Adembevrijding: ontdek de kracht van de adem in één weekend

Als je meer wilt weten over ademwerk, en nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden en wat het voor je kan doen, kan je uiteraard een boek lezen of bijvoorbeeld dit platform raadplegen als vertrekpunt. Maar als je meteen ook een adem-ervaring eraan koppelt, leg je in feite de beste basis voor jezelf.

Hoe? Door jezelf een ademretreat te gunnen, waarin kennis en ervaring worden gecombineerd. Het Adembevrijding weekend van adem- en systemisch coach Anouk Smulders is daar een mooi voorbeeld van. The Breathwork Movement ging op bezoek voor een reportage.

Adembevrijding: ervaar de kracht van de adem in één weekend (met effect voor het leven)

Nikki van der Velden (The Breathwork Movement) op bezoek bij Anouk Smulders (rechts op de foto) tijdens haar Adembevrijding weekend in Zeeland.

Ik (Nikki van der Velden) op bezoek bij Anouk Smulders (rechts op de foto) tijdens haar Adembevrijding weekend in Zeeland.

Wanneer krijg je nu de (uitzonderlijke) kans om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte, en je diverse ademhalingstechnieken, diepgaand ademwerk én praktische ademtools te ervaren? Niet vaak, toch? Nu, wél als je het jezelf gunt. Je moet er immers bewust tijd voor vrijmaken.

Ik wéét dat het zo werkt. En ik weet ook dat je jezelf altijd dankbaar bent als je het jezelf gunt: de keuze maken om jezelf terug te trekken en de volle aandacht op jezelf te richten. Ik ben dan ook dankbaar dat ik in het weekend van 12-14 april 2024 naar Zeeland ben afgereisd om een weekend offline te gaan met mezelf, de adem, én adem- en transformatiecoach Anouk Smulders (Lifebizz.nl). Zij organiseerde het ‘Adembevrijding weekend’, gehouden bij Kuuroord De Schouw in Noordgouwe.

Lees ook: 10 REDENEN WAAROM JE JEZELF (MINSTENS ÉÉN KEER IN JE LEVEN) EEN ADEMRETRAITE WILT GUNNEN

Wat houdt dat in, een ‘Adembevrijding weekend’? Ik lees op de website van Anouk dat het programma van deze ‘intensieve ademretraite’ is ontworpen om stress te verminderen, je welzijn te verhogen, en je adem te gebruiken als een krachtige tool voor persoonlijke groei en transformatie. Verder lees ik dat er superlekkere biologische maaltijden worden verzorgd, dat Kuuroord De Schouw een hele groene en stille plek in de natuur is, dat er genoeg tijd is voor jezelf, en dat je bovendien onbeperkt gebruik kunt maken van de sauna en het buitenzwembad (en dan ben ik al snel om!).

Ademen werkt bevrijdend

Vrijdagmiddag 17:00 uur. Onderweg in de auto naar Kuuroord De Schouw in Zeeland, terwijl ik het landschap steeds groener, stiller en leger zien worden, bedenk ik me dat mijn vrijdagmiddagen er tegenwoordig compleet anders uitzien dan toen ik nog in een gesjeesde mediabaan zat en mijn weekenden standaard met een fles wijn en een hoop bombarie werden ingeluid. Dat was hartstikke leuk in die tijd, maar dit voelt nu, op dit moment in mijn leven, toch een stúk fijner. Bevrijdend zelfs, weet ik inmiddels. Want ademen werkt bevrijdend, en dat is wat ik dit weekend weer eens opnieuw mag gaan ervaren. Ik voel me op voorhand al dankbaar.

Na een warm welkom in De Schouw van Samantha, onze retreat host van het weekend (die tevens bijzondere Rebalancing sessies verzorgt, daarover later meer) en een heerlijke verse preisoep en brood met linzen-paddenstoelenspread (van vegan chef farahstable.com, dat belooft veel goeds voor de rest van het weekend), stap ik rond 18:00 uur de eerste sessie met Anouk in, in een knus en met avondzon overgoten lokaal wat de rest van het weekend ons ‘ademhuis’ zal worden.

Anouk start met een introductie, van het weekend, en van zichzelf. Ze deelt over haar ‘oude’ leven: een corporate bestaan, hard werken, veel streven, keer op keer mislukte relaties… Totdat ze besloot dat ze het heft in eigen hand moest (en kon!) nemen. En zo geschiedde. Inmiddels heeft Anouks leven een geheel andere invulling gekregen en hebben diverse opleidingen op het vlak van coaching, yoga, energetisch werk, familieopstellingen, en uiteraard ademwerk haar gebracht op de fijne plek waar ze nu is. In haar werk als adem- en transformatiecoach put ze uit haar goed gevulde rugzak met tools, waarbij ze telkens combinaties maakt die op dat moment passen en kloppen.

Zie voor Anouk haar persoonlijke reis met de adem ook dit interview op The Breathwork Movement: 'ADEMWERK GEEFT JE NIET WAT JE VERWACHT, HET GEEFT JE WAT JE NODIG HEBT'

Dit weekend gaan we de adem ervaren, legt Anouk uit, in de breedste zin van het woord. We kunnen meedoen aan ‘ontdeksessies’, waarin je meer leert over het hoe en waarom van de ademhaling en wat bewust ademen voor je kan doen, en we kunnen ‘ervaringssessies’ verwachten, waarin het volledig draait om de ervaring van de adem. En dat is mooi. Want de kennis en de ervaring aan elkaar verbinden, dát is waar de kracht zit.

Wat is ademwerk en wat brengt het je?

Rood = Adembevrijding programma van Anouk. Tijdens dit weekend was er ook een groep op Yoga Retreat (blauwe programma), waar wij als ademers ook lessen van mochten volgen.

Uiteraard (nieuwsgierig als ik ben) heb ik bij aankomst direct een blik geworpen op het programma. Daar valt me op hoe divers het is, en hoe volledig. Van fysiologische uitleg en een persoonlijke ademanalyse, via pranayama en meditatie naar de verbonden ademhaling en de Wim Hof Methode. Het zit er allemaal in, en we krijgen de kans om van alles te proeven.

Hoewel ik zelf uiteraard inmiddels de nodige ademkennis en -ervaring heb, blijkt tijdens het voorstelrondje dat de meesten in onze groep dat niet hebben. Ze zijn min of meer blanco ingestapt in dit weekend, iets waar ik dan weer heel enthousiast van kan worden: mensen die openstaan voor nieuwe dingen en verrassingen!

Of je nu ademervaring hebt of niet, dat maakt niets uit, laat Anouk ons weten. Ze neemt ons er dit weekend stap voor stap in mee. Het weekend is vooral een uitnodiging aan jezelf voor ontspanning, verdieping, en het (her)ontdekken van je eigen adem en jezelf. En dat gaat met dit programma zeker weten lukken.

Pluspunten van het Adembevrijding weekend

Het programma zit dus oprecht goed in elkaar. Met een juiste balans van kennis, ervaring, vrije tijd en integratie. En dat doet me denken: wat maakt een ademretreat tot een goed ademretreat? Ik heb er inmiddels toch al een flink aantal meegemaakt. Zodoende maak ik een opsomming van de punten waar ik erg blij van word tijdens dit Adembevrijding weekend:

  1. Het gevarieerde programma: een brede kijk op de adem

    Van simpele pranayama-technieken die makkelijk thuis toe te passen zijn, tot diepgaander ‘bevrijdend’ ademwerk, en van uitleg over de juiste manier van ademen (buik, neus, kalm) tot uitleg over diverse tools die er zijn om je erbij te helpen (zoals Pebbles, moonbird, of mondtape van Zippit): Anouk leert ons van a tot z wat je moet weten over ademwerk voor een goede basis van waaruit je zelf verder op ademreis kunt gaan. Heel toegankelijk, heel laagdrempelig, heel volledig.

  2. De gebalanceerde mix tussen kennis én ervaring

    Vaak zijn dit soort weekendretraites vooral gericht op de ervaring van ademwerk (het ademen zelf dus), maar dit Adembevrijding weekend heeft bewust ook voldoende ruimte ingepast voor kennisdeling, vragen en interactie. Ik vond dit een heel sterk pluspunt: juist door meer te leren en begrijpen over de adem, en het vervolgens óók te ervaren, kan het beter z’n werk doen, en ook beter beklijven.

  3. De locatie: een kuuroord met sauna en zwembad

    Eenmaal aan de klets met andere deelnemers, viel me op dat velen al eens eerder op deze plek, Kuuroord De Schouw, op retraite waren geweest. Bij De Schouw worden namelijk continu mooie retraites georganiseerd, telkens met een ander interessant programma. Mensen komen blijkbaar telkens terug, voor de fijne plek (incl zwembad, sauna, goed eten en natuur), én voor het programma dat je er, als ‘cadeau’, bij krijgt (dat altijd goed in elkaar zit, waar je ook voor kiest). Dit weekend is dus georganiseerd door Anouk als onderdeel van Fit Body & Mind - kijk op hun website voor alle retreats die zij aanbieden (zowel bij Kuuroord De Schouw, als op andere locaties).

  4. Het optionele randprogramma: massage en Rebalancing

    Een retreat is wat mij betreft helemaal ‘af’ als je naast het groepsprogramma ook 1-op-1 tijd met een coach of therapeut kunt inlassen. Tijdens Adembevrijding stonden Samantha Rice (soulsisterbodywork.com) en Esther Schenkel (wisdomofthebody.eu) voor ons klaar om, als we dat wilden, massages en Rebalancing sessies aan te bieden. Aangezien ik niet eerder Rebalancing had ervaren en hier erg benieuwd naar was, heb ik gekozen voor een sessie met Samantha, die enorm bijzonder en impactvol bleek te zijn. Nog altijd kan ik niet de juiste woorden vinden, maar wauw… Dit maakte het weekend (helemaal) onvergetelijk. Ik kan het dan ook iedereen aanraden. Samantha heeft een praktijk in Alphen aan de Rijn, dus je hoeft niet te wachten tot een volgend retreat ;-) Zie: Soulsisterbodywork.com.

  5. Het gevoel dat je meekrijgt: alsof je thuis bent

    Kuuroord De Schouw voelt als een huiskamer. Het gebouw is licht, sfeervol en ruim, en biedt volop plek - zowel binnen als in de prachtige groene tuin met zwembad - om te zitten, hangen, lezen, luieren, wat je maar wilt. In de gezellige woon- en eetkamer kan je makkelijk in één ruk een boek uitlezen of lekker een dutje doen op de enorme, zachte bank. Je kunt de hele dag koffie en thee pakken, de sfeer is super relaxed, en ik snap direct waarom mensen hier vaker willen terugkomen. De Schouw groeit snel aan je, en voor je het weet, heb je je volgende retreat alweer geboekt :)

Adembevrijding weekend meemaken?

Dat kan! Je volgende mogelijkheid is in het weekend van 22 - 24 november 2024 - zie hier meer info. Volg Anouk via haar Instagram account voor alle aankomende events en retreats. Anouk host niet alleen het Adembevrijding weekend, maar ook Personal Transformation retreats waarin het vele impactvolle lichaamswerk (natuurlijk ook de adem) zorgt voor een transformatieproces en de Stevig op je Plek retreats waar familieopstellingen centraal staan. Allemaal de moeite waard!

Voor meer retreats (onder meer bij Kuuroord De Schouw) van diverse teachers, zie ook fitbodymind.nl, of kijk in de agenda op kuuroorddeschouw.nl. Enjoy!


Bekijk ook: