Hoe ademwerk de verbinding met je lijf en gevoel herstelt - Het verhaal van ademcoach Marleen Kromkamp

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van Marleen Kromkamp, ademcoach in Baarn.

Ademwerk is een prachtige manier om weer in verbinding te komen met jezelf. Het kan je letterlijk weer in je kracht zetten.
— Marleen Kromkamp

Marleen Kromkamp, ademcoach in Baarn

Marleen Kromkamp is ademcoach met een eigen praktijk in Baarn: For-Rest.

Marleen Kromkamp is ademcoach met een eigen praktijk in Baarn: For-Rest. Vanuit hier biedt ze 1-op-1 (adem)coaching, ademcirkels, retreats en jaarprogramma’s, voor iedereen die wel wat meer rust in zijn/haar leven kan gebruiken.

Rust is een noodzaak, geen luxe. Dat heeft Marleen zelf ook ervaren. Alweer elf jaar geleden belandde in een burn-out, tijdens een (te) druk bestaan als HR-manager. Die burn-out bleek een groot cadeau, ze leerde zich weer verbinden met zichzelf. Zodat ze zelf weer aan het roer van haar eigen leven kon komen staan. Ademwerk stelde haar daartoe in staat.

Hoe precies? Laat je inspireren door Marleens verhaal.

We ademen de hele dag, maar de adem biedt ook een ingang naar meer fysieke, emotionele en mentale gezondheid.

For-Rest, waar komt de naam vandaan?

“De naam zegt het al... For-Rest, voor rust. Met een knipoog naar de bossen, want ik houd van het bos (forest). In het bos vind ik mijn rust, mijn praktijk ligt ook in een bosrijke omgeving.

Ik begeleid mensen naar meer rust, ontspanning en bewustzijn, naar weer thuiskomen bij zichzelf. Dit doe ik door middel van yoga, ademwerk en coaching. Er is zoveel afleiding in het leven en zoveel mensen leven volgens de verwachtingen van anderen, dat ze vaak te ver van zichzelf af zijn komen te staan, en vastlopen. Het is dankbaar werk om mensen te begeleiden naar meer innerlijke rust, om zo meer energie en ruimte te ervaren om te kunnen genieten van het leven.”

Ik ging maar door en had totaal geen connectie meer met mijn lijf en mijn gevoel.

Hoe doe je dat precies?

“Ik begeleid met name mensen die last hebben van stressklachten en onrust in hun hoofd en lijf ervaren. Ik coach veel mensen die voornamelijk in hun hoofd leven, het contact met hun lijf en gevoel zijn verloren en nu meer rust en eigen kracht willen ervaren.

Ik laat mensen weer bewust worden van hun lijf en hun ademhaling, zodat ze weer leren voelen en luisteren naar zichzelf. We ademen natuurlijk de hele dag, maar de adem biedt ook een ingang naar meer fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Hiervoor gebruik ik voornamelijk de verbonden ademhaling, Pranayama technieken en belangrijkste, de kracht van aanwezig zijn.

Marleen Krompkamp en ademcoach-collega Eva Koenders tijdens hun jaarprogramma Flow your life, voor vrouwen die meer flow willen ervaren.

Marleen (r) en Eva tijdens hun Flow your life programma.

Ik werk 1-op-1, geef daarnaast regelmatig ademcirkels waarbij je de verbonden adem kan ervaren en organiseer diverse retreats en dag-events met yoga, breathwork en reflectie. Samen met ademcoach-collega Eva Koenders begeleid ik tijdens ons jaarprogramma Flow your life vrouwen naar meer flow. De Flow your life programma’s zijn gevuld met ademwerk, yoga, ontspanning en reflectie, en bedoeld voor bewuste vrouwen die een reis willen maken in zichzelf en zich willen verbinden met andere vrouwen om de kracht van sisterhood te voelen. 

Ook kom ik veel in het bedrijfsleven voor diverse ademworkshops. Hier help ik mensen zich bewust te zijn van hun adem zodat ze meer rustmomenten kunnen inbouwen tijdens hun werkdag een meer grip kunnen krijgen op werkdruk en stress.”

Als je ook het avontuur wilt aangaan om de flow van het leven te mogen ervaren, doe dan mee aan Marleens Flow your life jaarprogramma. Een nieuwe lichting start op 22 maart 2024.

De adem brengt je thuis, en dat is eigenlijk het mooiste wat je kunt ervaren.

Hoe ben je zelf bij ademwerk uitgekomen?

“Elf jaar geleden kwam ik in een burn-out terecht. Achteraf bleek dit een groot cadeau. Ik werkte destijds als HR-manager in het bedrijfsleven: veel te hard en veel te veel uren. Ik ging maar door en had totaal geen connectie meer met mijn lijf en mijn gevoel. Totdat het niet meer ging.

De periode van burn-out was voor mij essentieel om dichter bij mezelf te komen, vandaar ook dat het een groot cadeau was. Tijdens een van de vele wandelingen die ik tijdens mijn burn-out periode maakte, zag ik een auto langsrijden met hierop het woord ‘ademcoach’. Dit zal ik nooit vergeten, het raakte direct iets in mij. Tegelijkertijd kon ik op dat moment absoluut niet voor mogelijk houden dat ik ooit ademcoach zou worden. Maar het zaadje werd geplant. Of misschien was het zaadje er al en is het vanaf toen langzaam tot leven gekomen. Hoe het ook zij, het was voorbestemd en ik ben me verder gaan verdiepen in pranayama, yoga en ademwerk.

Ik zie adem inmiddels als ‘mijn’ medicijn, dat wil ik delen met de wereld. Met mensen in mijn praktijk, maar ook (juist) in het bedrijfsleven. Adem is het meest wezenlijke dat er is, zonder adem geen leven. De adem geeft op zoveel lagen een ingang: meer gezondheid, een beter mentaal welzijn, het beheersen van je energieniveau en je emoties, maar ook van je gedachten. Ademwerk is een prachtige manier om weer in verbinding te komen met jezelf. Het kan je letterlijk weer in je kracht zetten.”

Het is niet zo dat ik nooit meer hoog adem of nooit stress heb, maar ik voel wel vrijwel direct wanneer ik mijn adem vastzet of inhoudt.

Hoe heeft de adem jou uit je burn-out geholpen?

“De adem heeft mijn leven compleet veranderd en verrijkt. In plaats van dat ik mijn leven liet leiden door anderen, ben ik nu zelf achter het stuur gaan zitten. Zoals je leeft zo adem je en zoals je ademt zo leef je. Dus verander je adem en je leven zal veranderen. Dat is althans wat ik heb ervaren.

Fysiek en mentaal heeft ademwerk me geleerd hoe ik beter met stress en malende gedachten kan omgaan en hoe ik mijn zenuwstelsel weer tot rust kan brengen.  Ik ben veel meer in mijn kracht komen te staan en kan veel meer genieten. Het heeft me richting gegeven, en toegang tot mijn intuïtie. Dankzij de adem heb ik weer leren voelen, het heeft me geholpen oude emoties en patronen los te laten zodat ik nieuwe wegen in kon slaan.

Natuurlijk gebeurde dit niet allemaal in één keer en ook niet alléén door de adem. Maar het is wel een belangrijke factor geweest waardoor ik in staat werd om richting te geven aan mijn leven en nu mijn zielsmissie kan volgen. De adem is altijd in het hier en nu. Door je erop te focussen brengt de adem je terug in het hier en nu. De adem brengt je thuis, en dat is eigenlijk het mooiste wat je kunt ervaren.”

Alleen je gewaarworden van hoe je adem stroomt, kan al enorm veel voor je doen.

Doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

Marleen Kromkamp is ademcoach met een eigen praktijk in Baarn: For-Rest.

“Ja, ik ben elke dag met mijn adem bezig. Door er dagelijks en door de dag heen bewust mee bezig te zijn, heb ik een direct lijntje met mijn adem ontwikkeld. Dit wil niet zeggen dat ik nooit meer hoog adem of nooit stress heb, maar ik voel wel vrijwel direct wanneer ik mijn adem vastzet of inhoudt.

Als mijn wekker gaat, zo tussen half 7 en 7, begin ik al eigenlijk meteen met ademwerk. Nog in mijn bed neem ik een paar bewuste en verdiepende ademhalingen en breng ik bewust meer energie in mijn lijf.

Mijn ochtendritueel bestaat vervolgens uit wat activerende bewegingen en yogahoudingen. Als mijn lichaam geactiveerd is en de energie stroomt, neem ik tijd voor ademwerk en meditatie. Vaak doe ik eerst zo'n 10 minuten bewuste ademhalingsoefeningen, om vervolgens over te gaan op meditatie. Dit kan de bewust verbonden ademhaling, maar ook Pranayama zijn. Door de dag heen doe ik ademhalingsoefeningen waarbij ik de uitademing verleng. Voor het slapen gaan, als ik een drukke dag heb gehad en moeilijker in slaap kan vallen, dan werkt de 4-7-8 ademhaling goed voor mij.”

Tip. Voor de 4-7-8 ademhaling heeft The Breathwork Movement speciale ademmuziek gemaakt om op mee te ademen, kijk hier voor meer info."

Maak je ademhaling niet ‘goed of fout’, dit legt je alleen maar meer druk op.

Wat is jouw advies voor als ademwerk nieuw voor je is?

“Als je je wilt verdiepen in de adem, zou mijn eerste vraag zijn: Wat wil je er mee bereiken? Wat is je doel of intentie? Want alleen een betere ademhaling als doel is vaak niet wat mensen voor ogen hebben. Wil je van bepaalde klachten af? Wil je meer energie, meer rust, minder stress, meer in contact staan met je gevoel? Afhankelijk van wat je wilt bereiken, kun je bepaalde technieken of ademhalingsoefeningen in zetten. 

Dat gezegd hebbende, mijn advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk is:

1. Begin met bewustwording
Ga observeren en ga ervaren! Door je adem een paar minuten te observeren, en je handen op je buik en borst gebied te leggen, kun je gewaarworden van hoe je adem stroomt. Dat alleen al kan enorm veel doen. Bijvoorbeeld meer rust en ontspanning, en minder gedachten.

2. Maak je ademhaling niet 'goed of fout'
Je ademhaling is een directe spiegel van hoe je je voelt. Als je dit als ‘verkeerd’ bestempelt, wijs je als het ware jezelf af. Als je het heel goed wilt doen, dan leg je jezelf te veel druk op. Dit heeft direct weer impact op je adempatroon. Ik weet nog heel goed toen ik begon met ademhalingsoefeningen en mindfulness. Ik wilde het heel goed doen, waardoor ik mijn ademhaling nog meer vastzette. Merk je op dat het toch lastig vindt, aarzel dan niet om een ademcoach te raadplegen.

3. Adem door je neus en n adem langer uit dan in
Dan heb je al de belangrijkste quick wins te pakken.”

Welke boeken over de adem raad jij aan?

“Ik ben echt een boekengek en kan niet genoeg boeken over de adem en persoonlijke ontwikkeling lezen, en dus ook niet kiezen... Ik vind Het Presence Proces een inspirerend boek voor als je daadwerkelijk aan de slag wilt met je eigen triggers en authentieker leven en wilt ervaren hoe het is om meer in het hier en nu te leven. 

Als je één boek over ademhalen wilt lezen, dan zou ik Het nieuwe ademen van James Nestor aanraden. Daar staat zoveel informatie in over de ademhaling en de impact op je gezondheid, dat je er direct mee aan de slag wilt. Het heeft mijn kennis over de ademhaling nog meer verrijkt.”

Tip: luister deze en meer boeken 14 dagen gratis op Storytel.


Marleen Kromkamp - For-Rest

Kijk voor meer informatie over Marleen en haar werk op for-rest.nl. Volg Marleen ook op Linkedin en Instagram, @for_rest_coaching voor de laatste updates.

Tip -> Het Flow your life jaarprogramma van Marleen start op 22 maart 2024, je kunt je nu aanmelden. En/of doe mee met het One Day Retreat Lente Flow op 23 maart in Midden-Nederland, kijk voor meer info op for-rest.nl.


Voor het overzicht van alle ademcoaches:


Bekijk ook: