In één dag meer rust en balans in je leven? Reportage one-day retreat in Den Bosch

Deze reportage is gemaakt door vrouwencirkel facilitator en breathwork coach Eva Cronie (Awakening coaching & Retreats).

Datum & tijd: zondag 24 september, 10:00 - 17:00 uur
Locatie: MonQui, Den Bosch


Eva: Op uitnodiging van City Retreats Den Bosch ging ik op zondag 24 september 2023 als reporter voor The Breathwork Movement op weg naar een women only one day retreat, met als thema: rust en balans.

Rust & Balans One Day Retreat in Den Bosch

Initiatiefneemsters van City Retreats Den Bosch: Maartje van Ewijk (ademcoach, mindfulnesstrainer en yoga nidra docent) en Fabienne Prevoo (coach, energy leadership trainer).

Maartje van Ewijk (l) en Fabienne Prevoo, initiatiefneemsters van City Retreats Den Bosch.

De organisatoren van dit 1-daagse event zijn Maartje van Ewijk (ademcoach, mindfulnesstrainer en yoga nidra docent) en Fabienne Prevoo (coach en energy leadership trainer), die elkaar op een bijzondere manier bleken te hebben ontmoet, namelijk tijdens een vakantie in Frankrijk, waar ze erachter kwamen dat ze vlakbij elkaar in de buurt woonden in Nederland, en dat ze bovendien veel raakvlakken hadden. Een typisch geval van toeval bestaat niet :).

Eenmaal terug in Nederland ontstaat al snel een samenwerking, Maartje en Fabienne blijken een gouden duo. Ze vullen elkaar goed aan, en doen wat ze beloven. Tijdens het retreat was er ook een mooie verdeling: Maartje richtte zich op de verbinding met het hart, en Fabienne voor de koppeling met het hoofd. Hierover later meer.

Ruimte voor een lach en een traan

Door de prachtige locatie, MonQui Workspace, waande ik mij in een oase van rust midden in het hart van Den Bosch. De locatie is ideaal gelegen, namelijk op loopafstand van het Centraal Station. In meerdere ruimtes was er gelegenheid om verbinding te maken met elkaar, maar ook om je even terug te trekken. Zo was er een bar met tafels om aan te lunchen, een aparte ruimte waar de vrouwencirkel zou plaatsvinden, en een heerlijke loungeplek. De binnentuin was met de zon en het zachte herfstweer een extra cadeau.

De dag begon met een warm welkom en een dikke knuffel van de organisatoren bij binnenkomst. Alle schoenen en jassen mochten uit. Er was een moment om te aarden en te landen. Onder het genot van een bakje koffie of thee konden we plaatsnemen in de cirkel, waarbij we een of meerdere kaarten mochten trekken uit de drie kaartendecks die klaar lagen. De groep bestond uit dames uit Den Bosch, Utrecht en Vlijmen. Sommige vrouwen kenden elkaar al, sommigen niet. We openden de cirkel door letterlijk verbinding te maken met elkaar, door onze handen op die van degenen naast ons te leggen. Hierna stelden we ons aan elkaar voor en deelden we onze intentie(s). Dit moment was direct al zo verbindend, met ruimte voor een lach en een traan.

Rust en balans vinden dankzij toegankelijke ademhalingstechnieken

Gedurende de dag werden er drie verschillende ademsessies gegeven. Deze waren gericht op het vinden van rust en balans, met behulp van toegankelijke ademhalingstechnieken. Maartje wist de sessies op een fijne en rustige manier te begeleiden. Maar ook wist ze de rust af te wisselen met beweging. Tijdens de eerste ademsessie was dit door als afsluiting met elkaar te dansen!

Na de eerste ademsessie werd er een vegetarische lunch geserveerd met broodjes en salade. Er was volop ruimte om elkaar beter te leren kennen en diepere gesprekken te voeren, en uiteraard genoten we in de binnentuin van de zon.

Het stellen van de juiste vragen zorgt voor mooie inzichten

Na de lunch volgde de tweede ademsessie, die er voornamelijk op gericht was om het eten op de juiste manier te kunnen verteren. Het was een moment van diepe rust, waarin Maartje ook gebruik maakte van verschillende klankinstrumenten. Aan het einde van de sessie deden we een oefening waarin we alles in ons lijf mochten losschudden. Op deze manier had ons lichaam de mogelijkheid om opnieuw te aarden en terug te komen in het hier en nu.

Vervolgens nam Fabienne het stokje over en kregen we van haar een coachingsessie in de lounge hoek. Ze nam ons mee in het teken van de weegschaal, die gericht is op harmonie, verbinding en het versterken van relaties. De weegschaal staat uiteraard ook voor balans, zo legde Fabienne uit. Ook vertelde ze over de herfst-equinox, wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat. Oftewel, de start van de herfst, waarna we meer naar binnen mogen keren.

We mochten nadenken over goede vragen zoals ‘Wat heb ik meegemaakt de afgelopen periode?’, ‘Waar ben ik blij mee?’, Wat wil ik achterlaten?’, en ‘Waar wil ik op focussen?’. En over de hoofdvraag ‘Wat is nu voor mij belangrijk?’. Fabienne hielp ons allemaal persoonlijk op weg om kernwaarden voor onszelf op te stellen en te bepalen welke vijf prioriteit hebben. Deze opdracht bracht veel teweeg, en gaf vele inzichten. Het hielp om te bevestigen of je je eigen leven leeft aan de hand van jouw kernwaarden, of juist niet. Ik ben ervan overtuigd dat de ademhalingsoefeningen voorafgaand aan de coachingsessie zorgden voor een bepaalde innerlijke rust, waardoor we dieper tot onze eigen kern konden komen.

Een dag als een cadeau

Na de coachingsessie werd het tijd voor de laatste ademsessie, die erg fijn werkte als afsluiter. Na het denkwerk en stilstaan bij het leven vanuit het hoofd, was het erg prettig om de dag weer vanuit verbinding met het hart en in alle rust af te sluiten. 

We sloten de kring af op de manier zoals we ook waren begonnen, namelijk door elkaar opnieuw de handen te geven. Nu alleen in nog veel meer rust, balans en in verbinding met onszelf en met elkaar dan hoe we de dag waren begonnen. 

Het thema rust en balans en de verbinding met het hoofd en het hart werden gedurende de hele dag op een hele natuurlijke manier verweven met de ademsessies en coachingsessie. Steeds opnieuw werd er stil gestaan bij de vragen: ‘Wat wil ik voelen en meenemen?’ en ‘Wat mag ik loslaten?’. Eén ding weet ik zeker: deze dag voelde als een cadeau!

City Retreats Den Bosch

Ook zo’n fijne one day retreat meemaken? Volg City retreats Den Bosch op Instagram: @cityretreatsdenbosch. De datum voor het volgende retreat is zondag 12 november. Aanmelden kan via hipsy.nl.


Kijk voor meer toffe events in de adem agenda. Die wordt continu aangevuld met de mooiste ademevents in binnen- en buitenland.


Bekijk ook: