Hoe je dankzij ademwerk doel en richting in het leven kunt vinden - Ademcoach Hetty Norder

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zelf als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van ademcoach en yogadocent Hetty Norder.

Ademwerk helpt me herinneren wie ik ten diepste ben en wat mijn weg is.

Hetty Norder - Ademcoach & Yogadocent

Hetty Norder - Ademcoach - Deventer

Toen Hetty gedurende langere tijd niet lekker in haar vel zat, kwam steeds vaker het ‘is dit nu alles?’ gevoel naar boven. Een gevoel dat uiteindelijk de drijfveer is geweest voor haar innerlijke reis, die heeft geleid tot een eigen praktijk in ademcoaching en yoga in Deventer.

Hier begeleidt Hetty haar cliënten om weer de krachtigste, meest liefdevolle en beste versie van zichzelf te worden. Door te helpen om meer te leven vanuit het hart, vanuit de kern. Zoals ze dit zelf ook heeft mogen ervaren. De adem is hiervoor de tool bij uitstek.

Waarom? Lees hier Hetty’s verhaal, over het vinden van antwoorden op de voor velen complexe vragen: ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’.

Ik was bang voor wat er komen ging, maar het omgekeerde gebeurde: ik durfde steeds meer te leven.
Hetty Norder - Ademcoach - Deventer

Je bent in eerste instantie opgeleid als yogadocente, hoe kwam dit op jouw pad?

“Het begon bij mij een aantal jaar geleden. Ik had een goede baan, een druk leven, een fijn huis, een leuke vriend... Het ‘perfecte plaatje’. Het zag eruit alsof ik alles goed voor elkaar had, maar diep vanbinnen voelde dat helemaal niet zo. Ik zat al langere tijd niet lekker in mijn vel. Alles kabbelde voort, en ik dacht dat het leven zo hoorde. Toch bekroop me steeds het gevoel: ‘is dit nu alles?’. Na een zoveelste huilbui en een lang telefoongesprek met mijn zus waarin ze me vroeg wat ik nu eigenlijk écht wilde, dacht ik: dit moet anders.

Ik vertelde haar dat ik meer wilde luisteren naar mijn gevoel, naar wie ik ben, en ik dacht dat de yogafilosofie me daarbij kon helpen. ‘Waarom doe je dat dan niet?’, was haar reactie. Ja, waarom eigenlijk niet? Een terechte vraag. Ik had allerlei stemmetjes in mijn hoofd. Ik was bang, bang voor wat er zou komen. Diep graven durfde ik niet zo goed, want dan zou er wat veranderen, en wat dan…? Toch was ik ook nieuwsgierig: wie ben ík?

Dit was de start van mijn reis. Ik schreef me in voor een opleiding tot hatha yogadocent, totaal niet met het idee om yogadocent te worden. Ik was vooral bang voor wat er allemaal zou komen, maar merkte al snel dat ik juist steeds meer durfde te leven. Er kwam een bepaalde rust in mezelf, een diepe verstilling. Vanuit die stilte ontstond er ruimte. Ruimte om meer te voelen, en vanuit daar beter naar mezelf te luisteren. Wat had ík eigenlijk nodig, ongeacht wat anderen van mij vinden?”

Ademen stelt me in staat om echt te voelen: diep, intens en vol.

Welke rol heeft de adem hierin gespeeld?

“Tijdens mijn yoga-opleidingen - want er volgenden meer - waren we ook altijd bezig met pranayama: de adem. Dit was juist iets waar ik me afzijdig van hield, maar tegelijkertijd ook nieuwsgierig naar was. Weer die angst die om de hoek kwam kijken... Wat zou ademwerk met me doen? Wat zou ik tegenkomen?

Na weer een heftige periode van relatiebreuk, verhuizing en andere baan, voelde ik: this is the moment. Ik wilde meer van mezelf zien. Ik besloot een ademsessie te ervaren. En hoe. Want na die eerste sessie voelde ik me zo licht! Alsof ik een laagje van mezelf had achtergelaten. Ik voelde me enorm gegrond, stevig geworteld op mijn eigen benen.

Er volgden meer 1-op-1 sessies, ik deed mee aan een deep dive ademweekend, en schreef me vervolgens in voor de ademcoachopleiding van Mr. Breath, wederom niet specifiek met de intentie om hier mijn beroep van te maken. De opleiding bleek één groot avontuur: hobbelig en ontzettend uitdagend af en toe, maar steeds weer met een diep gevoel van weten, dat dit is wat ik moet doen.”

Iedere keer herinnert mijn adem me eraan dat ik lief en zacht mag zijn voor mezelf.

Wat brengt het ademen jou persoonlijk?

“Dankzij de adem kan ik continue de verbinding met mezelf opzoeken. Ik kamp nu zo’n jaar met long-covid klachten: koorts, concentratieproblemen en extreme vermoeidheid. Iets waar ik vroeger doorheen zou beuken. Schouders eronder en doorgaan, eigenlijk om vooral de controle te houden en mezelf niet te verliezen. Mijn adem herinnert me er steeds aan dat ik door in te tunen mezelf niet verlies, maar juist terugvind. Ik leer iedere keer weer dat alles er mag zijn. En juist het afgelopen jaar was dat een les die ik elke dag opnieuw kon gebruiken ;-). 

De adem stelt me in staat om echt te voelen: diep, intens en vol. Iedere keer tijdens een ademsessie voel ik me sterk en krachtig, juist in de zachtheid. Alsof ik meer erkenning en acceptatie kan voelen van dat wat er is. Ik voel dan een intense verbondenheid met mezelf.

Yoga en de adem zijn mijn ankerpunten. Ze helpen me telkens terug te brengen naar mijn kern. Door me weer te focussen op mezelf, op mijn pad, en me niets aan te trekken van (pieker)gedachten of meningen van anderen. Dat is zo heerlijk, het zorgt ervoor dat ik een fijner leven heb. Ik kan oprecht zeggen dat ik me gelukkiger voel. En met gelukkig bedoel ik ‘ja’ zeggen (en voelen) tegen alles, ook de minder mooie kanten van het leven.

Natuurlijk voel ik me ook wel eens gestresst of moe, of heb ik mindere momenten en zie ik dingen niet meer zitten - en dat mag. Ik weet namelijk dan altijd wat me te doen staat: de verbinding met mezelf terug opzoeken.”

Wat zie je als het grootste verschil tussen de Hetty nu en een paar jaar terug?

“Ik denk dat het grootste verschil is met een aantal jaar geleden dat ik veel meer écht leef. Yoga kan diep gaan. Maar ademwerk, dat gaat echt een stapje verder. Ik sta volledig in verbinding en vertrouwen met mezelf en de wereld om me heen. Daardoor voel ik rust. Ook als dingen tegenzitten, kan ik het beter plaatsen en accepteren. Dan voel ik ook dat wanneer iets niet stroomt, ik waarschijnlijk te hard mijn best doe. 

Iedere keer herinnert mijn adem me eraan wat er op dat moment is. Dat mag ik voelen om vervolgens in te tunen: wat heb ik nodig? Zo kan ik de verbinding met mezelf opzoeken, waardoor alles om me heen weer gaat stromen. Kortom, ademwerk helpt me herinneren wat mijn weg is - wie ik ten diepste ben, met alles.”

Mijn ervaring is dat je je altijd beter voelt ná een ademsessie en juist weer verder kunt lopen op jouw pad.
Hetty Norder - Ademcoach - Deventer

Wat is er zo mooi aan het delen van dit werk met anderen?

“Het is de herinnering aan wie ik ben. Mezelf voelen en die verbondenheid uitstralen zorgt voor flow, in en om me heen. Anderen daarin mogen faciliteren is oprecht een feestje. Hoe mensen binnenkomen en vervolgens weer de deur uitlopen: dat is zo mooi! We leven vaak volgens bepaalde overtuigingen, en denken dat we ons moeten verhouden tot bepaalde regels. Of we doen iets niet, omdat we bang zijn voor wat er komen gaat. Terwijl: wat hebben we eigenlijk te verliezen?

Ik vind het prachtig om mensen mee te geven dat ze goed zijn, genoeg zijn. En juist als iedereen die (zelf)liefde kan voelen, zou dat toch prachtig zijn voor een mooie wereld? Daar blijf ik van dromen. Volg je hart, want dat klopt. Mijn ervaring is dat je je altijd beter voelt ná een ademsessie en juist weer verder kunt lopen op jouw pad. En dat is waar ik anderen in begeleid: dichterbij hun eigen essentie komen.”

Een minipauze van drie ademteugen kan al enorm veel rust brengen.

Wat doe je zelf dagelijks aan ademwerk?

“Iedere (werk)ochtend neem ik altijd 1,5 uur de tijd, van opstaan tot weggaan. Tijdens die 1,5 uur plan ik 30 minuten voor mezelf. Wat ik in die tijd doe, is afhankelijk van wat ik voel en wat ik nodig heb.

Ik begin altijd op mijn yogamat, daar voel ik wat mijn behoefte is: yoga, meditatie, ademwerk - of een combinatie van die drie. Alles kan. Deze 30 minuten gebruik ik ook om in te tunen bij mezelf en vast te stellen wat ik gedurende de dag nodig heb. En ook dat is weer heel verschillend.

Wat ik vaak probeer is gedurende de dag ieder 'toilet-moment' even in te checken bij mezelf, drie diepe ademteugen te nemen, even mijn ogen te sluiten en te voelen. Zo'n minipauze kan me enorm veel rust brengen. 's Avonds vind ik het heerlijk om mijn dag af te sluiten met een meditatie of wat yin yoga, maar dat lukt niet altijd. Wat ik eigenlijk nooit oversla is op mijn spijkermatje liggen. Klinkt gek he, maar het is zo fijn. Het zorgt voor totale ontspanning en ontlading van je lichaam! Terwijl ik erop lig, kan ik intunen bij m'n adem, en ik val vaak in slaap: heerlijk!”

Ik gun iedereen een prettige ervaring, en raad aan altijd eerst bij een ervaren ademcoach te gaan ademen.

Heb je advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk, waar te beginnen?

“Mijn persoonlijke advies is dat je je eerste sessie altijd onder begeleiding van een ervaren ademcoach doet. Dan weet je dat je in goede handen bent, en kun je gewend raken aan eventuele sensaties en reacties van je lichaam.

Als een 1-op-1 sessie een te grote stap is, kun je ook altijd beginnen met groepswerk. Ik ben zelf niet zo'n fan van online ademen voor een eerste keer, of op eigen houtje beginnen met een video. Ik vind veiligheid altijd het allerbelangrijkste. Graag gun ik iemand een fijne eerste ervaring, waardoor men juist de voordelen gaat inzien van ademwerk. En hopelijk vaker gaat ademen in plaats van afschrikt van sensaties of emoties die los kunnen komen.”

Welke boeken hebben jou geïnspireerd op je pad?

“Eén van de boeken die ik echt prachtig en super inspirerend vond, is De fontein, vind je plek van Els van Steijn. Ik vind dit zo'n goed boek omdat Els je op een hele eenvoudige manier leert waarom jij jij bent en hoe dit al dan niet beïnvloed wordt door hoe jouw familiesysteem in elkaar zit. Juist dat is zo belangrijk om te begrijpen, wanneer je jezelf wilt begrijpen.

Met de kennis en opgedane inzichten uit dit boek, had ik een prachtige start om mee te ademen en bepaalde dingen een plek te geven in mijn eigen leven.

Een boek dat meer over het ademen gaat, is Het nieuwe ademen van James Nestor. Het is zeer goed beargumenteerd en heel leerzaam. Hiermee krijg je meteen tools en inzichten om je eigen leven gezonder te ademen - echt een aanrader!”


Hetty Norder - Adem & Energie

Meer weten over Hetty en haar werk? Kijk op www.ademenenergie.nu.
Volg Hetty via Instagram voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.