Een weekend lang ademwerk tijdens het Breathwork Weekend van Luz Roermond

Deze reportage is gemaakt door Dominique Wouters, ademcoach bij Praktijk Do in Eindhoven.

Datum & tijd: zaterdag 30 september 10:00 – 18:30 uur
Locatie: Luz Roermond

Het Breathwork Weekend van Luz Roermond

Dominique: Helemaal enthousiast werd ik toen Nikki aan mij vroeg of ik reporter wilde zijn voor het Breathwork Weekend bij Luz in Roermond. Supertof dat er een heel weekend rondom ademwerk wordt georganiseerd. En meteen ook jammer dat ik alleen de zaterdag kan bijwonen, maar dit mag zeker de pret niet drukken want er staan deze dag alleen al maar liefst drie verschillende sessies op de planning.

“Een weekend lang ademwerk! Zes ademcoaches staan voor je klaar voor vijf verschillende sessies en een lezing te verzorgen. Laat je verrassen, zuig informatie op, take a deep deep dive in breathwork en laat los wat je los wil laten dit weekend om verlicht en ontspannen weer naar huis te gaan”.

Deze tekst kwam op me af toen ik meer informatie kreeg over het event. Hoezo heb ik hier nog niet van gehoord? Want dit klinkt heerlijk, en allemaal verpakt in één weekend.

Ademcoach Dominique Wouters van Praktijk Do (links) met Wieneke van der Aa, oprichter van Luz Roermond.

Ademreporter en tevens ademcoach Dominique Wouters (links) met Wieneke van der Aa, oprichter van Luz Roermond.

Passie, ondernemerschap & persoonlijke groei

Het idee achter dit ademwerk weekend komt van Wieneke van der Aa, een creatieve duizendpoot met een berg passie. Ze is niet alleen eigenaresse van Luz Roermond, maar ook van SUP Limburg, waarmee ze pionier was in de SUP wereld. Wieneke is naast eigenaar van deze twee bedrijven ook zelf actief als yogadocent en ademcoach, en dat is nog niet alles… ze is ook auteur van twee boeken! Zie: Sex, drugs en yoga en 21 Dagen Detox.

Voor mij is Wieneke een inspirerend voorbeeld van hoe passie, ondernemerschap en persoonlijke groei hand in hand kunnen gaan, en ze bewijst voor mij dat wanneer je je hart volgt, er geen grenzen zijn aan wat je kunt bereiken.

Luz: ruim en industrieel, met een fijne sfeer

Ademwerk weekend (Het Breathwork Weekend) georganiseerd door Wieneke van der Aa, eigenaresse van Luz Roermond

De dag voor het event ontvang ik een fijne mail met alle details, ook hoe ik Luz kan bereiken. Er zit zelfs een overzichtelijk plaatje bij van de looproute voor mensen die voor het eerst komen, zoals ik dus. Doorlopen tot het einde en dan naar rechts, got it.

Eenmaal gearriveerd kom ik op een terrein dat ‘Weerstand’ wordt genoemd. Een broedplaats voor creatieve ondernemers gevestigd in een voormalige Philipsfabriek. Meteen heb ik het gevoel echt even weg te zijn uit mijn dagelijkse leven. De ingang van Luz is niet te missen: hier stond namelijk een vuurkorf klaar om de deelnemers warm te verwelkomen. Eenmaal binnen is mijn eerste reactie: wat een prachtige locatie! Ruim, licht en industrieel, met een hele fijne sfeer, de foto’s geven het hopelijk goed weer.

Kelsey’s stem werkt betoverd, ik kan gewoon niet geloven dat ze geen microfoon gebruikt.

Sessie 1: Ademwerk door Wieneke van der Aa & soundhealing van Kelsey Kluijtmans

Ademwerk door Wieneke van der Aa & soundhealing van Kelsey Kluijtmans. Tijdens het Breathwork Weekend bij Luz Roermond.

Het weekend wordt afgetrapt met een ademsessie van Wieneke zelf. Haar ademreis heeft invloeden van Liquid Breath, met haar eigen sausje. Ze creëert een veilige setting waar iedereen zijn of haar eigen tempo mag volgen en gebruikt hierbij ook een prettige vleug humor - I love it. Voordat we de ademreis induiken maken we eerst onze spieren lekker los met stretchoefeningen en lichaamsontlading. Na een lange autorit is dit heerlijk, ook om echt even te landen zowel in mijn lichaam als op de locatie.

Vervolgens mogen we gaan liggen met een fijne kussenrol onder onze knieën en oogkussentje op onze ogen. Ik voel me net een ademkoningin, zo heerlijk lag ik erbij. Wieneke neemt ons mee in een levendige mix van ademtechnieken en ritmes. We concentreren ons op ons bekken, hart en derde oog. Ik voel steeds meer ruimte in mijn lichaam, kan me verbinden met mijn hart en ga in het laatste stuk van de ademreis mee met de intensere technieken. Ook hier mag iedereen weer op zijn of haar eigen tempo meedoen. Ik beland in een diepe ontspanning, een soort van ademtrance. Tijdens de sessie worden we een aantal keer aangeraakt, dit is zo fijn!

Als kers op de taart trakteert Kelsey Kluijtmans ons op een soundhealing in de ontspanningsfase. Haar stem werkt betoverd, ik kan gewoon niet geloven dat ze geen microfoon gebruikt. Naast haar stem gebruikt Kelsey klankschalen, een drum, fluit en speelt ze gitaar. Al snel ontdek ik dat zij geliefd is bij velen. Wat een talent.

Smakelijke lunchpauze vol verwennerij

Na de eerste sessie staat er een buffet op ons te wachten met vers gemaakte soep en zelf gebakken bananenbrood. Allemaal beschikbaar op self-servicebasis met handige Tikkie-betaling. Hier krijgen we de kans om te genieten van heerlijk eten en ons te verbinden met mededeelnemers. Eten smaakt zo verrukkelijk na een ademsessie!

Liquid Breath is als een zachte omhelzing van de adem.

Sessie 2: Liquid Breath - Een kado voor jezelf

Cora Verkuilen geeft een Liquid Breath sessie tijdens het Breathwork Weekend van Luz Roermond.

De middag brengt ons een Liquid Breath sessie, geleid door Cora Verkuilen (de creator van Liquid Breath) en Saskia van Erven. Liquid Breath is als een zachte omhelzing van de adem, met de nadruk op de uitademing. Cora onthult ons de geheimen van deze ademtechniek die ze ontving tijdens een zwemavontuur met dolfijnen in Mozambique.

De G.I.F.T. Methode - Grounding, Intentie, Freedom breathing, en Trance state - brengt ons van staande oefeningen naar een ontspannende ademreis. We krijgen een mondstukje aangereikt om gemakkelijk door onze mond te blijven ademen. Zelf vind ik dit best wel relaxed, in tegenstelling tot enkele andere deelnemers die het mondstuk tijdens de sessie eruit halen.

We dalen af van onze buik naar ons hart en onze hoofden om in de trance state te komen. Ik ervaar echt hoe ‘diep’ je kunt gaan met een zachte ademtechniek. Uiteindelijk beland ik weer terug op aarde en mag er gedanst worden. En, believe it or not, op ‘Brabant’ van Guus Meeuwis! “Ik loop hier alleen, in een te stille stad. Ik heb eigenlijk nooit last van heimwee gehad…” Wat is Cora een geweldig leuk mens! Stralende bom van energie met zo ongelofelijk veel ademervaring.

The only medicine we need is consciousness. Just be in the moment and let the universe do the work.
— Nastaran Khandani

Sessie 3: Nastaran Khandani’s adempassie

Nastaran Khandani en Wieneke van der Aa tijdens een ademsessie op het Breathwork Weekend bij Luz Roermond.

In de derde sessie van deze dag neemt beauty Nastaran Khandani, afkomstig uit Iran, ons mee op een reis naar balans en bewustzijn door middel van haar passie voor de adem. Grotendeels spreekt ze Engels tijdens deze sessie, en dit past helemaal bij haar zwoele stem. Enkele van haar inspirerende woorden: “The only medicine we need is consciousness. Just be in the moment and let the universe do the work.”

We beginnen met een ademhalingsbalansoefening door afwisselend de neusgaten te sluiten, gevolgd door vrije beweging in de ruimte. Doordat ik al twee ademsessies heb gevolgd, voel ik me helemaal vrij in mijn lichaam en neem ik mijn ruimte in door lekker te bewegen en flowen door de ruimte. We gaan een verbonden ademreis in waarbij ik steeds dieper zak in mezelf. Tijdens de verbonden ademsessie en ook tijdens de ontspanningsfase ontvang ik Reiki van zowel Nastaran als Wieneke. Ja, dit doet Wieneke dus ook nog gewoon! De warme handen die ik voel geven nog een extra dimensie aan de ademreis. Na de sessie word ik vooral stil, een soort van overgave. Geen behoefte aan woorden of praten, en de andere deelnemers ervaren dit ook zo. Lekker zijn voelt helemaal als het juiste op dat moment.

Ook een Breathwork Weekend bijwonen?

Een tweede editie van het Breathwork weekend zal zeker volgen, maar is op moment van schrijven nog niet bekend. Wieneke geeft zelf nog een aantal sessies dit najaar (2023), haar eigen agenda staat op wienekevanderaa.nl.

De prachtige groepsruimte Luz is ook te huur voor je eigen bijeenkomsten en workshops. Ik heb even gespiekt naar de tarieven en vind ze reuze meevallen. Het is een prachtige locatie voor alles wat je wilt. Check @luzroermond op instagram of de website www.luzroermond.nl.

Dan rest mij te zeggen: Wieneke bedankt voor de organisatie, ontvangst en verbinding. Ik kom zeker nog eens een event bijwonen. Wie weet op de sup!

Lees ook dit interview met Wieneke van der Aa, waarin je ontdekt over haar persoonlijke ademreis: TRAUMATISCHE ERVARINGEN VERWERKEN EN HELEN DANKZIJ ADEMWERK - HET VERHAAL VAN WIENEKE VAN DER AA


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: