Reportage Shamanic Breathwork Journey in de Toren van Licht in Den Haag

Deze reportage is gemaakt door psychodynamisch therapeut, healer en breathwork facilitator Emma te Hietbrink.

Ademcoach Marko Leeman - Verbonden Vrij tijdens zijn conscious connected breathing sessie met live muziek van handpan en didgeridoo, en aanwezigheid van Hilario, een Filipijnse sjamaan.

Ademcoach Marko Leeman, Verbondenvrij.

Datum & tijd: donderdag 28 september, 19:00 - 22:00 uur
Locatie: Toren van Licht, Den Haag


Emma: Ik mocht voor het eerst als reporter naar een adem event, en wát voor een! In de Toren van Licht in Den Haag host Marko Leeman, van Verbondenvrij, regelmatig cirkels en dit was een hele bijzondere. Een conscious connected breathing sessie met live muziek van handpan en didgeridoo, de aanwezigheid van Hilario, een Filipijnse sjamaan, en een team van andere professionele ademcoaches.

Shamanic Journey in de Toren van Licht, Den Haag

Bij binnenkomst word ik gesmudged, krijg ik een kopje thee en word ik hartelijk welkom geheten. Marko gaat bij iedereen even langs om te checken hoe je erbij zit, wat je adem ervaring is en om te benadrukken dat alles welkom is en deze plek een safe space is. Dit wordt wel vaker gezegd door mensen, maar ik voel dat het klopt. Ik voel me super welkom en gedragen. Onder het genot van zachte handpan muziek vind ik een fijn plekje.

Energie in beweging

De ruimte is heel zorgvuldig ingericht en neergezet: een prachtig altaar in het midden en Hilario die voelbaar een fijn energieveld heeft neergezet en dit houdt als poortwachter. Bij het prachtige altaar trek ik een kaartje: water. De uitnodiging om alles lekker te laten stromen ;).

We beginnen in een kring, schouder aan schouder, voor wat uitleg en een korte demo over de adem, en om in te checken bij ons verlangen. Om de energie vast in beweging te brengen en te voelen dat we dit samen doen, volgen er een aantal speelse oefeningen waarbij iedereen door de ruimte beweegt en we contact maken met elkaar. Eerst voorzichtig, door elkaars voet een tikje te geven, later ook in een intiemere vorm via oogcontact.

Liefdevol en afgestemd

Dan is het tijd om onze bedjes op te zoeken en te starten met het ademen. De combinatie van de sjamanistische muziek en de live didge en handpan vind ik heerlijk. Vooral de trilling van de didge tijdens het ademen werkt super grondend en is gewoon heel lekker om door je heen te laten komen.

De aanrakingen van de ademcoaches ervaar ik als super liefdevol. Een iemand in het bijzonder, Natalie, voelt echt super afgestemd. Haar helende handen en woorden geven me nét het zetje om los te kunnen laten. Marko zelf voelt heel stevig, liefdevol en confronterend. Een mooie combinatie!

De adem brengt altijd precies wat hij moet brengen

Na afloop van de sessie wisselen we uit in kleine groepjes onder het genot van wat vers fruit en chocolade. Het ademen heb ik zelf als zacht en bevrijdend ervaren, maar tijdens een deelrondje blijkt dat de ervaringen niet allemaal even ‘zacht’ waren. Iedereen heeft op zijn eigen manier een prachtige reis gemaakt, al was dit voor de een diep en confronterend, voor de ander een heel fysieke ervaring, en weer een ander heeft veel losgelaten en het als erg helend ervaren. Zoals altijd heeft de adem precies gebracht wat het moest brengen.

We ronden net zoals we zijn begonnen af in een cirkel met een check of iedereen goed naar huis gaat, waarbij iedereen nog in een paar woorden kan delen hoe hij of zij de ademsessie verlaat. Na afloop is er nog alle tijd voor een knuffel, een vraag of een praatje. 

Ik heb me super welkom, veilig en gedragen gevoeld en heb oprecht genoten van de energie, de liefde en het samenkomen om dit mooie werk te doen. Wel nog een tip: voor een eerste keer ademen en intensief traumawerk raad ik altijd eerst 1-op-1 ademen aan, simpelweg omdat onverdeelde aandacht dan fijn is, maar verder vind ik dit voor iedereen een aanrader. I’ll be back!

Marko Leeman - Verbonden Vrij

Marko organiseert met regelmaat bijzondere ademevents in zijn woonplaats Den Haag, maar ook daarbuiten. Kijk in de ademagenda voor aankomende data, of check verbondenvrij.nl.


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: