The Sacred Circle of Sisterhood: vrouwencirkel, plantmedicijn én ademwerk

Deze reportage is gemaakt door Kiki van Maanen, tekstschrijver en verhalenhaler bij COPY KIKI

Datum: Woensdag, 24 januari 2024 van 18:30 tot 22:00 uur
Locatie: De Upstarter, Nieuwendammerkade 22D1, Amsterdam

Event: The Sacred Circle of Sisterhood, georganiseerd door holistisch psycholoog en breathwork facilitator Aileen Kennedy, en therapeut Kim Lotte Helmus

Volledig jezelf en vrouwelijk zijn blijkt helemaal zo eng nog niet.
— Kiki van Maanen

The Sacred Circle of Sisterhood: vrouwencirkel, plantmedicijn én ademwerk

Kiki: Al fietsend speurde ik de hemel af naar de opkomst van de maan. ‘Vanavond is hij of zij bijna vol.’ ‘Heeft de maan eigenlijk een geslacht?’ ‘Als vrouw voel ik me verbonden met de maan.’ ‘Zouden anderen dat ook hebben, of komt het door mijn achternaam (van Maanen)?’ Met een hoofd vol gedachten sloeg ik rechtsaf het Vliegenbos uit. ‘Wat fijn om door de donkere bomen te fietsen richting de Upstarter in Amsterdam.’

De gedachten over een eventuele vrouwelijkheid van de maan kwamen niet geheel uit het niets, ik mocht weer ademen met vrouwen.

Waar vrouwen samenkomen, ontstaat magie

Aileen Kennedy en Kim Lotte Helmus. The Sacred Circle of Sisterhood: breathwork, bodywork, cacao en microdosing.

Kim Lotte Helmus (l) en Aileen Kennedy.

Het is de droom van Aileen Kennedy en Kim Lotte Helmus, die de avond waarnaar ik op weg ben organiseren, om een plek te creëren waar vrouwen een keer in de maand terug kunnen komen. “Vrouwen hebben zichzelf te lang onthouden van de verbinding met zichzelf en andere vrouwen”, aldus Aileen en Kim. Vandaar hun ‘Sacred Circle of Sisterhood’.

Ik was aanwezig bij de aftrap. “Als vrouwen samenkomen in een ceremoniële setting ontstaat er magie”, geeft Aileen aan. “Vrouwen kunnen als spiegel voor elkaar fungeren. De mogelijkheid om jezelf terug te zien in een ander, schept begrip en erkenning. Zo keren we makkelijker naar binnen, naar onszelf.”

De Sacred Circle of Sisterhood is een plek waar vrouwen zacht durven en kunnen zijn. Veiligheid staat hoog in het vaandel. Deze maandelijkse avond is een combinatie van een vrouwencirkel, ademwerk en plantmedicijn-in-één. De voertaal is Engels, gezien ook niet-Nederlands sprekende vrouwen meer dan welkom zijn.

Lees ook dit interview met holistisch psycholoog en breathwork facilitator Aileen Kennedy op The Breathwork Movement: “Ik zag direct dat je met een ademsessie veel kan bereiken wat vaak niet lukt in een reguliere (praat)therapiesessie.”

Dresscode: licht, zacht en vrouwelijk

We werden met heel ons vrouwelijk-zijn ontvangen in de Upstarter in Amsterdam. Een fijne, warme plek aan de rand van het Vliegenbos in Amsterdam Noord. De kleuren van de kleding van de elf aanwezigen blenden mooi in de ruimte. Lichtblauw, roze, beige of wit.

Een van de vrouwen droeg eindelijk die ene zijden japon die ze normaliter niet snel uit de kast zou trekken. De japon was inderdaad prachtig, en op uitnodiging van Aileen en Kim kon het deze avond wel: trek iets aan in lichte of pastelkleuren waarin je zacht en vrouw voelt. De eenheid van de kleding met de ruimte gaf een prettige sfeer.

De kracht van een groep: met elkaar, voor elkaar

We startten. Na de introductie van Kim en Aileen deden we een rondje namen en konden we delen hoe we erbij zaten. Sommige vrouwen kenden elkaar al, sommige kwamen alleen. Ik was gelijk benieuwd hoe het zou zijn als je maandelijks terug komt en elkaar beter leert kennen. Dat leek me namelijk heel fijn. De eerste keer blijft het toch een vreemde groep vrouwen, en dus wat onwennig. Maar ondanks dat we allen de beslissing hadden gemaakt om daar te zijn (en je zo’n beslissing toch in eerste instantie voor jezelf maakt), was het direct duidelijk dat de groep een middel was waarmee we, bewust dan wel onbewust, er ook voor elkaar waren.

De eerste oefening waarbij we elkaar vonden in de ruimte, hielp goed om ons met elkaar en ons vrouw-zijn te verbinden. Wanneer er oogcontact ontstond, begon een van de twee intuïtief met het vertellen van de volgende zinnen:

I’m your mother 

I’m your sister 

I’m your daughter

I’m your lover 

De ander kon dan antwoorden. Met het uitspreken en ontvangen van de zinnen voelde ik dat we er niet alleen mét, maar ook vóór elkaar waren. Ik voelde me gedragen.  

Aileen Kennedy en Kim Lotte Helmus. The Sacred Circle of Sisterhood: breathwork, bodywork, cacao en microdosing.

Ademwerk en microdosing: openers voor hoofd én hart

Na een korte pauze begonnen we ons langzaam klaar te maken voor psychedelic breathing: een zachte maar krachtige ademtechniek begeleid door muziek. Maar niet voordat we uitleg kregen over de mogelijkheden op het gebied van plantmedicijnen. Ervaring was voor deze avond niet vereist en voor sommigen was het een eerste ervaring met ademwerk of microdosing. Aileen en Kim namen ruim de tijd om het rustig uit te leggen.

Kim had een truffelthee gemaakt met citroen: een opener voor de geest. Dit kregen we in combinatie met Cacao uit Guatemala, een opener voor het hart. Ik nam beide. Alles was met veel liefde gemaakt en dat kon je proeven. Kruiden en lavendel. We dronken eerst samen de thee, daarna de dikke cacao. Nooit eerder had ik zo’n lekkere cacao gehad. En ik was niet de enige: met een lepel werden de kopjes uitgelepeld.

Het ademen werd begeleid door Aileen. De uitnodiging was om dit zittend te doen. Aangezien ik een blessure aan mijn rug heb, is het voor mij prettiger om ademwerk liggend te doen. Zo begon ik dus ook. Halverwege het psychedelic breathing voelde ik echter de drang om rechtop te gaan zitten en mijn bovenlichaam te bewegen. Hier was alle ruimte voor. Zowel Kim als Aileen liepen rond ter begeleiding, soms met aanraking. Door het duwen op bepaalde drukpunten lukte het me om in diepere lagen van mezelf te komen. De microdose truffelthee en de cacao zullen zeker geholpen hebben om mezelf te openen. Na meerdere rondes ademen en een lange savasana, was er veel ruimte voor sharing. De avond werd afgesloten met lekkere hapjes om weer wat te aarden. 

Het is precies de humor die ervoor zorgde dat ik me vanaf het eerste moment volledig op mijn gemak voelde.

Humor zorgt voor ontspanning

Aileen Kennedy en Kim Lotte Helmus. The Sacred Circle of Sisterhood: breathwork, bodywork, cacao en microdosing.

Tijdens deze Sacred Circle of Sisterhood hebben Aileen en Kim een avond gecreëerd met een serieus veilige sfeer, maar wel met een fijne laag humor erover. Beiden met een achtergrond in de psychologie lieten ze met deze avond zien dat volledig jezelf en vrouwelijk zijn helemaal zo eng nog niet is. Ze begeleiden ons met (serieuze) zorg en aandacht, maar namen zichzelf vooral niet te serieus. “Alles is welkom: schreeuwen, lachen, huilen, grommen. Oh, en kan alsjeblieft iemand een scheet laten?”

Het is precies de humor die ik fantastisch vond en ervoor zorgde dat ik me vanaf het eerste moment volledig op mijn gemak voelde. Dat gold ook voor anderen. Er was een verscheidenheid aan ervaringen; van intens vrouwelijk tot emotioneel uitdagend. Verbinding voerde de boventoon, of dit nu met het eigen lichaam was, met het vrouw-zijn of met de groep. De adem zorgde voor bevrijding en de ruimte vulde zich… ja toch wel met magie.

Ook een Sacred Circle of Sisterhood ervaren?

De Sacred Circle of Sisterhood is een plek om maandelijks te verbinden met andere vrouwen en jezelf. De volgende edities bij de Upstarter in Amsterdam zijn op:

Woensdag 21 februari 2024 van 18:30 tot 22:00 uur
Woensdag 6 maart 2024 van 18:30 tot 22:00 uur

Voor meer events met Aileen kijk je op aileenkennedy.nl of in de agenda op The Breathwork Movement.


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: