Review Airofit: train je ademhaling, longen en uithoudingsvermogen, op een toffe manier

Airofit is een ademhalingstrainer die ontworpen is om de kracht en flexibiliteit van je ademhalingsspieren te vergroten om zo je fysieke conditie en sportprestaties te verbeteren, je stressniveaus te verlagen en de slaap te verbeteren. Ontdek hier hoe Airofit werkt.

Wat is de Airofit ademhalingstrainer?

Er zijn veel ademhalingsoefeningen en -technieken die je kunt inzetten om je ademhaling - en dus je fysieke en mentale gezondheid - te verbeteren, het gebruik van een ademhalingstrainer als Airofit is een handig hulpmiddel dat je hierbij kunt inzetten.

Wat is een ‘ademhalingstrainer’, vraag je je wellicht af. In het geval van Airofit - de bekendste ademhalingstrainer op de markt - geldt: het is een klein apparaatje dat je in je mond steekt en waar je een paar minuten door in en uit ademt. Airofit biedt verschillende weerstandsniveaus (in te stellen via de draaiknoppen aan de zijkanten van het apparaat) en ademhalingstrainingsprogramma's (in te stellen via de bijbehorende app), die je helpen om je longcapaciteit, je kracht en je energie te vergroten.

De verschillende types Airofit: Active & PRO

Je hebt verschillende types Airofit: de Airofit Active (€129), de Airofit PRO 1.0 (€299) en de Airofit PRO 2.0 (€349). Alle toestellen bevatten drie trainingsniveaus (beginner, gemiddeld en expert), een algemeen dagelijks trainingsplan binnen het door jou gekozen focusgebied (sport of welzijn), minstens zes ademhalingsoefeningen en ze werken in twaalf talen op iOS en Android.

De Active is in feite een hele simpele versie van de twee PRO varianten, waarbij het ontbreekt aan een aantal functies, zoals een bluetooth connectie, het meten van je longcapaciteit, en inzicht in je voor(ui)tgang. Met de PRO’s heb je een hoop meer functies, zoals een gepersonaliseerd dagelijks training plan op basis van jouw resultaten, visuele en audio-instructies die je begeleiden bij het uitvoeren van verschillende ademhalingsoefeningen, feedback over je training en een optie tot een membership met nog meer opties voor gepersonaliseerde ademhalingsoefeningen en statistieken. Kijk op Airofit.com voor een volledig overzicht van de opties en functies.

De Airofit PRO 2.0 (zie foto) is de nieuwste versie, en die heb ik ervaren voor dit artikel.

Airofit: geschikt voor iedereen die zijn ademhaling wil verbeteren (zeker niet alleen voor sporters)

Airofit is met name bekend in de sportwereld. Het apparaat wordt dan ook veel gebruikt onder bijvoorbeeld hardlopers, duikers en wielrenners. Maar ook als je geen topsporter bent (zoals ik toch zeker) is Airofit een super interessante tool. Airofit kan gebruikt kan worden door iedereen die zijn of haar ademhaling wil verbeteren, of dat nu is om beter te sporten, je algemeen energieker te voelen, beter te slapen of minder stress te ervaren. Een betere ademhaling werkt namelijk op al die gebieden, zowel op fysiek als mentaal niveau.

Het kan daarnaast ook een heel nuttig apparaat zijn voor mensen met long/ademhalingsproblemen, bijvoorbeeld voor astmapatiënten, mensen met COPD of long-covid. Maar denk ook aan zangers die hun longcapaciteit willen verbeteren: Airofit kan hierbij van grote toegevoegde waarde zijn.

Hoe gebruik je de Airofit?

Het apparaat is in feite een klein mondstuk, dat je in je mond steekt om vervolgens door te ademen. Het voelt aan als een snorkel, maar dan zonder de luchtpijp. Je steekt het uiteinde in je mond en sluit je lippen eromheen. Aan elke zijkant vind je draaiknoppen waarmee je de weerstand aan kunt passen. Hier hoef je je trouwens geen zorgen over te maken of over na te denken: het wordt vanzelf allemaal duidelijk dankzij de bijbehorende app - die begeleidt je op een heel heldere en overzichtelijke manier door de trainingsprogramma’s en vertelt je precies wat je moet doen.

Wanneer je voor het eerst gaat trainen, begin je met een longtest, om de kracht van je in- en uitademing te bepalen. De app vraagt ook naar je lengte, leeftijd, sekse, gewicht en je focusgebied (het verbeteren van je sportprestaties of algemeen welzijn), en gebruikt deze informatie om het juiste trainingsprogramma voor je te bepalen.

De programma’s richten zich op vele verschillende ademhalingsgebieden: ademkracht, vitale longcapaciteit, anaërobe drempel, en meer. Er zijn verschillende niveaus, zodat je vooruitgang kunt boeken naarmate je meer met je ademhaling traint. De programma’s zijn in elk geval super simpel te volgen, het kan niet misgaan!

Met Airofit adem je door je mond, is dat niet ongunstig voor je gezondheid?

Over het algemeen wil je altijd door je neus ademen. Dag en nacht. Het geeft simpelweg alleen maar voordelen voor je gezondheid, ten opzichte van ademen door je mond, zowel fysiek als emotioneel en mentaal. Maar hoe zit dat dan met Airofit, daarmee adem je toch door je mond? Klopt. En er zijn een paar redenen waarom dat in dit geval niet erg is (juist ok).

  1. Je bent bezig met een training / work-out van je ademhalingsspieren, door je mond kan je simpelweg meer lucht verplaatsen en meer kracht zetten. Dat werkt beter voor dit doel.

  2. Op deze manier krijg je meer kracht en flexibiliteit in je longen en ademhalingsspieren, waardoor alle andere manieren van ademen (dus ook je dagelijkse neus/langzaam/buik ademhaling) ook makkelijker zullen worden: it’s a work-out, en je wordt algemeen fitter, sterker en flexibeler in je ademhaling.

  3. Je ademt slechts tijdelijk op deze manier (5 a 10 minuten per dag), dus het wordt zeker niet je standaard manier van ademhalen.

Kortom, op deze manier trainen met Airofit werkt goed en dient zijn doel.

Hoe vaak gebruik je Airofit?

Airofit raadt aan om elke dag consequent ademtraining te doen om de meeste vruchten te plukken. En dat is uiteraard 100% waarheid, en geldt voor alles in het leven: hoe consequenter je traint, hoe meer verschil (lees: voordeel) je gaat merken.

Het voorstel van Airofit is om 5 minuten in de ochtend en 5 minuten in de avond te trainen. Dat zou prima vol te houden moeten zijn, en dus een mooi streven. Mocht je nu eens een training missen - maak je dan ook niet al te druk: ook bij een aantal keer trainen per week kun je zeker ook al vooruitgang merken. Maar ja, er elke dag een gewoonte van maken is nog altijd het beste advies.

Werkt de Airofit?

Hier volgt mijn eigen ervaring. Op de vraag ‘Werkt Airofit?’ kan ik vast een volmondig ‘ja’ antwoorden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik van tevoren mijn bedenkingen had, want: ik ben al zoveel met mijn ademhaling bezig - heb ik dan wel zo’n adem-train-tool nodig? Maar ik was in feite al overtuigd bij de eerste longtest, die je direct na het opstarten van de Airofit en de app moet doen.

Je wordt voor de longtest gevraagd om je Airofit op de zwaarste stand te zetten, in je mond te stoppen en hard in- en uitademen. En pfoe, dat is hard werken! Een paar minuten zo krachtig ademen voelt als een heuse work-out. Zo wist ik meteen: dit ding werkt, en super krachtig ook nog eens.

Mijn resultaten van de eerste longtest kwamen ook als een verrassing. Mijn longvolume was uitstekend. Het lag ver boven wat voor mij 'verwacht' werd op basis van de statistieken die ik had ingevoerd. Maar zowel mijn inademings- als uitademingskracht waren laag vergeleken met mijn verwachte niveaus… En dat vond de perfectionist en strever in mij toch wel een tikje irritant (hoezo zo ik niet bovengemiddeld scoren met al dat geadem wat ik al doe??).

Het goede nieuws: de Airofit is er juist om dit te kunnen trainen. Als je al 100% zou scoren, dan heb je natuurlijk geen device nodig. Bovendien scoort niemand 100%, en dat hoeft ook niet. Ik realiseerde me ook, dat ik uiteraard veel ademwerk doe, maar dat dit vooral gericht is op verzachting en ontspanning (kalmerende, rustige ademhaling), op transformatie en heling (verbonden ademhaling), of op meer energie (breath of fire, bhastrika pranayama of Wim Hof). Ik ben nooit echt bezig met longfunctie en fysieke prestaties als het op mijn ademhaling aankomt. En juist daar viel dus winst te behalen!

Ik ben gestart met het voor mij aanbevolen plan, gericht op het verbeteren van mijn algemeen welzijn. Het gaf overzichtelijke oefeningen om te doen, door op telkens verschillende krachtniveaus door het apparaat ademen. Via de app kon ik de real-time kracht van elke in- en uitademing volgen. Enerzijds is dat fijn, want je ziet direct hoe ‘goed’ je het doet. Anderzijds vind ik dat ook frustrerend, aangezien er dus blijkbaar toch een competatief stuk in mij zit, dat de beste wil zijn - en dat dus zeker niet altijd is ;-) Maar goed, de focus mag liggen op de training en het proces (en de lol hierin), dat is het doel. Want dan volgt het resultaat vanzelf.

Wat betreft die training: het werkt dus oprecht erg krachtig, en ademen door je Airofit voelt als een workout in de gym. Zowel tijdens, als erna. Elke keer als ik een oefening doe, word ik ook wat licht in mijn hoofd. Dat is lekker, het voelt echt alsof je iets goeds en krachtigs voor je lichaam aan het doen bent.

Wel een ‘minpuntje’ waar je niet omheen kan: speeksel. Het lekt er aan alle kanten uit als je zo hard aan het blazen bent. Ik zou zeker aanraden een doekje bij de hand te hebben om te kunnen deppen ;-)

Is Airofit een aanrader?

Airofit zelf zegt dat als je eenmaal begint, je niet meer kunt stoppen. En daar hebben ze zeker een punt. Als je eenmaal in de flow van het dagelijks doen van ademoefening en -training bent, kan je steeds meer genieten van het lekkere (trainings)gevoel dat je ervan krijgt, en je merkt ook dat je steeds fitter wordt. Want hoe fitter je longen, hoe fitter jij je voelt. Ik heb echt het idee dat mijn conditie en longfunctie zijn verbeterd / verbeteren dankzij trainen met Airofit.

Trainen met Airofit kan daarnaast ook je innerlijke rust en humeur een enorme boost geven. Niet alleen vanwege de energieke, intensievere ademtraining, maar bijvoorbeeld ook wanneer je de mindfulness / anti-stress ademhalingsoefeningen uit de app doet. Want ja, die staan er ook in, en dat is fijn - ze zorgen voor de nodige kalmte. Wanneer je Airofit een tijdje consequent gebruikt ga je (net als ik) een duidelijke verbetering zien in je scores, wie je ook bent en waar je ook vandaan komt.

Ademhalingstraining is een ideale manier om aan je mentale gezondheid te werken, het is daarnaast een mooie aanvulling voor je trainingsschema wanneer je aan sport doet. Hoeveel baat je er precies bij zal hebben, is een kwestie van uittesten. Goed te weten: Airofit heeft een 45 dagen geld-terug garantie. Dus wat dat betreft zit het wel goed: genoeg tijd om te proberen wat het met / voor je doet.

Nog goed te weten: wanneer je via deze link bestelt, wordt automatisch 15% korting verrekend op het totaalbedrag. Op de Airofit PRO 2.0 is dat maar liefst €52 euro korting. Kijk op Airofit.con voor meer informatie over de verschillende ademtrainers en bijbehorende opties. Benieuwd naar jouw ervaringen met Airofit, laat ze gerust weten!


Bekijk ook: