Reportage: Ademconcert Jimmy Jansen in De Nieuwe Yogaschool Amsterdam

Deze reportage is gemaakt door Noraly Meeuwisse, breathwork coach & (business) yoga teacher in Amsterdam.


Heb je niet alleen liefde voor de adem, maar ook voor gedichten, meditatie & muziek? Ademcoach en muzikant Jimmy Jansen weet deze kunsten op magische wijze te bundelen in zijn ademconcerten. 

Dit is een verslag van zo’n ademconcert, dat plaatsvond in De Nieuwe Yogaschool op vrijdag 8 september 2023.

Jimmy Jansen: waar de adem en muziek samenkomen

Jimmy Jansen begon zijn ademreis in 2014 en zit nu al jaren “in de adem en de muziek”. De adem omschrijft hij als “eerlijk, allesomvattend, verhelderend, woordloos en activerend”. En de adem plus muziek is volgens hem “een gouden combinatie”, die zich steeds meer aan hem ontvouwt. Onder meer tijdens zijn ademconcerten, die hij regelmatig organiseert op diverse plekken in Amsterdam.

Naast het voordragen van woorden die lijken te dansen als wolken - oftewel zijn spoken word - speelt Jimmy - samen met muzikant Maarten Stok - tijdens zijn ademconcerten zowel eigen liedjes als muziek die ter plekke ontstaat.

Ademconcert: een muzikale ademreis

Het ademconcert van Jimmy Jansen. Een muzikale ademreis in het hart van Amsterdam: De Nieuwe Yogaschool.

Picture this: een muzikale ademreis in het hart van Amsterdam. De grote zaal van De Nieuwe Yogaschool omgetoverd tot intieme huiskamer, waar yogamatten en ‘band & bass-gerei’ samenkomen. Twee mannen met keyboard en gitaar op een huiselijk vloerkleed, omringd door een halve maan aan yogamatten en een zee aan lampionnen, gelijkgestemden, de verwarmende vibrerende klanken van de muziek en de liefdevolle oplettendheid van de spaceholders; Team Adem. 

Al mediterend op pad

Als deelnemer - waarbij een deel al bekend was, maar ook een deel (nog) onbekend met de kracht van de adem – werden we niet alleen uitgenodigd om dit ademconcert te luisteren en te ondergaan, maar ook om actief mee te doen, door te bewegen, te mediteren en te ademen.

“Ik hou van op pad zijn…”, vloeit uit Jimmy’s spoken word. Door zijn ademconcert te laten beginnen met een wandelmeditatie, begeleid door Miquel van Zichem, geeft hij daar letterlijk uiting aan. We gingen mee op zijn reis. Door heel bewust de ene stap voor de andere te zetten. Door het contact te voelen van onze voeten op de ondergrond. Door mede-ademgenoten te zien óf er juist voor te kiezen de aandacht bij onszelf te houden. Door een glimlach te ontvangen, of er juist een uit te delen. Door te verbinden. Door te voelen wat er vanbinnen leeft, en wat zich deze avond mag ontvouwen. Door de grachten van de stad tot leven te laten komen in gedachten, gevoed door Jimmy’s heerlijk subtiele Amsterdamse tongval. 

Het ademconcert van Jimmy Jansen. Een muzikale ademreis in het hart van Amsterdam: De Nieuwe Yogaschool.

Verbonden adem: ‘mag het vrij?’

De reis vervolgde. Van de stilte naar spoken word. Van spoken word naar muziek. Van muziek naar de adem. De adem die meer en meer mocht verdiepen, zodat deze uiteindelijk een verbonden adem werd.

We werden uitgenodigd door Jimmy om te ontspannen, om de adem te laten komen als golven, om los te laten. Terwijl de muziek op de achtergrond speelde, klonken Jimmy’s woorden: “Mag het vrij? Mag jij vrij? Laat maar vrij, mag het eruit? Het is veilig om jezelf te zijn, veilig om het toe te laten. Kom maar”.

Steeds meer gingen we de diepte in. Steeds meer richting de verbinding met de adem, en met onszelf. Hier en daar vloeide een traan. Team Adem stond voor iedereen klaar, om ons bij naam te noemen, ons te zien, en ons onszelf te laten zien. Hier en daar hoorde je een klank, van het bevrijden van een stem. Door op een uitademing een klank laten horen aan de wereld. “Mag het vrij?” Ja het mag, en het is magisch! 

Ontspannen in het gevoel van vrijheid

De ademsessie werd afgesloten met een eindontspanning, terwijl Jimmy “Let it be” speelde. Let it be. Voor even konden we de vrijheid voelen om het leven vrij te laten stromen, om niets meer te hoeven. 

En dan weer in stilte. Alleen nog maar zijn. 

Landen met een kop soep

“Waking up to the sound of music”. Het was tijd om de muziek te laten landen, inclusief de tranen, de joy, en de ervaring. Tijd voor een verkwikkend glas water, een kop soep en een goed gesprek in de tuin van De Nieuwe Yogaschool. Hier was ruimte om een glimlach te delen, wat woorden, onze ervaringen. Totdat het tijd was om weer op pad te gaan. 

“Ik hou van op pad zijn…”.

Op naar het volgende ademconcert!

Meer info: Ademconcerten van Jimmy Jansen

Via Jimmy’s website kun je je aanmelden voor het volgende ademconcert, of houd hiervoor zijn instagram in de gaten. Nieuwe data worden vanzelf toegevoegd. Wil je alvast meer, dan kun je niet alleen een solosessie boeken, maar ook een groepssessie volgen - die vinden elke twee weken plaats op maandag om 19.15 uur in Amsterdam. 


Bekijk ook: