Live Leiderschapsdag: een dag die elke ondernemer zichzelf zou mogen gunnen

Deze reportage is gemaakt door ademcoach Ingrid Geuchies-Frowijn.

Datum & tijd: zaterdag 14 oktober 2023 van 10:00 – 19:00 uur
Locatie: Vrijhaven Zwier in Vinkeveen

Leiderschapsdag bij Zwier, Vrijhaven Van De Stad, in Vinkeveen

Ingrid: Een livedag voor ondernemers in het thema Leiderschap, georganiseerd door (adem)coach en trainer Jiska van den Brink. Een dag met een lach en met een traan. Een dag vol verbinding, liefde, aandacht, compassie en rust. Een dag echt even uit staan en focus op jezelf. Jiska biedt de tools, de ruimte en alle middelen om dit mogelijk te maken.

Eigenlijk is dit een dag die elke ondernemer zichzelf zou mogen gunnen. Voelen, zijn, bewustzijn en focus. Dat is hoe ik deze dag zou omschrijven.

Leiderschap = grenzen bewaken én ontdekken

Jiska van den Brink is de oprichter van JISKA – Coaching en ademwerk. Ze werkt al ruim 15 jaar als coach en trainer. Naast persoonlijke coachingstrajecten organiseert ze ook live leiderschapsdagen.

Jiska van den Brink (l) met ademreporter Ingrid Geuchies-Frowijn

Jiska is de oprichter van JISKA – Coaching en ademwerk. Ze werkt al ruim 15 jaar als coach en trainer. Naast persoonlijke coachingstrajecten organiseert ze ook live dagen voor ondernemers waarbij de adem, het ‘uit’ staan en patronen doorbreken centraal staan. Elk event nodigt ze een andere gastspreker uit die past binnen het thema van die dag.

Een leiderschapsdag bij Jiska gaat erover hoe je vanuit rust en optimale gezondheid groei en succes kunt ervaren. Over grenzen bewaken en grenzen verleggen. Over kwaliteiten in jezelf aanboren die je hebt vanuit de basis. Zodat jij nog meer vanuit die basis, vanuit jouw kern, kunt leven en ondernemen.

De dag wordt georganiseerd bij Zwier, een evenementenlocatie in Vinkeveen. De locatie is prachtig en ligt aan de Vinkeveense plassen. Zwier heeft meerdere ruimten om te vertoeven, wij zaten in de Werfplaats met twee verdiepingen, waardoor het een ideale retraite-ruimte is. Bij aankomst voelt de sfeer in de groep met mede-ondernemers meteen goed. Na wat kletsen en kennismaken blijkt dat de meeste ondernemers vaker een livedag bij Jiska hebben bijgewoond. Het blijft interessant, je blijft je immers altijd ontwikkelen, en elke dag heeft ook weer een ander thema.

Dopamine, gezondheid, bewustzijn en zelfreflectie

Nadat iedereen is gearriveerd, neemt Jiska de tijd om ons persoonlijk welkom te heten en uit te nodigen om naar boven te gaan om te starten. Vanaf het moment dat ze de dag opent en begint met praten, heerst er rust in de ruimte. En dat is knap in een setting met alleen maar ondernemers die eigenlijk altijd ‘aan’ staan.

We starten de dag met een voorstelronde en het zetten van een intentie. Alle deelnemers worden uitgenodigd te delen wat ze uit de dag willen halen. Het zijn stuk voor stuk mooie intenties die ik voorbij hoor komen: rust, een dagje ‘uit’ staan, meer vertrouwen en meer voelen. Na de opening, waarin we gelijk een fijne ademhalingsoefening doen, legt Jiska kort uit wat de planning is van de dag. En dan is het tijd voor de gastspreker.

Lars van den Nieuwenhoff, mede-eigenaar van IkiGuides, geeft vandaag een workshop over dopamine. Een uur lang worden we meegenomen in de wereld van dopamine, gezondheid, bewustzijn en zelfreflectie. Een heel interessant en relevant thema voor de drukke ondernemer.

Verbonden ademen: aandacht, rust en connectie

Na de dopamine-workshop van Lars is het tijd voor de lunch. Een verse, biologische lunch, met voornamelijk plantaardige producten. De ingrediënten komen van lokale toeleveranciers, veel van het seizoen en waar het kan, lekker uit de moestuin. Ik kan je vertellen: alleen al voor de lunch wil je een keer naar Zwier toe.

Voldaan mogen we terug naar boven om ons klaar te maken voor het middagprogramma, waarin een verbonden ademsessie centraal staat. Maar eerst nodigt Jiska ons uit om in drie-tallen een sharing te doen. Telkens is er één ondernemer aan de beurt die de zin afmaakt: ‘Ik vind het moeilijk om _’. Een confronterende, maar helende oefening, zo blijkt uit wat er terugkomt uit de groep. Een eerste laagje wordt afgepeld. Hierna krijgen we een kopje cacao, dat ervoor zorgt dat onze zintuigen nóg verder open gaan staan, en dat helpt dan weer om dieper te komen in het ademen. Jiska wordt tijdens de sessie geassisteerd door maar liefst vier andere ademcoaches. Er is dus voldoende ruimte om ieders persoonlijke proces toe te laten: goede begeleiding in overvloed.

Jiska en mede-ademcoaches zorgen voor een veilig en vertrouwd gevoel, waarin alles goed is. Met aandacht, rust en connectie, met onszelf en met elkaar. Na de verbonden ademsessie is er namelijk de mogelijkheid om onze ervaringen te delen, wanneer die behoefte er is. En gedeeld wordt er. “Ik voel dat ik mijn eigen rustpunt mag zijn”, “Ik voel me krachtig en geheeld”, en “Ik had niet verwacht dat er zoveel zou loskomen, juist vanuit het minder doen”. De rode draad in de reacties is dat dankzij de insteek van de ademsessie, ‘minder doen in plaats van meer’ - iets wat voor ondernemers vaak een hardnekkig patroon kan zijn - er juist door belangrijke thema’s heen gewerkt kan worden. Vanuit zachtheid en acceptatie.

In deze lijn van groei heeft Jiska nog een laatste oefening voor ons in petto. Ze laat ons op een positieve tijdslijn lopen om datgene we hebben losgelaten tijdens de ademreis kracht bij te zetten. Het is een oefening die erin hakt, maar ontzettend waardevol is. Voor velen raakt het persoonlijke thema’s, en daardoor wordt het zichtbaar emotioneel. Maar dat is het mooie van deze dag: dit kan en mag er allemaal zijn.

Eenmaal aan het einde van deze interessante, rustgevende én intensieve dag, kan iedereen wel wat energie gebruiken. Gelukkig hebben we van te voren al vernomen dat we niet zonder eten naar huis zouden gaan. Beneden staat een fantastische zelfgemaakte zoete-aardappelsoep klaar met brood en dips, waarna het de beurt is aan (alcoholvrije) champagne en dansjes bij het kampvuur. Ik ben niet tot het einde gebleven, maar heb uit betrouwbare bronnen vernomen dat het nog even door is gegaan ;-)

Blijf voelen wat goed voelt

Ik voel me dankbaar dat ik bij deze livedag aanwezig mocht zijn. Zoals op Jiska’s website staat beschreven: ‘Dit is een hele dag in het teken van jóu. Een dag om uit te staan en te investeren in jezelf, om juist daarmee je bedrijf weer te laten groeien’. Op deze dag stonden wij als ondernemers centraal, en dat was te voelen en te merken.

Het belangrijkste wat ik deze dag nóg meer heb geleerd? Om te voelen wat goed voelt. En ik kan je vertellen: dat voelt goed.

Een live leiderschapsdag, georganiseerd door (adem)coach en trainer Jiska van den Brink. Bij Zwier, in Vinkeveen.

De volgende Live Leiderschapsdag bij Jiska bijwonen?

De volgende livedag staat gepland op 6 april 2024. Dit duurt nog even, maar soms is het fijn om alvast tijd hiervoor in te plannen voordat je agenda weer helemaal volgepland is (nee, je bent niet de enige die daar last van heeft).

Omdat Jiska deze winter drie maanden gaat chillen in Bali, iets met ‘practice what you preach’, zijn de tickets nu te koop tót 1 december. Dus voor jou als ademfreak koop je nu vast je ticket voordat je misgrijpt. Jiska kennende, belooft het weer een mooie dag te worden. Tickets via: mindlove.nl.


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: