Winterse zachtheid tijdens het One Day Winter Retreat in Breda

Deze reportage is gemaakt door Nikki van der Velden, oprichter van The Breathwork Movement.

Datum: Zondag 10 december 2023, van 10:00 tot 17:00 uur
Locatie: De Ruimte, Breda

Ik heb geen idee hoe lang ik in ‘space’ heb gelegen, maar het voelt alsof ik dagen ben weggeweest.
— Nikki op bezoek bij het ONE DAY WINTER RETREAT

Reportage ‘One Day Winter Retreat’ van Saskia van Erven en Lieke Kranendonk

Saskia van Erven en Lieke Kranendonk, tijdens hun One Day Retreat in Breda, met ademwerk, yoga, soundhealing, meditatie en cacao.

Ademcoaches Lieke Kranendonk (l) en Saskia van Erven.

Nikki: Toen ik een uitnodiging in m’n mailbox kreeg met de tekst: ‘Gun jezelf vlak voor de vakantieperiode een dag om te verzachten, langzaam te bewegen, adem te halen, je onder te dompelen in een klankbad en nog veel meer’, ging dit erin als een kerstkransje. Dít was wat ik nodig had. Juist tijdens de drukke decembermaand. Juist nu.

Het was de uitnodiging voor het One Day Winter Retreat in Breda, dat zondag 10 december werd georganiseerd door ademcoaches Saskia van Erven en Lieke Kranendonk. Een dag die misschien wel het grootste cadeau van de maand zou worden.

Want ja, de decembermaand. Als je meer volgens de ritmes van de natuur zou leven, is het eigenlijk de maand die vraagt om naar binnen te keren, te rusten, te reflecteren, stil te zijn en extra goed voor jezelf te zorgen. Maar in het echte leven is het natuurlijk juist de maand waarin je op werk nog een stevig eindsprintje probeert te trekken terwijl je ondertussen alle kerstballen, -borrels en -diners in de lucht aan het houden bent. En áls je dan eenmaal stilzit, kan je zomaar eens als een plumpudding in elkaar storten (wie is er niet eens ziek geworden tijdens de kerstvakantie?). Liever wil je het plumpudding-effect voorkomen. Door je over te geven aan het natuurlijke, trage winterritme waar je lichaam en geest zo naar snakken.

One Day Winter Retreat in Breda

Op naar Breda dus, tijd om een dag bewust uit de decemberdrukte te stappen en alle aandacht naar binnen te richten. Het One Day Winter Retreat vindt plaats op een locatie genaamd ‘De Ruimte’, dat klinkt meteen al goed. En het blijkt ook goed: ik was er niet eerder geweest, maar wat een fijne plek! De Ruimte is gevestigd in een oud kleuterschoolgebouwtje en wordt bestierd door super lieve mensen, die me glimlachend verwelkomen bij de deur en me meteen naar het juiste lokaal verwijzen, alwaar ik warme knuffels van Saskia en Lieke in ontvangst mag nemen. Een goed begin van de dag.

Ik kijk de ruimte rond, die warm is aangekleed met kaarsen, kleurpotloden, kussens, inzichtkaarten en heel veel muziekinstrumenten (dat belooft veel goeds!), en tel maar liefst achttien matjes op de vloer. Een flinke groep. Ik ben dus lang niet de enige die zo slim is om zichzelf een relaxdag te gunnen zo vlak voor de Kerst.

Ademmuziek: een zachte landing

Onde Day Winter Retreat: Ademwerk, Soundhealing, Cacao, Yoga, Meditatie.

Van links naar rechts: Lieke, Kelsey en Saskia.

We starten de dag niet met een voorstelrondje zoals het meestal gaat, maar met een ademmeditatie, begeleid door de woorden van Lieke en de prachtige (en voor mij welbekende) ademmuziek van Adrian Kuipers. Dit is zo fijn om te landen! Eerst dat lijf in, daarna pas verder. Geheel ontspannen volgt na deze meditatie alsnog het voorstelrondje, dat meteen bijdraagt aan een gevoel van herkenning en verbondenheid. Het is nu eenmaal altijd fijn te horen waarvoor anderen zijn gekomen, helemaal als je je erin herkent. Ik blijk niet de enige die kiest voor een dag ‘loslaten’, ‘vertragen’, ‘lekker relaxen’, en ‘rust voor mezelf, te midden van alle hectiek’.

Saskia stelt zichzelf ook voor, waarbij ze uitlegt dat het in de afgelopen jaren haar missie is geworden om mensen te helpen de - vaak lastige, maar oh zo mooie - beweging te maken van hoofd naar hart. “We kunnen zo geneigd zijn de wereld te willen begrijpen en aansturen vanuit ons denken, maar missen hierbij een groot stuk wijsheid. Namelijk dat van ons lichaam, de plek waar alle gevoel, intuïtie en écht weten wat goed voor ons is, ligt opgesloten. Door te vertragen en te verstillen ben je in staat contact te maken met je lijf, en kan je die innerlijke wijsheid weer aanboren”, aldus Saskia. En laat dit nu precies zijn wat we deze dag gaan doen.

Opwarmen met een soft yoga flow

Als eerste op het programma staat een zachte yoga flow. Saskia is naast ademcoach ook yogadocent, en dat doet ze goed. Diverse mede-deelnemers blijken dit al lang te weten, die volgen namelijk al jaren Saskia’s yogalessen of zijn zelfs al eens mee geweest op een yoga-adem-retreat op Mallorca of Ibiza, die Saskia regelmatig organiseert (zie website voor de retreat-agenda).

Eenmaal opgewarmd en vol van energie die weer vrij door ons lichaam stroomt, wordt het stokje overgegeven aan een special guest die Saskia en Lieke voor deze dag hebben uitgenodigd: Kelsey Kluijtmans. Kelsey is een naam die ik al vele malen voorbij heb zien komen - ze treedt namelijk geregeld op op ademevents. Dat is niet zonder reden: haar stem, haar muziek en haar energie zijn oprecht zo hartverwarmend, dat je er vanzelf van gaat stralen en meteen helemaal tot rust komt. De aanwezigheid van Kelsey doet elk mens goed.

Sound healing journey met cacao

Kelsey legt uit over de magische werking van muziek, klank en cacao. De cacao die wij gaan drinken komt uit Peru. Het drinken van pure cacao is aan die kant van de wereld al duizenden jaren een heilig medicinaal ritueel. Dit natuurmedicijn zit vol vitaminen, mineralen, anti-oxidanten, bovendien opent cacao je hart en helpt het je te verbinden met de liefdevolle energie die altijd in je aanwezig is - iets wat we vaak, in de hectiek van het leven, vergeten.

Cacao helpt je landen in jezelf en je herinneren aan wie je werkelijk bent, combineer dat met muziek en zang en… we zijn vertrokken. Op een reis naar het Kelsey-universum, een magische plek waar je eigenlijk liefst voor altijd wilt blijven. Ik heb geen idee hoe lang we in space hebben gelegen, maar het voelt alsof ik dagen ben weggeweest. Ik kom als herboren terug, met een blos op m’n gezicht. Wat een cadeau. En dit was ‘slechts’ de ochtend van deze dag.

Liquid Breath: de zachte kracht van ademen

Na een super lekkere en uitgebreide home made lunch, met liefde bereid en geserveerd door de mensen van De Ruimte, was het tijd om nog meer de vertraging in te gaan, middels een sessie Liquid Breath, begeleid door Saskia. Liquid Breath is een ademmethode die ik persoonlijk erg hoog heb zitten. Het is er namelijk een die specifiek gericht is op diepe ontspanning, op het loskomen van het ‘doen’, op het ervaren van ‘alleen maar hoeven zijn’, om eindeloos te kunnen ontvangen. Dit is iets wat we niet bepaald gewend zijn: niks doen. Althans, ik niet. Het is echt iets wat ik heb moeten leren, en waarin Liquid Breath een mooie bijdrage aan heeft geleverd. Juist door het complete loslaten van de eeuwige actiemodus, kan alle magie ontstaan. Dat heb ik al meerdere malen mogen ervaren, en vandaag dus weer. Hoe fijn.

Als ik na een uur mijn ogen weer open, is het alsof ik wéér op mini-vakantie ben geweest. Mijn Fitbit horloge, dat niet alleen mijn stappen telt (vandaag niet zo bijster veel) maar ook mijn slaap, denkt dat ik het hele uur heb geslapen. Ik ben in diep, diep ontspannen toestand geweest, de volledige sessie lang. Er is niets zo helend voor je lijf en je hoofd als dat. Zo relaxt kan ademen dus zijn. De grondlegster van Liquid Breath, Cora Verkuilen, zegt niet voor niets altijd: You can always relax more. Ze heeft helemaal gelijk, dat blijkt maar weer.

Sharing bij het vuur

Om deze winterse verwendag af te sluiten, verzamelen we ons buiten rondom een vuurkorf in de fijne tuin van De Ruimte, waar we onze eerder opgeschreven intenties en wensen aan het vuur mogen geven, terwijl we versgemaakte bliss balls (chocolade-dadelballetjes, als ik goed heb geproefd) krijgen uitgedeeld. Die gaan er goed in! Altijd, maar helemaal na zo’n ademsessie.

Hoe de ervaringen waren? Ik hoorde ‘ongekende rust’, ‘diepe dankbaarheid voor het leven’ en een ‘enorm gedragen gevoel, door de fijne en volwassen begeleiding van Saskia en Lieke’ voorbij komen. Dankbaar, rustig en gedragen voel ik me ook. Hier wil ik meer van, en dat gaat ook zeker gebeuren. Welk seizoen het ook is!

Meer events zoals dit One Day Retreat

Saskia van Erven- Ademwerk Retreat - Mallorca

Saskia tijdens een van haar retreats op Mallora.

Dit One Day Winter Retreat was een unieke samenwerking van Saskia en Lieke, wellicht eenmaling, dat is nog even de vraag. Check hoe dan ook vast de events die ze ook los van elkaar organiseren.

Saskia organiseert onder meer prachtige retreats in het buitenland, waar je dit allemaal kan meemaken, maar dan een week lang. November 2024 is het volgende retreat op Ibiza, en tot eind december van dit jaar (‘23) krijg je vroegboekkorting, zie sasanayoga.com/retreats.

Ook geeft Saskia op woensdag 24 januari en woensdag 21 februari 2024 twee mooie ademcirkels in Breda, info/opgeven via sasanayoga.com/breathwork-sessie.

Voor workshops en retreats met Lieke, die naast ademwerk ook RTT (Rapid Transformational Therapy™) inzet, kijk je op changeyourstory.nl/retreats.


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: