De helende kracht van cacao en cacaoceremonies

In de wereld van gezond leven, bewustwording en persoonlijke groei krijgt pure, rauwe cacao steeds meer aandacht. Ook tijdens ademcirkels en andere ademevents wordt cacao veelvuldig ingezet als hartopener alvorens het ademen, vaak in de vorm van een zogenoemde ‘cacaoceremonie’.

Waarom cacao? Wat is er zo gezond aan? Wat is het verschil met chocolade? Wat is een cacaoceremonie? Dit artikel beantwoordt deze en meer vragen over pure cacao.

Wat is cacao?

Rauwe, pure cacao is een stuk bitterder, en meer aarde-achtig. dan chocolade. Maar het is precies dit soort pure cacao dat zo gezond voor je is en wordt gebruikt als ‘natuurlijk medicijn’.

Cacao is de vrucht van de Theobroma Cacao boom.

Bij cacao denk je in eerste instantie aan chocolade. Maar chocolade zoals wij hem kennen is niet te vergelijken met de smaak van rauwe, pure cacao. Dit is een stuk bitterder, en meer aarde-achtig. Maar het is precies dit soort pure cacao dat zo gezond voor je is en wordt gebruikt als ‘natuurlijk medicijn’.

Inheemse volkeren in gebieden zoals het Amazonegebied, Meso-Amerika en de Andes kennen al duizenden jaren de kracht van cacao die ze inzetten voor zowel medicinale als ceremoniële doeleinden. En deze kennis begint dus nu langzaam maar zeker in onze wereld bekend te worden. Onder meer via mooie cacaomerken zoals Pure Kakaw, die rauwe cacao rechtstreeks en bovendien op een eerlijke manier van boeren in Peru, Nicaragua en Guatemala inkopen, zodat wij hier ook de voordelen van pure cacao kunnen ervaren.

Cacao is de vrucht van de Theobroma Cacao boom. Theobroma staat voor 'voedsel van de goden' (theo = god en broma = voedsel). Wanneer de vruchten worden geoogst, worden de cacaobonen (of eigenlijk zijn het zaden) gefermenteerd en gedroogd. Kortom, rauwe cacao is het pure, ongeraffineerde zaad van de cacaoboom, en dat is niet te verwarren met chocolade.

De gezondheidsvoordelen van pure cacao

Cacao is een van de meest rijke en complexe voedselbronnen, waarvan allerlei gezondheidsvoordelen en neurocognitieve effecten zijn aangetoond. Cacao bevat onder meer theobromine en heeft hierdoor een stimulerend effect. Het zit ook vol antioxidanten en mineralen als flavonoïden, magnesium, ijzer, zink, kalium en mangaan, evenals vitamines zoals vitamine C en B-vitamines. Het zit ook vol stofjes die je gelukshormonen en creativiteit een boost geven. Cacao beschermt bovendien je hart en cardiovasculair systeem en heeft een modulerende werking op neurotransmitters.

Cacao staat - naast dat het dus allerlei fysieke ‘superfood’ gezondheidsvoordelen biedt - bekend om zijn hartopenend effect. En dat is precies wat je zelf zult ervaren als je het tot je neemt. Dit kan je thuis doen en het wordt dus ook veel gebruikt in ‘ceremoniële’ setting, als een ‘cacaoceremonie’ voorafgaand een ademsessie. Daarover verderop meer.

Let wel, de gezonde effecten van cacao zijn vooral aanwezig in rauwe, pure cacao. Met een dagelijkse reep Tony’s Chocolonely of een andere soort bewerkte cacao kom je er dus niet. Mijn beste tip voor pure cacao is Pure Kakaw: een mooi Nederlands merk dat hoge kwaliteit cacao rechtstreeks inkoopt van de boeren in Zuid-Amerika. Zie purekakaw.com.

Pure cacao is een superfood

‘Superfood’ is een verzamelterm voor een reeks voedingsmiddelen die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, zoals proteïnen, mineralen, vitamines, enzymen, antioxidanten, polysachariden, essentiële vetzuren en aminozuren. Cacao is zo’n superfood, en bevat ongeveer 300 verschillende voedingsstoffen. Pure cacao biedt (onder meer) de volgende voordelen voor je gezondheid:

  1. Verhoogt je geluksgevoel

    Pure cacao bevat verschillende stofjes die je stemming verbeteren, zoals fenylethylamine (PEA), dat ook wel bekend staat als het ‘liefdesmolecuul’ (wordt ook aangemaakt als je verliefd bent), en anandamide, dat vaak wordt aangeduid als ‘lichaamseigen marihuana’ en gevoelens van geluk en euforie bevordert.

  2. Beschermt tegen ziekten

    De krachtige antioxidanten in cacao helpen om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, die bijdragen aan celbeschadiging en veroudering. Dit kan bijdragen aan het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker.

  3. Verbetert cognitieve functie

    Studies suggereren dat de flavonoïden in cacao je cognitieve functie kunnen verbeteren door de bloedtoevoer naar de hersenen te verhogen, wat kan leiden tot betere concentratie, geheugen en alertheid.

  4. Ondersteunt een gezond hart

    Het regelmatig consumeren van pure cacao kan helpen je bloeddruk te verlagen, je bloedcirculatie te verbeteren en je cholesterolgehalte te verlagen, wat allemaal gunstig is voor een gezond hart en een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Cacao als alternatief voor koffie

Veel mensen gebruiken cacao in de ochtend, als (ideaal) alternatief voor koffie. Cafeïne (uit koffie) is een alkaloïde (stofje dat een psychoactief effect op je zenuwstelsel heeft, een andere alkaloïde is bijvoorbeeld psilocybine) die op het zenuwstelsel werkt en dit kan resulteren in een meer opgefokte, nerveuze energie.

Cacao bevat theobromine, een natuurlijke stof die een vergelijkbaar effect heeft als cafeïne, maar dan zonder de effecten zoals nervositeit, hartkloppingen of slaapproblemen. Theobromine geeft je dus ook een boost, maar met een minder scherp effect dan koffie, terwijl het effect ook langer aanhoudt dan bij cafeïne. Theobromine werkt op het cardiovasculaire systeem en verhoogt de bloedstroom door het hele lichaam en de hersenen.

Cacao geeft je dus een zachtere energie en een meer duurzame, langere focus. Hierdoor is cacao een goede keuze voor jou als je gevoelig bent voor cafeïne of als je je koffie-inname wilt verminderen. Het is veilig om dagelijks cacao te drinken. De meeste voordelen van cacao ontstaan bij regelmatig gebruik, net zoals bij voeding. Maar luister, net als bij voeding, altijd naar je lichaam.

De effecten van cacao kunnen diepgaand of heel subtiel zijn; sommigen merken het meteen en anderen herkennen het na een aantal keer cacao te hebben genuttigd.

Cacaoceremonie: een reis naar je hart

Naast de zojuist genoemde gezondheidsvoordelen, wordt cacao ook al eeuwenlang gebruikt in ceremoniële en spirituele contexten door inheemse volkeren in Midden- en Zuid-Amerika. Cacaoceremonies zijn rituelen waarbij pure cacao wordt gebruikt om een diepere verbinding met jezelf, met anderen en met de natuur te ervaren.

Het woord ‘cacao’ komt van het Maya-woord ‘ka’kau’. Hier komt ook het woord ‘chocola’ vandaan, dat ‘samen chocolade drinken’ betekent. En dit is precies waar het tijdens een cacaoceremonie om draait: samen cacao drinken.

Tijdens een cacaoceremonie wordt de rauwe cacao eerst zorgvuldig en met liefde bereid (op de website van Pure Kakaw vind je recept-opties). Traditioneel wordt 100% pure cacao gemengd met heet water en kruiden en gemixt tot een dikke laag schuim ontstaat. Vervolgens uitgedeeld in een spirituele setting, vaak begeleid door meditatie, muziek, of zang. De inhoud van cacaoceremonies kan verschillen, afhankelijk van de organisator. Je kan staan, liggen of zitten, in een kring of naast elkaar. Soms wordt er gezongen en gedanst, bijna altijd klinkt er muziek en vaak worden ook instrumenten als klankschalen en gongs toegevoegd.

Er zijn dus geen formele regels als het op cacaoceremonies aankomt, maar intentie is in alle gevallen een krachtig element. Als deelnemer van een cacaoceremonie word je uitgenodigd om bewust te zijn van je intentie (Wat leeft er in jou? Wat wil je transformeren? Wat wil je ontvangen?) en om je open te stellen voor de genezende en transformerende kracht van de cacao. Vervolgens neem je de cacao als een drank tot je. Het ziet eruit als chocolademelk, maar dan met een veel dikkere structuur en een andere, meer pure en bittere smaak.

Dankzij de cacao kan je onder meer een diep gevoel van ontspanning en verbondenheid ervaren, beter in contact komen met je gevoel en intuïtie, en creatieve inspiratie ontvangen. Vaak merk je dat er een gevoel van innerlijke rust, liefde en dankbaarheid tot je komt na het deelnemen aan een cacaoceremonie, en hiermee wordt cacao een waardevol instrument voor zelfontdekking en persoonlijke groei.

Nog even de voordelen van het bijwonen van een cacaoceremonie op een rij:

Voordelen cacaoceremonie

  • Een cacaoceremonie is een positief, helend ritueel dat je hart opent en je verbindt met de stilte in jezelf en je intuïtie

  • Een cacaoceremonie helpt je om in contact te komen met je gevoelens, verlangens en innerlijke kracht

  • Een cacaoceremonie werkt meditatief: het helpt je vertragen en brengt je gedachten tot rust

  • Een cacaoceremonie zorgt voor een gevoel van warmte, geluk en dankbaarheid

  • Een cacaoceremonie is een ideale, meditatieve ‘opwarmer’ om vervolgens met een open hart en kalme geest een ademsessie in te kunnen gaan

Tip voor na een cacaoceremonie: drink genoeg water om hoofdpijn of een ‘cacao-kater' te voorkomen. Cacao heeft een uitdrogend en ontgiftend effect dat bij ceremonies soms over het hoofd wordt gezien. Genoeg water drinken erna is dus erg behulpzaam!

Cacaoceremonie ervaren?

Op zaterdag 6 april 2024 vindt het live Breathwork Movement Ademevent plaats in Amsterdam, een eenmalig event ter gelegenheid van de publicatie van het boek Jouw adem, jouw medicijn. Het belooft een magische avond te worden, incl een bijzondere cacaoceremonie - en nog veel meer!

De kwaliteit van pure cacao

Als je alle voordelen wilt benutten, is het belangrijk om te kiezen voor kwalitatieve, pure cacao. Let goed op het label en vermijd cacaoproducten met toegevoegde suikers of kunstmatige ingrediënten. Biologische, pure cacao is de beste optie om alle gezondheidsvoordelen te benutten.

Pure Kakaw biedt een prachtig assortiment aan raw cacao producten aan. Hun cacao komt rechtstreeks van de boer - oprichters Erik en Leonie reizen hiervoor zelf af naar Zuid-Amerika - en is van de hoogst mogelijke kwaliteit.

In de shop op dit platform vind je meer informatie over de producten van Pure Kakaw. Je kunt het ook gebruiken voor een thuisceremonie met een meditatie- of ademhalingsritueel. Of elke ochtend als vervanging voor je bakje cafeïne. Heel fijn!


Bekijk ook: