Microdosing en ademwerk: waarom is dit zo'n krachtige combinatie?

Tijdens ademsessies in groepen zie je steeds vaker dat er ook ‘microdosing’ wordt aangeboden, in de vorm van (magische) truffels, aangezien deze legaal verkrijgbaar zijn.

Door het innemen van een hele kleine dosis truffels (psilocybine) krijg je niet de hallucinogene effecten die bij een grotere dosis optreden, toch versterkt het op een mooie manier het proces dat ademwerk op gang brengt.

Waarom is dit zo, en hoe werkt het? Ik vroeg drie ademcoaches die microdosing integreren in hun ademsessies naar hun ervaringen en kennis.

Een microdose zorgt ervoor dat je makkelijker zakt in gevoel en emotie. Het is als een liefdevolle steun in de rug tijdens ademwerk.
— Angela van der Ploeg

De combinatie ademwerk en microdosing

Allereerst is het goed om uit te leggen wat microdosing (microdoseren) precies is. In dit artikel kan je uitgebreid lezen wat de mogelijke voordelen zijn, waarom mensen het doen en hoe je er op een veilige manier mee aan de slag kunt gaan. Microdoseren houdt in dat je kleine hoeveelheden van een hallucinogene stof tot je neemt; zo klein dat je geen hallucinogene effecten ervaart, maar toch genoeg om hele subtiele verschillen op te kunnen merken.

Dit eerder genoemde artikel over microdosing legt de nadruk op thuisgebruik; laten we nu inzoomen op het innemen van microdoses in combinatie met een ademsessie. Iets wat prachtige subtiele maar heilzame effecten kan hebben, en het ademwerk proces op een mooie manier kan ondersteunen.

Dit weet ik zelf overigens ook uit ervaring: microdosing bij ademwerk helpt mij om meer in het moment, in m’n lijf, en in het gevoel te kunnen zakken. Zonder de afleiding, ruis, denken, overtuigingen en mogelijke gene. Volledige overgave, dat is wat het met mij doet. Kortom, ik ervaar het als een waardevolle combinatie, maar ik ben vooral benieuwd wat ademcoaches die dit in hun sessies integreren erover te melden hebben. Waarom combineren ze ademwerk met microdosing, en wat zien ze terug in de praktijk?

NB. Aan het eind van dit artikel lees je ook meer over veiligheid en contra-indicaties, want het is zeer belangrijk deze te allen tijde in acht te nemen. Weet wat je doet, houd jezelf veilig en kies ervoor om het niet te doen als je die veiligheid niet kunt garanderen, om welke reden dan ook - later dus meer daarover.

Vast een tip in dit kader is Mondo voor microdoses, die ik zelf gebruik. Mooie en handig verpakte organic truffels, gekweekt in Amsterdam 🤍

Door een microdosering truffel toe te voegen is er minder intens ademwerk nodig.
— Angela van der Ploeg

Angela van der Ploeg

Angela van der Ploeg - Ademwerk, psychedelica ceremonies en microdosing

Angela van der Ploeg, adem- en psychedelicacoach. Kijk voor meer info op Angelavanderploeg.com en Instagram.com/angelavanderploeg.

Angela van der Ploeg is adem- en psychedelicacoach. Ze maakt gebruik van de combinatie ademwerk en microdosing truffels, omdat ze ‘gelooft in een balans tussen zelf het werk doen en hulp mogen ontvangen’.

‘Ademwerk kan best pittig zijn’, legt Angela uit. ‘Ademtechnieken die worden toegepast in een verbonden ademsessie stimuleren op een bepaald punt het sympathische zenuwstelsel, je 'AAN' stand. Ondanks dat dit een doel dient en het je vaak helpt naar een punt waarop je opgeslagen trauma, spanning en emoties kunt ontladen, vraagt dit wel iets van je lijf’.

Maakt microdosing het minder pittig?

‘Laat ik het zo zeggen: door een microdosering truffel toe te voegen is er minder intens ademwerk nodig. Onder meer doordat het DMN, het default mode network, in je hersenen dankzij psilocybine (de werkzame stof in psychedelische truffels) minder actief is. Je hersenen maken hierdoor verbindingen die ze normaal niet zo snel maken, en het zorgt ervoor dat je makkelijker zakt in je gevoel en emoties. Piekeren, overdenken en analyseren doen als het ware even niet meer mee. Hierdoor zie ik de toevoeging van een microdosering truffel als een liefdevolle steun in de rug tijdens ademwerk’.

Microdoseren gaat over verbinden met jezelf en jouw binnenwereld, niet over het verdoven of weggaan daarvan.
— Angela van der Ploeg

Hoe werkt dit in de praktijk, wat zijn ervaringen?

‘Deelnemers zijn vaak onder de indruk. Afhankelijk van de intentie waarmee iemand een ademsessie ingaat, wordt er over het algemeen veel liefde en dankbaarheid ervaren. Ik ben in de meeste situaties geen voorstander van heel heftig ademwerk, en neem liever wat meer tijd om te zakken in het lijf en dit tot rust te brengen. Deze tijd is er ook in sessies met microdoseren, omdat de truffel in de eerste twee uur na innemen zijn piek heeft en ik die tijd grotendeels gebruik om te ademen.

Doordat het langere sessies zijn met relatief lage inspanning, komen deelnemers er over het algemeen heel ontspannen uit. Het ervaren van diepe rust en ontspanning kan voor sommige mensen overigens best overweldigend zijn, want dat gevoel wordt niet vaak ervaren. Ik vind dat prachtig om te zien. De waarde van rust en ontspanning wordt zo onderschat!’

Wat is jouw eigen ervaring met ademwerk en microdosing?

‘Ik heb hier zelf ook goede en fijne ervaringen mee, uiteraard, anders zou ik er ook niet in kunnen faciliteren. De allereerste ademsessie die ik zelf ooit onderging was in combinatie met een microdosering truffel. Ik vond het prachtig: de diepgang ervan, de intensiteit en tegelijkertijd ook zachtheid. Die sessie blijft me altijd bij.

Ik ervaar zelf ook nog vaak weerstand op ademwerk, ook als ademcoach kan je dit dus hebben. Ik kan het lastig vinden om mezelf toe te staan om naar de pijnpunten af te dalen. Microdoseren helpt mij hierbij. Ik voel me dan meer gedragen, alsof ik het samen met de truffel, die voor mij ook heel erg de verbinding met de aarde weerspiegeld, mag doen.’ 

NB. Angela komt 1 mei ‘24 met een cursus specifiek voor ademcoaches die willen leren hoe microdoseren te integreren in sessies, als online videocursus met een live sessie. Neem contact op via Angela’s Instagram of stuur haar een email voor meer info.

Een microdosis brengt verdieping in de ademsessie, en omgekeerd vergroot ademwerk het effect van de microdosis.
— Joyce Tacl

Joyce Tacl

Ademcoach in bewust verbonden ademwerk en microdosing Joyce Tacl

Ademcoach Joyce Tacl. Meer info over Joyce haar werk en events via www.lovinpresence.com en www.marosca.nl.

Ademcoach in bewust verbonden ademwerk Joyce Tacl ziet dat de combinatie van ademwerk en microdoseren een mooie ondersteuning biedt in processen waarin je terug onderweg bent naar een veiliger staat van zijn. Dat is ook haar eigen ervaring geweest.

Joyce: ‘Met ademwerk ga je een diep transformatief proces aan waarbij je nieuwe neuropaden kunt aanmaken en oude overtuigingen mogelijk kunt loslaten. Vaak gaat het hier om diepe basisovertuigingen die je hebt opgedaan in je jeugd, en die je nu in je latere leven in de weg zitten, en waar je je vaak niet eens bewust van bent. Bewust verbonden ademwerk kan onbewuste delen uit je brein in je bewustzijn brengen, waardoor het mogelijk wordt er iets aan te veranderen. Psilocybine, het (voornaamste) actieve bestanddeel van magische truffels, doet dit ook. Door een microdosis psilocybine krijgen je hersenen een cognitieve boost, zonder een ‘trip’ te ervaren. Microdoseren en ademwerk samen vormt dan ook een krachtige, natuurlijke combinatie die je kan ondersteunen in je proces. Een microdosis brengt verdieping in de ademsessie, en het ademwerk vergroot omgekeerd ook het effect van de microdosis.’

Wat zijn ervaringen die je tijdens jouw ademwerk en microdosing sessies terugziet?

‘Vaak hebben deelnemers aan mijn ademcirkels hier een eerste ervaring met psilocybine. Dat wordt soms als best spannend ervaren omdat men toch snel de associatie heeft met de hallucinogene effecten van een volwaardige dosis. Maar hier is bij het nemen van een microdosering geen sprake van. Ik en mijn mede-facilitators Tosca en Mareille geven uitgebreid uitleg over het verschil tussen micro- en macrodoses en de heilzame werking van psilocybine. De adem alleen kan al voor diepe ervaringen zorgen, de microdosering kan dit versterken en bevestigen.

Met name deelnemers voor wie psilocybine nieuw is geven vaak aan niet eens zoveel van de microdosering te voelen, het wordt dan als heel subtiel ervaren. Ik hoor veel reacties als: “Normaal voel ik veel weerstand met ademen, maar nu ging het allemaal heel moeiteloos." of “Ik hoefde deze keer niet zo hard te werken en vond sneller mijn flow.” Ook hoor ik vaak terug dat mensen net wat meer (zelf)liefde gevoeld hebben rondom hun persoonlijke thema’s en zich hierbij meer aanwezig voelden.’

Wat is jouw persoonlijke ervaring met ademwerk en microdosing?

In 2018 kwam ik voor het eerst met ademwerk in aanraking, tijdens een retreat in San Francisco. Dit was zo’n krachtige ervaring, alsof ik voor het eerst thuiskwam bij mezelf. Ik ben vaker sessies gaan doen en heb uiteindelijk ook de opleiding tot bewust verbonden ademwerker afgerond. Maar in mijn proces bleef ik ook steeds overweldiging ervaren als ik in een groep was, hier zat trauma achter. Ik heb mezelf gecommitteerd om alles te onderzoeken wat mij zou kunnen helpen om (weer) veiligheid te kunnen ervaren, zo ben ik ook in aanraking gekomen met fungi- en plantmedicijnen, zowel psylocibine als ayuhuasca, en heb ik zowel hoge doseringen als microdoseringen ervaren.

De combinatie van ademwerk en microdosering draagt bij aan de versteviging van nieuwe neuropaden. Ik neem een microdosering met een intentie en verbind me bewust met de adem en de truffel. Het helpt me om mijn intentie om te zetten in actie en ik bekrachtig zo mezelf en mijn nieuwe mogelijkheden. Ik ben dit gaan ervaren onder begeleiding, dat is erg prettig om te doen. Aan te raden ook; goede begeleiding verdiept je proces.’

Dankzij een microdosis wordt je bewustzijn verruimd waardoor je nog meer kunt ervaren tijdens de ademsessie.
— Denise Maaskant

Denise Maaskant

Denise Maaskant - Ademcoach - Psychedelica begeleider - Microdosing - Spinoza Instituut

Ademcoach en psychedelica begeleider Denise Maaskant. Kijk op www.takeabreath.nl en Instagram @denise.maaskant of @take_a_breath.nl voor meer info over Denise’s werk en events.

Sinds 2020 begeleidt Denise Maaskant ceremonies met psilocybine (volledige doses) en kort daarna is ze begonnen met het geven van ademcirkels. Want ter voorbereiding op een diepe innerlijke reis met psychedelics, zag ze dat de adem een grote rol speelde.

Denise: ‘Ademwerk helpt om mensen in een meer ontspannen staat te brengen, in contact met hun lichaam en de mind tot rust te brengen. Vaak zijn mensen wat angstig voor een ceremonie, ademwerk helpt ze om er rustig in te gaan.’

Je geeft nu ook ademcirkels met kleine doses, waarom?

Tijdens de ademcirkels voorafgaand aan de ceremonies ontstond het idee om het ook eens andersom toe te passen: door psychedelics in het ademwerk te brengen. Maar dan met een kleine dosering, want het gaat echt om het ademen. Ik heb gezien dat deze toevoeging zeer waardevol kan zijn, aangezien het bewustzijn verruimd wordt en je daardoor nog meer kunt ervaren tijdens de ademsessie. Hierbij wil ik wel vermelden dat het voor mij absoluut geen must is om een microdosis te nemen. De adem zelf is ontzettend krachtig en voor veel mensen is dat al meer dan genoeg. 

Daarbij komt ook dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar psychedelics. Je hoort en leest er tegenwoordig ontzettend veel over. Het is echter ook spannend, bij grote doses kan je nooit voorspellen wat het je brengt. Door het aan te bieden in microdoseringen in combinatie met ademwerk, kan je het ervaren op een manier die toegankelijker is. Het zijn beide krachtige tools voor bewustzijnsverruiming die je in staat stellen om naar binnen te keren. Ik maak tijdens sessies gebruik van truffelthee met lemon tek. Daardoor is de psilocybine al omgezet in psilocine, wordt het eerder opgenomen door je lijf en werkt het sneller.

De combinatie van ademwerk en een microdose maakt dat je jezelf in de juiste setting brengt om dit optimaal te kunnen ervaren. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer factoren die hieraan bijdragen, maar die zijn meer extern en daar hebben deelnemers zelf geen invloed op - denk aan begeleiding, locatie, en muziek. Hier besteed ik als facilitator dan weer wel volop aandacht aan. Ik houd ervan om bijzondere settings te creëren. Daarom werk ik samen met fijne co-begeleiders, kiezen we locaties die een magisch tintje hebben en prikkelen we de zintuigen met geur en fijne geluiden. Ook zingen we graag liedjes op het einde en nemen we uitgebreid de tijd voor een sharing. Dit vind ik een heel belangrijk onderdeel van een ademcirkel omdat mensen zich vaak herkennen in elkaars verhaal, wat helend kan zijn.’

Het zijn beide krachtige tools voor bewustzijnsverruiming die je in staat stellen om naar binnen te keren.
— Denise Maaskant

Wat zijn de ervaringen van deelnemers?

‘Het zijn over het algemeen ervaringen die ik ook terughoor na ademcirkels zonder psilocybine, dus ik vind het lastig onderscheid te maken. Ik wil namelijk niet pretenderen dat bepaalde ervaringen komen door de toevoeging van psilocybine - en daarom niet ervaren kunnen worden zonder die toevoeging. Ervaren 'ademers' geven echter aan dat ze met de combinatie in staat zijn geweest om nieuwe diepten te bereiken in hun proces. Er lijkt minder afleiding te zijn en meer contact met het zelf dat bepaalde lagen overstijgt, waardoor er een diepe verbinding kan ontstaan met het hogere zelf. 

Een leuke quote vond ik deze: “Het is alsof je een ruimteschip instapt en je je even buiten de tijd bevindt”. Door het ademen en de psilocybine ben je je ook veel minder bewust van tijd en ruimte en wanneer je weer 'landt', in het geval van deze deelnemer in een bijzondere omgeving: De Salon van Ruigoord in Amsterdam, kan dat echt iets magisch hebben. Daarnaast organiseer ik ook graag cirkels op een boerderij nabij Amsterdam. Het gevoel van natuur, even weg zijn van de stad, draagt ook bij. Op deze locatie hoor ik juist vaker terug dat mensen in tijden niet zo'n diepe rust en ontspanning hebben ervaren.’

Wat zijn jouw eigen ervaringen met microdosing en ademwerk?

‘Voor mij is het een fijne combinatie om minder afgeleid te zijn. Doordat mijn zintuigen meer op scherp staan ben ik me nog meer bewust van gevoelens en emoties die er in het moment zijn. Daarnaast vind ik het heel fijn om meer bewust met adem bezig te zijn om een dag waarop ik een microdosering neem. Dat maakt dat ik de effecten van de psilocybine beter kan navigeren. Komt er bijvoorbeeld ongemak op, dan helpt het ademen me daardoorheen te bewegen, in vol bewustzijn. En andersom, wanneer het juist heel “blissful” is, zorgt het bewust ademen ervoor dat ik dat gevoel in mijn hele lichaam kan ervaren.’

Ik heb eigenlijk nooit minder goede ervaringen gezien, maar de ervaring zelf kan wel wat overweldigend zijn.
— Denise Maaskant

Veiligheid en contra-indicaties bij microdosing (al dan niet in combinatie met ademwerk)

Hoewel veel mensen positieve ervaringen hebben met microdoseren, is er nog niet alles over bekend of onderzocht. Je dient altijd met de juiste informatie, voorzichtigheid en verantwoordelijkheid te werk te gaan, waarbij de boodschap is: laat je goed begeleiden en neem ook altijd je eigen verantwoordelijkheid hierin. Volg jouw lijf en jouw gevoel.

In vergelijking met reguliere doseringen van psychedelica lijken microdoses over het algemeen veilig(er). Maar er zijn wel een aantal contra-indicaties, waaronder (medicijngebruik bij) stemming- en angststoornissen, zwangerschap (in elk stadium) een verslaving aan verdovende middelen, hartklachten of wanneer je de diagnose psychose, schizofrenie, epilepsie hebt gekregen. Je wilt sowieso overleggen met jouw begeleider, zeker wanneer je twijfelt.

Het is altijd belangrijk om je eigen onderzoek te doen. Laat je niet overtuigen door een ander, maar voel goed of het bij je past.
— Joyce Tacl

Angela: ‘Hoewel er altijd een aantal harde grenzen zijn, zijn er ook veel situaties waarin ik toch graag samen met een deelnemer en soms ook diens arts, kijk naar wat mogelijk is. Voor mij persoonlijk is het ook altijd belangrijk om te weten wat voor iemand de reden is om met het microdoseren te willen starten of hier een sessie mee te willen doen. Wil je ergens naartoe bewegen of probeer je eigenlijk ergens van weg te gaan? Deze laatste reden is wat mij betreft ook een contra-indicatie. Microdoseren gaat over verbinden met jezelf en jouw binnenwereld, niet over het verdoven of weggaan daarvan.’

Een microdosering (truffels, psilocybine) veroorzaakt dus geen hallucinogene effecten. ‘Het kan echter wel een gevoel dat je bezighoudt versterken of uitvergroten’, geeft Joyce aan. ‘Dit kan, bijvoorbeeld als je last van angstklachten hebt, als onprettig worden ervaren. Maar juist het versterken van het gevoel tijdens de ademsessie kan voor een diepere ervaring zorgen.’

Goede begeleiding en een veilig gevoel tijdens de sessie zijn van groot belang. Joyce: ‘Ik kan je aanraden om eerst een contactmoment met de facilitator te hebben, alvorens je een sessie ingaat. Zo kun je samen onderzoeken hoe ademwerk, al dan niet met microdosering, jou op dit moment zou kunnen ondersteunen. Het is altijd belangrijk om je eigen onderzoek te doen. Laat je dus niet overtuigen door een ander, maar voel goed of het bij je past.’

Dit beaamt Denise: ‘Ik heb eigenlijk nooit minder goede ervaringen gezien, maar de ervaring zelf kan wel wat overweldigend zijn. Het is dus extra belangrijk dat - wanneer je dit in een groep doet - er voldoende persoonlijke aandacht is. En ook dat er alle ruimte is om rustig te kunnen landen na een sessie. Wij checken altijd goed uit met iedereen, door te vragen hoe het gaat, maar ook door te observeren of iemand weer helemaal 'hier' is. Zo niet, dan is er alle ruimte om nog even te blijven, eventueel wat te eten en drinken, en je indien nodig te laten helpen om weer contact te maken met je lichaam.’

Goed en makkelijk microdoseren

Voor thuisgebruik gebruik ik zelf de doosjes van Mondo: de beste organic kwaliteit en handig in gebruik. Kijk op mondogrowkits.com voor meer info.


Bekijk ook: