Hoe je adem werkt als de sleutel naar een leven in vertrouwen (in plaats van angst) - Ademwerk facilitator Cindy Belmon

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel. Steeds meer mensen ontdekken de adem als tool voor een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven, voor heling en transformatie, voor persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Hiermee groeit ook het aantal ademcoaches, breathwork facilitators, Wim Hof instructors etc, om hierbij de juiste begeleiding en inspiratie te bieden. Een mooie beweging.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Ademrituelen vertelt je de verhalen achter de mensen. Lees hier het persoonlijke verhaal van ademwerk facilitator Cindy Belmon.

De adem heeft daadwerkelijk mijn leven getransformeerd. En laat deze tool nou eens voor iedereen beschikbaar zijn? Hier en nu, op dit moment. Als je weet hoe je de ademhaling kunt sturen, dan heb je de afstandbediening van je leven te pakken.
— Cindy Belmon

Cindy Belmon - ademwerk facilitator & retreat host

Cindy Belmon Ademcoach Breathwork Retreats

Foto: Sophie Schra

Nadat Cindy Belmon tijdens een retreat in Italië zo’n mooie ademwerk ervaringen had, wist ze dat ze hier meer mee ‘moest’. Inmiddels begeleid ze anderen in dit prachtige werk, met 1-op-1 sessies, ademcirkels, retreats en bijzondere workshops in combinatie met livemuziek en diner. Ook is Cindy onderdeel van One Day Retreats, waarmee je op te gekke eendaagse ademwerk- en yogaretreats kan, of meedoen aan het vijf maanden programma The Art of Selfcare, met elke maand een ander retreat waarin diverse ademtechnieken aan bod komen (start 20 november ‘22).

Wat is er toch zo bijzonder aan ademwerk? Wat heeft het Cindy zelf gebracht? Wat zijn tips die je zelf kunt toepassen? Hier deelt Cindy haar verhaal.

Ik blijf het wonderlijk vinden hoe de adem, een tool die we altijd bij ons hebben, de sleutel is naar binnen.

Cindy, wat drijft jou in het mooie (adem)werk dat je doet?

“Met een achtergrond in de kunst- en cultuursector, heb ik een grote liefde voor het bij elkaar brengen van mensen en het creëren van ervaringen. Daarnaast ligt mijn kracht in het faciliteren van ruimten om te verbinden. Mijn tijd besteed ik het liefste op avontuur in de natuur, op reis door verschillende culturen over de hele wereld of in mijn innerlijke wereld, op mijn yogamat en in de yogastudio. Omringd met lieve mensen, en soms ook heel graag alleen.

Ik geniet enorm van het begeleiden van ademsessies en de verbinding die hierin ontstaat, daarnaast ontvang ik ook graag zelf sessies. Practice what you preach. Sinds een half jaar ben ik partner bij One Day Retreats, hier komen mijn ondernemersgeest en spirituele ontdekkingsreis bij elkaar. Tegelijkertijd voelt het als een nieuwe laag, als een 'level-up'. Op deze nieuwe verdieping mag ik ondernemen vanuit zachtheid, vrouwelijkheid en verbinding.

Ademwerk is een belangrijk onderdeel van onze retreats en ook tijdens ons komende vijf maanden programma ‘The Art of Selfcare’ komen er diverse ademsessies aan het bod, zoals een verbonden ademcirkel die ik zal begeleiden, een ademsessie met ijsbad en diverse pranayama-oefeningen.

Ik heb echt een liefde voor ademsessies in de natuur: je bent buiten en echt in contact met moeder aarde. Door in de duinen, op het strand of in het groen te ademen, is er een grotere kracht aanwezig in de sessies. Wat de bomen uitademen, ademen mens en dier letterlijk in. De verbinding die dan ontstaat is écht pure magie!”

Cindy Belmon, ademcoach, ademsessie - breathwork retreat

Foto: Emma Brasser

Wat voor mensen zie je in jouw sessies en retreats?

“Het zijn vooral mensen die nieuwsgierig zijn. Mensen die voelen dat er iets te halen valt bij ademwerk. Een scala aan thema’s komt voorbij. Denk aan mensen die voelen dat hun adem niet vrij stroomt, mensen met een verlangen om meer in verbinding te komen met hun gevoel en lichaam, of met bepaalde spanningsklachten in het lichaam waarbij de reguliere zorg niet kan helpen.

Ook begeleid ik mensen die last hebben van angst, aan het herstellen zijn van een burn-out of depressie of bijvoorbeeld als ondersteuning bij rouwverwerking. Maar ook mensen die misschien al langer bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling en nog meer verdieping zoeken. Mensen die voelen dat ze nog meer hun ruimte mogen innemen en hun hart mogen volgen.

In de ademcirkels focus ik echt op verbinding, om vanuit de verbinding met jezelf deze ook aan te gaan met alles en iedereen om je heen. Iedereen is welkom en het trekt dan ook een heel divers publiek aan. In de cirkels die ik organiseer vanuit het concept de Ademtuin combineer ik het ademwerk graag met meditatie, movement, live muziek én vegan eten. Ik vind het heerlijk om na het ademen te verbinden onder het genot van een andere liefde van mij: eten. Jezelf voeden met biologische en natuurlijke voedingsstoffen is zo belangrijk. En de combinatie met livemuziek is echt goud! De golven van de muziek, de trillingen en frequenties zijn voelbaar in je hele lichaam en raken in het hart.”

Dankzij de adem kan ik nu echt vanuit vertrouwen leven, in plaats van uit angst.
Ademwerk, vertrouwen, breathwork - Cindy Belmon

Foto: Emma Brasser

Hoe ben je zelf bij ademwerk terecht gekomen?

“Jaren geleden maakte ik al kennis met de verbonden ademhaling op de yogaschool. Ik kan me herinneren dat mijn eerste sessie vooral erg lichamelijk was, maar het fascineerde me enorm wat er allemaal aan energie in beweging kwam in mijn lichaam.

Daaropvolgend heb ik veel 1-op-1 sessies gevolgd om in eerste instantie mijn lichaam meer te voelen, met als gevolg dat ik op plekken in mezelf kwam waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Dit 1-op-1 ademwerk heeft me in het begin enorm op weg geholpen met rouwverwerking, acceptatie en het loslaten van bepaalde stukken. Maar uiteindelijk is in de zomer van 2021 mijn liefde voor ademwerk écht ontstaan, toen is het zaadje geplant voor het werk dat ik nu doe.

Ik was in Italië op een retreat van One Day Retreats waar Emma Brasser twee ademcirkels gaf. Tijdens de eerste cirkel mocht ik écht de controle loslaten en tijdens de tweede heb ik voor het eerst een hartopening ervaren. Mijn hart barstte open van geluk en liefde, ik kon niet meer stoppen met lachen. Aan het einde van die week in Italië werd mijn partner ineens erg ziek en kwam hij met ademnood op de intensive care te liggen. Een immens zware en heftige periode volgde, die ik dankzij die week in Italië ontzettend goed heb kunnen doorstaan.

In het midden van deze storm werd het me helder: ik ga een ademopleiding doen. Je adem is je leven, zeker nu ik de andere kant van zo dichtbij heb ervaren. Niet eerder voelde ik zo sterk wat mijn intuïtie me vertelde. Toen ik me inschreef voor de opleiding, had ik nog niet het doel hier mijn werk van te maken. Maar dit is direct veranderd vanaf het moment dat ik startte: ik ben verliefd geworden op het geven van ademsessies. Zowel individueel als in groepen, beide vormen dragen een eigen stukje magie in zich mee. Ondertussen ben ik al vele 1-op-1 en ademcirkels verder, de ontdekkingsreis is begonnen!”

Dankzij de verbonden ademhaling kon ik door alle stadia van zelfacceptatie, rouw, traumaverwerking, geblokkeerde energie en emoties heengaan.

Kan je uitleggen welke impact het beoefenen en delen van ademwerk heeft gehad op jouw leven?

“Tijdens de opleiding is er heel veel losgekomen. Veel emoties en stukken waarvan ik niet wist dat ze nog opgeslagen zaten in mijn lichaam, zoals onverwerkte trauma’s en het onverwachte verlies van mijn vader waarvan ik dacht dat ik het had verwerkt. Maar dit was alleen ‘met mijn hoofd’.

Met behulp van de verbonden ademhaling ben ik door alle stadia van zelfacceptatie, rouw, traumaverwerking, geblokkeerde energie en emoties heengegaan. Ik blijf het wonderlijk vinden hoe deze tool, die we altijd bij ons hebben, de sleutel is naar binnen. Een stuk waar ik nu nog steeds mee bezig ben is het volledig omarmen van mijn vrouwelijke kant, en vooral ook mijn vrouwelijke kracht. En het opbouwen van een liefdesrelatie met mijn eigen lichaam, want óh, wat kan ik toch kritisch zijn op mezelf. Herkenbaar?

De grootste verandering die ik op persoonlijk vlak merk, is dat ik tegenwoordig echt vanuit vertrouwen leef, in plaats van uit angst. Ik durf te voelen wat ik voel, en daardoor weet ik ook steeds meer wat mijn lichaam mij wil vertellen. Een dieper vertrouwen dat alle wijsheden en antwoorden al in mij aanwezig zijn. Wat het groepswerk me meest heeft gebracht is een diepere verbinding met mezelf en tegelijkertijd het besef dat we allemaal onderdeel zijn van iets groters. De problemen en obstakels waar ik tegenaan loop, zijn niet alleen van mij - want op onze eigen manier kampen we allemaal met schaamte, angst, rouw, pijn, verdriet en ongemakkelijkheid. Maar ook met liefde, genot, extase en blijdschap. Delen is helen!”

Cindy Belmon - ademwerk

Foto: Sophie Schra

Heb je een vast dagelijks ademritueel?

“Ik probeer bij het ontwaken altijd eerst contact te maken met mijn adem, door bewust te ademen. Afhankelijk van wat mijn lichaam en geest nodig hebben op dat moment kies ik voor een techniek. Soms is het een wat langere en stevige Wim Hof sessie, soms een korte verbonden ademhaling sessie, en soms als ik meer tijd heb een wat langere sessie.

Ik vind het daarnaast heerlijk, én belangrijk, om regelmatig zelf een verbonden ademsessie te ontvangen. Elke keer als ik dacht dat ik een bepaald onderwerp ‘nu wel helemaal geheeld had’ kom ik dankzij de adem toch weer nieuwe onverwerkte stukken tegen.”

Met inademen haal je levensenergie binnen, en met uitademen mag je loslaten. Hoe mooi is het dat je deze tool altijd bij je hebt?
Ademsessie - breathwork retreat - verbonden ademhaling - Cindy Belmon

Foto: Emma Brasser

Welk advies kan je geven aan mensen voor wie ademwerk nieuw is?

“Het eerste wat je doet als je op aarde komt is ademen. Toch zijn we ons vaak niet bewust van ons eigen ademritme en de kracht hiervan. Met inademen haal je levensenergie binnen en met uitademen mag je loslaten. Hoe mooi is het dat je deze tool altijd bij je hebt?

In een ademcirkel kan je de kracht van ademen ontdekken en ook ervaren hoe het is om dit bewust en in een groep te doen. De verbonden ademhaling brengt meer ruimte in je lichaam. Je kunt je systeem ‘vrij ademen’ van oude bagage die je niet meer nodig hebt. Je verwerkt oude pijn, spanning en stress, waardoor de ballast die je meedraagt vermindert en/of oplost. Dit geeft je letterlijk en figuurlijk meer lucht!

Durf je het discomfort op te zoeken en in je kwetsbaarheid te staan? Ga dan voor een 1-op-1 verbonden ademsessies bij een gecertificeerde coach waarbij je je veilig voelt. Probeer vooral niet te snel je oordeel klaar te hebben over een ademsessie, elke sessie is anders. Besef goed dat het allemaal waardevol werk is dat op dat moment voor jou nodig is.

Een reeks ademsessies doen is zeker geen overbodige luxe. Veel mensen willen graag een wondermiddel, een quick fix of snel resultaat. Ik zie een ademsessie als een ontdekkingstocht die je met een nieuwsgierige en open houding mag aangaan. ⁣⁣⁣Er komt altijd weerstand bij kijken, bewust of onbewust. Je hoofd gaat smoesjes verzinnen: dat je te hard je best moet doen, dat de techniek niet fijn is, of dat de muziek te hard staat. Gun het jezelf om dit aan te kijken, de weerstand komt je iets vertellen. Het is een gevoelig proces, en daarom alleen weggelegd voor degenen die bereid zijn om het ook daadwerkelijk aan te gaan.”

Wat je eet, hoe jong je bent en hoe veel je sport is lang niet zo belangrijk als dat wat we allemaal, elke dag, onbewust doen: ademen. Er is niets essentiëler voor onze gezondheid en ons welzijn dan in- en uitademen, zo’n 25.000 keer per dag.

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

The Presence Proces van Michael Brown. Wauw! Ik heb het Presence Proces doorlopen tijdens mijn opleiding tot ademcoach en dit is werkelijk zeer transformerend geweest, op allerlei verschillende vlakken. Het heeft me meegenomen op een ontdekkingsreis naar mogelijkheden en inzichten in mijn leven: eye-opening, mindblowing, confronterend en transformerend. Tien weken lang ga je verbonden ademhalen en elke week kom je langs een nieuw thema en vraag. Het liefst zou ik dit boek aan iedereen aanraden en als verjaardagscadeau willen geven, maar ik weet dat het boek op je pad moet komen en dat het zich aandient op het moment dat jij er klaar voor bent.

Call of the Wild - How we heal trauma, awaken our own power and use it for good van Kimberly Ann Johnson. Kimberly is een somatisch ervaringsdeskundige, seksueel lichaamswerker, doula, en alleenstaande moeder. In Call of the Wild combineert ze al deze modaliteiten, en meer, tot een baanbrekende, toegankelijke, uitgebreide, en – bovenal – feministische benadering van het genezen van trauma.

Kimberly gelooft dat wij vrouwen vastzitten in een cyclus van trauma, zowel collectief als individueel, en presenteert ons een pad om deze te doorbreken. Dit boek heeft me de kritische taal en praktische tools gegeven om mijn zenuwstelsel beter te begrijpen en waarom dit van belang is om beter te voelen en trauma te genezen. Voor zowel mijn eigen proces als het begeleiden van ademsessies is dit boek van grote waarde en kan ik het elke vrouw aanraden!

Breath - The New Science of a Lost Art (NL: Het Nieuwe Ademen) van James Nestor. We nemen de ademhaling al gauw voor lief, we hoeven er immers niet over na te denken. Dus dan zal het wel goed zijn? Wat je eet, hoe jong je bent en hoe veel je sport is lang niet zo belangrijk als dat wat we allemaal, elke dag, onbewust doen: ademen. Er is niets essentiëler voor onze gezondheid en ons welzijn dan in- en uitademen, zo’n 25.000 keer per dag.

Voor iedereen die interesse heeft in gezondheid is dit boek een must-read. Het kan niet anders dan dat je anders gaat kijken naar je ademhaling, voor mij was dit in ieder geval écht baanbrekend!”


Cindy Belmon - One Day Retreats | Ademtuim

Voor meer info over Cindy en haar werk, volg haar via Instagram. Kijk ook op de website van One Day Retreats voor wat voor moois er georganiseerd wordt, bijv het 5 maanden programma The Art of Selfcare dat 20 november 2022 start. Good to know: met de code thebreathworkmovement krijg je op dit programma 10% korting :-)


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.