De helende kracht van ademen, vertragen en verstillen - Reportage Nature Day Retreat in Maarn

Deze reportage is gemaakt door Marieke Ballast, ademcoach en cacao facilitator bij Ademlijs in Amsterdam

Datum: zaterdag 11 november van 10:00 – 17:00
Locatie: Landgoed Stameren, Maarn

Deze dag heeft me opnieuw doen beseffen hoe belangrijk het is om in deze drukke wereld waarin wij leven af en toe even te verstillen en te vertragen.
— Marieke Ballast

Vertragen en verstillen tijdens het Nature Day Retreat

Nature Day Retreat van ademcoaches Margo Snoek en Jacomijn Schram: ademwerk in de natuur van Maarn.

Ademcoaches Margo Snoek (l) en Jacomijn Schram.

Marieke: ‘Het is tijd om op te laden en naar binnen te keren op een betoverende plek midden in de bossen’, was het eerste wat ik las toen ik de uitnodiging kreeg voor het 11/11 Nature Day Retreat van ademcoaches Margo Snoek en Jacomijn Schram. En of het betoverend was...

Wanneer ik bij aankomst de prachtige villa midden in de bossen zie staan, begrijp ik direct waarom Margo en Jacomijn deze locatie hebben gekozen. De villa ademt rust en stilte, perfect voor deze dag! Bij binnenkomst word ik liefdevol ontvangen en begeleid naar de bovenste verdieping. Margo vertelt dat deze locatie ook haar praktijk is waar ze coaching en ademwerk geeft, wat een cadeau om hier te mogen werken.

De dag wordt gehost door Margo en Jacomijn, beide ademcoaches, die elkaar hebben leren kennen via, jawel, LinkedIn! In een post waarin Margo schrijft een nieuwe weg te hebben ingeslagen na een corporate carrière, herkende Jacomijn zich volledig. Ze bleken ook nog eens dicht bij elkaar te wonen. Sindsdien maken ze de wereld samen een stukje mooier.

Praten om het praten, of kies je voor stilte?

Verbonden ademwerk tijdens het Nature Day Retreat van ademcoaches Margo Snoek en Jacomijn Schram, in de natuur van Maarn.

Wanneer iedereen is gearriveerd worden we bij elkaar geroepen. Er wordt gevraagd of we het erg vinden om buiten in de regen onder de ceremoniële boom te starten met de cacao, of dat we liever binnen blijven. Iedereen is het erover eens, we gaan naar buiten. Margo nodigt ons uit om vandaag bij onszelf na te gaan, praat ik om het praten? Of heb ik ook echt iets te vertellen? Zo lopen we in stilte naar de boom om de cacaoceremonie te starten. Het is een prachtige open plek in het groen met in het midden een grote boom omringd door kleine bossen. Het vormt een cirkel. Jacomijn legt uit dat deze plek al eeuwen wordt gebruikt voor verschillende ceremonies. Hoe bijzonder!

De regen staat centraal tijdens de ceremonie. We visualiseren dat de regen het oude wegspoelt, en dat we niet altijd alles in de hand kunnen hebben (zoals mooi weer). We worden uitgenodigd om echt naar binnen te keren en te voelen. Centraal staat de vraag: “Wat mag ik vandaag loslaten?" Na afloop worden er kaartjes uitgedeeld met vragen die wij gedurende de dag mogen beantwoorden om meer inzichten te krijgen.

Let’s breathe…

We wandelen terug naar de villa en nemen plaats in een ruimte gevuld met meditatiekussens en matjes. Het valt mij direct op dat alle kleuren en details mooi op elkaar zijn afgestemd. Je kunt zien en voelen dat Margo en Jacomijn er veel liefde in hebben gestopt.

Nadat we plaatsnemen op de matjes en onszelf opwarmen met een kop thee, beginnen we met een voorstelronde. We zijn met een groep van negen vrouwen, daar waar de een komt voor een dagje rust en stilte om te ontsnappen aan het thuisfront, komt de ander juist om meer de diepte in te gaan.

Tijd om te ademen! De ruimte wordt omgebouwd en er worden comfortabele matrassen op de grond gelegd. Vervolgens krijgen we uitleg over de bewust verbonden ademhaling, de ademhalingstechniek die we gaan gebruiken. Jacomijn legt uit dat we met deze techniek onze adem verbinden, dus zonder tussenpauze bij het in- en uitademen. Je ademt op een actieve manier emotionele en fysieke spanning in je lichaam naar de oppervlakte. Het is een fijne manier om in contact te komen met wat er speelt in je lijf, je komt letterlijk thuis bij jezelf.

We worden begeleid met mooie muziek en Margo en Jacomijn benadrukken nogmaals, wat komt, komt. Het is allemaal oké. De cacao brengt ons nog dieper in het ademwerk en met de liefdevolle begeleiding van het duo ademen we ruim 40 minuten.

Mindful lunchen

Ademen is hard werken ;) dus er moet ook goed gegeten worden. Om de ademsessie een plekje te geven wordt er gevraagd of we in stilte willen eten. Beneden in de eetzaal staat een heerlijke lunch voor ons klaar met naanbrood, zwarte rijst en een stoof met pompoen. Na de lunch is er ruimte om onze verhalen en ervaringen te delen. Het blijft bijzonder hoeveel je deelt met mensen die je eigenlijk pas net hebt ontmoet. Er wordt gelachen, ervaringen uitgewisseld en soms valt er een traan.

Ademen met Nikki & Adrian

De dag wordt afgesloten met hartcoherentie ademen op de muziek van Nikki en Adrian opgevolgd door fijne stretchoefeningen om nog dieper in het lijf te zakken. De antwoorden op de laatste vragen van de kaarten, die we in het begin kregen, mogen we delen met iemand naast ons.

De dag wordt afgesloten met een wandeling door de bossen. Deze dag heeft me opnieuw doen beseffen hoe belangrijk het is om in deze drukke wereld waarin wij leven af en toe even te verstillen en te vertragen. Het One Day Retreat is een dag om te onthaasten, te luisteren naar je lijf en nieuwe inzichten te krijgen. Dat het een succes is blijkt ook nadat ik deelneemsters heb gesproken die er de zomereditie ook bij waren.

Het volgende Nature Day Retreat bijwonen?

Op zaterdag 16 maart 2024 is de eerstvolgende editie van het Nature Day Retreat van Margo en Jacomijn, zie hier voor meer info en om je direct aan te melden.

Margo vind je via even-licht.nl, Jacomijn via jacomijnschram.nl.


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: