Wat is een 'Adem Ont-moeting'? Reportage van een bijzondere ademavond

Deze reportage is gemaakt door Marieke Ballast, ademlijs.nl.

Datum: Woensdag 17 januari 2024 van 19:00 – 22:00 uur
Locatie: Tribe hub in Haarlem

Ik hoorde fluisteren ‘Laat het maar los’. En dit is ook precies wat er gebeurde.
— Marieke Ballast

Adem Ont-moeting: ademwerk, cacao én dans

Merel Burger (Breathing Inn) is ademcoach in Haarlem

Merel Burger (links), ademcoach in Haarlem

Marieke: ‘Stel je voor: het bruisende centrum van Haarlem, levendige restaurants en gezellige drukte op straat. Dit klinkt niet echt als een begin voor een avond ont-moeten, toch? Maar niets is minder waar. Zodra ik de drempel over stap van de Tribe Hub, word ik verwelkomd door de rustige klanken van muziek, zacht kaarslicht, prachtige muurschilderingen, én misschien wel het belangrijkste: het fijne en warme welkom van de stralende Merel.

Merel (Burger) is ademcoach in Haarlem. Naast deze ‘adem ont-moeting’ heeft ze ook een prachtig programma ontwikkeld: breathing you - een intensief programma waarin je samen op reis gaat om je lichaamsbewustzijn te verhogen. 

De adem ont-moeting van vanavond is een special edition, vol dans, adem cacao en nog veel meer. Ik ben benieuwd, het belooft een mooie avond te worden.

Lees ook dit interview met Merel op The Breathwork Movement: ‘HOE JE DANKZIJ JE ADEM JE LEVENSENERGIE KUNT TERUGKRIJGEN’.

Een her-innering aan jezelf, je eigen kracht

De avond staat in het teken van ‘ont-moeten’. Merel legt uit: We moeten zoveel, van onzelf maar ook van onze omgeving. Deze avond ontdoen we ons van het moeten, we laten het moeten helemaal los. We mogen vanavond voelen wat er echt in ons leeft. Uit je hoofd, luisteren naar je hart. Het doel is om het nieuwe jaar met een positief en liefdevol gevoel voor jezelf te beginnen. Door een avond even weg te zijn van alle verplichtingen, met volledige aandacht voor jezelf. Om vervolgens de deur uit te wandelen met nieuwe inspiratie, motivatie en een Intention Canvas (hierover later meer). Klinkt goed, toch?

Tijd om elkaar eens écht aan te kijken

Tijdens een ‘Adem Ont-moeting’ van ademcoach Merel Burger kan je voelen wat er echt in je leeft. Uit je hoofd, luisteren naar je hart.

We starten de avond met een korte voorstelronde en het delen van onze intentie. We zijn met een groep van 6, klein maar fijn. Ik blijf het toch altijd weer bijzonder vinden dat bij welke ademcirkel, cacaoceremonie of andere sharing ik kom, de intenties veel gelijkenissen vertonen. Voor vanavond vormen de intenties zich vooral rondom het thema loslaten en vertrouwen op je gevoel. En dat is natuurlijk precies waar deze avond 'ont-moeten' om draait.

Na het delen van onze intentie volgt het drinken van de cacao. Cacao opent je hart, zorgt voor zachtheid en helpt je makkelijker bij je gevoel te komen. Perfect dus voor deze avond. De cacao drinken we niet zomaar, dit gaat gepaard met een meditatie waarin Merel ons uitnodigt volledig in ons lijf te zakken en onze gedachten liefdevol aan ons voorbij te laten gaan. ‘Alle liefde is er al, vertrouw, alles is er voor jou’ luidt de stem van Merel. Of het nu door de cacao komt, of door de fijne meditatie; ik voel dat ik niet meer in mijn hoofd zit, maar ervaar een enorm gevoel van dankbaarheid, zachtheid, en liefde voor de mensen om mij heen. 

Ik wist niet dat vrij bewegen zo fijn kon zijn!

Na de meditatie is het tijd om de andere deelnemers echt te zien, aan te kijken, niet alleen vluchtig vanaf ons matje op de grond. We verzamelen ons in een kring en houden elkaars handen vast. Merel vraagt of we elkaar willen aankijken, niet alleen een vluchtige blik, maar elkaar diep in de ogen aan te kijken voor een langere tijd. Door elkaar langere tijd aan te kijken zie je niet alleen hoe het met een ander gaat, maar het is ook een fijne spiegel voor jezelf vertelt Merel.  Één voor één kijk ik iedereen aan, wat in het begin nog een beetje onwennig voelt. Maar al gauw is die onwennigheid weg. Je ziet de ander echt, en voelt je verbonden met mensen die je eigenlijk helemaal niet kent. 

Dansen voorbij onze comfortzone

Ik ben blij dat we elkaar hebben aangekeken, want dit maakt het volgende onderdeel van de avond voor mij iets minder ongemakkelijk, namelijk: dans. En niet met z'n allen in een groep, maar in duo's dansen voor de ander. Merel legt uit dat dans een fijne manier is om beeld te geven aan hoe we ons voelen, en dat je je op deze manier ook goed kunt inleven in de ander. Het gaat hierbij niet om perfectie of een prachtige dans maar om uit te beelden wat we voelen.

We worden gevraagd om een partner te kiezen waar we ons fijn bij voelen en diegene te vertellen hoe ons 2023 is geweest. Vervolgens mocht de ander dit verhaal uitbeelden in de vorm van een dans. Dit was voor mij compleet uit mijn comfortzone, maar Merel had zo’n fijne en veilige plek gecreëerd die avond dat ik mij er - uiteindelijk - volledig aan kon overgeven. Ik wist niet dat vrij bewegen zo fijn kon zijn!

We gaan nog een laagje dieper...

Tijdens een ‘Adem Ont-moeting’ van ademcoach Merel Burger kan je voelen wat er echt in je leeft. Uit je hoofd, luisteren naar je hart.

Door alle oefeningen die we inmiddels al hadden gedaan en de werking van de cacao voelde ik mij al meer verbonden met alles wat er van binnen speelde. Ik merkte dat ik meer in mijn lijf zat. De daaropvolgende verbonden ademwerksessie bracht mij nog dieper in contact met mijn gevoelens.

De muziek werd gestart en het ademen kon beginnen. Merel begeleidde ons in het eerste gedeelte van de sessie met de woorden: ‘Volg je adem, het brengt je precies wat je nodig hebt’. Door kleine aanrakingen en rake woorden bracht ze mij nog dieper in mijn proces. Ze weet precies wat ze zegt én doet, om je nog verder te laten zakken in het ademwerk. Tijdens het ademen kwam Merel een aantal keren naast mij zitten en fluisterde ‘Laat het maar los’ en dit is ook precies wat er deze avond gebeurde. Ik was zo in mijn lijf, in mijn eigen wereld dat ik niet hoorde wat er om mij heen gebeurde. Achteraf hoorde ik van alle andere deelnemers dat ook hier de woorden van Merel precies goed waren en ze zo in hun eigen proces zaten, dat ze nauwelijks hebben gemerkt wat er om hen heen gebeurde. 

Tijd om onze verlangens op papier te zetten

Tijdens een ‘Adem Ont-moeting’ van ademcoach Merel Burger kan je voelen wat er echt in je leeft. Uit je hoofd, luisteren naar je hart.

Zodra ik na de ademsessie mijn ogen opendoe en om mij heen kijk, zie ik dat alles voor het maken van het Intention Canvas al is klaargelegd. Ik zat zo diep in het ademwerk dat ik helemaal niet heb gemerkt wat er om mij heen gebeurde! 

Er liggen tijdschriften, potloden, pennen en stiften. Klaar om 2024 vorm te geven! In stilte werken we ieder voor zich aan het canvas, zoekende naar woorden en plaatjes die beeld kunnen geven aan alles wat we die avond hebben gevoeld, aan alle nieuwe inzichten die we hebben ontvangen. 

We delen ons Intention Canvas vervolgens met de groep en vertellen hoe de avond voor ons is geweest. Het is mooi om van iedereen te horen hoe ze de avond beleefd hebben. Er zijn zo veel mooie inzichten uitgekomen. Daar waar de een echt het gevoel had; ik mag er zijn! Ik laat mij niet meer beïnvloeden door externe factoren, heeft de ander extra bevestiging gevoeld dat hij het juiste pad aan het bewandelen is. 

Voordat we weggaan heeft Merel nog een cadeautje voor ons. Ze heeft voor iedereen een willekeurige kaart getrokken, die bij iedereen spot-on blijkt! Ook mogen we intuïtief een edelsteen pakken, die al de hele avond in het midden van de ruimte ligt. Het is bijzonder om te zien hoe ook deze kloppend en passend blijken, en in lijn met ieders thema voor die avond.

Ook een Adem Ont-moeting meemaken?

Merel geeft elke maand een Adem Ont-moeting, met om de maand een Special Edition. Kijk op de agenda op haar website www.breahtinginn.nl/agenda voor aankomende events, of houd de agenda op The Breathwork Movement in de gaten.


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: