veel beter in balans houden. Het helpt mij om spanning en emoties te doorvoelen, los te laten en uit te ademen. Zo krijgt het geen kans zich op te slaan in mijn lichaam en voor pijn of ongemak te gaan zorgen.

De adem heeft dus op alle vlakken een enorme impact gehad op mijn leven - en nog steeds. Ik leef zoveel meer vanuit mijn gevoel, veel meer in het hier en nu, veel bewuster. Natuurlijk dreig ik nog weleens te verdwalen in de waan van de dag, maar dat merk ik nu veel sneller op. Ik weet dan precies wat mijn lijf nodig heeft om weer terug te komen naar rust en balans.”

Ik plak ‘s nachts een stukje tape op mijn mond zodat ik door de nacht heen niet door mijn mond adem. Dit maakt dat ik zoveel frisser opsta!

Hoe is de adem verweven in jouw dag?

“Ik ben waarschijnlijk niet het beste voorbeeld als het gaat om discipline en vaste rituelen. Ik werk een aantal nachtdiensten per maand in de zorg, dat maakt het op die dagen sowieso lastiger. Op andere dagen sta ik op tijd op, tussen half 6 en half 7, waarna ik altijd eerst incheck bij mezelf. Hoe voelt mijn lijf? Hoe is mijn adempatroon? Hoe is mijn hartslag? Voel ik me ontspannen of sta ik gelijk 'aan'?

Aan de hand daarvan doe ik 10 tot 15 minuten ademhalingsoefeningen. Bijvoorbeeld Wim Hof, verbonden ademen, breath of fire of juist een kalmerende down regulation oefening, net wat ik op dat moment nodig heb. Een koude douche volgt bijna altijd.

Daarna is het afhankelijk van hoe mijn verdere dag eruit ziet. Ik houd erg van slow mornings dus eigenlijk plan ik nooit iets voor 10.00 uur. Deze tijd gebruik ik om lekker te lezen, even naar buiten te gaan of gewoon helemaal niks te doen. Ik start mijn dag hierdoor altijd heel relaxed en dat vind ik een ongelofelijke luxe.

Door de dag heen zijn er vaak momenten dat ik me even bewust word van mijn ademhaling en die, indien nodig, weer terugbreng naar waar die hoort. Over het algemeen gaat dit niet gepaard met langere oefeningen. 's Avonds voor het slapen gaan doe ik in bed wel een korte ademoefening om mezelf te ontspannen, en soms vind ik het prettig om met een geleide meditatie in slaap te vallen. Oh en.. lifechanger: Ik plak een stukje tape op mijn mond zodat ik door de nacht heen niet door mijn mond adem. Dit doe ik nu een jaar en maakt dat ik zoveel frisser opsta! Echt heel fijn.”

Laat je niet gek maken door wat je voorbij ziet komen aan heftig en diep ademwerk. Dat is niet waar je hoeft te beginnen of wat je überhaupt zou moeten nastreven. Het mag rustig, liefdevol en zacht.
Angela van der Ploeg is ademcoach en begeleid truffelceremonies in Tiel. Ademwerk en psychedelica kunnen inzichten geven die levensveranderend zijn.

Als mensen nieuw zijn met ademwerk, wat is dan jouw advies?

“Ik ben zelf begonnen met bewust stil te staan bij mijn ademhaling op het toilet. Ja, echt! Het leek me allemaal lastig en moeilijk. Geen tijd, je kent het wel. Maar op het toilet had ik wel even tijd, dus wat ik deed: voeten stevig op de grond, een hand op mijn hart, andere hand op mijn buik en een paar keer bewust naar mijn buik ademen. Neus in, mond uit. Zo simpel kan het zijn, baby steps zijn ook steps!

Laat je vooral niet gek maken door wat je soms voorbij ziet komen aan heftig en diep ademwerk. Dat is niet waar je hoeft te beginnen of wat je überhaupt zou moeten nastreven. Het mag rustig, liefdevol en zacht. Dat is sowieso mijn boodschap: wees lief voor jezelf. Ontdek de magie van de adem op een rustige, liefdevolle manier en gun jezelf die meer ontspannen staat van zijn. Je zult zien dat het een verrijking zal zijn op je leven!”

Tot slot, heb je nog een goede (adem)boekentip?

“dit is toch wel Het nieuwe ademen van James Nestor. Alleen al het deel waarin je leest over hoe onze schedel vervormd is door de jaren heen en het effect daarvan op onze ademhaling... Hier had ik nooit bij stilgestaan! Ik ben sowieso een sucker voor onderzoeken en weetjes rondom de evolutie van de mens, dus ik vond dit boek mega interessant. Nestor neemt je helemaal mee in zijn onderzoek en het boek leest heel makkelijk weg. Daarnaast staan er ook veel praktische tips in, altijd fijn!”

Tip: luister deze en meer boeken op Storytel.


Angela van der Ploeg

Meer weten over Angela en haar werk? Kijk op www.angelavanderploeg.com.
Volg Angela via haar socials voor de laatste updates:

facebook.com/angela.vanderploeg.5
instagram.com/angelavanderploeg
linkedin.com/in/angela-van-der-ploeg-29537386
tiktok.com/@angelavanderploeg


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: