Hoe is een ademcirkel volgens de Breathfulness Methode?

Deze reportage is gemaakt door Nikki, oprichter van The Breathwork Movement.

Datum & tijd: vrijdag 8 september, 10:00 - 12:00 uur
Locatie: Helmond


Breathfulness ademcirkel bij Lydie & Marij Coolen

Marij en Lydie Coolen en Nikki van der Velden (The Breathwork Movement) tijdens een Breathfulness Ademcirkel.

Van links naar rechts: Marij Coolen, Nikki van der Velden en Lydie Coolen.

Nikki: Onlangs had ik het genoegen om Marco en Jacquelien de Jager te interviewen, over het ontstaan van hun Breathfulness methode. Breathfulness, zo leerde ik, blijkt een combinatie te zijn van coaching en bewustwording over de adem én over het leven. Zoals ze het zelf omschrijven is het ‘een handboek voor een bezield, vreugdevol en authentiek leven’.

Klinkt interessant! Zo dacht ik. Dus toen ik een uitnodiging kreeg van Lydie en Marij Coolen (ja, het is familie: nicht en tante) om hun Breathfulness ademcirkel bij te wonen hoefde ik geen twee keer na te denken. Dat de sessie werd gegeven in Helmond, de plaats waar ik ben geboren en getogen maar nooit eerder een ademcirkel had ervaren (dat was in mijn tijd nog niet echt een ding ;)), maakte de cirkel helemaal rond.

Breathfulness ademcirkel in Helmond

De ademcirkel vindt plaats in een verzamelgebouw waarin ook een huisarts, fysio, yogastudio, diëtist, podoloog, psycholoog en nog wat van dit soort gezondheidsprofessionals hun praktijk houden. Ik moet zodoende bij de deur - met vele bellen en namen erop - even zoeken waar ik precies moet zijn. Niet dat Lydie en Marij van tevoren geen liefdevolle instructies en uitleg hebben gegeven, juist wel, maar mijn hoofd moet toch altijd even graven: wat stond er ook alweer in de mail? Gelukkig is er al snel iemand die mij in de smiezen heeft: “Kom je ook voor de ademcirkel?”. Ja! Dat kom ik. En zo wordt me alvast weer bevestigd dat door de stroom van het leven te volgen, je altijd op de juiste plek terecht komt.

Warm bad, zachte landing

Een Breathfulness Ademcirkel in Helmond, van Marij en Lydie Coolen - Reportage The Breathwork Movement

Eenmaal boven in de ruimte verbaast het me hoe fijn, warm en huiselijk het hier voelt, in een toch wel klinisch ogend gebouw. Inspirerende posters aan de muur, gordijnen, zoutlampen, kaarsen, planten… Hier wil ik me de komende twee uur graag even ‘opsluiten’.

Lydie en Marij verwelkomen mij en de rest van de deelnemers aan deze intieme ademcirkel - we zijn met vijf ademers in totaal - met een fijne knuffel, een warme kop thee en wat oprecht geïnteresseerde blikken en woorden. Het is zo belangrijk om eerst goed te landen en je helemaal veilig en op je gemak te voelen alvorens je innerlijk werk gaat doen, dat zit hier wel snor.

De cirkel wordt geopend met een introductie en uitleg van Lydie en Marij, over zichzelf, over hun pad met de adem, en over de opbouw van de cirkel. Hierna is er ruimte voor ons allen om ons kort voor te stellen en te delen welke ervaringen we tot dan toe hebben gehad met ademwerk. De kracht van de adem is sommigen al goed bekend, maar anderen ook nog niet. Dit maakt overigens niets uit: laat je ervaring (of het gebrek eraan) je nooit tegenhouden om ademwerk te gaan doen. Voor alles een eerste keer.

Ademwerk en inzichtvergaring aan de hand van levensthema’s

Het mooie aan Breathfulness, zo leerde ik al van de grondleggers Marco en Jacquelien de Jager, en nu ook van Lydie en Marij, is dat het veel meer is dan ademen alleen.

Lydie legt ons uit: “Breathfulness is een kijk op het leven, waarbij de adem een centrale rol speelt, want ademen is leven. In Breathfulness workshops komen naast ademtechnieken ook allerlei levensthema’s aan bod. Thema’s die impact hebben op je dagelijks leven en op hoe jij je als mens ontwikkelt. Breathfulness leert je om de effecten van deze thema’s te duiden en te begeleiden.”

In de Breathfulness ademcirkels die Lydie en Marij organiseren, zoals ook tijdens deze, laten ze altijd levensthema’s aan bod komen. Nieuwsgierig als ik ben, wil ik weten waar de inspiratie voor deze thema’s vandaan komt. “De thema’s zijn uit het leven gegrepen”, vertelt Lydie. “Soms uit ons eigen leven, en soms laten we ons inspireren door wat we om ons heen zien gebeuren. We hadden al eens een ademcirkel rondom emoties. Deze ademcirkel gaat over grenzen en binnenkort volgen twee sessies rondom afscheid. Wat daarna volgt, is nog niet duidelijk, maar er is inspiratie genoeg! Wat het thema ook is, we zorgen er altijd voor dat je verschillende handvatten en ervaringen meekrijgt, die je vervolgens kunt toepassen in je leven van alledag.”

Het thema van deze ademcirkel is dus ‘grenzen’. Wat zijn (je) grenzen? Hoe ga je ermee om? Hoe bewaak je ze? Hoe voelt het als je er overheen gaat? Een relevant thema voor zo’n beetje iedereen lijkt me.

Waar ligt de grens van jouw comfortzone?

De tijd die staat voor deze Breathfulness ademcirkel is twee uur, dat is ruim. Genoeg tijd om de diepte in te kunnen gaan. Na een zachte landing inclusief het voorstelrondje en het zetten van onze intenties, is het tijd om met het thema aan de slag te gaan. Dit doen we door op te staan van onze matjes zodat Marij ons mee kan nemen in een ervaringsoefening. Het doel hiervan is om echt te kunnen voelen en belichamen wat we op dit moment nodig hebben in relatie tot het omgaan met grenzen.

Marij legt uit: “Stel je voor, je bent geneigd gemakkelijk over je grenzen te laten gaan. Of anders gezegd: je bent geneigd jezelf klein te maken. We zullen je dan aanmoedigen om in de ademsessie juist veel ademruimte in te nemen. Door eerst lijfelijk te ervaren hoe dat voelt, wordt het gemakkelijker om dit ook in je dagelijks leven te gaan doen. Daarmee maken we de cirkel rond.”

In de ruimte duidt Marij drie plekken aan waar we mogen gaan staan als antwoord op vragen die ze stelt. Links in de ruimte bevindt zich de ‘comfortzone’ plek, in het midden de ‘stressvol maar let’s go!’ plek en we mogen rechts gaan staan als het antwoord op de vraag ‘groot ongemak / paniek’ oplevert.

Een voorbeeldvraag: Zou je nu luidkeels een lied voor de groep durven zingen? Waarbij je vervolgens bij jezelf nagaat wat deze vraag aan gevoel in jou teweegbrengt, op welke plek je dus gaat staan, en wat het staan op deze plek met je doet. Om vervolgens te reflecteren in de groep waarom je staat waar je staat, waar jouw gevoel vandaan komt en hoe je ermee omgaat - en ook: wilt omgaan. Een nuttige oefening, zo blijkt. Het is interessant te merken dat het stellen van ogenschijnlijk simpele - soms lollige, soms wat meer serieuze - vragen toch altijd weer veel over jezelf en jouw patronen blootlegt.

Mocht je het je trouwens afvragen: ja, er is luidkeels gezongen! Een spontaan ‘lang zal ze leven’ van een van de deelnemers zorgde voor applaus en gelach - en voor een prettige luchtigheid binnen het toch wel serieuze innerlijk werk, welke ik erg aan deze ademsessie en de energie van Lydie en Marij kan waarderen.

‘De adem als een warme trilling, die het ijs in jou kan doen smelten’

Tijd om te ademen. Breathfulness blijkt een hele zachte vorm van verbonden ademen. Lydie en Marij leggen uit dat dit een de zogenaamde ‘harmoniserende ademhaling’ is: een zachte, verbonden ademhaling, die zoveel mogelijk de natuurlijke ademflow volgt. De inademing is een aanspanning van je primaire ademhalingsspieren, en op de uitademing mag je ontspannen loslaten. Daartussen laat je de pauzes weg, om een continue stroom te creëren. Oftewel, je gaat verbonden ademen.

Lydie legt uit: “Deze ademstroom zorgt ervoor dat dingen die in jou vast zijn gaan zitten, weer in beweging kunnen komen. Denk aan vastgezette patronen en overtuigingen, maar ook oude pijn of emoties. Onbewust ben je vaak geneigd bij dit soort dingen weg te gaan. Ook met je ademhaling. Zo kun je je ademflow beperken of stoppen. Juist door de continue, natuurlijke flow van je ademhaling in stand te houden, geef je jezelf de kans dingen te verwerken. De harmoniserende ademflow is als een warme trilling, die het ijs in jou kan doen smelten.”

Het was een erg fijne ademsessie, ik kan niet anders zeggen. Rustig, liefdevol, zacht en met voldoende begeleiding en aanraking. Met name die aanraking vind ik altijd fijn, en met maar liefst twee begeleiders op vijf deelnemers was hier alle ruimte voor, mmmm. Uiteraard volgt, zoals altijd, dat heerlijke moment van ontspanning na het actieve ademen. Niets is zo fijn als het diep ontspannen gevoel na een ademsessie, het in het grote, fijne, zalvende ‘niets’ zweven, en dan helemaal als je hierbij zachtjes aangeraakt wordt - zalig.

Je voelt aan alles hoeveel liefde voor de adem én voor dit werk er in Marij en Lydie leeft. Met die liefde lopen we voldaan de deur weer uit. Vol inzichten en nieuwe levensenergie. Graag tot de volgende!

Ook een Breathfulness ademcirkel bijwonen?

Lydie en Marij organiseren met regelmaat Breathfulness ademcirkels in de omgeving van Zuidoost-Brabant. De eerstvolgende ademcirkel op 27 oktober zit al vol, maar op 22 november en 15 december is er nog plek, en een nieuw thema: afscheid. Kijk in de ademagenda voor meer info, of check breezinyourbreath.nl.

Voor meer info en achtegrond over Breathfulness, lees ook dit interview met de grondleggers van de methode, Marco en Jacquelien de Jager: BREATHFULNESS: ONTDEK DE MAGIE VAN DE ADEM ÉN HET LEVEN


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: