Waarom ademwerk zorgt voor meer (zelf)vertrouwen en kracht - Ademcoach Theresia Hofmaier

Wat doen ‘professionele ademhalers’ zoals ademcoaches zelf als het op ademhaling aankomt, hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het persoonlijke verhaal van ademcoach en massagetherapeut Theresia Hofmaier.

Ademwerk maakt rustiger, geeft meer focus en vooral ook meer vertrouwen in het leven.

Theresia Hofmaier - Ademcoach & Massagetherapeut

Toen Theresia Hofmaier zelf voor het eerst een ademsessie ervaarde, was ze overdonderd en positief verrast door alle emoties die naar boven kwamen. Het opende haar ogen: dit is het om te voelen! En het opende de weg naar een nieuwe bestemming in haar leven: het begeleiden van anderen als ademcoach.

Inmiddels geeft Theresia massages en begeleidt ze sessies verbonden en transformational ademwerk in Nijmegen. Zowel 1-op-1, in duo’s en in groepen. Ook combineert ze 1-op-1 ademtrajecten met haar massagewerk, een heilzame combi.

Het zijn vooral mensen die vanuit liefde en verbondenheid willen leven, maar tegen patronen aanlopen die door haar helende begeleiding geholpen zijn. Uit het hoofd, terug in het lijf.

Hoe kwam Theresia in die eerste ademsessie terecht, en hoe heeft het haar leven veranderd? Lees hier haar verhaal.

In nog geen 20 minuten ademen werd ik overspoeld door alle denkbare emoties: woede, vreugde, verdiet, en plezier.

Theresia, hoe is de adem op je pad gekomen?

“Twee jaar geleden zag ik het allemaal niet meer zitten. Ik stond op het punt dertig te worden en dacht: ‘Is dit het nou, volwassen zijn?’. Alles bestond alleen maar vanuit ‘moeten’. Ik vond er niets aan. Ik voelde weinig, eigenlijk alleen maar leegte. Waar was het kleine vrije meisje heen, die ik ooit was?

Tot op een dag mijn vriend enthousiast terugkwam van een Wim Hof workshop. Hij wilde mij dat ook laten ervaren, en we hebben toen samen op bed een begeleide ademsessie gedaan. Na twintig minuten ademen werd ik overspoeld door alle denkbare emoties: woede, vreugde, verdiet, plezier en alles wat ertussen ligt. Alles was er tegelijkertijd.

Ik was zo opgelucht, want: JA, ik kan nog voelen! Maar wat de f*** is hier net gebeurd? Aangezien ik heel nieuwsgierig ben, begon ik direct onderzoek te doen naar wat je adem allemaal kan doen. Dit was het moment dat mijn liefdevolle maar confronterende reis tot ademcoach is begonnen, vijf maanden later ben ik gestart met mijn opleiding.”

Dankzij de adem kan ik nu liefdevol naar mijn eigen mechanismen en patronen kijken.
Theresia Hofmaier - Ademcoach - Ademwerk zorgt voor vertrouwen en kracht

Kan je uitleggen hoe ademwerk jouw leven heeft veranderd?

“Bewust verbonden ademen brengt mijn lichaam volledig tot leven, en roept een gevoel van dankbaarheid en verwondering over het leven in me op. Dankzij de adem kan ik nu liefdevol naar mijn eigen mechanismen en patronen kijken, en heb mijn angst voor de angst bewust mogen voelen.

Door het herstellen van mijn eigen adempatroon, kreeg datgene wat was geblokkeerd en vastgezet in mezelf de ruimte, zodat het kon worden geïntegreerd. Door ademwerk heb ik geleerd om mijn ervaringen en wat ik ten diepste ben te synchroniseren. Ik ben rustiger, heb meer focus en vooral vertrouwen in mijn eigen kracht en het leven. Ik voel me vrij!”

Mijn absolute lievelings is de gaap-adem.

Heb je een vast dagelijks ademritueel?

“Ik ben een vroege vogel en word altijd vanzelf vroeg wakker. Ik start mijn dag met lichaamsbeweging. Van hardcore cardio en krachttraining, tot dansen en yoga. Wat ik doe wordt altijd bepaald door het antwoord op de vraag: ‘Hoe voel ik me vandaag?’.

Daarnaar ga ik ademen, op een manier die aansluit op mijn staat van zijn. Ik adem altijd met een intentie, en deze geef ik extra ondersteuning door het aanraken van bepaalde triggerpoints in mijn lichaam. Ik gebruik verschillende verbonden en transformatieve ademtechnieken. Mijn absolute lievelings is de gaap-adem. Gapen is fysiek vaak een teken van zuurstoftekort. Op energetisch niveau helpt gapen om spanning af te voeren. Gapen ontspant je borstkas, hartgebied en ademspieren. Ook wordt hierbij het parasympathische zenuwstelsel geactiveerd. Adem bij deze ademtechniek volledig in met je mond in gaapstand en met je lippen zacht op elkaar, til het verhemelte ontspannen op. Adem uit met je mond in gaap-positie: je mond zo wijd mogelijk open, kaak ontspannen. Adem verbonden, dus zonder pauzes en gelijkmatig.

Voor iedere ademsessie en massage die ik geef, doe ik mijn eigen ademritueel. Hierbij is de earth breath mijn favoriet. Hierbij adem je traag in door de neus, helemaal van onderuit de buik, naar de flanken en de borst. Je ademt uit met een open, ontspannen mond. Deze ademhaling is gemakkelijk, vloeiend en verbonden. Ontspanning van het bekken is de basis van deze ademhaling, en het effect is diepe ontspanning, aarding en verzachting van je hele systeem. In de middag doe ik ook graag box breathing of een begeleide sessie van de Othership App, als ik voel dat ik weer focus nodig heb.

De techniek die ik tijdens mijn opleiding heb geleerd, is de 3-1 adem. Deze techniek heeft het grootste effect op mij omdat ik door deze techniek diepe bewustzijnslagen in mezelf kan openen. Het kan intensief, maar ook mild werken. Dat vind ik erg prettig: het is niet ademen gericht op prestatie, maar juist naar ontspanning, verbondenheid en aanwezigheid. Mijn dag sluit ik af met vijftien minuten liggen op mijn spijkermat, koptelefoon op en dan doe ik de hartcoherentie ademtechniek.”

Ik gun het iedereen oprecht om de adem, je eigen superpower, te mogen ontdekken.
Ademcoach Nijmegen Verbonden Ademwerk

Welk advies kan je geven aan mensen voor wie ademwerk nieuw is?

“Start eerst met het bewust worden van je adem: adembewustzijn. Maak verbinding met je onderbuik en adem hier naartoe met de vraag: ‘Hoe voel ik me op dit moment?’.

Een paar do's: wees nieuwsgierig, speels en liefdevol met jezelf in het proces van ontwikkeling en zelfonderzoek. Vind je het lastig om het alleen te doen? Zoek dan een ademcoach, volg een workshop of boek een sessie online.

Don'ts: om niet de kracht, wijsheid en heling van je eigen ademhaling te onderzoeken :). Ik gun het iedereen oprecht en met een open hart om hun eigen superpower te mogen ontdekken. We dragen het in ons! Adem is leven.”

Welk boek heeft jou geïnspireerd op je pad?

“Eckhart Tolle: De Kracht van het Nu! Dit boek heeft mijn bewustzijn geopend. Het is praktisch, er staan prachtige oefeningen in. Het haalt omhoog wat al lang diep in ons zit: de kracht van aanwezigheid. En boek voor het leven!”


Theresia Hofmaier - Soul Touch Studio

Meer weten over Theresia en haar werk? Kijk op soultouchstudio.nl.
Volg Theresia via Instagram voor de laatste updates.

Tip: Op woensdag 5 juni 2024 start Ademliefde, een 4-weekse training van Theresia voor meer ademruimte. In het Cordium Centrum voor Groei en Ontwikkeling in Nijmegen. Zie hier alle info en hoe je je kunt aanmelden.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: