Dit is waarom je zoveel beter slaapt wanneer je je mond dicht tapet

Ja, dit kan raar klinken: je mond dichtplakken met tape voor het slapengaan. Waarom zou je dat willen doen? Simpelweg omdat het je veel gezondheidsvoordelen oplevert en voor mondademhalers dé oplossing is voor een betere nachtrust. Hier lees je waarom.

Ben je je ervan bewust hoe je ‘s nachts ademt?

We ademen automatisch, de hele dag door. Je adem is je belangrijkste bron van levensenergie, dankzij je adem worden je cellen gevoed en kunnen alle interne processen goed zijn werk doen. Uiteraard wil je dat alles in je lichaam zo goed en gezond mogelijk verloopt en dat jij je fit, energiek en weerbaar voelt. Daarvoor is het zaak dat je ook zo goed mogelijk ademt, want elke cel in jouw lichaam is afhankelijk van de manier waarop jij ademt. Overdag, maar ook ‘s nachts.

Tijdens je dag kun je de manier waarop je ademt opmerken, en er bewust voor kiezen om op een gezonde manier te ademen: door je neus. ‘s Nachts lukt je dit niet, logisch, want je slaapt. Wanneer je geneigd bent door je mond te ademen kan dit grote gevolgen hebben. Je bent dan dagelijks minstens acht uur lang suboptimaal aan het ademen, en ondermijnt hiermee jouw fysieke en mentale gezondheid.

Hoe kun je weten of je ‘s nachts door je mond ademt?

Wanneer je ‘s nachts door je mond ademt, kan je dit herkennen aan de volgende symptomen:

  • Snurken

  • Droge mond, dorstig wakker worden

  • Slechte adem

  • Heesheid

  • Moe en prikkelbaar wakker worden

  • Chronische vermoeidheid

  • Niet helder zijn, hersenmist

  • Donkere kringen onder de ogen

Allemaal signalen die kunnen wijzen op mondademen en redenen om aandacht te gaan besteden aan de manier waarop je ‘s nachts ademt.

Waarom een neusademhaling zo belangrijk is

Op dit platform zijn al eerder artikelen verschenen die het belang van ademen door je neus aanstippen. Kort gezegd: je neus filtert, verwarmt en bevochtigt de lucht. Het stimuleert een gezonde en ontspannen buikademhaling. Het houdt je hartslag onder controle en zorgt voor een betere gaswisseling, waardoor je lichaam beter functioneert en je meer energie hebt. Ook verhoogt ademen door je neus de productie van stikstofmonoxide in je sinussen, wat in verband is gebracht met verminderde ontstekingen, verbeterde slaap, verbeterd geheugen, en een algeheel beter werkend immuunsysteem.

Zie ook: 8 VOORDELEN VAN ADEMEN DOOR JE NEUS (EN DUS NIET DOOR JE MOND)

Tenzij een specifieke ademoefening erom vraagt (tijdelijk kan mondademhalen zeker een doel dienen), wil je dus altijd door je neus ademen, dag en nacht. Dé manier om dit ‘s nachts voor elkaar te krijgen, is mondtape.

De logica is vrij simpel: als je mond dichtplakt krijgt je lichaam het signaal dat het niet door de mond kan ademen, en dus ga je automatisch door je neus ademen. Het lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar de voordelen voor de gezondheid zijn aanzienlijk groot. Inmiddels hebben veel mensen dit al ervaren en staat het internet er vol mee. Als je voornamelijk door de neus ademt, word je uitgeruster en energieker wakker, zonder een droge mond of keelpijn, en heb je meer zin in je dag.

Mond/neusadem experiment in Het Nieuwe Ademen

De Amerikaanse journalist James Nestor heeft een fantastisch boek geschreven over de adem: Breath - The New Science of a Lost Art, ook verschenen in het Nederlands als Het Nieuwe Ademen.

In dit boek beschrijft Nestor een (don’t try at home) experiment waarin hij eerst 10 dagen lang zijn neusholtes met siliconen en tape heeft dichtgeplakt, zodat hij dag en nacht enkel door zijn mond kon ademen. Wat er gebeurde? De impact bleek immens. Snurken en slaapapneu namen drastisch toe, hij had nul energie, en een compleet down en lethargisch gevoel, en dat na slechts tien dagen mondademen.

Het omgekeerde heeft hij vervolgens ook ervaren: tien dagen lang enkel door de neus ademen, en al deze symptomen verdwenen weer als sneeuw voor de zon.

Starten met ‘s nachts je mond dicht tapen

Nieuwsgierig geworden wat de impact op jouw slaap en energie gaat zijn? Probeer het zelf, dat is de uitnodiging. Jij bent de directeur van je eigen laboratorium, dus alleen jij kan ervaren wat het voor jou doet. Probeer het dan wel minstens 30 dagen op rij om iets zinnigs te kunnen zeggen.

Er zijn diverse speciaal hiervoor ontwikkelde tapes op de markt zoals Zippit (gebruik ik zelf), die een inkeping heeft waardoor je mond in feite open blijft - dit kan een fijner idee zijn. Bovendien plakken ze perfect en zitten ze comfotabel. Hier meer info over deze tapes. Het kleine signaal dat je je brein geeft door je lippen bij elkaar te houden, is genoeg om het te laten werken.


Bekijk ook: