Retreaten op een onbewoond eiland? Het kan gewoon in Nederland! - Reportage Ademkracht Retreat

Deze reportage is gemaakt door Nikki van der Velden, oprichter van The Breathwork Movement.


‘Stap uit de dagelijkse sleur en ga op een magische innerlijke reis.’ Zo kopte het Ademkracht Retreat dat zaterdag 23 september plaatsvond op een heus onbewoond eiland! In Ter Aar, Zuid-Holland. Dat het daadwerkelijk een magische innerlijke reis werd, dat lees je hier.

Ademkracht Retreat - Een dag voor verbinding en groei

Soms heb je het even nodig. Een innerlijke reset. Werk, je partner en de kids even opzij schuiven. Alle aandacht voor jezelf. Even helemaal niets. Niet denken, niet regelen, niet doen. Alleen maar ontvangen, loslaten en voelen. Niets is waardevoller dan jezelf af en toe geheel terugtrekken (retreaten dus) om je volle hoofd te legen en je hart weer te voorzien van nieuwe inspiratie en energie.

Slow down to breathe, breathe to slow down…

Nu kan je denken dat je, om los te komen van alle drukte van thuis, direct diep in de buidel moet tasten, een week vakantie moet aanvragen en naar een tropisch eiland moet vliegen, maar niets is minder waar. Hierbij de ultieme tip: ga op one-day retreat. Echt. Het is het grootste cadeau dat je jezelf (altijd) kunt geven.

Ultiem eilandgevoel, ‘gewoon’ in Zuid-Holland

Dat je het retreatgevoel én het eilandgevoel ook gewoon 'om de hoek’ kunt ervaren, en dat een dag retreaten van je normale leven al ontzettend veel voor je kan doen, bewijst het 1-daagse Ademkracht Retreat, georganiseerd door ademcoaches Ellen Hoffmans, Madeleine Muller en Tessa Olie. Toen deze drie elkaar ontmoetten tijdens Level 2 van de Breathwork Masterclass, de ademopleiding van Kasper van der Meulen, was er direct een fijne klik. Ze bleken elkaar goed aan te vullen, en al snel ontstond het idee om samen iets moois in de wereld te willen zetten.

Toen de drie ademcoaches vervolgens op het spoor kwamen van Āranya Roots, een prachtig groen privé-eiland van 6.000m2 in het midden van het land, was de cirkel helemaal rond. Āranya betekent zoiets als ‘een stille plek in het bos waar de natuur de vrije hand heeft, de bomen diepgeworteld zijn en de struiken hun eigen paden vormen’. En zo ziet het eiland er ook uit. Een ideale plek om dicht(er) bij jezelf te komen. Het kon dan ook niet anders dan dat dit dé locatie moest worden voor hun Ademkracht Retreat.

Een dag hélemaal voor jezelf

Het programma van het Ademkracht Retreat beloofde volgens de uitnodiging ‘een onvergetelijke reis voor lichaam en ziel’ te worden, ‘doordrenkt met liefde en positieve energie’. Hiervoor waren de hele fijne ingrediënten uitgekozen: cacao, ademwerk, dans, meditatie, intentie-setting, lichaamswerk, sharings, knuffels, persoonlijke aandacht en superlekker eten.

Tien vrouwen zeiden hardop JA tegen deze dag. Allemaal met drukke banen, gezinnen, huisdieren en andere dagelijkse ‘verplichtingen’ die het lastig maken om écht tijd voor jezelf vrij te maken. De trein rijdt immers altijd door. Totdat je zelf de beslissing neemt om hem even stil te zetten, voor een adempauze waarin je welverdiend en broodnodig kunt bijtanken. Alleen al dat besluit voor jezelf maken, is goud waard. Het enige wat je ervoor hoeft te doen, is het te doen… (laat dit je teken zijn ;)).

Hoofd uit, hart aan

De ochtend begon met cacao, meditatie en ademwerk. (Overigens! Dit was de lekkerste cacao die ik ook van m’n leven heb gehad - ik heb twee keer genomen en de mok tot zover ik kon uitgelikt! Voor het recept verwijs ik naar Madeleine :)).

Cacao werkt prachtig en krachtig om in je lichaam te zakken en je hart te openen, en is dan ook het ideale drankje om jezelf mee te verwennen voordat je een ademsessie ingaat. En dat bleek ook, want terwijl de natuur tekeer ging en de yurt ons beschermde van de stormachtige buitenwereld, zorgde de cacao en de adem ervoor dat vanbinnen alles goed en veilig was om te voelen. En mocht het toch spannend worden, wat voor een aantal soms even het geval was, dan was er altijd een van de drie dames in de buurt voor persoonlijke aandacht en support.

Ademwerk brengt je altijd naar binnen, naar je gevoel, naar wat er onder het oppervlak leeft. En dat is er ook precies zo mooi aan. Emoties - waar in het dagelijkse drukke leven vaak geen ruimte voor is - kunnen op een dag als deze (eindelijk) vrijelijk stromen. Alles wat zich aandient is welkom, en alles is okay. Ellen, Tessa en Madeleine hebben meermaals benadrukt dat ze er ontzettend veel waarde aan hechten dat je goed begeleid wordt in je persoonlijke proces, en dat was ook voelbaar doorheen de hele dag. Er was volop zorg, veiligheid, liefde en aandacht. Voor de groep, maar ook voor elke deelnemer afzonderlijk. En dat hield niet op met het einde van de dag: ook ná het retreat kan je alle nazorg krijgen die je wenst.

Delen is helen

Elke deelnemer deze dag kwam met een eigen reden, een eigen intentie, een eigen rugzakje en een eigen verhaal. Daar hoefden geen woorden aan te worden gegeven (want liever: uit het hoofd, naar het gevoel), maar uiteraard mocht dit wel. Als je over jouw proces en ervaringen wilde delen, dan was er een vangnet van liefdevolle support, wilde je dat niet of had je iets anders nodig, dan was daar ook alle ruimte voor.

Delen is vaak iets wat we lastig vinden. Het maakt kwetsbaar en onzeker, want: is het wel ‘normaal’ wat je voelt, ben je niet gek of alleen? Maar als dan eenmaal een veilige setting is gecreëerd waarin alles er mag zijn - en je je ook echt veilig voelt in die setting - dan ontstaat de magie.

Na de lunch was ruimte gemaakt om te delen. Alleen als je dat wilde, maar uiteindelijk wilde iedereen en vaak nog meerdere malen bovendien. Door te horen wat er in een ander leeft, kan de deur worden geopend naar stukken in jezelf waar je wellicht ook je hart over wilt luchten, of naar inzichten die je wilt delen, maar misschien nooit eerder hebt gedaan. Tijdens de sharing bleek dan ook dat we zoveel meer deelden dan we wellicht dachten, en dat het delen van ervaringen en inzichten enorm helend werkt voor de hele groep. Uit alles wat je hoort neem je immers iets mee, bovendien schept het een intieme band, zo’n dag samen in elkaars kwetsbaarheid.

En verder?

Verder hebben we vooral veel lol gehad. Door op blote voeten te dansen en ademen in het zompige gras, hele nuttige zelfverdedigingstrucs te leren (Madeleine bleek een blauwe band te hebben in Braziliaans Jiu Jitsu) en het allemaal niet te zwaar te maken. Het idee was om je innerlijke kind te omarmen, maar ook om los te laten. Door uit je comfortzone te stappen, maar wel met een grote lach. Naar binnen keren is niet altijd even makkelijk, maar met een vleugje humor kom je overal doorheen.

De dag werd afgesloten met een fijne meditatie, waarin we konden landen, onze ervaringen konden verankeren en in harmonie weer op het bootje terug naar het vaste land konden stappen. Missie geslaagd!


Ademkracht Retreats

Ook ervaren? Volg @ademkracht.retreats op Instagram. Een nieuwe datum is op dit moment nog niet geprikt, maar het is de bedoeling dat dit retreat vaker terug gaat komen. En dat is goed nieuws!


Bekijk ook: