"Dankzij breathwork voel ik mij spiritueel veel meer verbonden, het is een diepe ervaring van thuiskomen" - Aileen Kennedy

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Deze keer spreken we met Aileen Kennedy.

Dankzij breathwork voel ik mij spiritueel veel meer verbonden: met mezelf, mijn practice en met source. Het is een diepe ervaring van thuiskomen.

Aileen Kennedy - GZ-Psycholoog & PSYCHEDELIC BREATH® Facilitator

aileen-kennedy-breathwork.jpg

Aileen Kennedy is een breathwork facilitator (PSYCHEDELIC BREATH®) met een stevige basis. Ze werkt zelfstandig als GZ-Psycholoog en EMDR-therapeut en daarnaast is Aileen ook gecertificeerd Mindfulness trainer, Doula & Mindfulness Based Childbirth & Parenting Trainer.

Aileen weet op een prachtige manier haar interesse in de wetenschap en de westerse manier van naar de wereld kijken te combineren met een fascinatie voor en beoefening van yoga, meditatie en meer holistische visies op gezondheid en het leven.

Aileen is opgegroeid in de Alpen, maar woont al jaren in Amsterdam, waar ze anderen begeleidt richting meer verbinding met zichzelf, hun intuïtie en het hart.

Wat houdt PSYCHEDELIC BREATH® in, hoe is het op haar pad gekomen en wat heeft het Aileen zelf gebracht? Lees hier haar verhaal.

Psychedelic Breath is een prachtige manier om, stap voor stap, te groeien richting zelfliefde. Zodat je helemaal jezelf mag zijn en kan LEVEN.”

Wat houdt ‘PSYCHEDELIC BREATH®’ in?

Aileen: “PSYCHEDELIC BREATH® is een zachtere vorm van ademwerk, die met name gericht is op wat het ademen voor je kan betekenen in je emotionele gezondheid en persoonlijke groei. Ik ben opgeleid tot PSYCHEDELIC BREATH® facilitator door de founder van de methode: Eva Kaczor uit Berlijn.

Aileen kennedy psychedelic breathwork

Wat ik zo leuk vind is dat je met PSYCHEDELIC BREATH® op hele mooie en krachtige elektronische muziek ademt. PSYCHEDELIC BREATH® helpt je om oude overtuigingen los te kunnen laten en in verbinding te komen met je intuïtie en je hart. Het helpt je herinneren wie je bent en wat je wilt in het leven.

Ik geef groepssessies, zowel online als live. Ik doe dit ook graag in workshop format met seizoensgebonden thema's of met vrouwen, met thema's als ‘rewilding’ en ‘inner goddess’. Wat ik vaak terugkrijg is dat ik een hele rustige en vrouwelijke uitstraling heb en een fijne stem, dat ondersteunt het proces. Ik geef les in mijn moedertaal, in het Engels. Dit jaar ga ik mij ook verder verdiepen in 1-op-1 sessies PSYCHEDELIC BREATH®.

In alle jaren dat ik therapie gaf (als psycholoog en EMDR-therapeut, red.) was 'het probleem' altijd, linksom of rechtsom: de angst om niet goed genoeg te zijn. Oftewel, moeite met zelfliefde. Ik zie dit als de grootste les voor ons allen in het leven. PSYCHEDELIC BREATH® is een prachtige manier om hier, stap voor stap, in te groeien. Zodat je helemaal jezelf mag zijn en kan LEVEN.”

Hoezo heb ik al zo lang geleefd zonder te weten dat dit allemaal mogelijk is, met alleen de adem?

Hoe is ademwerk op jouw pad gekomen?

“In 2019 deed ik een keer mee met een ademworkshop vanuit de Wim Hof Methode. Dit raakte mij gelijk heel diep: ik kreeg inzichten over mijzelf, ervoer waanzinnige fysieke sensaties en zag prachtige kleuren.

Na die workshop dacht ik:‘Wat de f* was dat? Hoezo heb ik al zo lang geleefd zonder te weten dat dit allemaal mogelijk is, met alleen de adem? En waarom heeft niet IEDEREEN het hierover?

Ik voelde gelijk dat dit alles zou veranderen, ook mijn werk als therapeut. Allerlei dingen die ik cognitief niet voor elkaar kon krijgen in therapie kon via deze weg bewerkstelligen - en het gaat vanzelf! Ik wist ook gelijk dat ik dit met zoveel mogelijk andere mensen wilde delen.

Aileen (r) met Eva Kaczor, founder PSYCHEDELIC BREATH®, in Berlijn.

Aileen (r) met Eva Kaczor, founder PSYCHEDELIC BREATH®, in Berlijn.

Voor mij was de Wim Hof Methode te mannelijk. Ik zocht iets zachters, iets vrouwelijkers en ik voelde ook dat de 'breath retention' van cruciaal belang was. Verbonden ademhalen viel hiermee af. Een andere voorwaarde was voor mij dat mijn leraar ‘yoga’ snapte.

Zo kwam ik april 2020, tijdens de lockdown en het thuis online lessen volgen, terecht in een les van Eva Kaczor. Binnen drie minuten wist ik: 'She's the One'. Wat mij gelijk ook aantrok was dat ze goed kon uitleggen wat er gebeurt tijdens een sessie op fysiologisch niveau. Ik dacht: 'This woman knows her shit'. De training die ze ging geven zat al vol, maar ik kwam er uiteindelijk toch in. Ik heb het denk ik op een bepaalde manier afgedwongen, het moest zo zijn.”

Het laagje conditionering wordt dankzij breathwork elke keer weer dunner en ik maak mij minder zorgen om wat anderen van iets zullen denken. Enorm bevrijdend.

Wat heeft de adem jou persoonlijk gebracht?

“Oh, waar te beginnen? Tijdens de eerste maanden dat ik aan breathwork deed, heb ik met name veel gehuild, er is heel veel losgekomen. Daarna voelde ik mij lichter. En heb een heleboel dingen waar ik midden in zat kunnen loslaten.

Vervolgens kwam ik in een fase waarin ik met name mijn eigen kracht voelde, mijn power. En ook in contact kwam met mijn ‘purpose’. Elke keer na het ademen is weer helderder waar ik naartoe wil.

Ik voel mij sterker in mijn energie, mijn vrouwelijkheid en authentieke, wilde zelf. Alsof het laagje conditionering elke keer weer een stukje dunner wordt en ik mij minder zorgen maak om wat anderen van iets zullen denken. Enorm bevrijdend. Untame yourself!

Ik voel mij spiritueel veel meer verbonden: met mezelf, mijn practice en met source. Dit is echt een diepe ervaring van thuiskomen. Fysiek merk ik dat mijn buik en borstgebied meer getoned is en dat mijn longcapaciteit groter is geworden. Ik voel meer ruimte. Ook is mijn stem veel krachtiger en dieper geworden.”

Aileen Kennedy Innersource Blue Birds.jpg
Ik vind het superfijn om ook bij andere teachers te ademen en zo mijn eigen practice te verdiepen.

Hoe ziet jouw dagelijkse ademritueel eruit?

“Ik begin elke dag met een kopje pure cacao en ga dan met kaarsjes aan ongeveer een kwartier ademen. Ik heb om de paar maanden weer een nieuwe set van drie tracks die ik daarvoor gebruik, van rustig naar intens. Dan begint mijn dag vol energie en zin!

Ik vind het superfijn om ook bij andere teachers te ademen en zo mijn eigen practice te verdiepen en meer te leren, vanuit allerlei stromingen. En soms doe ik thuis zelf een sessie zonder begeleiding en met mijn eigen muziek.”

Zodra je een klik voelt met een bepaalde teacher, dan is dat waar je start!

Heb je advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Oh ja, vooral uitproberen! Als je het spannend vindt, of eerder last hebt gehad van angst of paniek, dan valt er heel veel te halen, maar dan is 1-op-1 aan te raden. Ik denk zodra je een klik voelt met een bepaalde teacher, dan is dat waar je start!”

Tot slot deelt Aileen drie boeken die haar hebben geïnspireerd op haar pad

Breath - The New Science of a Lost Art, van James Nestor (ook in het NL verkrijgbaar: Het Nieuwe Ademen).
Untamed, van Glennon Doyle.
Women Who runs with Wolves, van Clarissa Pinkola Estes.


Aileen Kennedy - Transformatiecoach & Breathwork Facilitator

Meer weten over Aileen en haar werk? Volg haar via Instagram voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.