Reportage Lente Ademretreat in Maarssen met Alemke van Baren

Deze reportage is gemaakt door Dimitra Premseler, Orthomoleculair therapeut en ademcoach bij Healthy Feelings Vianen (Utrecht)

Datum & tijd: Zondag 17 maart 2024 van 10.00 tot 17.00
Locatie: Natuur- en gezondheidscentrum in Maarssen 

Event: Lente Ademretreat door Mirelle (thuis in je lichaam) en Alemke (op pad met Alemke)

De rust, dankbaarheid en vloedgolf van liefde die tijdens de ademsessie voelbaar aanwezig was bij de gehele groep, raakte me.
— Ademreporter Dimitra Premseler

Reportage Lente Ademretreat dag in Maarssen

Dimitra: Als ik aankom bij het gezondheidscentrum in Maarssen waar de Lente Ademretreat dag zal plaats vinden, komt er direct al een gevoel van rust over mij heen. In de hal waar je binnenkomt ben je omringd door planten, lekker ruikende thee en honing van de bijen op het erf. Samen met de andere deelnemers wacht ik op de heerlijke loungestoelen tot Alemke en Mirelle ons vrolijk komen begroeten. Ze stralen in alles uit dat ze enorm veel zin hebben in de dag. Net als een aantal deelnemers, die ook al bij het eerste retreat waren afgelopen winter en dus een idee hebben van wat er komen gaat. 

Lente retreat door Mirelle (thuis in je lichaam) en Alemke van Baren (op pad met Alemke)

Mirelle (l) en Alemke tijdens hun Lente Ademretreat.

Alemke en Mirelle: zij maken de dag

Mirelle is gepassioneerd yogadocent en tevens werkzaam als fysio en ademtherapeut. Ze straalt rust en liefde uit en laat iedereen zich op een natuurlijke manier direct op zijn of haar gemak voelen. Alemke is coach voor young professionals en heeft haar eigen praktijk als ademcoach. Haar ademcoaching in groepen en 1:1 doet zij in het gezondheidscentrum, maar ook in een geweldige safaritent in het bos. Alemke is de nuchtere, maar vooral ook de vrolijke noot in de dag. 

Alemke en Mirelle vonden elkaar in het gezondheidscentrum en tijdens een gesprek ontstond als vanzelf het idee voor een mooie Ademretreat dag. En dat ‘als vanzelf’ voelde je: alles verliep heel relaxt, heel rustig. Het gevoel van niets moet en alles mag (er zijn). 

De eerste zacht verbonden ademsessie haalde bij iedereen de scherpe randjes eraf.

Rust en ruimte, middenin de natuur

Lente Ademretreat in Maarssen, Alemke van Baren - Op pad met Alemke

Iedereen zoekt een plekje uit in de prachtige ruimte die rust uitstraalt, met grote ramen en uitzicht op een bosgebied. Ondanks dat het niet heel groot is binnen voelt het ruim en weids. Op en rondom mijn matje vind ik direct alles om het mezelf helemaal comfortabel te maken.

De groep is gemêleerd; mannen, vrouwen, wat ouder en wat jonger. Ondanks dat komt er in het voorstelrondje, na een mooie landingsmeditatie, al snel naar voren dat iedereen wel overlap heeft met een ander. Van burn-outklachten tot lastig kunnen ontspannen. Van de perikelen rondom moeder worden tot die van grenzen aan (kunnen) geven. Het is mooi om te zien hoe een onbekende groep zo snel comfortabel wordt met elkaar. 

Zacht verbonden ademen

Na een heldere uitleg over (verbonden) ademen en hoe de dag verder zal verlopen is het tijd om te starten in de eerste ademsessie van vandaag: een zacht verbonden ademsessie. Er wordt duidelijk gemaakt dat je niet hoeft te pushen of over grenzen heen te gaan, maar dat je mag meevaren op de zachtheid. Alemke en Mirelle weten dan ook direct een veilige sfeer te creëren waardoor iedereen in deze eerste sessie van de dag de “scherpe randjes eraf ademt”.

Er gebeurt veel in de groep maar de rustige en fijne begeleiding met oog voor ieders behoefte op dat moment is van grote waarde voor de hele groep. Aanrakingen op de juiste plekken, met de juiste intensiteit. De juiste woorden en de prachtige muziek. 

Meer dan ademen alleen

Na de eerste ademsessie stroomden we rustig door naar de heerlijke lunch die aan een mooie grote tafel in de hal al helemaal klaar stond. Als je dieetwensen had kon je dit netjes van te voren doorgeven en werd daar rekening mee gehouden. Deze vegalunch was uitgebreid, met warme en koude gerechten, fruit en wat zelfgemaakte zoetigheid. Fijn was ook dat Alemke en Mirelle aangaven dat je jouw eigen ruimte kon pakken op een van de mooie plekjes in de hal als je, zo vanuit de sessie, niet (direct) met de groep aan tafel wilde. Eerst landen.

De pauze was overigens meer dan enkel lekker en gezond eten! Je kon je opgeven voor een heerlijke hoofdmassage bij een collega uit het centrum. Dit was echt een cadeautje om nog even verder te landen na de ademsessie. Ook kon je aansluiten bij een fijne wandeling in de natuur. Niets moet alles mag, zo gingen er een paar wandelen en een paar bleven in het centrum om te zitten, te schrijven, te kletsen met elkaar. 

Wat mag er in jou tevoorschijn komen…?

Ademdag in Maarssen met Alemke van Baren

Eenmaal terug in de zaal voor de tweede helft van de dag, was er een mooie afwisseling van oefeningen en ademwerk. In tweetallen startten we met een inquiry oefening, waarbij je werd uitgedaagd om bij jezelf naar binnen te duiken of om als vraagsteller enkel te luisteren. Binnen het thema van de lente was de vraag: “Wat mag er in jou tevoorschijn komen?”. Net als de bloemen en beestjes die zich weer ontpoppen en te voorschijn komen. 

De misschien wat overweldigende energie voor sommigen uit de eerste ademsessie, in combinatie met de rust die we hadden opgedaan in de pauze, hebben we hierna heerlijk even gedanst. Vanuit die ontlading en “hyped energy” gingen we direct weer terug de mat op voor de volgende zacht verbonden ademsessie.

Het verschil met de eerste sessie was enorm. De rust, dankbaarheid en vloedgolf van liefde die tijdens deze sessie voelbaar aanwezig was bij de gehele groep, raakte me. Om de integratie extra kracht bij te zetten sloten we af met restorative yoga. Waarin we twee houdingen helemaal ondersteund door kussens en bolsters voor ongeveer 20 minuten aannamen. Volledig in de overgave van die diepe ontspanning. 

Ik ga tien keer meer ontspannen naar huis dan dat ik aankwam.

We sloten de dag af met de lieve woorden van Alemke en Mirelle, die voor een ieder een persoonlijk kaartje hadden geschreven, terug te vinden in de goodiebag die we mee kregen. Iedereen in de groep die nog wat wilde delen kreeg daar de ruimte voor. Toen iemand uitsprak “Tien keer meer ontspannen naar huis te gaan dan hoe hij aankwam die ochtend” kon iedereen in de groep dat beamen, en deden velen daar nog een mooi een schepje bovenop. 

Conclusie? Een heerlijke dag voor jezelf!

Deze dag is een dikke aanrader als je een heerlijke dag voor jezelf wilt waar alles mag zijn wat zich op dat moment aandient. Op zondag 30 Juni ‘24 zal de volgende Ademretreat dag plaats vinden met als thema “Zomer”. Meer info en tickets vind je hier.

Wil jij al eerder aan de slag met dit geweldige duo? Dat kan! Ze zijn gestart met een 12 weken 1:1 traject waar nu nog een leuke aanbieding voor loopt. Check daarvoor even de website van Alemke: Oppadmetalemke.nl.


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: