Ademwerk en systemisch werk: direct naar de kern van wat je blokkeert - Het verhaal van adem- en systemisch coach Jiska van den Brink

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van Jiska van den Brink, adem- en systemisch coach in Den Haag.

Ademwerk en systemisch werk helpen je om direct naar de kern te gaan van waarom jij jezelf altijd maar bezig houdt en ‘aan’ staat.
— Jiska van den Brink

Jiska van den Brink - Coaching en ademwerk

Jiska van den Brink - Coaching en ademwerk - Den Haag

Jiska van den Brink is adem- en systemisch coach voor hardwerkende professionals die gevoelsmatig te weinig genieten van hun leven, doordat ze altijd in de weer zijn en vaak tot het uiterste gaan. Hier zitten altijd niet-helpende, vaak onbewuste patronen achter, waarbij Jiska helpt om de angel eruit te halen.

Na jarenlange ervaring als gedragsspecialist en trainer, en ook vanuit haar eigen ervaringen, weet Jiska dat het onbewuste bewust maken essentieel is om blijvende groei en verandering te kunnen realiseren. En ook dat praten over je problemen kan opluchten, maar niet het werkzame element is voor de lange termijn. Dit is dan ook de reden dat Jiska ademwerk, systemisch werk en NLP (neurolinguïstisch programmeren) inzet als krachtige tools die je hierbij kunnen ondersteunen. Waarom precies, dat lees je hier.

Als je daadwerkelijk iets wilt veranderen in je leven, moet je gaan werken aan je programmering en je onderbewuste.

Waar komt de motivatie vandaan voor het werk dat je doet?

‘Na ruim vijftien jaar ervaring als gedragsspecialist en trainer, onder andere bij de Gemeente Den Haag, en ook door mijn eigen intense jeugd, besef ik goed hoe fijn het is als je patronen kunt doorbreken voor de lange termijn, in plaats van steeds te vervallen in onrust en niet helpende patronen. Ik werk daarvoor onder meer met ademwerk en systemisch werk. Deze tools helpen je om direct naar de kern te gaan van waarom jij jezelf altijd maar bezig houdt en ‘aan’ staat, je je altijd opgejaagd voelt of waardoor je energie niet klopt met wat je wilt aantrekken.

Ik richt me met name op de harde werker, de succesvolle ondernemer, de vrouw die altijd een beetje meer doet en meer geeft, maar tevens beseft dat groei en succes niet ten koste mag gaan van gezondheid of relaties.’

De adem en systemisch werk gaan voor mij hand in hand.
Jiska van den Brink - Coaching en ademwerk - Den Haag

Wat maakte jouw jeugd tot een intense jeugd?

‘Tijdens mijn pubertijd kwam mijn vader in een depressie terecht. Elke dag opnieuw als ik thuiskwam van school was ik bezig met intunen en voelen en hoe erbij zou zitten. Zou hij blij zijn vandaag? Zou hij met een glas wijn in bed liggen? Komt hij vanavond nog thuis…? Dit heeft me jaren op scherp gezet. Maar het heeft er ook voor gezorgd dat ik nog altijd haarfijn kan aanvoelen hoe iemand erbij zit, zonder dat er altijd woorden voor nodig zijn. Energy speaks louder than words.

Door mijn eigen helingsproces te doorlopen weet ik dat praten kan opluchten, maar niet het werkzame element is voor de lange termijn. Als je daadwerkelijk iets wilt veranderen, moet je gaan werken aan je programmering en je onderbewuste. De ingang hiervoor is wat mij betreft de adem en een systemische blik.

Ik ben me gaan interesseren voor het waarom achter de patronen. Wat maakt dat iemand altijd maar ‘aan’ blijft staan? Waarom voelt iemand zich intern niet veilig? Waarom blijft iemand altijd maar hard werken? Waarom voelt iemand zich niet goed genoeg om succes te mogen hebben? Het weten van de waarom is niet per definitie nodig om tot oplossingen te komen, maar het kan wel helend zijn.’

De adem brengt me telkens weer terug bij mezelf als ik afdwaal, teveel naar het externe kijk of onrust ervaar.

Hoe is ademwerk op jouw pad gekomen?

‘Eigenlijk gebeurde dit per toeval. Ik was zwanger en had een zwangerschapsyogakaart, die ik niet kon gebruiken vanwege corona. Na mijn bevalling ben ik toen gaan kijken wat ik alsnog met die kaart kon doen: ademen, dat moet vast kunnen toch? Ik boekte een ademsessie, dit bleek een verbonden ademsessie te zijn met ademstops. Die sessie overrompelde me: ik voelde me zo licht en vrij, en er kwam veel los.

Sindsdien ben ik ‘verslaafd’ geraakt. Want ik voelde direct: hier moet ik iets mee. Voor mezelf en mijn eigen proces, maar ook om het door te geven. Dus ben ik ook ademwerk in mijn praktijk gaan integreren. De adem bleek een missende link om blijvende gedragsveranderingen teweeg te brengen bij mijn klanten, in combinatie met mindfulness, NLP en systemisch werk waarmee ik al werkte. Het is bovendien super praktisch en direct toepastbaar.’

Vaak zijn we geneigd om het extern te zoeken of nog meer cursussen en programma’s te gaan volgen om iets te veranderen in onszelf. Maar de kunst is juist om van intern naar extern te werken.
Jiska van den Brink - Coaching en ademwerk - Den Haag

Wat heeft ademwerk jou gebracht?

‘O, heb je even! Het ondernemerschap en het moederschap zijn voor mij de belangrijkste spiegels in het leven. De adem helpt mij in deze processen om dit te kunnen dragen en letterlijk shit door te werken. Tevens brengt ze me telkens weer terug bij mezelf als ik afdwaal, teveel naar het externe kijk of onrust ervaar. Ademwerk helpt me door shit heen te werken. Om te voelen in plaats van te overdenken. Om mezelf te kalmeren, en daardoor ook mijn dierbaren. Om het voorbeeld te zijn voor mijn dochter dat ik graag wil zijn. Om met de klanten te werken waar ik het allerliefste mee werk. En om elke keer weer meer diepgang met mijn partner te ervaren.

Ademwerk past erg goed bij mij omdat ik altijd zeg: jij bént zelf je allerbelangrijkste tool. Vaak zijn we geneigd om het extern zoeken of nog meer cursussen en programma's te gaan volgen om iets te leren. Maar alle antwoorden zitten in jezelf, de adem helpt ze je te vinden.

En nee... ademen, voelen en spiegels krijgen is echt niet alleen maar leuk. Dat door te ademen zaken bewuster worden vind ik regelmatig ook erg ingewikkeld en verdrietig. Juist omdat ik het niet meer kan negeren. Maar ik voel wel zo duidelijk dat ik op deze manier het leven kan leven dat goed voelt en klopt.’

De sleutel zit in het integreren van kleine incheckmomenten tijdens je dag. Door bewust te worden van hoe je je voelt en hoe je ademt, kan je bijsturen waar nodig.

Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

‘Het start voor mij in de ochtend met soms maar vijf bewuste ademhalingen (cyclic sighing /fysiologische zucht, calming breath) en te voelen hoe ik erbij zit. Soms doe ik een langere ademsessie met een verbonden ademhaling met ademstops, waarbij mijn partner het niet eens hoeft te merken.

Hierna ga ik steevast met blote voeten op het gras staan, alleen of samen met mijn dochter. Zonlicht is key. Ik drink dan een glas water en probeer wat te bewegen, van een paar zonnegroeten tot een kettlebell training thuis.

De sleutel zit voor mij in het integreren van kleine incheckmomenten, de hele dag door. Door bewust te worden van hoe ik me voel en hoe ik adem, kan ik kijken of het nodig is om bij te sturen. Dit kleine bijsturen helpt mij zoveel mogelijk te vertragen en rust te ervaren. Ook als er onrust om me heen is. Ook als het thuis een bende is. Ook als mijn dochter 100 keer 'mama' roept. Ik hoef niet te wachten met rusten en vertragen tot het einde van de dag. Dankzij deze incheckmomenten ben ik hier de hele dag door bewust mee bezig.’

Als je je gaat verzetten tegen hoe je ademhaling op een bepaald moment is, is de kans groot dat deze juist alleen maar onrustiger wordt.
Jiska van den Brink - Coaching en ademwerk - Den Haag

Wat is jouw advies voor als ademwerk nieuw voor je is?

‘Het start wat mij betreft met het onbewuste bewust te maken. Pas (en alleen) dan kun je gedrag veranderen. Dus start eens met opmerken waar je ademhaling zit terwijl je een koffie staat te maken. Is deze hoog, laag, diep, oppervlakkig? Let er eens op als je in conflict raakt met je kind of getriggerd raakt door iets in je buitenwereld, hoe voel je je dan? Wat gebeurt er in jou? En welke manier van ademen kun je hierbij opmerken?

Wat je vooral niet moet doen, is je adem afkeuren. Of je gevoel afkeuren. Het gaat er in eerste instantie om om ermee te leren zijn, pas dan kun je het veranderen. Zo werkt het wat mij betreft met alles. "Be happy with where you are and be eager for more”. Als je je gaat verzetten tegen hoe je ademhaling op een bepaald moment is, dan is de kans groter dat deze juist alleen maar onrustiger wordt.’

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

De Fontein van Els van Steijn. Voor mij gaan de adem en systemisch werk hand in hand. Als je meer vanuit rust wilt leven en echt wilt genieten in het moment, dan moét je met je programmering aan de slag gaan. Deze is in je jeugd ontstaan, specifiek in de buik en de eerste zeven jaren. Sta je op de juiste plek zodat het kan stromen? Welke belemmeringen zitten je nog in de weg? Wat mag je nog helen?

Love Revolution van Nadja van Osch. Dit gaat over heling en mindfulness, op een hele fijne nuchtere manier. Het draait om leven vanuit zachtheid en liefde, en niet alleen vanuit harde mannelijke energie (die me ook veel heeft gebracht uiteraard) en dat helpt mij enorm.

Het Geheim van Levenskracht van Rajshree Patel. Dit boek voelt echt een beetje als mijn bijbel: mindfulness, meditatie, de adem en de mind in één boek. Ja, we leven in een kneiterdrukke maatschappij, maar we kunnen zoveel dichter bij onszelf leven en uit onszelf halen als we aan de slag gaan met deze vier elementen, die eigenlijk ook mijn werk samenvatten. Juist op die vier lagen werken, is super interessant!

Ademboek: Het Nieuwe Ademen van James Nestor. Dit boek is mooi, inzichtelijk én praktisch. Je wordt helemaal meegenomen in het verhaal van twee mannen die worden gevolgd in een experiment van mond- en neusademen. Dit maakt het voor mij heel helder waarom je wat vaker je mond dicht mag houden (knipoog).’

Tip: luister deze en meer boeken 14 dagen gratis op Storytel.


Jiska van den Brink, JISKA - Coaching & Ademwerk

Kijk voor meer informatie over Jiska en haar werk op www.coachingenademwerk.nl. Volg Jiska ook op Instagram @jiska_vandenbrink.

Tip: Live Leiderschapsdag - 6 april

Op zaterdag 6 april organiseert Jiska een leiderschapsdag bij Zwier in Vinkeveen, voor ondernemers die een hele dag ‘uit’ willen staan en tegelijkertijd nieuwe inspiratie willen opdoen en hard willen groeien.

The Breathwork Movement was tijdens een eerdere editie aanwezig en concludeerde: “Dit is een dag die elke ondernemer zich zou mogen gunnen” - lees hier de reportage. Voor meer info over deze live Leiderschapsdag, zie coachingenademwerk.nl. NB. Tickets zijn te bestellen tot 25 maart (zolang er plekjes beschikbaar zijn).

Jiska is ook host van de Mindful Navigeren Podcast, luister hem op Spotify.


Voor het overzicht van alle ademcoaches:


Bekijk ook: