Reportage: TimTom Festival, hét festival van de Lage Landen voor jouw persoonlijke groei

Deze reportage is gemaakt door Marijke Wouters uit Leuven, ademcoach is spe, alumnus van de Breathwork Masterclass van Kasper van der Meulen.


Nikki van der Velden (The Breathwork Movement) en Marijke Wouters op het TimTom Festival, 9 september 2023 in Brasschaat.

Reporter Marijke Wouters (l) en Nikki van der Velden (The Breathwork Movement) tijdens het TimTom Festival.

Op zaterdag 9 september 2023 vond de tweede editie van het TimTom Festival plaats in Brasschaat (BE), naar eigen zeggen “Hét festival van de Lage Landen voor jouw persoonlijke groei”.

De bezielers van this new kid on the festival block zijn Timothy en Tom, twee vrienden die elkaar tegenkwamen op hun eigen zoektocht naar persoonlijke groei. Als hobby begonnen ze samen de TimTom podcast (“1% groei, 99% fun”), die op dik 3,5 jaar tijd uitgroeide tot bijna 200 afleveringen, meer dan 100.000 streams, 2 awards op de Belgian Podcast Awards, en dus ook een jaarlijks live event. 

Wat is het TimTom Festival?

Na een succesvolle, kleinschalige, eerste editie, pakten de jongens deze keer iets groter uit. Op het prachtige terrein van Peerdsbos zagen we naast twee sprekerspodia (het hoofdpodium en het hartpodium - jaja, om mopjes zitten ze niet verlegen) een heleboel andere toffe plekjes om te ontdekken: een persoonlijke Groeimarkt, waar verschillende ondernemers hun producten en diensten in de verf konden zetten, een Zen Bos om te genieten van allerhande therapeutische behandelingen, en een heuse kids zone waar ook de kleinsten konden deelnemen aan persoonlijke-groei-workshops op maat. In de Food & Drink Plaza aan lekkers en chillplekjes geen gebrek, en de dag werd afgesloten met een breathworksessie en ecstatic dance. Voor elk wat wils!

Hoe was de TimTom Festival sfeer?

Vanaf seconde 1 werden we begroet door vriendelijke gezichten, warme knuffels en brede smiles. TimTom staat voor humor en zelfrelativering, en die relaxte sfeer voel je in het festival, het moet allemaal niet te serieus en afgeborsteld. Bewonderenswaardig hoe Timothy en Tom op het podium zelf aangaven hoe lastig ze het hadden gehad met de organisatie, dat soort kwetsbaarheid on stage maakt hen eens zo sympathiek. We vergaven ze het dan ook helemaal dat ze aan het hoofdpodium niet bepaald voorzien waren op de verschroeiende hitte (waardoor de sprekers op het overdekte hartpodium met de meeste eyes and ears gingen lopen). Door ook een aanbod (en speelruimte) te voorzien voor kids, is TimTom uitermate geschikt om een dagje door te brengen met het hele gezin (hallo ijsjeskraam!).

Is het TimTom Festival de moeite van het bezoeken waard?

Wij hadden een érg leuke dag. En qua inhoud en opzet is dit festival behoorlijk uniek in Vlaanderen. We moeten misschien nog wat researchen, maar we denken niet dat er veel vergelijkbaars wordt opgezet op Belgische bodem. Toegegeven, als je al een veteraan bent op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, kan het zijn dat je op dit festival niet veel nieuwe inzichten gaat opdoen. Maar het blijft leuk om je te laten inspireren door gelijkgestemden, op wat voor manier dan ook. Toonaangevende sprekers waren er genoeg (van hypnosekoning Edwin Selij, tot lifestyledeskundige Ellemieke Vermolen en reiki queen Marjolein Berendsen, actrice-turned-breath coach Veerle Dobbelaere en onze eigenste Nikki van der Velden). maar het viel dus op dat de meeste publiekstrekkers van boven de landsgrenzen kwamen. Vlaanderen, you’ve got work to do! 

EN NIKKI?

Nikki van der Velden (The Breathwork Movement) op het Festival van de TimTom Podcast.

Die nam op het hoofdpodium een live podcast op! Over community building, want daar wilden de jongens Nikki’s brain graag over picken. De community rond The Breathwork Movement mag dan wel heel organisch en zonder voorafbestaand plan ontstaan zijn, ze ìs er wel. En dat succes hoopt TimTom te recreëren met een eigen community: Vrienden van TimTom. Als je je daarbij aansluit, heb je toegang tot tal van activiteiten die je met gelijkgestemden kan beleven: coachingsessies, workshops, netwerkborrels en ervaringsdagen. En uiteraard de volgende editie van TimTom Festival, wij komen graag weer terug.

Kijk voor alle info over het TimTom Festival op www.timtomfestival.com.

Benieuwd naar de TimTom Podcast? Luister dan hier naar hun podcast met Nikki (niet de live versie): Van Hersenschudding tot Ademhalingsexpert: Nikki's Reis met The Breathwork Movement.


Bekijk ook: