Hoe is het om een dag holotropic breathwork-style te ademen?

Deze reportage is gemaakt door Nikki, oprichter van The Breathwork Movement.

Datum & tijd: woensdag 18 oktober 2023 van 09:00 - 18:00 uur
Locatie: Bleyckhof - Oelegem, België


Holotropic Breathwork-inspired ademdag met Veerle Dobbelaere

Nikki: Ik kwam Veerle Dobbelaere voor het eerst tegen op het TimTom Festival, dat werd gehouden in het Belgische Brasschaat. Veerle is een bekende naam in België, die na een acteercarrière de keuze heeft gemaakt om naar binnen te keren om vanuit hier de mensheid te kunnen dienen, via mental coaching en ademwerk.

Toen ik van Veerle hoorde dat ze een opleiding had gedaan bij de Amerikaanse Peggy Dylan, gebaseerd op Rebirthing en Holotropic breathing, en voor het eerst een volledige dag ademen in deze stijl zou gaan geven, zei ik direct en volmondig: ik ben erbij, ik kom ervaren! En zo toog ik op 18 oktober ‘23 af naar Bleyckhof, een prachtige evenementenlocatie middenin de natuur op zo’n twintig minuten vanaf Antwerpen.

Bleyckhof: een inspirerende locatie in Oelegem, op een boogscheut van Antwerpen. Midden in de natuur creëren zij authentieke momenten, zoals deze holotropic breathwork dag met Veerle Dobbelaere.

De oneindige kracht van je adem

Na een zeer warm, lief en vrolijk welkom aan de deur van Elke, de organisatorische rechterhand van Veerle, mag ik doorlopen naar de salon, waar koffie, thee, dadels, nootjes en meer lekkers klaarstaat. Mijn aandacht wordt direct gegrepen door het boek en de kaartenset van Veerle die op tafel klaarlagen om in te neuzen, al komt het hier nog niet van, ik sta meteen volop te kletsen met de andere deelnemers die al zijn binnengedruppeld. Allemaal vrouwen, op één na. Al blijkt deze man later de fotograaf te zijn van Het Laatste Nieuws, die mee is gekomen met een ademnieuwsgierige journaliste die graag ademervaring wil opdoen en hier verslag van uitbrengen.

Eenmaal geland op locatie en losgekoppeld van het thuisfront, is het tijd voor een introductie van Veerle aan de open haard van de statige woonkamer van Bleyckhof, met uitzicht op een hersftzonbestraald landgoed. Veerle vertelt over haar verleden. Over haar moeder die zo graag wilde dat ze ging acteren. Over haar paniekaanvallen, die haar een andere richting op hebben doen laten gaan. Over haar verdieping in mindfulness, mental coaching en ademwerk. Over hoe een levenspad zich prachtig kan ontvouwen tot een punt waarin alles samenkomt. Op dat punt staat Veerle nu.

Foto: Kristof Ghyselinck

Holotropic Breathwork-geïnspireerd ademwerk

Veerle vervolgt haar verhaal door uit te leggen wat we vandaag gaan doen: ademen in de stijl van Holotropic Breathwork, maar dan op haar eigen unieke wijze. Tijdens Veerle’s ontwikkelingsreis heeft ze onder meer een opleiding tot Breathwork Practitioner bij de Amerikaanse Peggy Dylan gevolgd, die een methodiek doceert gebaseerd op Rebirthing Breathwork en Holotropic Breathwork. Met name dat laatste gaan we vandaag ervaren.

De benaming ‘holotropic’ komt van de Griekse woorden ‘holos’ (heel) en ‘trepein’ (gaan naar), zodoende betekent het ‘bewegen in de richting van heelheid’, via ademwerk. Deze specifieke techniek is ontwikkeld door psychiater Stanislav Grof en zijn vrouw Christina in hun zoektocht naar technieken voor een ruimer bewustzijn en de toepassingen van dergelijke methodieken binnen de psychotherapie.

Peggy Dylan is een internationaal teacher, spiritueel coach en pionier op het gebied van persoonlijke en bewustzijnsontwikkeling, en heeft zich laten inspireren door deze techniek, alsmede dus door Rebirthing Breathwork, dat ontwikkeld is door de Amerikaanse Leonard Orr in de jaren ‘60 en ‘70 van vorige eeuw. Dit waren hoogtijdagen voor de ontwikkeling van dit soort ademtechnieken trouwens, die vandaag de dag nog altijd even relevant zijn, misschien wel relevanter dan ooit - nu we meer in ons hoofd lijken te leven dan ooit.

Goed hierbij te vermelden is dat wat we deze dag gaan meemaken géén Holotropic Breathwork is, maar ademwerk dat hierdoor is geïnspireerd. Holotropic Breathwork volgt een hele specifieke methodiek en mag enkel op die manier gedeeld worden nadat je de officiële opleiding hebt gevolgd aan het Grof Institute. Het ademwerk dat op het programma staat vandaag is soortgelijk, maar dus wel anders.

Als je meer wilt lezen over Holotropic Breathwork, bekijk dan ook dit artikel.
Maar lees eerst even verder voor deze mooie ervaring ;-)

Foto: Kristof Ghyselinck

Terug in verbinding met dat wat er vanbinnen leeft

Het is de allereerste keer dat Veerle zo’n ademdag organiseert, vertelt ze, maar het voelt alsof ze er al honderden heeft gegeven - zo natuurlijk gaat het haar af. Veerle is dan ook niet nieuw voor een groep, niet nieuw met spreken, niet nieuw met mensen begeleiden en niet nieuw met ademwerk. Maar dus wel met deze setting, die wat mij betreft perfect in elkaar zit: warm, luxe, liefdevol, veilig en vertrouwd, als een 5* hotelervaring, maar dan voor een dag ademwerk. Well done.

Tijdens het voorstelrondje waarin we allemaal kort ons verhaal en onze reden voor deelname mogen delen, wordt het me weer (pijnlijk) duidelijk hoe moeilijk het is in het leven om te verbinding te behouden met je gevoel, je emoties, en je lijf. Vrijwel iedereen heeft wel een verhaal over chronische vermoeidheid, een burn-out, een hoofd dat altijd aan-staat of een gebrek aan lichaamsconnectie. En precies voor al deze zaken is ademwerk zo ontzettend heilzaam. Dus iedereen die heeft gekozen voor deze dag, is precies waar zij moet zijn.

Maar liefst twee ademsessies gaan we beleven deze dag, een in de ochtend en een in de middag. Het idee is dat de groep zich in koppels verdeelt, waarbij de ene helft de eerste sessie gaat ademen terwijl de andere helft ernaast zit als ‘sitter’, om vervolgens de rollen om te draaien. Een sitter aan je zij die het hele proces bij je is zorgt voor een veilig en vertrouwd gevoel en werkt bovendien als vangnet, aangezien Veerle nu eenmaal niet steeds op tien plekken tegelijk kan zijn. En dat hoeft ook niet. Dit is een prachtige manier om ademwerk te ervaren, aangezien het erbij zitten, en wat je hierin tegenkomt in jezelf, misschien wel net zoveel voor je kan doen als het ademen zelf.

Drijven in de oceaan van extase

En dan wil je nu de ervaringen weten natuurlijk. Wauw, wat vind ik dit bijzonder! Ik adem toch al ruim vijf jaar intensief en heb alle stijlen en methodieken wel een keer geproefd, zo dacht ik, maar deze ervaring is toch weer nieuw. De adem blijft me verbazen.

Deze ademstijl vraagt van ons om gedurende langere tijd snel en hoog in de borst te ademen. Een soort intens hijgen of puffen, en dat minstens twintig minuten lang. Na twintig minuten, zo legt Veerle uit, schakelt je hoofd, en alle weerstand die je ongetwijfeld zult ervaren, uit en neemt je lichaam het over. En dat gebeurt mij dus ook. Na een tijdje zo te ademen (echt geen idee hoe lang, ik ben al heel snel het besef van tijd en plaats kwijt) beland ik in volledige stilte en extase. Wat een rust, wat een diepgang, wat een heerlijk gevoel! Drijven in het grote niets, geen emoties, geen gedachten, even niks van dat alles. Ze waren allemaal even met verlof, en man, wat is dat een verademing. En terwijl ik in gelukzaligheid op mijn matje lig te spacen, komt Veerle langs om een singing bowl op mijn borst te plaatsen en deze zachtjes te beroeren... Hierna ben ik helemaal vertrokken.

Heerlijk dus, deze ervaring. Aangezien mijn ademgroepje niet uit twee maar uit drie personen bestaat, heb ik de kans om twee keer te ademen (in plaats van een keer ademen en een keer zitten), iets wat ik mij geen twee keer laat zeggen. Zelfzorg to the max.

Loslaten waar je klaar voor bent

Foto: Kristof Ghyselinck

Mijn space-ervaring is zeker niet als die van anderen. Dat blijkt wel als we aan het eind van de middag - nadat we ook nog zálig (!) hebben geluncht, een collage hebben gemaakt (creatieve expressie na ademwerk is een prachtige toevoeging in het proces), cheesecake hebben gegeten, van de zon hebben genoten en veel lol hebben gemaakt met elkaar - een deelronde doen. Er is veel gevoeld, zoveel is duidelijk. Liefde, woede, angst, verdriet, weerstand, frustratie, vertrouwen en overgave, het kwam allemaal voorbij. Deze specifieke ademtechniek gaat diep. En diep zijn we dan ook allemaal, op onze eigen manier gegaan.

Zoals Veerle mooi concludeert: je lijf laat los waar het klaar voor is. Een boom verliest ook niet op één dag al haar bladeren. Vertrouw het proces, geef je over, blijf bewegen.

En dat blijven we zeker doen. Deze dag, ik kan hem aan iedereen aanraden. Het is echt een prachtige deep dive op een waanzinnige locatie die je het gevoel geeft alsof je een weekend bent weggeweest, terwijl het toch maar één dag is. Vanaf het moment van binnenkomst is er een gevoel van vertrouwen, veiligheid en verbinding, en dat is best bijzonder als je gaat ademen met een groep vrouwen die je nooit eerder hebt ontmoet. Prachtig. I will be back.

Deze ademdag ook ervaren?

Dat kan. En ik raad het je zeer aan. Op 5 februari en 8 mei 2024 zijn weer nieuwe dagen gepland, je kunt meer informatie vinden op de website: ademruimteacademie.be.

Nog een tipje: Veerle organiseert ook vuurlopen op Bleyckhof! Ooit gedaan? Hier meer info: ademruimteacademie.be/vuurloop.


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: