Ademwerk vs praattherapie? Holistisch psycholoog en ademcoach Aileen Kennedy legt uit

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van Aileen Kennedy, holistisch psycholoog en breathwork facilitator.

Mijn visie is dat over tien jaar ademwerk net zo gewoon is als naar de sportschool gaan. De wereld zal er een stuk mooier uitzien.

Aileen Kennedy - Therapie & Ademwerk

Nadat jaren als GZ-Psycholoog en EMDR therapeut te hebben gewerkt, heeft Aileen Kennedy de overstap gemaakt naar meer holistisch werken, als holistisch psycholoog en ademcoach.

Nadat jaren als GZ-Psycholoog en EMDR therapeut te hebben gewerkt, heeft Aileen Kennedy de overstap gemaakt naar meer holistisch werken, als holistisch psycholoog en ademcoach. Het is haar roeping geworden om met name vrouwen te ondersteunen om (terug) bij zichzelf te komen en ten volste kunnen leven. Vanuit hun mooiste zijn, en hun ware kracht.

Met ademwerk, zo heeft Aileen in de praktijk gezien, kan je veel (meer) bereiken wat vaak niet lukt in een reguliere (praat)therapiesessies. Ze wist meteen: de adem is de sleutel. Inmiddels biedt ze groepsademsessies aan met PSYCHEDELIC BREATH en werkt ze 1-op-1 met Transformational Breath coaching.

Hier vertelt ze haar verhaal. Waarom heeft specifiek ademwerk haar zo gegrepen, hoe werkt het precies, en wat kan je ermee bereiken?

Ik zag direct dat je met een ademsessie veel kan bereiken wat vaak niet lukt in een reguliere (praat)therapiesessie.
Aileen Kennedy: "met een ademsessie kan je veel meer bereiken wat vaak niet lukt in een reguliere (praat)therapiesessie."

Aileen, holistische therapie en ademwerk, hoe ziet dit er in de praktijk uit?

“Ik heb een achtergrond als psycholoog en therapeut, en in de laatste paar jaar is ademwerk een belangrijke rol gaan spelen in de manier waarop in mensen begeleid. Ik heb een holistische kijk op en benadering van gezondheid en het leven, en geloof in echte gezondheid, niet in het verdoven van symptomen. Ademwerk faciliteert de reis van hoofd naar hart. Uit het drukke denken, in het lichaam, daar waar je je intrinsieke gezondheid en kracht kunt herontdekken en weer echte veiligheid kunt ervaren.

Ik werk met name met vrouwen. Mijn specialisatie ligt in de transformatieperiode rondom het moederschap, waar ook bijvoorbeeld (omgaan met) miskraam, verlies, een kinderwens en vruchtbaarheidsproblemen komen kijken. Ik ben er dus ook voor vrouwen die geen moeder zijn.

In mijn privé ademcoachingsessies begeleid ik vrouwen in een bepaald thema of vraagstuk, en werken we met een intentie alvorens we een ademsessie ingaan. Tijdens ademtrajecten richten we ons op een specifiek doel en gaan we echt de diepte in. Er is dan echt de tijd om te onderzoeken: waar wil je je op richten? Wat wil je veranderen in je leven? Waar wil je duidelijkheid over? In therapiesessies kunnen we ook ACT (Acceptance Commitment Therapy) en EMDR inzetten wanneer dit dienend is. Ook verwerk ik vaak mindfulness beoefening in mijn sessies en therapie.

Naast 1-op-1 begeleiding geef ik ook groepssessies, speciale events met ademwerk en retreats. Vaak is dit in Amsterdam, soms ergens anders in Nederland, en ook regelmatig op Ibiza, waar ik graag kom. Ik werk met cacao en microdosing tijdens mijn sessies, en ook muziek speelt een belangrijke rol. Muziek is tijdens mijn ademsessies zelfs essentieel! Ik stel mijn eigen sets samen, en werk samen met verschillende dj's, soundhealers en muzikanten.”

Ademwerk zie ik als een ‘super highway to self’. Je komt zo snel en zo diep in je eigen kern.

Waarom werk je specifiek zo graag met ademwerk?

“Het begon met mijn eigen ervaring. Ademwerk kwam op mijn pad op het perfecte moment, tijdens een fase in mijn leven van transitie en loslaten. Het was in de periode dat ik ging scheiden van de vader van mijn kinderen en solo moeder werd - een hele pittige tijd.

Ik kwam voor mijn eerste ademsessie terecht bij een Wim Hof instructeur. Hier had ik al wel goede dingen erover gehoord, en mijn eerste kennismaking was meteen heel bijzonder. Levensveranderend zelfs, in de zin dat ik erachter kwam dat er veel meer mogelijk is ín ons, ín het lichaam, zonder het actieve denken erin te betrekken. Er kwam bij mij veel stress los, en veel emoties. Ik had diepe inzichten over mijzelf en zag beelden en kleuren. En dat allemaal door een half uur anders te ademen. Ik stond versteld dat niet iedereen weet dat dit mogelijk is, en dat iedereen dit kan ervaren.

De eerste weken na deze adem-ervaring - ik raakte helemaal in de ban van ademsessies, dus er volgden er nog veel meer - was ik met name veel aan het loslaten, verwerken en aan het huilen. In de maanden die volgden ontstond een andere beweging in de ademsessies. Steeds meer voelde ik mijn eigen kracht, mijn essentie en mijn intuïtie, en werd mijn visie voor de toekomst helder. Ik merkte dat ik ook minder bang en onzeker werd, en steeds grotere stappen durfde te zetten in mijn leven buiten mijn comfortzone. 

Tijdens deze periode kwam ik terug bij mijn eigen essentie. Ik had mijn spiritualiteit jarenlang weggestopt, deels door ademwerk kwam ik daar weer mee in contact. Ik noem ademwerk nu dan ook een 'super highway to self'. Je komt zo snel en zo diep in je eigen kern. Ik zag direct dat je met een ademsessie veel kan bereiken wat vaak niet lukt in een reguliere (praat)therapiesessie. Ik wist meteen: dit ga ik ook geven aan mensen.”

Ik vind het prachtig om vrouwen te helpen herinneren hoe mooi, sterk en ‘het helemaal waard’ ze zijn.
Holistisch Psycholoog, EMDR therapeut en ademcoach Aileen Kennedy heeft de overstap gemaakt naar meer holistisch werken, en focust zich specifiek op vrouwen en vrouwenthema’s.

Wat heeft ademwerk jou zelf gebracht?

“Ademwerk heeft mij in een hele moeilijke periode de ruimte gegeven om diep te voelen, om mijn eigen kracht weer te ontdekken en om ontspanning en bliss te ervaren in mijn leven.

De adem geeft mij inzichten en inspiratie en het heeft mij - heel onverwachts - ook verbonden met mijn eigen levensenergie. Ik ben in contact gekomen met mijn Kundalini en dit heeft een nieuwe laag in mijn beleving en waarneming geopend.

Ademwerk heeft een enorme kracht in zich, zoveel is me duidelijk. Mijn visie is dat over tien jaar ademwerk net zo gewoon is in het dagelijkse leven als naar de sportschool gaan. De wereld zal er een stuk mooier uitzien, daar geloof ik echt in!”

Je focust je specifiek op vrouwen en vrouwenthema's, hoe is dit ontstaan?

“Na jaren met vrouwen rondom zwangerschap en bevallen te hebben gewerkt, voelde ik ook de roeping om in ademwerk specifiek met vrouwen te werken. Ik vind het zo mooi om vrouwen te helpen herinneren hoe mooi, sterk en ‘het helemaal waard’ ze zijn.

Het geeft enorm veel voldoening om vrouwen te zien opbloeien. En het past bij me. Wat ik vaak terug krijg is dat ik een hele zachte en sterke aanwezigheid heb, een feminine energie waar vrouwen zich heel erg veilig voelen.”

Tijdens ademhalingssessies spreekt het lichaam. Het is dan veilig om stress en pijn los te laten.
Holistisch Psycholoog, EMDR therapeut en ademcoach Aileen Kennedy heeft de overstap gemaakt naar meer holistisch werken, en focust zich specifiek op vrouwen en vrouwenthema’s.

Welke vrouwenthema's staan in jouw werk centraal?

“Ik heb een 1-op-1 programma specifiek voor vrouwen die in een transitie zitten. Denk aan grote life events waarbij je een ‘voor’ en ‘na’ hebt, zoals bij een burn-out, een scheiding, een groot verlies of een ziekteproces. Dit zijn namelijk heel vruchtbare periodes voor groei.

Ook heb ik een groepsprogramma dat bedoeld is voor vrouwen die meer in contact willen komen met hun eigen vrouwelijkheid, kracht en sensualiteit. Hierin bied ik diverse vormen van ademwerk aan die op verschillende manieren de intentie hebben om je te bekrachtigen en bevrijden. In mijn programma's vervlecht ik meditaties, microdosing, cacao, sharing en dans.

De vrouwen die bij mij komen, zijn klaar om met zichzelf aan de slag te gaan op allerlei lagen. Bij de een is het om dieper te leren ademen en zich hierbij veilig te voelen (bijvoorbeeld wanneer er paniekklachten zijn in de voorgeschiedenis), bij de ander is het zichzelf toestaan om 'controle' los te laten en zichzelf emotioneel te uiten, om ruimte in te nemen. Het gevoel van ruimte mogen innemen ontbreekt bij velen van ons, en het is diep helend om dit met jezelf aan te gaan.

Vrouwen met trauma zie ik ook vaak. Tijdens ademhalingssessies spreekt het lichaam. Het is tijdens ademwerk veilig om stress en pijn los te laten. Het mooiste is als vrouwen na meerdere sessies echt in contact komen met zichzelf en alles mogen voelen en uiten. Dan kunnen ze weer met levensenergie en kracht een sessie verlaten.

Door mijn diepe fascinatie voor het lichaam heb ik verschillende lichaamsgerichte cursussen gevolgd en gebruik ik aanraking, drukpunten en soms ook energetisch werk tijdens de sessies. Dit 'werk' is echt een cadeau, en geeft mij heel veel voldoening.”

Focussen op een buikademhaling en je adem vertragen helpt echt om in slaap te vallen!

Heb jij zelf een vast dagelijks ritueel als het op ademen aankomt?

“Ik heb een paar jaar lang elke ochtend om 6:30 geademd met PSYCHEDELIC BREATH. Inmiddels varieer ik meer, met bijvoorbeeld ook diverse pranayama technieken. Soms om meer tot rust te komen, soms om mezelf meer te activeren.

Als ik emoties voel onder de oppervlakte - op welk moment dan ook - dan kan tien minuten ademen al helpen om ze echt te voelen en ze weer los te laten. Om vervolgens meer lucht en lichtheid te voelen. Ik ga ook vaak, als ik wil slapen, met mijn handen op mijn buik liggen om me te focussen op de buikademhaling en het vertragen van mijn adem, dit helpt echt om in slaap te vallen!”

Als je één ademadvies mag geven, wat zou dit dan zijn?

“Volg je intuïtie. Probeer ademwerk uit bij iemand die je aanspreekt. En weet dat er veel smaken zijn, dus wees niet bang en exploreer!”

Tot slot, wat zijn jouw (adem)boekentips?

Breath van James Nestor (in het Nederlands: Het nieuwe ademen). Dit boek is super inspirerend en informatief over de kracht van de adem.

Untamed van Glennon Doyle (in het Nederland: Ongetemd leven). Ik vond dit een mega eye-opener over hoe veel vrouwen geconditioneerd zijn om de 'good girl' te zijn.

Women who Run with Wolves van Clarissa Pinkola Estes (in het Nederland: De ontembare vrouw). Dit boek gaat in op hoe je vanuit oude archetypes en een psychodynamische invalshoek het pure en wilde vrouw-zijn kunt (her)ontdekken.

Holotropic Breathwork van Stanislav Grof. Dit gaat over de diepere lagen van de psyche die ervaren kunnen worden met breathwork. Dit boek bracht echt een shift in mijn perceptie van hoe wij als mens in elkaar zitten.”


Aileen Kennedy - Therapie & Ademwerk

Voor meer info over Aileen en haar werk kijk je op aileenkennedy.nl, of volg je haar via Instagram of Facebook.


Kijk voor meer ademcoaches in de Ademcoach Finder.


Bekijk ook: