Reportage: ‘Sensuele Levensadem’ van ademcoach Dominique Wouters

Deze reportage is gemaakt door Wieneke van der Aa, SUP, yoga & adem professional bij LUZ Roermond.

Datum & tijd: woensdag 27 september 19:30 - 22:00 uur
Locatie: Steenoven, Eindhoven

Ademsessie ‘Sensuele levensadem’ door Dominique Wouters

Ademreporter Wieneke van der Aa vertelt over de ademsessie ‘Sensuele levensadem’ door Dominique Wouters van Praktijk Do in Eindhoven.

Ademcoach Dominique Wouters (l) met ademreporter (tevens ademcoach) Wieneke van der Aa.

Wieneke: Of iemand reporter wilde zijn voor The Breathwork Movement? ‘Ja zeker, bring it on!’ was mijn eerste gedachte bij de oproep van Nikki. Al vrij snel kwam er een datum mijn kant op, of ik dan beschikbaar was? Zonder goed te lezen wie de sessie gaf en wat het onderwerp was, antwoordde ik meteen positief. Ik werd zo gekoppeld aan Dominique Wouters, die in Eindhoven op een nazomerse woensdagavond een ademsessie gaf genaamd ‘Sensuele levensadem’. Slik… uhm, waar had ik me nu voor opgegeven?

Het sensuele en vrouwelijke deel in jezelf…

“Heb jij altijd al eens de verbonden adem op een zachte en vrouwelijke manier willen ervaren? Wil je van doen en denken naar voelen en vertrouwen? Mocht je verwijderd zijn van jouw sensualiteit dan is dit een laagdrempelige stap om die (weer) te verkennen. ‘Sensuele Levensadem’- alleen voor vrouwen.”

Naar aanleiding van deze prikkelende wervingstekst was ik heel erg benieuwd naar wat de avond te bieden had. Bekend met allerlei ademsessies, maar onbekend met het thema sensualiteit in relatie tot de adem. Een tikkeltje sceptisch over het sensuele en vrouwelijke stuk, kwam ik aan in Eindhoven. Maar ik was vast voornemens me te laten verrassen met een open blik. 

Van industrieterrein naar kanten kimono

De onderneming van Dominique Wouters heet Praktijk Do. Als je haar online opzoekt zie je meteen dat haar website, teksten en foto’s professionaliteit uitstralen. Komend uit een financiële en commerciële zakenwereld, richt zij zich nu volledig op haar adempraktijk. Dit zet ze neer vanuit haar eigen groei, vanuit haar passie voor de adem en vanuit haar roeping om mensen te helpen. 1-op-1 ademtherapie sessies zijn ook te boeken bij haar, in een intieme ruimte bij haar thuis. Maar deze groepssessie vindt plaats in haar workshopruimte in Eindhoven.

Het is even zoeken voor me waar ik precies moet zijn op het industrieterrein, maar als ik eenmaal de goede deur gevonden heb, zie ik meteen kaarsjes op een trap naar boven staan. Op de eerste verdieping komt Dominique me stralend tegemoet. Ik zie acht matrassen liggen in een ruimte die, verrassend genoeg op die locatie, een hele warme en veilige sfeer uitstraalt. Wat me ook meteen opvalt is dat Dominique er ‘sexy but classy’ uit ziet in haar kanten kimono met daaronder een kanten bralette en legging. Niet de standaard werkkleding van een ademcoach, maar Dominique stuurde vooraf nog een mail waarin ze vroeg aan de deelnemers om aan te trekken waar ze zich vrij en vrouwelijk in voelden. Terwijl ik zelf veilig koos voor legging, shirt en vest, geeft Dominique als leider van deze sessie met haar outfit zeker een sensueel voorbeeld. Een knappe verschijning, maar een die wel heel stijlvol overkomt en op een bedachtzame en professionele communiceert, ook als de andere deelnemers een voor een binnen druppelen. 

Van au naar wauw

Ademreporter Wieneke van der Aa vertelt over de ademsessie ‘Sensuele levensadem’ door Dominique Wouters van Praktijk Do in Eindhoven.

Als iedereen aanwezig is vertelt Dominique over haar werk als ademtherapeut en hoe ze kwam op het thema van vanavond. De ademsessie die zal volgen licht ze toe, en er is ruimte voor de vragen die er zijn. Dominique geeft aan dat oude emoties los kunnen komen en dat er zo nieuwe levensenergie kan gaan stromen tijdens een sessie. Van au naar wauw: van verdriet of boosheid voelen naar een gevoel van extase en in verbinding staan met jezelf. Na het geven van gemengde ademcirkels, wilde ze nu voor het eerst een sessie geven aan alleen vrouwen. De ademtechniek passend bij het thema zal dan ook heel zacht zijn, zonder intensieve, krachtige ademstukken, die als mannelijk benoemd worden. Zo kunnen we zakken in ons lichaam, vertragen en voelen. 

We beginnen met een liggende visualisatie om helemaal aan te komen in het hier en nu. Dominique gebruikt muziek en klankschalen om ons volledig mee te nemen in een ontspannen meditatie. Daarna zitten we weer even rechtop om de techniek van de sessie die volgt door te nemen. Een inademing door de neus, en een ffff-klank uit, laat ons voelen dat de uitademing het bekkengebied aanspant en de inademing dat gebied volledig ontspant. Ik merk dat ik zo echt in mijn bekken zak met mijn volledige aandacht en de energie gaat goed stromen. 

Masker op en kronkelen maar

Ademreporter Wieneke van der Aa vertelt over de ademsessie ‘Sensuele levensadem’ door Dominique Wouters van Praktijk Do in Eindhoven.

We krijgen een zacht oogmasker op en gaan liggen of zitten voor de ademsessie. Een prachtige muzieklijst begeleidt ons samen met de stem van Dominique in een ademtrance. Doordat iedereen geblinddoekt is, daagt ze ons uit om te bewegen, strelen, rekken, misschien zelfs wel kronkelen, hoe we willen want er is niemand die het ziet (behalve zij).

Omdat ik me als reporter inhoud om ‘heel diep’ te gaan, hoor ik dat Dominique een op een aandacht geeft bij de deelneemsters die emotionele stukken aanraken. Ik hoor diverse geluiden van snikken tot zuchten en een enkele schreeuw voorbij komen. De opbouw van de intensiteit in muziek is aangenaam, met een opzwepend en modern middenstuk, met R&B invloeden. Het zachtere einde voelt haast filmisch, hoorde ik daar nou een stuk uit Avatar? Ik voel me heerlijk relaxed op het zachte matje liggen, ik heb mijn hele lichaam lekker gerekt en gestrekt tijdens de sessie. En als kers op de taart komt Dominique langs om ons allemaal met een paar heerlijke aanrakingen, massagegrepen en kriebels door het haar nog even te verwennen.

Achteraf blijkt dat zij hier een tikkeltje onzeker over was, maar geven we allemaal terug dat we dit als zeer prettig ervaarden en dat ze er nog veel langer mee door had mogen gaan. Na de sessie geeft Dominique aan iedereen de ruimte om haar ervaringen te delen terwijl wij snoepen van een aantal lekkernijen en thee. Ze reageert met aandacht op iedereen persoonlijk. Ik werd zelf zeer ontspannen van de zachte ademsessie, ik heb zeker contact gemaakt mijn lichaam en ben met aandacht in mijn bekken gezakt. De blinddoek heeft mijn zintuigen scherper gemaakt. Ik stond meer open voor de muziek, de aanrakingen en de geuren in de ruimte. 

Subtiliteit rond het thema sensualiteit

Ik heb mijn sceptische gevoel dat ik bij aanvang had, kunnen laten varen tijdens de sessie. Het voelde nergens ‘over the top’. Sterker nog, ik denk dat Dominique het onderwerp zelfs nog mag verdiepen door er tijdens het ademen meer op in te spelen en de vrouwen in de sessie nog meer te begeleiden in zelf-aanraking of visualisaties. Wellicht is dan een assistent erbij fijn die vrouwen opvangt die dat nodig hebben, zodat zij zelf de groep beter kan leiden.
Veel vrouwen komen op een gegeven moment in de fase van het ontdekken van hun vrouwelijke kracht na jaren in een masculine stramien te hebben geleefd. Soms krijg ik er wel eens kromme tenen van als ik al die leader/wolf/power/yoni/godess/embodiment workshops en retreats voorbij zie komen, omdat het me ergens zo geforceerd overkomt. Juist weer in dat doén, in dat ‘kijk mij eens vrouwelijk zijn’ en wederom niet in het laten zijn, in het achterover leunen, in het jezelf volledig omarmen zonder dat aan iedereen kenbaar te moeten maken.

Ademsessie ‘Sensuele levensadem’ door Dominique Wouters van Praktijk Do in Eindhoven.

De aankondigingsfoto van Dominique Wouters voor haar feminine ademsessie: Sensuele Levensadem.

Mocht je dat gevoel ook krijgen van de omschrijving van Dominiques event of de foto die zij er initieel bij had geplaatst, dan kan ik die zorgen wegnemen. Dominique werkt zeer integer met het feminine thema. Ze geeft eerlijk aan dat dat een stuk is wat ze momenteel zelf aan het ontdekken is en dat haar praktijk en haar aanbod een verlengde van haarzelf is. Als het onderwerp een onderdeel is van ‘heel’ worden als persoon, en een belangrijk puzzelstuk is naar ‘in je kracht’ staan als vrouw, dan is Dominique waarschijnlijk zelf al een heel eind op weg. Hoe mooi is het, dat ze onderweg al vrouwen meeneemt op haar pad. 

Door het onderwerp van vrouwelijkheid te koppelen aan een ademsessie, kan zij voorlopig nog wel even vooruit met dit thema. Het leent zich er uitermate goed voor, en kan waarschijnlijk inhoudelijk nog meer gefinetuned worden naarmate Dominique zich nog meer ontwikkeld in deze specifieke sessies. Ze deed het tijdens deze sessie zeer subtiel, en dat siert haar ten zeerste. Ik zou zeker nog eens terug gaan naar een sessie van Dominique en ik hoop dat zij er nog veel mag geven vanuit haar eigen, integere, authentieke en stralende zelf. 

Sensuele levensadem bijwonen?

De volgende groepssessie ‘Sensuele levensadem’ zal plaats vinden op maandagavond 27 november 2023 van 19:30 tot 22:00 uur in Eindhoven. Aanmelden kan via Hipsy.

Kijk op praktijkdo.nl voor haar volledige aanbod en volg haar ook op Instagram: @dominiquewouterss


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda! Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: