Ademvrouwen: ontdek de zachte kracht van de adem

Deze reportage is gemaakt door Kiki van Maanen, tekstschrijver en verhalenhaler bij COPY KIKI.

Datum: Woensdag 22 november, van 19:30 tot 21:30 uur
Locatie: Studio Da Vasco, Amsterdam Baarsjes

Toen ik mijn gedachten over ‘waarom ga ik nog niet vliegen’, eenmaal kon loslaten, ervaarde ik een heel wakkere staat van ontspanning.
— Kiki van Maanen op bezoek bij 'Ademvrouwen'

De zachte kracht van de adem: reportage vrouwen-ademcirkel van Noraly Meeuwisse

Reportage van Ademvrouwen: een ademcirkel en vrouwencirkel in één, georganiseerd door ademcoach Noraly Meeuwisse in Amsterdam.

Noraly Meeuwisse tijdens haar adem/vrouwencirkel ‘Ademvrouwen’.

Kiki: Op een eerste avond dat de winterhandschoenen weer uit de kast mochten, stapte ik een warm, zacht verlicht zaaltje in. Eenmaal aangekomen bij studio Da Vasco, op fietsafstand van mijn huis, begroette Noraly Meeuwisse mij vriendelijk met een omhelzing. Zij faciliteert ademcirkels in Amsterdam en doet aan 1:1 ademcoaching.

Studio Da Vasco

Het was de eerste keer voor Noraly om een ademcirkel te faciliteren in Studio Da Vasco, een weloverwogen keuze: ‘Ik houd het groepje liever klein, zodat ik elke vrouw de aandacht kan geven die ze nodig heeft en ook verdient.’ Ze is open over het financiële aspect. ‘Voor Amsterdamse begrippen is dit zaaltje goedkoper.’ Zo kon ze het groepje kleiner houden en zonder spaceholders iedereen alsnog goed begeleiden.

Het was inderdaad een fijne ruimte in een woonwijk in Amsterdam. Met zorg waren de matjes bij elkaar gelegd en kaarsjes aangestoken. Door het welkom van Noraly en de grootte van de groep, vier vrouwelijke deelnemers in totaal, voelde het gelijk intiem en veilig.

Ademvrouwen: ademwerk en vrouwencirkel in één

Er waren alleen maar vrouwen? 'Ja, het is een combinatie tussen ademwerk en een vrouwencirkel’, vertelde Noraly. ‘Ik noem het: Ademvrouwen!’ Het thema van de avond was vertrouwen en de intentie was verbinding. Waarom alleen voor vrouwen? Noraly heeft zelf ervaring met plekken waar vrouwen nog weleens meegevoerd werden door mannelijke energie en waar op een negatieve manier naar zachte, vrouwelijke energie gekeken werd.

Ze wilde een avond creëren waarin juist positieve aandacht wordt geschonken aan het vrouwelijke. Waar vrouwen zacht met elkaar en naar zichzelf kunnen zijn. In de vertraging durven te gaan. Niet hoeven te streven naar het hoogst haalbare. Niet uit dat lichaam ‘vliegen’ maar constant het lichaam blijven voelen en de zachte kracht van adem ontdekken: samen vrouwelijke magie creëren.

De ‘flow’ versnelling

De avond begon Noraly met een korte sharing en meditatie. Voordat we de ogen zouden sluiten, controleerde ze of iedereen wel echt comfortabel zat. ‘Niet omdat je zo hoort te zitten, maar zorg dat je nu al in een ontspannen houding zit. Bij het ademgedeelte ging iedereen liggen. Er waren zes rondes met bijpassende muziek en verschillende technieken.

Noraly had de rondes ingedeeld volgens ‘de gears’, een techniek van Kasper van der Meulen. De betreffende ‘gear’ geeft aan in welke versnelling je zenuwstelsel kan zitten: van rest/digest naar flow, tot fight en zelfs flight. We bleven deze avond bewust in de ‘flow’ versnelling ademen. Zacht, bewust verbonden ademen. Het doel was echt ontspannen en niet de hoogst haalbare stress door je lichaam te jakkeren.

Reportage van Ademvrouwen: een ademcirkel en vrouwencirkel in één, georganiseerd door ademcoach Noraly Meeuwisse in Amsterdam.

Zachte kracht van ademen

Tijdens de ademcirkel liep Noraly veel rond om in te checken en haar aanraking hielp mij om hier in het lichaam te blijven. Zacht maar stevig op de schouders en borst duwen bij een uitademing om er dieper in te komen. En door even te knijpen in mijn voeten vloog ik niet weg in tintelingen, schokken, kleuren etc.

Tijdens de adem sessie voelde ik in het begin nog de frustratie ‘waarom ga ik nog niet vliegen’, maar toen ik dat eenmaal kon loslaten, ervaarde ik een heel wakkere staat van ontspanning. Voor mij was het nieuw om na elke ronde de adem in te houden op de uitademing en daarmee het parasympathische systeem aan te spreken. Hierdoor ervaarde ik geen heftige release en zette de alerte ontspanning voort, ook bij het einde van de sessie in een lange Savasana onder begeleiding van muzikale teksten over vertrouwen.

Onder het genot van een kop thee, noten en gedroogd fruit spraken we, vrouwen onder elkaar, nog even na. De ervaringen waren verschillend. Iemand was voor het eerst en was blij verrast hoe goed het lukte. Anderen hadden ook frustratie gevoeld, de een was er uit gekomen en de ander niet. Iedereen had zich veilig gevoeld en waardeerde de vrouwelijke energie die in de ruimte hing.

Ademvrouwen bijwonen

Er volgen binnenkort nog twee edities van Ademvrouwen! Beide in Studio Da Vasco in de Baarsjes te Amsterdam. Aanmelden kan via de website. Noraly heeft ook instagram (@noraly.meeuwisse).

Ademvrouwen 12 december 2023 (19:30-21:30u) - Rest to create
Ademvrouwen 19 januari 2024 (19:30-21:30u) - Breath in & let go


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: