Traumatische ervaringen verwerken en helen dankzij ademwerk - Het verhaal van Wieneke van der Aa

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van Wieneke van der Aa - adem-, SUP- en yoga professional.

Na een ademsessie voel ik altijd meer verbonden met het ‘al’, het leven voelt dan veel helderder, alles loopt meer in flow.
— Wieneke van der Aa

Wieneke van der Aa - Adem-, SUP- en yoga professional

Wieneke van der Aa (1980) is de eigenaar van SUP Limburg en LUZ Roermond. Sinds 2012 geeft ze lessen, workshops, retreats en opleidingen in het SUP- en yoga-veld, en in 2017 is hier ademwerk bij gekomen - onder meer in de vorm van Liquid Breath sessies.

Ook al was ze als yogadocent al jaren bezig met de adem, toch kwam de échte klik later, tijdens een intensere, Wim Hof-stijl ademsessie op het strand. Dit deed zo veel met haar, dat ze besloot zich verder te gaan verdiepen in de wondere en helende wereld van ademwerk. Lees hier haar persoonlijke verhaal en welke rol ademwerk heeft gespeeld in haar eigen helingsproces na een aantal heftige life events.

Wieneke van der Aa (1980) is ademcoach, yoga teacher en SUP instructeur en de eigenaar van SUP Limburg en LUZ Roermond.
Heel wat sessies heb ik keihard liggen janken, er moest zoveel verdriet en post-traumatische stress uit.

Hoe ziet ademwerk er bij jou uit?

“Ik geef altijd mijn eigen draai aan ademsessies, afhankelijk van wat zich in het moment aandient. Soms zijn er meer ontspanningsoefeningen nodig, soms wat meer lichaamswerk. Ik geef ook sessies in combinatie met yoga, reiki, of in samenwerking met andere mensen die bijvoorbeeld sound healing geven.

De ene sessie kan heel zacht zijn, de andere juist wat meer actiever. Ik werk met kleine tot wat grotere groepen, van alles dus. In elk geval zijn voor mij authenticiteit, veiligheid en toegankelijkheid erg belangrijk, in alles wat ik doe. En altijd met een mooie playlist en op een fijne locatie, zoals de industriële studio van LUZ Roermond, of buiten aan het water.”

Je gaf al yogales en later is hier ademwerk bijgekomen, hoe is dat gekomen?

“In eerste instantie heb ik veel pranayama beoefend vanuit yogalessen en -opleidingen. Bijvoorbeeld Kapalabhati aan het eind van een hot yoga les of de Ujjayi ademhaling tijdens Ashtanga yoga. Diverse ademhalingsoefeningen heb ik me eigen gemaakt om ook weer door te geven tijdens opleidingen en lessen.

In 2017 en 2018 gebeurden er een aantal heftige dingen in mijn leven, zoals een afgebroken zwangerschap waar ik geen tijd voor nam om deze te verwerken, omdat ik keihard doorwerkte in mijn eigen bedrijf. Hierna volgde een nieuwe zwangerschap in een voor mij - achteraf gezien - traumatische relatie. Buiten de normale veranderingen van een kindje krijgen, had het een enorme impact op mijn leven. Wat een gelukzalige periode had moeten zijn, werd een periode vol conflict, depressieve gevoelens en machteloosheid. 

De zoektocht naar verwerking en heling hiervan, bracht me 'dieper' op het adempad. Tijdens een ijsbad- en surfdag op het strand, ervaarde ik ook voor het eerst een ademsessie in de trant van Wim Hof. Dit deed enorm veel met me, omdat ik voor het eerst weer écht iets kon voelen na een periode van bikkelen en doorgaan. Het leek wel alsof ik de beste drugs door mijn aderen voelde stromen en lag een uur lang totaal verzonken in het zand te 'spacen'. High on my own supply.

Ik vond het mega interessant, dus ben me er verder in gaan verdiepen. Er volgden meerdere ijsbad- en ademsessies met een vriend die zichzelf klaar aan het stomen was voor de Wim Hof Academy, daarnaast ging ik zelf ook de Liquid Breath opleiding volgen. Heel wat sessies heb ik keihard liggen janken, er moest zoveel verdriet en post-traumatische stress uit!

Ik ben gaandeweg steeds meer gaan samenwerken met weer een andere Wim Hof Methode instructeur, en zo heb ik heel wat fijne sessies mogen beleven én geven. Meer en meer voel ik de kracht van de adem, en de energie om dit door te mogen geven.”

Ik krijg tijdens de diepe ontspanning die volgt na een ademsessie vaak zulke mooie inzichten, en kan erna beter luisteren naar mijn intuïtie.
Wieneke van der Aa (1980) is ademcoach, yoga teacher en SUP instructeur en de eigenaar van SUP Limburg en LUZ Roermond.

Kan je uitleggen wat ademwerk voor jou heeft gedaan?

“Ademwerk heeft voor mij heel erg helend en accepterend gewerkt. Dikke tranen vol verdriet, onmacht en frustraties heb ik losgelaten tijdens ademsessies, om me vervolgens lichter en beter te voelen. Mentaal gezien ben ik ook stabieler en sterker geworden dankzij ademwerk.

Ik voel me na een ademsessie altijd meer verbonden met het 'al', het leven voelt dan veel helderder, alles loopt meer in flow. Ik krijg tijdens de trance state, de diepe ontspanning die volgt na een sessie, vaak mooie inzichten en ik kan erna beter luisteren naar mijn intuïtie.

Elke sessie is overigens anders. Ik ben ook wel eens in slaap gevallen tijdens een sessie, blijkbaar had ik dat dan nodig! Naast ademwerk heeft golfsurfen me geholpen om te helen en beter te worden. En ademwerk heeft me dan weer geholpen om beter te worden in het surfen en op angstige momenten m'n cool te behouden. Ik heb er ook een mooi netwerk aan fijne mensen door ontmoet, en voel me heel dankbaar voor de samenwerkingen die zijn ontstaan, en voor de mensen die wij samen mogen raken met ademwerk.”

De adem is absoluut mijn ‘go to’ als ik voel dat emoties, stress of moeheid beginnen op te spelen.
Wieneke van der Aa (1980) is ademcoach, yoga teacher en SUP instructeur en de eigenaar van SUP Limburg en LUZ Roermond.

Hoe is de adem verweven in jouw dag?

“Bewust ademen zit er bij mij zo in, dat ik zelfs tegen mijn twee grote dochters of lieve zoontje - hij is inmiddels 5 - tijdens een moeilijk moment zeg: ‘Adem eerst maar eens even diep in en heel langzaam uit’. De valkuil van zelf yoga- of ademdocent zijn, is dat je eigenlijk niet vaak genoeg tijd neemt voor jezelf om te ontvangen, omdat je veel aan het geven bent. De laatste drie jaar heb ik dat proberen om te draaien: eerst er volledig voor mezelf zijn, hierna kan ik weer geven aan anderen. Buiten de lessen die ik zelf geef om, volg ik minimaal één yogales per week en geef ik mezelf ook minimaal een keer per maand een ademsessie - met of zonder cacaoceremonie - van iemand anders cadeau.

Langere sessies doe ik ook alleen. In de winter vaker dan in de zomer: voor een koude dip bijvoorbeeld. Tijdens een saunadag vind ik het ook heerlijk om tussendoor zelf een ademsessie te doen. Op reis ga ik er voor zitten of liggen tijdens een meditatief moment of als ik een vuurtje maak. Thuis heb ik geen dagelijks ritueel maar de adem is absoluut mijn ‘go to’ als ik voel dat emoties, stress of moeheid beginnen op te spelen. Op mijn slaapkamer heb ik een practice area met matje, schapenvel en salie. Hmm, ik krijg er meteen zin in nu ik eraan denk!”

Als mensen nieuw zijn met ademwerk, wat is dan jouw advies?

“Als er veel speelt in je leven wil ik je aanraden om eerst een sessie 1-op-1 te doen met een ervaren ademcoach, die jou kan begeleiden in trauma dat eventueel vrijkomt. Verder zou ik je aanraden zoveel mogelijk verschillende sessies en verschillende mensen 'uit te proberen' zodat je uiteindelijk uitkomt bij degene en het soort ademwerk wat voor jou (op dat moment) het beste werkt. Boven alles: enjoy the journey!”

Tot slot, heb je nog een goede (adem)boekentip?

Blue mind van Wallace J. Nichols. Want: I love water! Ik ben heel veel aan zee, in de zee, ik hou van zwemmen, surfen, suppen… en dit boek! Het legt haarfijn uit hoe het komt wat ik van kinds af aan al voelde, dat water iets met me deed.”

Tip: luister deze en meer boeken op Storytel.


Wieneke van der Aa - PURA en LUZ Roermond

Meer weten over Wieneke en haar werk? Kijk op www.wienekevanderaa.nl en www.luzroermond.nl. Volg Wieneke via Instagram voor de laatste updates:

instagram.com/wieneke_luz
instagram.com/luzroermond

Breathwork weekend - 29 sept + 1 okt

Op 29 sept en 1 okt organiseert Wieneke bij LUZ in Roermond een breathwork weekend, samen met ademcoaches Bart Scholtissen, Cora Verkuilen, Anne Aardening, sound healing van Kelsey & the universe, en nog veel meer.

Twee dagen lang kan je verschillende ademsessies, workshops, lezingen, en sound healing ervaren, een weekend lang verbinding, healing, healthy snacks en happy vibes!

Kijk op LUZ Roermond voor meer informatie en om je aan te melden.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: