Snel(ler) cortisol (stresshormoon) afbreken dankzij contact met de aarde

Bewust kalm en vertraagd ademen is één manier om je stresslevels omlaag te brengen. Maar er zijn ook andere manieren om dit voor elkaar te krijgen, zonder dat je er oefeningen voor hoeft te doen. Het kan zelfs terwijl je slaapt.

Aarden verlaagt je stressniveaus

Snel(ler) stress verminderen kan je doen middels 'grounding', oftwewel gronden, of aarden. Door direct huidcontact te hebben met de aarde, werkt deze als een soort grote batterij die energie afgeeft. Deze energie helpt om gezond en vitaal te kunnen leven.

Vrije elektronen die zich in de aarde bevinden kunnen zich door huidcontact je lichaam bereiken, en neutraliseren hier de (schadelijke) vrije radicalen die in je lijf voorkomen. Bekende aanmakers van schadelijke vrije radicalen in je lichaam zijn - naast zon/uv-licht - luchtverontreiniging, straling, roken en alcohol. Ook komt je lijf steeds meer in aanraking met elektrische apparatuur en straling waardoor je statische lading verzamelt.

In principe kan je lichaam zelf schadelijke vrije radicalen afbreken, maar dit lukt lang niet altijd en vaak is onze moderne, onnatuurlijke leefstijl hier de oorzaak van - denk aan: bewerkte voeding, te weinig beweging, veel binnen, altijd ‘aan’ / te weinig ontspanning, weinig contact met de natuur, niet optimaal ademen. Contact met de aarde kan je lichaam dus een handje helpen om vrije radicalen af te breken, wat helpt om gezond en ontstekingsvrij te blijven.

Lees ook dit artikel: DE NATUUR ALS MEDICIJN: WAAROM IS AARDEN ZO GOED VOOR JE GEZONDHEID?

Thuis aarden met een aardingsmat

Waar we vroeger als mens nog ‘als vanzelf’ veel contact hadden met de aarde, hebben we dat tegenwoordig nog amper. We zijn steeds meer binnen, lopen op schoenen, en gebruiken handschoenen als we in de tuin werken. We raken hierdoor de opgelopen spanning en lading lastig kwijt.

Vaak kan je ook meteen merken dat als je op vakantie gaat of gaat kamperen je en veel met je blote voeten op het strand of gras loopt, je lichaam beter kan ontspannen en je beter slaapt dan ooit. Dat is fijn zo één keer per jaar, maar liefst ben je elke dag zoveel mogelijk ‘geaard’. Gelukkig is hier een oplossing voor bedacht, namelijk: aardingsproducten. Dit zijn matrasomhulsels, lakens en kussenslopen voor ‘s nachts, en verschillende dekentjes, matten en bandjes voor overdag, die met de randaarde van je huis verbonden zijn en ervoor zorgen dat je lichaam versneld cortisol kan afbreken als jij contact maakt met de mat.

Aardingsproducten ‘prik’ je in op een geaard stopcontact (het gebruikt geen elektriciteit) waardoor ze elektronen uit de aarde geleiden en aan je lichaam afgeven. Het gevolg is dat jouw lading, jouw voltage, daalt.

Onderzoek naar aardingsmatten

In 2004 is een interessante studie gedaan door de universiteit in New York, die heeft aangetoond dat door het liggen op een aardingsmat terwijl je slaapt je cortisol versneld wordt afgebroken en dat je biologische ritme beter raakt afgestemd op de natuur. Oftewel: je ontstrest sneller tijdens de nacht door op een dergelijke mat te slapen.

De Universiteit van Salzburg heeft onderzocht welk effect een aardingsmat heeft op je lichaam na intensieve fysieke inspanning. Geaard slapen resulteerde in een sneller herstel van spierpijn en ontstekingen die kunnen ontstaan na intensieve fysieke inspanningen. De onderzoekers concludeerden dat slapen op een aardingsmat een simpele methode is om acute en langetermijnherstel na fysieke inspanning te bevorderen.

Bron: Earthing InstituteFrontiersin.

Aardingsmat ervaren met korting

Veel mensen zeggen baat te hebben bij aardingsproducten. Zie ook deze documentaire op YouTube over aarden. Of dat voor jou ook zo werkt, is (zoals voor alles geldt) een kwestie van zelf ervaren.

Aardingsproducten bestel je op Aarding.org. Met deze link ontvang je 6% korting op je bestelling (de korting wordt automatisch verrekend).

Mensen die op regelmatige basis aarden, en dan met name geaard zijn gaan slapen, met behulp van een aardingsmat in bed, zeggen dat ze (onder meer):

  • beter slapen, zich beter voelen en meer energie hebben gedurende de dag

  • uitgeruster wakker worden zonder stijve handen en een stijf lijf

  • minder (spier)pijn ervaren

  • praktisch geen rugklachten meer hebben

  • geen winterdepressie meer ervaren

  • geen bloeddrukverlagende medicijnen meer nodig hebben

Kijk op Aarding.org voor meer info.


Bekijk ook: