De Pebbles van Glimp: hoe werkt ademen met deze ademcoach in je hand?

Steeds meer mensen ontdekken dat bewust ademhalen dé sleutel is naar meer rust in lichaam en geest. Maar bewust ademhalen integreren in je dagelijkse routine is nog niet even makkelijk. De Pebbles van Glimp heeft daarvoor de oplossing: intuïtieve adembegeleiding met krachtig resultaat.

Ik heb de Pebbles van Glimp getest en deel hier mijn ervaringen. Want, wat is de toegevoegde waarde van ademen met zo een (slimme) tool?

Wij willen de hersteltijd van burn-outs halveren, en uiteindelijk burn-outs helemaal voorkomen.
— Jefta Vriend, mede-oprichter van Glimp

Glimp: op missie om te innoveren in de gezondheidszorg

Achter Glimp staan drie inspirerende oprichters: Robin, Erwin en Jefta. (van links naar rechts) 🌟 Hun gedeelde visie? De wereld laten zien hoe ademhaling een transformerende kracht kan zijn.

Achter Glimp staan drie oprichters: Robin, Erwin en Jefta (van links naar rechts). Hun gedeelde visie: de wereld laten zien hoe ademhaling een transformerende kracht kan zijn.

Glimp is een jonge, ambitieuze start-up uit Delft met een missie: maatschappelijke impact maken door te innoveren binnen de geestelijke gezondheidszorg. Er zitten heel slimme koppen achter Glimp, die producten ontwikkelen die jou helpen de transformerende kracht van ademhaling te ervaren, elke dag opnieuw.

Dat is uiteraard al een mooi gegeven. Maar toen ik hoorde dat Glimp niet alleen is ontstaan vanuit de aangeboren gave en ‘drang’ om te innoveren (alle founders komen van de TU Delft) maar ook vanuit een persoonlijke drijfveer, was ik een en al oor. Jefta Vriend, een van de founders, zag thuis zijn vrouw worstelen met haar burn-out en wilde hier een effectieve oplossing voor bieden. Hij zag al snel in dat het lichaam en de ademhaling hierbij een cruciale rol spelen. En ook hoe vervelend het is dat je, tussen de therapiesessies door, nauwelijks proactief aan de slag kunt met je eigen herstel. Zo kwam hij op het idee voor een tastbaar product dat je thuis kunt gebruiken om je herstel te bevorderen en je veerkracht te vergroten.

Samen met Erwin Rietveld en Robin van Heukelum, die elkaar kennen uit Delft, besloten samen een product te ontwikkelen. Hier is het eerste product van Glimp uit ontstaan: de Pebbles. Het doel? De hersteltijd van burn-outs halveren, en uiteindelijk burn-outs helemaal voorkomen. Wat zeker mogelijk is, mits je je ademhaling meeneemt in dit proces en er dagelijks mee aan de slag gaat.

De naam van hun bedrijf, Glimp, is een afgeleide van de Engelse term glimpse of hope. Jefta: ‘Wij willen dat lichtpuntje zijn, dat hoop op herstel biedt’.

Pebbles: een ademcoach in je handpalmen

De Pebbles werkt als een ademcoach in je hand, die je op een zeer prettige manier begeleidt met het doen van ademhalingsoefeningen. Namelijk, met trillingen die je voelt (fijn!) en heel makkelijk en intuïtief te volgen zijn.

De Pebbles bestaat in feite uit twee apparaatjes, een voor in elke hand. Op een van de twee Pebbles zit een sensor, die heel nauwkeurig biofeedback kan meten, daarover zo meer. Door te ademen met deze Pebbles in je hand kun je op een eenvoudige manier een gezonde gewoonte maken van dagelijks bewust ademen. Trilt de linker-Pebble? Dan adem je in. Trilt de rechter-Pebble? Dan adem je uit.

Dankzij het dagelijks doen van begeleide ademhalingsoefeningen - welke precies, en hoe, dat laten de Pebbles je vanzelf zien - kan je beter ontspannen, beter slapen en word je stressbestendig. Je ademt simpelweg mee met de makkelijk te volgen vibraties die je voelt in je handpalm, en kunt desgewenst je voortgang volgen in de app.

De gezonde gewoonte om dagelijks bewust te ademen

Dat begeleide ademhalingsoefeningen je helpen om je lichaam op natuurlijke wijze te ontspannen, staat onomstotelijk vast. En je weet dit ook direct zodra je het ervaart. Bewust ademen helpt bij het verlichten van stress, het verminderen van piekergedachten, het vergroten van fysieke en mentale veerkracht, het bevorderen van slaap en het verbeteren van het algehele welzijn.

”80% van de mensen ademt te snel, wat leidt tot onnodige stress” - Emma Ferris, 2021.

Het tempo van je dagelijkse ademhaling hangt sterk samen met hoe je lichaam omgaat met stress. Wanneer je bewust trager gaat ademen - waar de Pebbles je bij helpen - zal je hartslag en bloeddruk omlaag gaan, en krijgt je lichaam het signaal om te kalmeren. Door bewust controle nemen over je ademhaling, kun je de dirigent van je eigen lichaam worden. Je ervaart zo meer bewustzijn en controle over wat er in je lichaam en geest speelt, met als gevolg dat je meer kunt ontspannen en herstellen en ook betere keuzes voor jezelf gaat maken.

Wil je meer weten over de positieve effecten van bewust ademhalen, lees dan ook het boek Jouw adem, jouw medicijn, of kijk op thebreathworkmovement.nl/wetenschap

Biofeedback meten met de Pebbles

Op een van de twee Pebbles zit een sensor, die onder meer de samenhang tussen je hartslag en ademhaling meet, iets wat de app vervolgens inzichtelijk maakt. Elke keer dat je inademt, versnelt je hartslag een beetje (dit is in feite een activatie van je interne systeem: inspanning) en als je uitademt, vertraagt je hartslag weer ietwat (dit is een de-activatie van je interne systeem: ontspanning). Deze kleine veranderingen, die heel veel zeggen over jouw stressbestendigheid, kunnen via de sensor van de Pebbles worden gemeten.

De metingen die Pebbles maakt zijn gebaseerd op HRV, oftewel de hartritmevariatie. De hartritmevariatie bestaat dus uit die kleine verschillen die te zien zijn in je hartslag bij je in- en uitademing. Als je veel stress ervaart, is de variatie laag. Is de variatie hoog, dan is dit een teken van een goede stressbestendigheid en een goede algehele gezondheid. Een hogere HRV is dus wat je wilt bereiken; dit geeft aan dat je lichaam goed met stress kan omgaan en kan ontspannen wanneer het nodig is.

Het algoritme en de biosensor van de Pebbles zijn specifiek ontworpen om binnen deze metingen te zoeken naar parameters die iets vertellen over jouw emotionele veerkracht, stressrespons en de mogelijkheid om je eigen 'gas- en rempedaal' te bedienen. Ademhalingsoefeningen helpen je bij het verbeteren van je hartslagvariatie. En hoe.

Wat is het verschil met de Pebbles en moonbird?

Toen ik het product voor het eerst zag, was ik direct geïntrigeerd. Want ik weet hoe krachtig bewust ademhalen werkt, en ik weet ook dat een product als de Pebbles van grote toegevoegde waarde kan zijn voor veel mensen. Dus daar wilde ik uiteraard meer van weten en ontdekken.

Maar ik dacht ook meteen: hey, dit lijkt op de moonbird, die ik al ken. Dat is namelijk ook een ademcoach in je hand die op basis van bewegingen jou begeleidt in het doen van kalmerende ademhalingsoefeningen. Wat is dan het verschil?

Ik stelde de vraag aan Jefta, die het volgende aangaf:

‘Terechte vraag! Ik vind het goed om hier uitgebreid op in te gaan, want er zijn wat belangrijke verschillen. Het belangrijkste verschil zit hem in de manier van begeleiding. Hoewel een 'vullende long' conceptueel sterk is (moonbird zet uit en krimpt in, en op dit tempo adem je mee), is deze mechanische beweging nauwelijks merkbaar na 4 of 5 seconden.’

Daar heeft hij een goed punt, want dit is ook mijn ervaring. Het is soms lastig te voelen hoe je moet ademen en waar je precies zit in je in- en uitademing met moonbird. Wat Jefta vervolgens zegt kan ik inmiddels ook beamen (zo meer over mijn ervaringen):

‘Je zal zelf misschien ook wel gemerkt hebben dat de 4-7-8 ademhaling bijvoorbeeld al erg lastig wordt. De vibraties geven daarom betere begeleiding en voelen méér intuïtief. Daarnaast zijn trilmotoren véél kleiner, dus we hebben een verbeterd ergonomisch ontwerp kunnen maken. De vibraties worden óók als ontspannend ervaren.’

Ook was ik benieuwd waarom het twee apparaatjes zijn, vanwaar de keuze voor begeleiding via beide handen? Want dit is ook een opvallend verschil met moonbird.

‘Het helpt om beide handen 'vol' te hebben tijdens het ademen. Hierdoor nemen de Pebbles je even volledig mee in de ervaring en de ontspanning. Dit wordt ondersteund door de wetenschap rondom EMDR en bilaterale stimulatie, waarbij je ook links/rechts geprikkeld wordt.’

En dan nog het meten van biofeedback, is daar ook een verschil? Volgens Jefta wel degelijk.

‘Glimp bestaat uit een stel TU-nerds, dat betekent dat we ons eigen algoritme hebben ontwikkeld om HRV en stress te meten. We hebben reeds kunnen aantonen dat we hierin een stuk nauwkeuriger zijn.’

Goed, tot zover deze notities over de verschillen tussen de Pebbles en moonbird. Door naar mijn ervaringen.

Na een kwartier ademen met de Pebbles val ik steevast in slaap.
— Nikki van der Velden

Ervaringen met de Pebbles van Glimp

Nu rest uiteraard de vraag: hoe is het om met Pebbles te ademen? Mijn algehele conclusie is dat het oprecht heel fijn is. Mijn grootste graadmeter? Ik val telkens in slaap als ik een sessie van 15 minuten doe, wat een teken is van (zeer) diepe ontspanning - superfijn!

Trilling als grote pluspunt

Dat heeft met name te maken met de manier waarop de Pebbles je begeleiden, namelijk via trilling. Dat hebben ze echt goed gedaan daar bij Glimp: de trilling is goed voelbaar (niet té, maar ook zeker niet te weinig), voelt lekker aan, werkt extra ontspannend (naast de ontspanning die kalm ademen je geeft), en heeft verschillende intensiteiten waardoor je heel goed voelt hoe je moet ademen. Ik ben daar dus erg over te spreken, en dat is bijvoorbeeld een verschil met moonbird, die qua tactiele begeleiding op Pebbles wat achterblijft (mechanischer en minder goed voelbaar). Bovendien heb je de Pebbles in beide handen, wat ook prettig werkt.

Overzichtelijke app

Dan de app: deze is heel overzichtelijk en oogt professioneel. Je kunt kiezen voor vaste programma’s (balans, ontspanning, slaap en focus) of losse sessie met verschillende thema’s: slaap, (diepe) ontspanning, focus, balans en efficiënt ademen (co2-tolerantie training, super heilzaam ook!). Ook kan je zelf een ademtempo instellen dat bij jou past. Ook kun je (optioneel) kiezen voor diverse ontspannende achtergrondgeluiden, zoals ‘bos’, ‘nacht’, ‘zee’ en ‘zen’.

Via jouw profiel kan je je mentale welzijn-score inzien en volgen. Deze wordt gemeten aan de hand van je HRV, én hoe je zelf zegt aan te geven hoe je je voelt na een sessie. Maar met name de HRV is dus interessant, en dat meet de Pebbles nauwkeurig.

Als ik een minpuntje moet geven: de langste sessie die je kunt instellen is een kwartier. Ik zou best nog langer willen ademen, al weet ik dat ik geen gemiddeld mens ben: ik trek er echt de tijd voor uit. Bovendien is al gebleken dat telkens wanneer ik een kwartier instel, ik steevast in slaap val. Dus misschien moet ik niet klagen ;-)

Wat krijg je bij de Pebbles?

Ik moet zeggen dat ik erg te spreken ben over de uitpakervaring van de Pebbles. De ademtool zit in een mooie, kwalitatieve doos en het is heel makkelijk om direct te starten met ademen, dankzij de quick start guide. Maar ook een uitgebreide handleiding is aanwezig. Verder zit er in de doos, naast de twee Pebbles waarmee je meteen kunt starten met ademhalen, een oplaadkabeltje (via USB) en een mooi katoenen zakje om de Pebbles in op te bergen en mee te nemen.

Zelf ademen met de Pebbles (mét korting)

Dat is uiteindelijk de enige manier om erachter te komen hoe het voor jou werkt: door er zelf mee te gaan ademen.

Bestel jouw Pebbles via Glimp.health en gebruik de code TBM voor €10 korting!