Reportage: Trainingsdagen Polyvagaal ademen & De adem, trauma en paniek van Adempro

Deze reportage is gemaakt door Cynta van den Broek, die sinds 2016 een Breathworkcentrum leidt voor embodied personal leadership, in Utrecht en online: C-Coaching.nl.


Dit is een verslag van twee verdiepende trainingsdagen ‘Polyvagaal ademen’ & ‘De adem, trauma en paniek’ bij Ademopleidingscentrum Adempro in Bussum. Voor als je persoonlijk last hebt van stress- of traumaklachten, en ook als bijscholing voor zorgprofessionals en ademcoaches. 

Polyvagaaltheorie & ‘trauma informed’ ademwerk

Er zijn veel boeken te lezen over de polyvagaaltheorie. Echt een rabbit hole om in te verdwijnen. De polyvagaaltheorie kan een mooie kapstok zijn van waaruit je met de adem kan werken. Daarnaast is ‘trauma informed’ werken een belangrijk thema in ademland.

Voor mij was dit de reden om als ademreporter voor The Breathwork Movement de trainingsdagen over ‘Polyvagaal ademen’ en ‘De adem, trauma en paniek’ bij Adempro bij te wonen en hier te delen over mijn ervaringen.  

Ademcoach Cynta van den Broek op bezoek bij Gjalt Vlam en Ellie Lardenoije van Adempro, voor de trainingsdagen ‘Polyvagaal ademen’ en ‘De adem, trauma en paniek’.

Reporter Cynta van den Broek (midden) op bezoek bij Gjalt Vlam en Ellie Lardenoije van Adempro.

Meer over de polyvagaaltheorie in relatie tot de adem, lees je ook in dit artikel: Hoe de ademhaling helpt om je veilig te voelen

Polyvagaal ademen en paniek, trauma en adem trainingsdagen bij Adempro

Voor deze twee trainingsdagen reis ik af naar Hearthouse in Bussum, een fijn centrum voor persoonlijke ontwikkeling, en tevens het thuis van Adempro, waar ik een warm welkom ontvang van de trainers Ellie Lardenoije en Gjalt Vlam. Samen met Monique Tjon-a-Tsien zijn zij de oprichters van het ademopleidingscentrum Adempro, waarbinnen zij naast deze twee trainingsdagen ook de opleiding tot bewust verbonden ademtherapeut én een ademtraining voor zorgprofessionals verzorgen.

Gjalt gaat echt de diepte in als senior ademtrainer met zijn doorleefde kennis over allerlei verschillende ademprincipes, technieken en de adembiologie van het lichaam. Ellie weet vanuit haar achtergrond als psychotherapeut de ademkennis en ervaringen mooi te verbinden met kennis uit de reguliere gezondheidszorg en een holistische kijk op gezondheid. 

Bovendien zat ik beide trainingsdagen met een kleurrijk gezelschap van ademcoaches, psychologen, artsen, logopedisten, opstellers en mensen die voor hun eigen persoonlijke ontwikkeling kwamen. Het bleek echt een meerwaarde om van uit zoveel verschillende achtergronden naar de adem te kijken. 

Combinatie van theorie, ademprincipes en fysieke oefeningen

Zonder al te veel woorden duiken we de trainingsdag ‘Polyvagaal ademen’ in met een ademoefening die meteen de verbinding met onszelf en met elkaar creëert. Een heerlijke binnenkomer.

Tijdens deze ‘Polyvagaal ademen’ dag staat de uitleg van de polyvagaaltheorie centraal, en hoe je met de adem je zenuwstelsel kan beïnvloeden. Het biedt een mooie afwisseling van theorie en praktijk, gekoppeld aan ademprincipes en fysieke oefeningen, waarbij je de theorie dus meteen ervaart in je eigen lichaam. Tijdens elke ervaringsoefening wordt er door de trainers teruggepakt op de eerder besproken theorie, zodat je aan het eind van de trainingsdag de rode draad helder hebt en ermee aan de slag kan in de praktijk. Dit biedt een mooie combinatie van wetenschap (denken) en energie (voelen). 

Gjalt Vlam en Ellie Lardenoije van Adempro geven de trainingsdagen ‘Polyvagaal ademen’ en ‘De adem, trauma en paniek’.

Paniek en trauma beïnvloeden met verschillende soorten ademwerk

De tweede trainingsdag, genaamd ‘De adem, trauma en paniek’ vormt een verdieping op ‘Polyvagaal ademen’. Met de kennis van de Polyvagaal ademen trainingsdag in het achterhoofd, wordt er deze dag dieper ingegaan op hoe je paniek en trauma kunt beïnvloeden met verschillende soorten ademwerk, waaronder bewust verbonden ademwerk. Het was ontzettend mooi om dit in een veilig bad te ervaren. Aan het einde van de tweede dag ging iedereen dan ook geraakt en geïnspireerd en met heldere tools weer naar huis. 

Voor de duidelijkheid: ik heb de twee trainingsdagen, ‘Polyvagaal ademen’ en ‘De adem, trauma en paniek’ in één weekend achter elkaar gevolgd, maar ze zijn ook los van elkaar te volgen. Het is wel belangrijk dat je de training ‘Polyvagaal ademen’ eerst volgt, voordat je de tweede training ‘De adem, trauma en paniek’ gaat volgen.

Iedereen is welkom bij deze trainingsdagen, voor je eigen persoonlijke ontwikkeling, en ook als zorgprofessional of ademcoach - dan zijn deze trainingsdagen geschikt als bijscholing. Als je graag de reguliere en de alternatieve kijk met elkaar verbindt, en je vanuit gedegen theoretische basis vanuit ervaring wilt leren, dan zijn deze trainingsdagen zeker interessant voor jou. 

Trainingen en de opleiding tot ademtherapeut van Adempro 

Wil je meer weten over de trainers en werkwijze van Adempro kijk dan op adempro.nl. Of kom kennismaken tijdens de verbonden ademworkshop op 6 oktober ‘23.

Wil je meer weten van de opleiding tot bewust verbonden ademtherapeut Level 1 of Level 2, kijk dan op adempro.nl/opleiding. Er start een nieuwe lichting in oktober 2023 en er zijn nog een paar plekjes!

Als je ook deze trainingsdagen wilt bijwonen, meld je dan vast aan voor een van de volgende data, in april 2024. Meer info:

Meer over de polyvagaaltheorie in relatie tot de adem, lees je ook in dit artikel: Hoe de ademhaling helpt om je veilig te voelen


Bekijk ook: