Hoe je je lichaam, leven en mind kan meesteren via de adem. Liquid Breath teacher Cora Verkuilen legt uit

Het werken met de adem is niets nieuws, de populariteit en bekendheid van ademwerk is dat wel.

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van Cora Verkuilen, de creator van Liquid Breath®.

De adem brengt mij vrijheid, optimale gezondheid, een geluksgevoel, ontspanning, release van vastzittende emoties, energie, inspiratie en rust.

Cora Verkuilen, Yoga & Breathwork teacher

Cora Verkuilen Liquid Breath

Cora is een bekende naam in Nederland, maar eigenlijk nog meer daarbuiten. Ze is met haar yoga en breathwork te vinden op internationale festivals, van Brussel tot Mexico en organiseert daarnaast verschillende yoga- en ademretreats, onder meer in Egypte. Verder verzorgt ze verschillende bijzondere breath workshops en leidt ze anderen op in haar eigen methode, Liquid Breath®.

Ik ontmoette Cora ‘gewoon’ in Eindhoven. Haar standplaats. Hier verzorgt ze al sinds 2010 yogales en ademtraining in haar yoga- en ademstudio Yogatrainer. Cora is een bron van inspiratie en energie. Een vrije ziel. Iemand die graag buiten de kaders denkt. Die haar eigen weg bewandelt. En dat doet ze goed.

Cora is als gezegd ‘creator’ van de methode Liquid Breath®. ‘Creator’ tussen aanhalingstekens, want de methode is “tot haar gekomen”. Hoe dit precies zit, legt ze hier uit. Ontmoet Cora Verkuilen.

Ik kwam erachter dat ik niet alleen hardliep, maar vooral hard wég liep. Weg van alles wat ik voelde.

Waar kwam je voor het eerst in aanraking met de kracht van de adem?

Cora: “Ik ben een avonturier, een soul searcher, een rule bender, een path finder. Sinds 1999 ben ik een pionier in 'Expanding Awareness’, altijd benieuwd naar en bezig met het verruimen van (mijn) bewustzijn in de breedste zin van het woord.

Tot die tijd liep ik vijf halve marathons per seizoen om mijn energie kwijt te kunnen. Totdat ik erachter kwam dat ik niet alleen hardliep, maar vooral hard wég liep. Weg van mijn emoties en gevoelens, weg van alles wat ik voelde. En ik voelde zo veel.

Een vriendin raadde me in 2003 Poweryoga aan. Zij deed dat en kon er zoveel in kwijt. Dankzij poweryoga leerde ik om te bewegen én voelen, dat gaf al 'lucht'. Ook vanwege de Pranayama die hierbij kwam kijken, en die ik veel beoefende.

Mijn eerste breathwork sessie bleek een enorme kick! Ik wist meteen: dit moet de wereld weten.
Cora Verkuilen en Dan Brulé - Breathwork

Cora met Dan Brulé.

In 2010 reisde ik voor een retreat naar Zuid-Afrika. Het was een 10-daags Tantric Retreat vlakbij Kaapstad van Shakti Malan en Dan Brulé (internationaal bekende breathwork master, red.). Ik was geïntrigeerd op zoek naar authentieke, loepzuivere ervaringen met Tantra, omdat ik deze in Nederland miste. Shakti voelde voor mij als een wise wild woman en het was een zegen om in haar diepte en veiligheid meer van de roots van deze heilige seksualiteit te mogen ervaren.

Dan Brulé was daar om dagelijks een breathwork sessie te geven. Ik dacht in eerste instantie dat hij een soort sidekick was ;-) Maar het bleek meteen een enorme kick! De eerste woorden, die ik uitsprak na deze sessie waren: "This is something the world should know!".

Ik ben er dan ook mee verder gegaan, ik wilde dit werk doorgeven. In de maand erna startte ik met mijn Teacher Training bij Dan Brulé in Parijs. Een maand later kwam hij voor het eerst naar mijn studio in Eindhoven.”

En vele trainingen en events volgden…

“Dat kun je wel zeggen. Inmiddels verzorg ik al meer dan tien jaar ademevents in binnen- en buitenland, en ik assisteer Dan Brulé nog steeds regelmatig. We zijn elk jaar aanwezig in the Conscious Community van Kaapstad, in de zomer in Litouwen op zijn Summercamps en in Eindhoven, en hij komt (als reizen mogelijk is) regelmatig naar mijn bedrijf Yogatrainer in Eindhoven.

Ik ging met Wim Hof naar Polen om een berg te beklimmen in bikini. In die tijd verklaarde iedereen me voor gek.

Maar het was niet alleen Dan Brulé, ook Wim Hof kwam al gauw op mijn pad. Ik had het altijd koud en dat haatte ik, want dan kon ik nergens anders aan denken. Ik dacht: daar kan één iemand mij mee helpen. Hij was nog niet bekend toen. Ik ging naar zijn workshop ademtechnieken, yoga en een ijsbad in Amsterdam en hij vroeg me of ik zin had om de week erna mee naar Polen te gaan, er was nog plek. Ik zei direct: ‘JA!”

In 2013 reisde ik als eerste 'ongetraind’ groepje van acht deelnemers met Wim Hof naar Polen om een berg te beklimmen in bikini. Dit is nog terug zien in de documentaire ‘Retourtje Hemel’ (over de zoektocht naar genezing van kankerpatiënt Mark Bos, red.). In die tijd deed nog niemand aan koudetraining en verklaarde iedereen me voor gek. Mijn antwoord? ‘I am not crazy, just mentally unrestricted’.

Verder verdiepte ik mij in 2015 tijdens een 10-daagse in Polen in Biodynamic Breathwork en Trauma Release van Giten Tonkov en ben ik ook dol op het zachte en helende werk van Max Strom, die ook graag bij Yogatrainer komt trainen.”

Breathwork teachers Cora Verkuilen en Max Strom bij Yogatrainer in Eindhoven

Cora met Max Strom in de studio in Eindhoven.

Wat heeft ademwerk jou persoonlijk gebracht?

“Ik kan beter zeggen: Wat niet? Ik leerde om te ontspannen in heftige momenten, ‘relaxing in intensity’, dat als allereerste. Ik heb zoveel stoom afgeblazen en emoties weggewassen met de adem. De eerste drie maanden dat ik breathwork beoefende heb ik tijdens iedere sessie volle bak gehuild. En daarna voelde ik me telkens heerlijk licht, geweldig.

Breathwork is voor mij the ‘highway to consciousness’. Breathwork brengt mij alles en is voor mij een tool -samen met fysieke beweging - om op alle vlakken te groeien. Fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch. Het pad is oneindig.

Ik heb geleerd mijn lichaam, leven en mind te meesteren via de adem. Dat is te gek en voelt super rijk!

De adem brengt mij vrijheid, optimale gezondheid, hoog blijven in mijn frequentie (want adem = energie), een stralend uiterlijk, een sterk lichaam, een geluksgevoel, ontspanning, release van vastzittende emoties, energie, inspiratie en rust. Ik adem al meer dan tien jaar gemiddeld minimaal een uur per dag en heb inmiddels geleerd mijn lichaam, leven en mind te meesteren via de adem. Dat is te gek en voelt super rijk!

Ik heb de afgelopen jaren de ademmethode Liquid Breath® mogen ontwikkelen. Een zachte, vrouwelijke breath, die mij via een transmissie met dolfijnen is doorgegeven. Deze ademmethode brengt je van DO-ING naar BE-ING en is ‘beyond techniques’.”

Cora Verkuilen Liquid Breath teacher

Kan je iets meer vertellen over hoe de methode tot je is gekomen?

“Zeker! Al is het zo’n heldervoelende en bijzondere transmissie geweest, dat ik er pas sinds afgelopen jaar echt mee naar buiten durf te komen. Ik heb het niet ‘bedacht’, maar Liquid Breath® vond mij.

Cora Verkuilen Dolfijnen Retreat Zuid Afrika

De duik crew in Zuid-Afrika.

In 2018 organiseerde ik in Mozambique, in de plaats Malongane (letterlijke vertaling: the place where heaven meets earth) een 10-daags ‘Dolphin Retreat’, samen met Rhianne en Courtney, twee Zuid-Afrikaanse vriendinnen. Elke keer wanneer ik in Zuid-Afrika was, zeiden ze: "Cora you got to come with us, this is magic!”. De lieve Tantra teacher Shakti Malan begeleidde dit retreat al vele jaren met Courtney en Rhianne, en zij overleed helaas een aantal jaar geleden aan borstkanker. Het jaar erna vroegen Rhianne en Courtney of ik dit retreat voortaan mee wilde begeleiden met mijn yoga en ademwerk. Dat was zo’n ongelooflijke eer en cadeau, mijn onmiddellijke antwoord was dan ook: JAAAAA!

Met een groep van acht deelnemers in een rubberboot maakten we dagelijks een avontuurlijke ‘Conscious Dolphin Safari’ in de geweldige en wilde zee van Mozambique. Op de boot activeerden we als groep altijd onze verbonden adem. Voor onze eigen focus, maar ook om contact te maken met de dolfijnen. Dolfijnen kunnen alleen maar bewust ademen, niet onbewust, zoals wij mensen wel kunnen. Door verbonden te ademen, ontstaat er dus al op afstand contact, althans zo ervaarde ik het. Toen ik de dolfijnen voor het eerst in de verte zag en we de boot stil legden, begon ik meteen te huilen. Van blijdschap en ontroering. Spontaan. Ik was diep geraakt.

Tijdens mijn laatste moment met de dolfijnen was er een transmissie geweest van iets, al wist ik nog niet van wat.

De ‘dolphin encounters’ die we meemaakten waren magisch, en op de laatste dag was iedereen klaar om naar huis te gaan. Behalve ik. Ik zat op de boot en de dolfijnen kwamen nog eens voorbij. ‘Ik weet niet waarom, maar ze roepen me, ik moet erin!’, zei ik tegen Courtney. ‘Okay let’s go', was haar antwoord. Vrijwel direct kwam een moeder en dochter dolfijn minuten lang rondjes draaien om me heen. Eerst naar rechts, later naar links… Heel licht, heel blij, heel zacht. Ik was betoverd. Daarna zwommen ze weer rustig verder.

Het voelde heel speciaal. Als een groot cadeau. Het was een transmissie geweest van iets. Ik wist nog niet wat. Ik liet het rusten. We vierden de laatste avond van onze fantastische reis en ik vloog een dag later weer naar Nederland.”

Hoe en wanneer kwam Liquid Breath tot je?

“Op een nacht, een paar weken na de trip, werd ik rond drie uur klaarwakker. Het voelde alsof ik uit mijn bed werd geduwd en achter mijn laptop werd gezet. Dat was het moment: ik kreeg alles precies door. Iedere zin. Ieder woord.

Ik begon te schrijven. Een Facebook Event: Liquid Breath. Een nieuwe ademmethode. Een 2-daagse training op vrijdagen op een datum vijf weken later. 16 plekken. €300 per persoon. Ik drukte op de verzend knop. Binnen 2 dagen waren alle zestien plekken vergeven, stond er meer dan €5.000 op mijn rekening en dacht ik: ‘Ai ai ai!’ Hier hebben we iets…

Ik zette het geld apart voor als de training niks zou worden en iedereen gillend weg zou lopen. In de weken erna liet ik het concept van Liquid Breath® langzaam tot me komen, ik zou het ontvangen. Maar een week voor de training wist ik nog steeds niet wat Liquid Breath® precies was. De échte sessie kwam zelfs pas de dag voor de trainingsdag tot me.

Gelukkig kon ik het loslaten en ik vertelde tegen de deelnemers - in grote lijnen - hoe het zo gekomen was. De eerste dag was spannend, en tegelijkertijd geweldig! Ik was met mijn co-trainers Harm en Patricia en ze begeleidden met heel hun hart mee. De deelnemers waren enthousiast en er vond direct diepe healing en zachte ontspanning plaats. Openbaringen, inzichten. Ik voelde me intens dankbaar, vooral ook dat ik de guts had gehad om dit te doen, ook al wist ik niet waar ik aan begon.”

Het bewandelen van het Liquid Breath pad maakt - steeds op andere manieren - de harde stukken in jezelf zacht, je voelt je vloeibaar. Je komt terug in je flow. 

Wat is Liquid Breath precies?

Cora Verkuilen Liquid Breath

“Liquid Breath® is een ontspannende ademhalingsmethode die diepe heling, release en ontspanning teweeg brengt. Onder het motto: 'You can always relax more'. Liquid Breath® bestaat uit een 'lange sessie' van 45-60 minuten, deze heet 'The GIFT’. Daarnaast is er 'The SHIFT': een activatie van ongeveer een kwartier om jezelf te openen voor de dag.

De letters van de GIFT en SHIFT staan voor de achtereenvolgens te nemen stappen in het proces. SHIFT is het acroniem voor de verschillende stadia: Shaking. HorseStance. Invocation. Freedom breathing. Timeless State. GIFT is het acronym voor de verschillende stadia: Grounding. Intentions. Freedom breathing. Trance State.

Liquid Breath® is dus meer dan een techniek en meer dan alleen ademwerk, net als dat yoga niet de asana’s zijn. Het is eigenlijk een staat van bewustzijn, een poort, een pad, een weg. Het bewandelen van het pad maakt - steeds op andere manieren - de harde stukken in jezelf zacht, je voelt je vloeibaar. Je komt terug in je flow.

Eigenlijk is het niet uit te leggen, haha! Voelen is weten, dat staat voorop. Op de website kun je de SHIFT en de GIFT los bestellen of als pakketje, voor als je het wilt ervaren. 

Afgelopen jaren ontwikkelde ik het model 'The Wheel of Breath'. Hiermee kun je de adem leren inzetten voor wat je op ieder specifiek moment nodig hebt. Bij ziekte wil je ontspannen. Bij onrust wil je rust en ontspanning, en uit je hoofd. Als je je al sterk en rustig voelt, wil je juist ademen voor meer inzicht of inspiratie. Vanuit de Liquid Breath Academy leid ik ook anderen op tot volwaardig Liquid Breath® Ademtrainer.”

Cora Verkuilen Liquid Breath Ademwerk

Wat doe je zelf aan ademwerk op een dag?

“Selfcare is alles. Elke dag weer. Geen luxe, maar bittere noodzaak in deze tijd. Ik begin elke dag met voelen en ademen. Ik scan en doorvoel mijn lichaam en mijn adem. Breath Awareness.

Afhankelijk van wat ik voel en nodig heb, gebruik ik een verbonden adem. Wanneer ik meer ruimte nodig heb, vergroot en verbreed ik de inademing, en wanneer ik meer release en ontspanning wil bereiken, ga ik de diepte, lengte en breedte van de uitademing vergroten.

Ook doe ik bijna dagelijks drie rondjes Wim Hof. Ik gebruik hier de WHM-app voor, en doe het op mijn eigen, zachte manier. Super fijn!

Selfcare is alles. Elke dag weer. Geen luxe, maar bittere noodzaak in deze tijd.
Winterdippen - natuurzwemmen - Cora Verkuilen - Wim Hof

Dan sta ik op. Ik douche altijd koud af, na mijn warme douche. Elke week ga ik wel een keertje of twee dippen in het koude water. Ook ga ik normaal een keer per week naar de sauna om mezelf te reinigen en diepe spanning af te laden.

Ik gebruik ‘The Shift’ van Liquid Breath® om mezelf en mijn body, mind en spirit te activeren. Gevolgd door de vijf Tibetanen (uit de yoga, red.) om mijn lichaam te versterken. Meestal volg ik nog wel een lekkere yogales of ik deel er zelf één met iemand naast me. Ik heb ook Liquid Yoga® ontwikkeld, een combi adem en yoga. Moving your breath, breathing your moves.

Ik ga lekker wandelen met onze hond Amy, #thebreathdog. Vaak een Breath Walk. Sinds kort woon ik in een boshuisje, dus dat helpt nog extra mee!”

Ik raad iedereen aan meer te spelen. Ademen is geen religie! Het mag leuk zijn.

Wat is jouw advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Ik heb vijf ademtips:

  1. VIJF UIT ZEVEN
    Doe minimaal vijf van de zeven dagen bewust minimaal een oefening met de adem.

  2. ADEM JE DAG IN
    Sta desnoods iets vroeger op. Als je dag begonnen is, komt het er vaak niet meer van. Een paar minuten bewust ademen verandert je hele dag!

  3. START KLEIN
    Al adem je bewust maar vijf minuten per dag, na drie maanden is je leven veranderd. Gegarandeerd.

  4. ADEM ONRUST OF PANIEK UIT
    Dit is heel eenvoudig. Ga zitten, voeten op de grond. Zet je timer op vijf minuten. Adem drie tellen in door je neus en zes tellen uit door je mond, dit activeert je parasympaticus en brengt je direct uit je fight-or-flight, naar je rest-and-digest.

  5. KOM UIT JE HOOFD
    Tien diepe, zachte, openende verbonden ademhalingen door je mond. Verbonden wil zeggen: je laat de pauzes weg tussen de in- en uitademing en de uit- en inademing, dus je ademt alleen in of uit. Sluit je ogen. Verbind de inademing met je uitademing. Rustig en ontspannen.

En verder, wat ik wat betreft breathwork vooral blijf doen en iedereen aanraad, is spelen. Ademen is geen religie! Het mag leuk zijn. En jezelf verzachten, verstillen, verdiepen, onderzoeken, naar workshops en trainingen gaan, op YouTube sessies doen en volgen, podcasts luisteren, een Liquid Breath® sessie komen volgen, live of online. En wat ik echt niet meer doe? Hard werken in de adem. Dat hebben we lang genoeg gedaan, het hoeft niet meer.”

Welk boek over de adem zouden we allemaal moeten lezen?

Just Breathe of in het Nederlands Gewoon Ademhalen van mijn vriend en "THE Teacher of Teachers' Dan Brulé. Het boek is - net als hij zelf - een vat vol inspiratie, praktische oefeningen, verhalen, wijsheid, en een 21-daags programma zodat je ademwerk meteen ook kunt ervaren.”


Cora Verkuilen - Liquid Breath®

Meer weten over Cora en haar werk? Kijk op Liquidbreath.com en Ademtrainer.nl. Cora vind je ook via Facebook, Instagram of Linkedin, en zorg ook dat je het @liquid.breath account volgt op Instagram.

Als je opgeleid wilt worden tot volwaardig Liquid Breath® Ademtrainer, kijk dan voor de eerstvolgende startdata op Liquidbreath.com.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.