Mis deze niet: de GIC (Global Inspiration Conference) van IBF Breathwork

Toen ik een uitnodiging ontving om als Keynote Speaker te komen spreken tijdens de GIC 2024, de jaarlijkse internationale Breathwork Conferentie, gaf ik uiteraard direct een volmondig JA.

De GIC, Global Inspiration Conference, vindt elk jaar in een ander land plaats, in 2024 is dat in Nederland. Dat geeft jou dus ook de kans erbij te zijn, want de GIC is voor iedereen: ademprofessionals, ademgeïnteresseerden, ademnieuwelingen, het maakt niet uit. De adem opent en verbindt, dat zal je tijdens de GIC meemaken.

De GIC is een plek waar ademwerkers en liefhebbers van het ademwerk, maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in het verruimen van bewustzijn bij elkaar komen.
— Mariët Bakker

In 2022 schreef ik deze reportage over de GIC in Duitsland, waar de conferentie dat jaar plaatsvond. Dit jaar is dat dus in Nederland. Wat is er nu zo bijzonder aan de GIC? Ik vroeg het aan Mariët Bakker, die als ademcoach/trainer de GIC al vele jaren bijwoont en nu een van de organisatoren is van de GIC 2024 in Nederland.

Wat is de GIC - Global Inspiration Conference?

Mariët Bakker - ademcoach en organisator van de GIC - Global Inspiration Conference - Nederland 2024

Mariët Bakker - ademcoach en organisator van de GIC (Global Inspiration Conference) 2024 in Nederland

Mariët: “De Global Inspiration Conference is echt het mooiste en fijnste ademevenement van het jaar. En dat zeg ik niet omdat ik het organiseer. Waarom wel? Omdat er van over de hele wereld ademwerkers en liefhebbers van het ademwerk voor een week bij elkaar komen en daar in een heerlijk vreugdevolle sfeer hun kennis en liefde voor de adem delen.

Het is ook een mooi evenement omdat het volledig op basis van co-creatie ontstaat. Dat wil zeggen dat deelnemers (iedereen die een conference fee betaalt) zowel workshops kunnen geven als naar workshops van collega’s kunnen gaan. Er is geen ‘hoofdact’ of hiërarchie in belangrijkheid. Dat maakt het ook zo fijn. Het is een open en welkome atmosfeer, waarbij mensen die voor het eerst komen net zo welkom zijn als de mensen die al vanaf het begin (1994) erbij zijn. Met elkaar wordt er een veld van verhoogde frequentie gecreëerd.”

Hoe is het om de GIC te organiseren?

“Het maakt me blij, ik word er heel vrolijk en enthousiast van. Meestal dan, want soms word ik ook wel zwetend wakker en heb ik doemscenario’s voor ogen dat er niemand komt – ondanks dat ik best op de hoogte ben van alle wetten van het manifesteren. I am only human.

Wat ik zo bijzonder vind aan het organiseren van de GIC in Nederland is dat Nederland een van de landen is waarin het ademwerk een enorme vlucht heeft genomen. De GIC is daarom ook een mooie gelegenheid voor Nederlandse ademwerkers om elkaar te ontmoeten en uit te wisselen. Ik merk dat ik er erg veel plezier in heb om Nederlandse ademwerk trainers en coaches te benaderen en te vertellen over deze geweldige kans om zich zelf neer te zetten als opleider in ademwerk, als trainer en als coach. Er is ruimte voor alles en iedereen. Waar ik ook op aan ga is om in samenwerking met het team – ook allemaal vrijwilligers, net als ikzelf – plannen te maken voor wie we uitnodigen als keynote sprekers, panel deelnemers en als acts in de avonduren.”

Je dompelt je een week onder in een warm (soms ijskoud) bad, waar ruimte is om de kennis over jezelf en het ademwerk uit te breiden.
GIC - Global Inspiration Conference - Nederland 2024

Wat kan je verwachten als je de GIC bezoekt?

“Vreugde, verbinding, uitwisseling, nieuwe contacten, inspiratie en uitbreiding van kennis. We vieren het leven, de adem en de dertig jarige verjaardag van de GIC. Deze uitwisseling ontstaat al in het vroege ochtendprogramma waar je yoga, chi kung, stembevrijding of andere bewustzijnverruimende methodes kan volgen. Afhankelijk van wie er is en wie iets aan wil bieden. Maar geloof me: er is alleen in de vroege ochtenduren al een mooi aanbod.

Na het ontbijt – een goede plek voor netwerken en opnieuw je ademfamilie te ontmoeten – komen we in de grote ruimte bij elkaar en is er ‘atunement’, we ademen kort samen. Daarna volgt de presentatie van de workshops die er die dag gaan plaatsvinden. Na dit meestal zeer vrolijke gebeuren, organiseren we dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van de GIC gesprekken op het podium over uiteenlopende onderwerpen, zoals het belang van gedegen training voor ademcoaches, de lichte en donkere kant van seksualiteit, het belang van dekoloniale heling en ademwerk en neurodiversiteit. 

Na de koffiepauze is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de AGM (Annual General Meeting) van de IBF (International Breathwork Foundation – een soort The Breathwork Movement, maar dan internationaal). Ik raad iedereen aan om daar in ieder geval een keer bij aanwezig te zijn, dit is hoe democratie werkt. Er wordt in een open en respectvolle manier gesproken en tegelijkertijd allerlei besluiten genomen. Ook het bestuur en de verschillende commissies bestaan uitsluitend uit vrijwilligers. Of je neemt deel aan een korte workshop van een uur. De lunchpauze is ook weer een geweldige moment om met iedereen die je zou willen je maaltijd te delen (ook vegetarisch en veganistisch) en even een wandelingetje te maken over het landgoed van Hotel Holthurnsche Hof in Berg en Dal. 

De GIC is ook een mooie gelegenheid voor Nederlandse ademwerkers om elkaar te ontmoeten en uit te wisselen.
GIC - Global Inspiration Conference - Nederland 2024

Om 15.00 uur beginnen de lange workshops, afhankelijk van het aantal aanbieders is er keuze uit van vijf tot negen verschillende workshops. Je kan natuurlijk ook zelf een workshop neerzetten. Wij zorgen voor materiaal en muziek. 

Na deze workshops zijn de zogenaamde keynote sprekers. De Nederlandse sprekers zijn Aad Havermans – over ademen en koude, Kasper van der Meulen – over de brug die adem slaat tussen wetenschap en spiritualiteit, Tilke Platteel-Deur – over het belang van gedegen training voor ademwerkers en Nikki van der Velden – over het creëren en onderhouden van een bloeiende gemeenschap. Uit het buitenland komen Petri Berndtson – over de filosofie van de adem en Hannah Kendaru – het belang van dekoloniale heling spreken. 

In de avond staat ons een heel divers programma te wachten met collectief ademen met Gjalt Vlam, een optreden van de Wanderer, dansen tijdens de barbecue met DJ Love Supreme, mantra zingen met Bhakti Groove, ecstatic dance met DJ Tobi en le Fabre en we sluiten af met de ongeëvenaarde talentshow. Uit het hele aanbod spreekt ons thema voor deze GIC: Celebrating Diversity in Breathwork.”

Waar kijk je zelf het meeste naar uit tijdens de GIC 2024?

“De opening. Om al direct met elkaar te verbinden en een intentie van vreugde, verbinding en verdieping neer te zetten. Ik ben daar nu al druk mee bezig, en vooral ook aan visualiseren hoe dat zal zijn. Al die mensen opnieuw of voor de eerste keer in die ruimte, de muziek, het eren van de mensen die mij zijn voorgegaan en nog een aantal andere rituelen waar ik als doorgewinterde Gic’er altijd heel blij van word. Ik heb al een jurk voor de opening gekocht.”

Kan iedereen de GIC bezoeken?

“De GIC is een plek waar ademwerkers en liefhebbers van ademwerk, maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in het verruimen van bewustzijn bij elkaar komen. Je dompelt je een week onder in een warm (soms ijskoud) bad, waar ruimte is om de kennis over jezelf en het ademwerk uit te breiden. Het is een plek waar je heel kwetsbaar kan en mag zijn, waar ruimte is voor je proces. Het is ook een plek voor ouders en kinderen. Het is een plek om je te laten zien, om te ontvangen en te delen. Het is een plek waar eenheid in diversiteit gevierd wordt. Hoe mooi is dat?”

GIC 2024 bijwonen

De GIC vindt plaats van 27 juli tot en met 3 augustus 2024 op het landgoed van Hotel Holthurnsche Hof in Berg en Dal. 

Er geldt een vroegboekkorting op de Conference Fee tot en met 27 april. Prijzen voor het verblijf zijn vanaf € 870 tot € 1335. Alle informatie vind je op ibfbreathwork.org/gic.

Daar vind je ook meer info over de key-note speakers, waar ik (Nikki, The Breathwork Movement), er dus één van ben. Hopelijk tot dan!


Bekijk ook: