Wat is een goede ademcoach volgens Rob Koning, de oprichter van Mr. Breath?

In dit artikel ontdek je alles over de Opleiding tot Ademcoach, van Mr. Breath. De opleiding wordt gegeven door zeer ervaren ademtrainers, Rob Koning, Liselore Poppe en Ellen Dekkers, die hun jarenlange kennis en ervaring hebben gebundeld tot een uitgebreide en gedegen ademopleiding.

Opleiding tot Ademcoach van Mr. Breath

Ook al is het een vrij beroep, ademcoach worden doe je niet zomaar. Een goede, gedegen ademcoachopleiding is van groot belang. De juiste keuze maken voor een opleiding die past bij jou, is dan ook erg belangrijk.

Lees ook: Hoe kies je de juiste ademopleiding?

Er is alleen veel aanbod, en dat maakt het soms lastig kiezen. The Breathwork Movement wil je helpen door een beeld te schetsen van de personen achter de diverse ademopleidingen, en uit te leggen wat de diverse ademopleidingen precies inhouden. Want ze zijn immers allemaal anders, en allemaal uniek. Zo kan jij een betere keuze maken.

Rob Koning, de oprichter van Mr. Breath, vertelt hier meer over het ontstaan en de inhoud van de opleiding. Wat kan je verwachten, en wat maakt de opleiding zo uniek?

Je kunt dit vak alleen leren door te doen, en ongegeneerd te oefenen en werken op het lichaam. Het moet onder je huid gaan zitten.
— Rob Koning, oprichter van Mr. Breath
Het team van Mr. Breath Ademcoaching, van links naar rechts: Liselore Poppe, Ellen Dekkers en Rob Koning.

Het team van Mr. Breath, van links naar rechts: Liselore Poppe, Ellen Dekkers en Rob Koning.

Q&A met Rob Koning over de Mr. Breath Opleiding tot Ademcoach

Na zijn eerste ademsessie in 2007, was Rob Koning zo aangenaam verrast, dat hij uiteindelijk besloot om zijn hart te volgen en zijn eigen adempraktijk neer te zetten in het centrum van Amsterdam. Ver voordat ‘ademwerk’ een ding was, was Rob Koning al actief als ademcoach. Ademen bleek immers voor hem dé manier om beter te ontspannen, eigen grenzen te bepalen en regie over zijn leven te nemen. En dat wilde hij maar wat graag met de wereld delen.

Fast forward naar nu: inmiddels heeft Rob nog steeds zijn goedlopende adempraktijk in Amsterdam, Mr. Breath, van waaruit inmiddels meerdere ademcoaches en trainers werken om mensen te begeleiden in ademwerk. Ook kun je bij Mr. Breath terecht voor de Opleiding tot Ademcoach: een praktijkgerichte opleiding van een jaar, waarin je alle aspecten van de ademhaling ontdekt en verschillende technieken leert toepassen.

Verbonden ademen heeft nog altijd de meeste impact, en dat moet zorgvuldig kunnen worden begeleid. Dat leer je niet in een korte of online cursus.

Rob, waar moet in jouw ogen een goede ademcoach aan voldoen?

“Het is tweeledig. Enerzijds is het iemand die gegronde kennis heeft, anderzijds is het ook iemand die dicht bij zijn of haar lijf en gevoelsleven staat. Het is in alle gevallen iemand die zichzelf goed kent. Om mensen te kunnen begeleiden, is het nodig dat je inzicht hebt in je eigen patronen én is het belangrijk dat je weet waar mensen terecht kunnen komen tijdens en na een diepe ademsessie. Dat proces wil je van a tot z gedegen en professioneel kunnen begeleiden.

Verbonden ademen is de ademtechniek die nog altijd de meeste impact heeft, en daar komt een hoop zorgvuldigheid bij kijken. Vandaar dat hier binnen onze opleiding veel aandacht voor is: voor zowel de theorie als de praktijk, en voor zowel je eigen proces, als het begeleiden van anderen. Als je verbonden ademwerk als ademcoach goed kunt faciliteren en dragen en als dit je basis is, ben je ook in staat om dit te doen met andere, vaak lichtere vormen van ademwerk. Dit proces goed begeleiden leer je niet in een korte of online cursus.”

Er wordt veel geoefend onderling, maar als student maak je ook de nodige vlieguren buiten de groep.

Wat leer je tijdens jullie ademopleiding?

“We starten de opleiding met een ‘Deep Dive’ ademweekend, bedoeld voor je eigen proces. Hier leer je je eigen adempatroon kennen en begint (of vordert) je persoonlijke proces. Hierna volgen zes lesblokken van twee dagen, verspreid over een jaar. Tijdens deze lesdagen behandelen we theorie, fysiologie, anatomie, wisselen we veel ademsessies uit en oefenen we met elkaar. 

Lees ook: HOE GAAT HET ERAAN TOE OP HET DEEP DIVE ADEMWEEKEND VAN MR. BREATH?

We besteden dus veel aandacht aan verbonden ademwerk, met als reden dat dit de meest diepe vorm is, en deze een goede begeleiding vereist. Daarnaast is er aandacht voor andere ademtechnieken. Hoe en waarom zet je welke techniek in en hoe werkt dat, ondanks dat sommige technieken elkaar volledig tegenspreken? Je leert in de opleiding over de adem in de breedste zin van het woord.

We besteden ook veel aandacht aan praktijkoefening. Je doet een serie oefensessies die ook besproken worden, zodat je na de opleiding vol zelfvertrouwen aan de slag kunt. Hierin komt onlosmakelijk ook je persoonlijk proces aan bod: wat kom je van jezelf tegen in de sessies die je geeft, en wat heb je daarin te doen? Je wordt hierin begeleid door een eigen mentor. De lijntjes zijn kort en we bespreken veel met elkaar.

Uiteraard ademen we veel samen, en er wordt veel geoefend. Onderling, maar elke student maakt ook de nodige vlieguren buiten de groep. Je kunt dit vak alleen leren door te doen, en ongegeneerd te oefenen en werken op het lichaam. Het moet echt onder je huid gaan zitten en intuïtief worden, waarbij ademkennis als basis dient.”

Persoonlijk had ik behoefte aan meer verdieping, zowel voor mezelf als binnen een opleiding. Ik kom uit de school van Transformational Breath, maar er bleek nog veel meer te zijn.

Hoe is de Mr. Breath Ademopleiding ontstaan?

Rob Koning, ademcoach, ademtrainer en oprichter van Mr. Breath

“Ik voelde een grote behoefte om mijn kennis en ervaring van inmiddels vijftien jaar uit te gaan dragen en hier mijn eigen draai aan te geven. De wens was om een kwalitatief hoogwaardige opleiding neer te zetten, met een combinatie tussen het spirituele en het aardse, en ruimte is voor zowel de kennis als voor het eigen proces. Het gaat om de adem doorgronden in zijn geheel, voorbij de technieken.

Het begon in eerste instantie vanuit een groeiende behoefte aan het samenwerken met goede ademcoaches, bijvoorbeeld voor mijn trainingen, workshops en ademweekenden. Mr. Breath groeide als onderneming en ik zocht hiervoor steeds vaker naar assistentie en extra begeleiding. Maar het bleek een flinke uitdaging om de juiste mensen te vinden, met de juiste ervaring, instelling en professionaliteit. En dan met name mensen die dezelfde stijl hanteren en die dezelfde taal spreken als ik, mensen met wie ik graag samenwerk. Dus besloot ik ze zelf op te gaan leiden.

Daarnaast had ik behoefte aan meer verdieping, zowel voor mezelf als in een opleiding. Ik kom uit de school van Transformational Breath, de verbonden ademhalingstechniek uit de VS. Binnen Transformational Breath gaat het met name om de adem in relatie tot de spirit en draait het puur om het beoefenen van deze techniek. Maar er bleek nog veel meer te zijn.

Liselore Poppe, ademcoach, ademtrainer en mede-eigenaar van Mr. Breath (tevens de partner van Rob)

De eerste opleidingsgroep startte in 2020. Inmiddels geven we de opleiding met drie vaste trainers: ik, Liselore Poppe en Ellen Dekkers. Tezamen brengen we afwisseling en nog meer kennis mee. Liselore is mijn partner en mede-eigenaar van Mr. Breath. Naast dat ze ademcoach is heeft ze veel ervaring in coaching en persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s. Ellen heeft ook jaren ervaring in ademwerk en HeartMath, hartcoherentie. Ieder heeft zo zijn eigenheid en expertise, en dat zorgt voor een breed inhoudelijk palet.

Verbonden ademen is de basis, en de opleiding bestaat voor het grootste gedeelte hieruit, maar ik wil veel meer meegeven dan dat. Het gaat mij erom dat iemand de adem in zijn totaliteit leert begrijpen. Dat iemand de praktijk en het proces gaat ervaren, maar ook de achterliggende kennis tot zich neemt. 

Ik ben zelf na mijn Transformational Breath opleiding om die reden ook onder meer in de leer gegaan bij Wim Hof, om meer te leren over de adem, de kou maar met name ook de wetenschap achter de adem. Techniek is slechts een afbakening, een manier om de adem in te zetten, met een bepaalde reden. Wanneer je gaat begrijpen hoe en waarom dit zo werkt, kun je in feite je eigen techniek bedenken, want dan weet je exact welk effect een bepaalde manier van ademen heeft.”

Ons netwerk is zo te gek en waardevol: we weten allemaal waar we vandaan komen en hebben zoveel met elkaar meegemaakt, vaak in alle kwetsbaarheid. Dat schept een diepe verbondenheid.

Wat maakt deze opleiding uniek en anders dan andere?

“Wat deze opleiding anders maakt dan veel andere ademopleidingen, is dat je als deelnemer al tijdens de opleiding veel praktijkervaring opdoet en hier ook goed in wordt begeleid. Je hebt na de opleiding dan ook echt het gevoel dat je klaar bent om ademcoach te zijn. Er is daarnaast veel ruimte, aandacht en begeleiding voor je persoonlijk proces, en we brengen met drie trainers echt een hele bak ervaring mee. 

Onze houding is down to earth, terwijl we het spirituele natuurlijk niet schuwen. We krijgen vaak te horen dat mensen hierdoor worden aangetrokken. Na de opleiding blijven we verbonden met elkaar als daar behoefte aan is, en wisselen we kennis en de laatste nieuwtjes op het gebied van ademwerk uit. We nemen mensen mee naar onze weekenden en ademcirkels, waar het je het snelst ervaring opdoet door van veel mensen de adempatronen te leren lezen en zien veranderen. Dat is super leerzaam en vooral heel erg leuk en dankbaar werk. 

Daarnaast organiseren we jaarlijks een nascholingsdag, wat tegelijk lijkt op een reünie met de klas, en tevens je netwerk vergroot richting de andere coaches. Dit platform is zo te gek en waardevol: we weten allemaal waar we vandaan komen en hebben zoveel met elkaar meegemaakt, vaak in alle kwetsbaarheid. Dat werkt gewoon heel lekker en schept een diepe verbondenheid, waar ik super trots op ben, dat we zo mogen samenwerken met elkaar, dat zetten we toch steeds maar weer neer.”

Het is belangrijk dat je je thuis voelt bij de club die je uitkiest.

Als je je oriënteert op een ademopleiding, waar moet je dan rekening mee houden of op letten?

“Bekijk eerst goed waar je naar op zoek bent. Heb je interesse in het begeleiden van het diepere, transformerende ademwerk, of wil je alleen kortere oefeningen leren?

Verder kun je via websites van opleiders wel een gevoel krijgen waar je het meest op je plek bent. Bij ons kun je altijd een telefonische afspraak maken voor een gesprek. Daarnaast geven we Q&A’s over de opleiding via Zoom, zodat we meer kunnen uitleggen en je het team kunt ontmoeten. Het is belangrijk dat je je thuis voelt bij de club die je uitkiest.”


Opleiding tot Ademcoach van Mr. Breath

Alle informatie over de ademopleiding van Mr. Breath vind je op mrbreath.nl. De Deep Dive Dagen van de opleiding vinden plaats in Hippolytushoef, de lesdagen in Zwier, Vinkeveen.

In januari 2024 start de volgende groep, hiervoor kun je je nu aanmelden. Je kunt het team van Mr. Breath altijd bellen/mailen als je meer wilt weten. Meer info:


Bekijk ook: