Reportage Breathe & Cacao Sound Journey: ademwerk, cacaoceremonie en muziek

Deze reportage is gemaakt door Marieke Rolloos, ademcoach en therapeut bij mariekerolloos.nl

Datum: Zaterdag 17 februari 2024 van 15:00 tot 18:00 uur
Locatie: Eclair Studio, reinkenstraat 83 Den Haag 

Event: Breathe & cacao sound journey door Cato en Tessa

De combinatie van cacao, adem, instrumenten en zang is zo mooi en speciaal. Een echte aanrader!
— Marieke Rolloos

Breathe & cacao sound journey in Den Haag

Marieke: Een paar dagen voor deze Breathe & cacao sound journey krijg ik een uitgebreide mail met praktische informatie en de vraag of ik mijn lievelingsbloem mee wil nemen. Mijn nieuwsgierigheid was direct gewekt. Vol goede zin reis ik af naar Den Haag, vlakbij de locatie stap ik uit de tram en loop een gezellig winkelstraatje in, waar allerlei speciaalzaken zitten en het bruist van de levendigheid. Op nummer 83 blijkt een spiksplinternieuwe (yoga)studio te zitten. Een prachtige ruimte met aparte kleedkamer, alles fris en schoon.

Tijdens de introductie vertellen de organisatoren van deze middag, Cato Tideman en Tessa Aloysia Edmee, dat zij elkaar hebben ontmoet bij een ademopleiding. Ze hadden zo’n leuke klik dat ze besloten samen te gaan werken. Beide werken ze als ademcoach en hebben ze zich verdiept in cacao.

Intentieritueel met bloemen

Tessa en Cato staan de deelnemers al op te wachten en heten ons met een liefdevolle knuffel van harte welkom. We kunnen onze schoenen in de kleedkamer laten en een plekje in de zaal uitzoeken.

Negen vrouwen kijken verwachtingsvol naar de twee begeleiders, wat gaan we doen? Dat wordt direct duidelijk gemaakt. Samen vertellen ze hoe het programma eruit gaat zien en wat we kunnen verwachten. Eerst een kleine landingsoefening om helemaal in je lijf te landen en ontspannen te kunnen luisteren.

De cirkel, met alleen vrouwen, wordt geopend. We beginnen met een kleine deelronde. Er gaat een prachtige veren talking stick rond. Als je deze vast hebt kun je je verhaal doen en luisteren de anderen. Wanneer de talking stick helemaal rond is geweest doen we een mooi ritueel met de meegebrachte bloem. Iedereen geeft een intentie mee aan de bloem, we worden hier mooi in begeleid. Deze intentie nemen we mee in de cacaocermonie en in de ademreis. De onderlinge verbinding is voelbaar.

Tijdens de ademreis worden allerlei instrumenten gebruikt en worden we met engelenstemmen toegezongen, prachtig!

Cacao als ware hartopener

Cato vertelt ons waar de cacao vandaan komt, hoe het gemaakt is, wat de cacao met ons doet en hoe we de ceremonie gaan doen. Vol respect voor deze plantmedicijn. Cato weet veel over de cacao, leuk om zoveel achtergrondinformatie te krijgen. De cacao komt uit Ecuador en wordt al eeuwenlang gebruikt als een heilig hartmedicijn. Een ware hartopener.

Ondertussen maakt Tessa het cacaodrankje klaar en schenkt de bekertjes vol. Een voor een mogen we een beker pakken en kan de ceremonie starten. We maken verbinding met het drankje en houden de cacao dicht bij ons hart. Het idee is om het drankje jouw intentie mee te geven terwijl je het drinkt. Echt lekker is het niet perse, het smaakt wat bitter. Wel voel je gelijk in je lijf dat het een reactie geeft: een ietwat verhoogde hartslag en meer in je lijf aanwezig. Na afloop leggen we onze bloemen in de cirkel en nemen we een intentiekaartje. Die bleek voor iedereen treffend te zijn, passend bij de gezette intentie.

Cacao is een ware hartopener leren we, prachtig om de adem daarmee te combineren. Voordat we de ademreis in gaan, doen we nog een fijne oefening om nog meer in ons lijf te kunnen zakken en spanning los te laten. We laten ons lichaam op muziek bouncen, zodat opgebouwde spanning lekker eruit kan worden geschud. Dit is direct ook een fijne oefening in loslaten. Na een laatste plaspauze gaan we aan de ademreis beginnen.

Een mooie en kwetsbare ademreis

We liggen in een cirkel, waarin we ontspannen worden meegenomen in de bewust verbonden ademhaling. Je hoeft geen ervaren ademer te zijn, vertellen Tessa en Cato, ze nemen je stap voor stap mee. Langzaam glijden we weg in onze ademreis.

We worden zo mooi begeleid, er is alle ruimte voor kwetsbaarheid en om je helemaal te laten zakken in het ademproces. Tessa en Cato strijken bij iedereen neer om net dat zetje te geven om nog meer te vertrouwen en dieper te zakken in je lijf.

De laatste fase van de ademreis gebruiken ze allerlei instrumenten en zingen ze ons met hun engelenstemmen toe, zo prachtig! Als we weer bijkomen van deze mooie reis staan er naast kopjes thee ook schaaltjes met vers fruit, chocola en noten voor ons klaar. Dit zorgt voor een heerlijk zachte landing.

De cirkel wordt gesloten met nog een laatste deelronde. Wat een complete middag, met zoveel bijzondere elementen. De combinatie van cacao, adem, de instrumenten en zang is erg mooi en speciaal. Een zalig warm bad vol veiligheid, liefde en respect. Een echte aanrader! Na afloop mochten we een bloem uitkiezen waar we ons toe aangetrokken voelen, een mooi aandenken van deze middag. Na een dikke knuffel ga ik voldaan weer naar huis.

De dag erna ontvangen we nog een mail met een heerlijke ademoefening en tips om de middag te laten landen. En ook de afspeellijst om thuis nog lekker weg te dromen. Tip: in juni ‘24 is er een volgende cirkel en in juli organiseren Cato en Tessa samen een One Day Retreat.

Kijk op de website van Cato Tideman, Geniet van Zijn, voor aankomende events: www.genietvanzijn.nl/agenda

Wil je ook thuis de gezonde en helende kracht van cacao ervaren, hierbij je tip: Pure Kakaw.


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: