Microdoseren: wat zijn de voordelen en wat is erover bekend?

In de zoektocht naar een kalmer hoofd, een scherper en creatiever brein, een beter welzijn en meer leven vanuit je hart, is microdoseren de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Waarom? Dit artikel gaat in op wat microdoseren is, welke voordelen het kan hebben en wat de wetenschap er (tot nu toe) over zegt.

Disclaimer vooraf. Ga niet microdoseren zonder je erin te verdiepen en raadpleeg eventueel vooraf een microdosing expert/coach. Als je een voorgeschiedenis hebt met psychische aandoeningen, wees extra voorzichtig en zoek begeleiding. Niet alle medicatie gaat samen met microdosing, dus win altijd advies in in het geval van medicatiegebruik. Als je anti-psychotica slikt of ben je gevoelig voor psychoses, of wanneer je zwanger bent, doe dan niet aan microdosing. Neem te allen tijde verantwoordelijkheid voor jezelf en jouw gezondheid.

Wat is microdoseren?

Microdoseren verwijst naar het nemen van zeer kleine hoeveelheden psychoactieve stoffen, meestal psychedelica, met als doel positieve effecten op lichaam en geest te ervaren. De hoeveelheden zijn zo klein, dat je geen psychedelische effecten opmerkt. Het is dan ook op geen enkele manier te vergelijken met het ervaren van een ‘trip’. De minieme doses zijn meestal subperceptueel, wat inhoudt dat je het eigenlijk niet tot amper merkt, en het niet genoeg is om hallucinogene effecten te veroorzaken (je kunt er dus gewoon mee functioneren, naar je werk, etc.), maar wel voldoende is om bepaalde mentale en emotionele voordelen te bieden.

De meest voorkomende stoffen die worden gebruikt voor microdoseren zijn psilocybine (uit truffels en paddestoelen), LSD (lyserginezuurdi-ethylamide), mescaline en DMT (dimethyltryptamine). In Nederland zijn truffels (psilocybine) legaal verkrijgbaar, je ziet dan ook met name dat er wordt gemicrodosed met dit middel. Overigens ook vaak in combinatie met ademwerk.

Een microdosis is meestal ongeveer 1/10 tot 1/20 van een recreatieve dosis. Voor psilocybine truffels is dit zo’n 0,1 tot 0,3 gram gedroogd, of 1 gram vers.

Hoe vaak kan je microdoseren?

Bij microdoseren volg je een specifiek schema of protocol (hiervan zijn verschillende varianten, daarover zo meer), waarbij je de stof met tussenpozen inneemt, bijvoorbeeld om de paar dagen. Het doel is om consistent lage niveaus van de psychoactieve stof in je systeem te houden, zodat je de positieve effecten kan ervaren, zonder de verstorende psychedelische aspecten van een grotere of volledige dosis.

Deze specifieke protocollen en schema's zijn bedoeld om de gewenste effecten te maximaliseren en mogelijke risico's te minimaliseren. Er zijn algemene richtlijnen die je kan volgen, maar het is belangrijk te weten dat de respons op microdosering per persoon kan verschillen. Het is dan ook zaak dat je te allen tijde verantwoordelijkheid neemt door goed te weten wat je doet en waarom. Als dit nieuw voor je is, is het je laten begeleiden door een professional die niet alleen verstand heeft van microdoseren algemeen, maar jou ook persoonlijk advies kan geven in jouw specifieke situatie, sterk aanbevolen.

Verschillende protocollen voor microdoseren

Bekende schema’s voor microdosing zijn:

1. Fadiman Protocol

Het meest bekende microdosing schema, ook wel bekend van het beginners schema, is het Fadiman Protocol, vernoemd naar microdosing-pionier en onderzoeker Dr. James Fadiman. Hij heeft dit schema met microdosingdagen en niet-microdosingdagen bewust zo ingestoken zodat je de effecten die je ervaart van microdosing goed kunt observeren bij jezelf. Het Fadiman protocol is een goed vertrekpunt voor een eerste experiment met microdosing. Het gaat uit van een cyclus van drie dagen, die je gedurende vier tot acht weken volgt.

  • Dag 1: 1e Microdosing dag

  • Dag 2: Overgangsdag

  • Dag 3: Normale dag

  • Dag 4: 2e Microdosing dag

  • Etc.

Neem je microdosering in de ochtend. Ga door met deze cyclus gedurende vier tot acht weken, gevolgd door twee tot vier weken rust (niet microdoseren). In deze video (Engels) legt Dr. James Fadiman uit over ‘zijn’ protocol.

Fadiman protocol voor microdosing.

2. Twee vaste dagen per week protocol

Het Fadiman protocol strikt navolgen kan soms lastig zijn, omdat het een cyclus van zes dagen is en de microdoseringsdagen dus elke week veranderen. Als dit voor jou niet prettig of onhandig is, kies dan gewoon twee vaste dagen in de week die het beste in jouw schema passen.

  • Dag 1: Microdoseringsdag op een dag naar keuze

  • Dag 2: Overgangsdag

  • Dag 3: Normale dag / Reflectiedag

  • Dag 4: Microdoseringsdag op een dag naar keuze. Houd minimaal 1 dag aan tussen de microdoseringsdagen

  • Etc.

Neem je microdosering in de ochtend. Ga met deze cyclus door gedurende vier tot acht weken, gevolgd door twee tot vier weken rust (niet microdoseren).

3. Om de dag microdoseren

Mensen die microdoseren om medische redenen zoals depressie, (sociale) angst, ADHD, ADD, migraine of clusterhoofdpijn hebben vaak baat bij 'om de dag' microdoseren met behulp van dit protocol.

  • Dag 1: Microdoseringsdag

  • Dag 2: Overgangsdag

  • Dag 3: Microdoseringsdag

  • Dag 4: Overgangsdag

  • Etc.

Neem je microdosering in de ochtend. Houd dit gedurende vier tot acht weken aan, gevolgd door twee tot vier weken rust (niet microdoseren).

4. Intuïtief microdoseren

Je kunt ook zelf bepalen en aanvoelen wanneer je wilt microdoseren. Met dit protocol bepaal je intuïtief wanneer je een microdoseringsdag wilt inlassen. De enige regel is dat je altijd minstens één dag tussen de microdoseringsdagen laat.

De reden voor deze tussendag-regel is dat je de dag na een microdosis tolerantie hebt opgebouwd voor de stof die je hebt gedoseerd. Op die dagen is microdoseren dus nauwelijks effectief. Mensen die eerder het Fadiman protocol hebben gevolgd en meer ervaring en gevoel bij microdoseren hebben, stappen vaak over op een meer intuïtieve manier van microdoseren. Je gebruikt microdoseren dan wanneer het je uitkomt, of wanneer je er zin in hebt.

5. Microdoseren voor het slapengaan

Sommige mensen ervaren vermoeidheid tijdens het microdoseren van psilocybine (truffels). Onder die groep zijn er relatief veel mensen die er baat bij hebben om de microdosering om de dag voor het slapen gaan in te nemen, omdat het kan bijdragen aan een goede nachtrust. Het werkt het beste als je de microdosering minstens een uur tot een paar uur voor het slapengaan inneemt. Mensen die dit protocol volgen, zeggen levendige dromen te hebben en uitgerust en met een helder hoofd wakker te worden.

Ga maximaal vier tot acht weken door met dit protocol. Daarna wil je twee tot vier weken rust nemen, zodat je lichaam en geest kunnen resetten.

Een microdose verse truffels ziet er ongeveer zo uit. Deze foto is genomen tijdens de Breathwork Masterclass opleiding van Kasper van der Meulen. Voorverpakte microdoses truffels (verpakt in handige zakjes van 1 gram) bestel je bij Mondo - organische truffels gekweekt in Amsterdam.

Microdoseren: wat zegt de wetenschap?

Microdosing wordt door veel mensen wereldwijd toegepast, ‘simpelweg’ omdat ze ervaren dat het hen helpt, onder meer bij het verbeteren van cognitieve functies, creativiteit, stemming, energieniveaus, concentratie, meer in het lijf zitten, meer kalmte, minder angst, verminderde depressieve gedachten, PMS-klachten, en meer.

Momenteel wordt in diverse labs wereldwijd onderzocht wat microdosing kan doen als aanvullende benadering bij de behandeling van depressie, angst en andere psychische aandoeningen. Want, de effecten kunnen dan wel worden ervaren, maar er is meer onderzoek nodig om hard te kunnen stellen dat microdosing effectief is. De onderzoekers van deze meta-analyse, waarin is gekeken naar 44 onderzoeken naar microdosing met psychedelia uitgevoerd tussen 1955 en 2021, geven aan dat er goed bewijs wordt gevonden dat psychedelische microdoses pijnperceptie, tijdsperceptie en subjectief bewustzijn kunnen beïnvloeden. Daarnaast lijkt het erop dat microdosing kán bijdragen aan verbeteringen in geestelijke gezondheid, stoornissen in middelengebruik en psychologisch functioneren. Maar meer onderzoek is dus nodig om hier uitspraken over te kunnen doen.

Tot nu toe zijn het vooral de vele gebruikers wereldwijd die hun veelal positieve effecten rapporteren. Een interessante talk over microdosing is deze van James Fadiman, die bekend staat als de 'father of modern day microdosing' vanwege zijn pionierswerk en wetenschappelijke studies over microdoseren.

Meer wetenschappelijke studies naar microdoseren

De Australische wetenschappers Vince Polito en Paul Liknaitzky zaten achter de zojuist genoemde meta-analyse bestaande uit 44 verschillende onderzoeken naar microdosing. Zij concludeerden dat microdoseerders meer positieve mentale effecten aangeven dan niet-microdoseerders, en zagen positieve associaties tussen microdoseren en stemming, welzijn, creativiteit en cognities zoals een verbeterd concentratievermogen en meer aandacht.

Ten derde bleek uit een groot cross-sectioneel onderzoek dat microdosers minder negatieve houdingen en emoties rapporteerden, en meer wijsheid, ruimdenkendheid en creativiteit in vergelijking met mensen die nooit microdosis hadden genomen [22]. Ten vierde, het meest wetenschappelijk rigoureuze onderzoek tot nu toe, was een dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek door Yanakieva et al. [23]. Deze studie toonde veranderingen aan in tijdsperceptie na microdosering, maar onderzocht geen variabelen met betrekking tot gezondheid of welzijn.

Enkele van de studies die zij hebben bekeken:

De voordelen van microdosing

Meer uitleg bij enkele positieve aspecten die mensen die microdoseren rapporteren, inclusief studies die ernaar zijn gedaan:

1. Verbeterde cognitieve functies

Een van de meest benoemde voordelen van microdoseren is de verbetering van cognitieve functies. Het regelmatig innemen van microdoses kan leiden tot een scherper denkvermogen, verbeterde focus en concentratie en een verhoogde creativiteit. Alsof je minder wordt afgeleid door de chaos die zich soms in je hoofd kan afspelen. Onderzoekers suggereren dat deze effecten kunnen worden toegeschreven aan de invloed van psychedelica op serotonine- en dopamine-receptoren in de hersenen.

Een studie uit 2020 onderzocht de impact van microdosering (LSD) op cognitieve functies. Hoewel het onderzoek wat beperkingen had, waren de resultaten veelbelovend en suggereren ze dat microdosering mogelijk positieve effecten heeft op cognitieve prestaties.

Side-note: deze ervaring heb ik zelf ook. Tijdens het schrijven van Jouw adem, jouw medicijn liep ik regelmatig vast (de welbekende writers block), waarbij microdoseren (truffels, specifiek de ‘Atlantis’ van Mondo) enorm heeft geholpen.

2. Verlichting van depressieve symptomen

Er bestaan inmiddels veelbelovende onderzoeken die aantonen dat microdoseren kan helpen bij het verminderen van depressieve symptomen. Hoewel meer klinisch onderzoek nodig is om deze resultaten volledig te valideren, hebben sommige gebruikers gemeld dat microdoseren heeft bijgedragen aan een verbeterde stemming en een verminderd gevoel van somberheid.

Een onderzoeksteam in het Universitair Centrum voor Psychiatrie van het UMCG heeft meegedaan aan een grote internationale studie naar het effect van een eenmalige psilocybine-behandeling bij patiënten met een hardnekkige depressie. De onderzoekers ontdekten dat psilocybine zorgde voor een positief effect bij patiënten met depressie, een hoopgevend resultaat.

3. Verhoogde energie en productiviteit

Microdoseren gaat veelal gepaard met een toename van energieniveaus en productiviteit. Dat is althans wat mensen zeggen te ervaren: meer focus en motivatie bij dagelijkse taken, meer in flow, minder afgeleid, minder energielekken, meer werk verzet. In de media kan je veel verhalen vinden hierover, vooral van mensen in de (Silicon Valley) start-up/tech scene.

Of het echt zo is, mag meer onderzocht worden. Dit onderzoek voerde alvast een reeks interviews uit met microdoseerders, die over het algemeen positieve resultaten rapporteerden, waaronder een verbeterde stemming, energieniveaus en cognitie.

4. Verhoogde creativiteit

Er zijn talrijke ervaringsverhalen van microdosers over het positieve effect van microdosering op hun creativiteit die duidelijke aanwijzingen geven dat er een verband bestaat tussen microdosing en een verhoogde creativiteit.

In dit onderzoek ontdekten de onderzoekers dat zowel convergent (logisch, analytisch, rationeel, maar één uitkomst mogelijk) denken als het divergent (creatief, alternatieven bedenken, zelfoplossend) denken verbeterden na een microdosis. De zogenoemde vloeibare intelligentie (het vermogen om je flexibel aan te passen en nieuwe situaties tegemoet te treden, zonder dat voorafgaand leren een bepalende factor is) werd niet beïnvloed.

Er moet meer onderzoek worden gedaan naar microdosering en creativiteit om harde conclusies te kunnen trekken, maar op basis van deze voorlopige resultaten speculeren de onderzoekers dat microdosing met psychedelica de balans tussen cognitieve prestaties en flexibiliteit in je hersenen (creatief denken) zou kunnen optimaliseren. Ook deze studie van de Universiteit Maastricht, laat zien dat psilocybine het creatieve denken zou kunnen bevorderen.

5. Bewustwording, persoonlijke groei en authenticiteit

Gebruikers rapporteren ook dat microdoseren helpt bij bewustwording, persoonlijke groei en authenticiteit. Door de subtiele effecten kom je meer in je lijf terecht, meer in het moment, meer verbonden met je gedachten, je emoties en je omgeving. Dit bewustzijnsgevoel kan leiden tot een dieper begrip van jezelf, je behoeftes, je patronen, je gevoel, je gedrag en je verlangens. En bewustzijn is nog altijd de eerste stap als je iets in je leven wilt veranderen.

Deze studie suggereert dat microdosing helpt bij authentieker zijn/blijven, dus trouw blijven aan jezelf in elk moment. De onderzoekers ontdekten dat op de microdoseringsdag en de dag erna de staat van authenticiteit significant hoger was.

Risico’s van microdoseren

Hoewel veel mensen positieve ervaringen hebben met microdoseren, is er dus nog niet genoeg duidelijk over mogelijke risico's en risicogroepen. Je dient sowieso altijd met de juiste informatie, voorzichtigheid en verantwoordelijkheid te werk te gaan (wat je ook doet).

In vergelijking met reguliere doseringen van psychedelica lijken microdoses over het algemeen veilig(er) en hebben ze minder bijwerkingen. Kim Kuypers, professor psychofarmacologie aan Maastricht University die onderzoek doet naar de effecten van chemische stoffen op gedrag, emoties en cognities, geeft aan dat tot nu toe wordt gedacht dat psychedelica veilig zijn. Ze zijn niet verslavend en gebruikers lijken geen sterk verlangen naar de middelen te hebben. Maar het is voorlopig nog niet duidelijk gebleken of langdurig kleine hoeveelheden nemen veilig is. Hiervoor is verder onderzoek nodig. De resultaten lijken voor veel mensen echter hoopvol en veelbelovend, dus zijn zeker de moeite van verder onderzoek waard.

Zoals een het begin van dit artikel al is gemeld: neem te allen tijde verantwoordelijkheid voor jezelf en jouw gezondheid. Ga nooit microdoseren zonder je er tot in detail in te verdiepen (in microdosing, maar ook in jouw lijf en geestelijke gezondheid) en raadpleeg eventueel een microdosing expert/coach. Als je een voorgeschiedenis hebt met psychische aandoeningen, wees dan extra voorzichtig, win advies in en zoek begeleiding. Win altijd advies in in het geval van medicatiegebruik. Als je anti-psychotica slikt of ben je gevoelig voor psychoses, of wanneer je zwanger bent, doe dan niet aan microdosing.

Microdosing met handige afgemeten hoeveelheden verse truffels

Tip: de kits van Mondo. Deze komen in drie soorten truffels: Atlantis, Mexicana en Pajaritos. Ik ben zelf fan van Atlantis en heb lang gezocht naar microdoseringkits met specifiek deze truffel (vrijwel niet te vinden), Mondo heeft deze dus! Het is een kwestie van testen en ervaren wat voor jou prettig werkt (indien je op de hoogte bent van de disclaimers).

Ze komen in super handige doosjes met hier 10 x 1 gram zakjes voor €15,95 per doosje: makkelijk in gebruik, makkelijk in te nemen, makkelijk te bewaren in de koelkast. Met 4 verschillende protocollen op de achterkant van de verpakking.


Bekijk ook: