Een inkijk bij het betoverende ademconcert van Adrian Kuipers (Breathing Music)

Nikki van der Velden (The Breathwork Movement) en reporter Rohalt van den Hoogen aanwezig bij het ademconcert van Adrian Kuipers in Rosmalen.

Breathwork reporter Rohalt van den Hoogen en Nikki van der Velden - The Breathwork Movement, bij het ademconcert van Adrian Kuipers.

Deze reportage is gemaakt door ademcoach en breathwork reporter Rohalt van den Hoogen, Ademtrek.nl.

Wat als dromen werkelijkheid worden? Wat als alles lijkt te kloppen? Wat als iets binnen komt zonder kloppen?

En “binnen” kwam deze avond, ik doe hier verslag van het eerste door Adrian Kuipers georganiseerde Ademconcert in Nederland gegeven in de Mariakapel Coudewater te Rosmalen.

Adrian Kuipers - componist, filmmaker, fotograaf

Ademconcert van componist Adrian Kuipers.

Adrian Kuipers is een veelzijdige en creatieve geest met een grote liefde voor de natuur én de adem. Onder meer is hij componist van Breathing Music, die hij speciaal voor dit platform heeft gemaakt.

Van droom naar werkelijkheid

Adrian had begin deze zomer een droom, een visioen.

‘Hoe mooi zou het zijn’, dacht hij, ‘als gelijkgestemden samenkomen op heilige plaatsen, waar krachten gebundeld worden, waar liefde voor elkaar en vooral voor de wereld om ons heen gaat stromen’. Een concert zou het worden, maar niet zomaar een concert, nee eentje waarbij je voelt dat je leeft. Leven doen wij door te ademen, door muziek te maken, door te luisteren en elkaar te inspireren.

Adrian laat als creatief kunstenaar, componist en man van de wereld zijn dromen graag werkelijkheid worden. Tijdens zijn reizen door Europa ontmoet hij de klanksjamanen Cornelia Dola Tulke, Bohodar Shved en andere muzikale vrienden Matvij Melnik en Maria Sophie Werner. Nog deze zomer is een eerste proefconcert in Berlijn een feit.

De reacties blijken lovend, dus hoog tijd om Nederland aan te doen.

Mariakapel van landgoed Coudewater in Rosmalen, tijdens het ademconcert van Adrian Kuipers.

Mariakapel van landgoed Coudewater in Rosmalen.

De eerste ademconcerten van Adrian Kuipers in Nederland

De eerste van een reeks van drie ademconcerten vond plaats op woensdagavond 27 september 2023 in Rosmalen in de kapel van landgoed Coudewater. Landgoed Coudewater kent een rijke geschiedenis. In een prachtig natuurgebied staan een 14-tal ‘hotspots’ waarvan deze kapel één van de centrale punten is.

Deze kapel is door Adrian en zijn mede-muzikanten zorgvuldig gekozen om alle krachten van muziek, stem en adem te activeren.

Rond 19.00 uur gaan de deuren open en stroomt de zaal al snel vol. De sfeer is sereen, fijne geuren en vriendelijke blikken vullen de zaal. Er is ruim plek voor alle bezoekers op een stoel, een ligbedje of een zelf meegebrachte yogamat.

Een gouden stem als ‘massage over mijn kippenvel’

De improvisatie-opening van Bohodar en Matvij op de toetsen is verbluffend, de akoestiek van de kapel komt direct tot zijn recht en het eerste deel van de droom is daar. 

Wat volgt is een aardingsritueel volgens oude sjamanistische culturen met diep dynamisch slagwerk. Adrian opent de avond zichtbaar ontroerd, en neemt de bezoekers mee door het programma en de ademtechnieken die gedurende de avond de revue zullen passeren.

De eerste ademronde wordt geopend. Een hartcoherentie ademtechniek gecombineerd met zachte muziek. Een prachtige combi die de ritmen van het lichaam laten uitlijnen. Tussen de ademronden klinkt de gouden stem van Cornelia als een massage over mijn kippenvel. 

Mariakapel van landgoed Coudewater in Rosmalen, tijdens het ademconcert van Adrian Kuipers.

De tweede ronde bestaat uit een ‘Pole ademhaling’, een afgeleide van box breathing gevolgd door een heerlijke (kristallen) klankschalenmeditatie. Klankschalen resoneren op 432hz door het lichaam net als veel van de stukken die Adrian componeert.

De ‘With Love’ ademhaling, gebaseerd op de Wim Hof methode laat de zaal echt voelen waar de adem toe in staat is. Adrian moedigt iedereen aan middels de uitademing een golf van liefde tot in de kroon van de kapel te sturen. Wauw… Wat een power, en alles tintelt en bruist nog lang na!

Bohodar neemt ons tenslotte mee in de HaJa ademtechniek waar de kracht van de stem centraal staat. De vorm van de zaal laat op de uitademing de stem klanken van alle bezoekers fantastisch resoneren. Ondertussen heeft Bohodar plaats genomen achter het orgel om tot een fenomenaal slotstuk te komen.

Een cadeau voor lichaam en ziel

Na afsluiting en groots applaus is het tijd voor cacao welke met liefde geheel biologisch, ecologisch en alles nog meer wordt ingeschonken door de goedlachse en stralende cacao-fee Maria. 

Ik kan deze avond eigenlijk maar in één woord omschrijven. Een cadeautje! 

Andere reacties uit de zaal: “inspirerend”, “betoverend”, ”adembenemend”, “fantastisch”,           “veel te kort”…. die laatste hoor ik vaker tijdens ademwerk. Het is heerlijk om even een moment uit het denkende brein te komen, daar waar geen besef is van tijd en ruimte, daar waar heling plaatsvindt.

Ademconcert van componist Adrian Kuipers met klanksjamanen Cornelia Dola Tulke, Bohodar Shved en andere muzikale vrienden Matvij Melnik en Maria Sophie Werner.

Adrian Kuipers met klanksjamanen en muzikale vrienden Cornelia Dola Tulke, Bohodar Shved en Matvij Melnik.

De droom zet voort…!

De droom van Adrian is nog lang niet voorbij, er zijn grootse plannen om dit event een nog indrukwekkender vervolg te gaan geven. Denk aan een groot orkest op de mooiste plaatsen in het land, en wellicht ver buiten onze landsgrenzen. Check met regelmaat The Breathwork Movement agenda en mis niets! 

Meer over Adrian vind je via adriankuipers.com.

Wist je trouwens dat Adrian samen met Nikki een prachtige muzieklijst heeft gemaakt speciaal om op te ademen? Een ademlijst met muziek op frequenties van 432 en 528Hz welke zorgen voor een helende werking op je fysieke, emotionele en mentale staat van zijn. Zie: Breathing Music.

Bekijk hier ook het ontstaansverhaal van deze ademmuziek, die al vele oren heeft mogen blij maken.

Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more

Kijk voor meer toffe events in de adem agenda! Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: