Verkouden? Verstopte neus? Gebruik deze truc met je ademhaling en je kunt weer vrij ademen

Herfst. Het favoriete seizoen van verkoudheidsvirussen om om zich heen te slaan. Keelpijn, hoest, een loopneus en vooral ook een verstopte neus, fijn is anders. Voor dat laatste is echter een slimme biohack: vergeet de drupppels en sprays, gebruik je adem om je holtes te openen.

Ontstop je verstopte neus

Deze techniek, afkomstig uit de Buteyko methode, helpt je om je verstopte neus vrij te maken. Het lijkt een vreemde oefening op het oog, en ook al is de wetenschap er nog niet volledig achter waarom het werkt: het werkt.

In deze video legt Patrick McKeown, afkomstig uit de Buteyko-school en nu wereldwijd bekend door zijn (op Buteyko gebaseerde) Oxygen Advantage methode, het uit. Lees verder onder de video.

Stikstofmonoxide (nitric oxide, NO) als wonderpil

De werking valt naar alle waarschijnlijk te verklaren door één bijzondere molecule die je niet bij de apotheek kunt halen, maar je lichaam wél zelf kan aanmaken: stikstofmonoxide, Nitric Oxide (NO) in het Engels. Dit stofje is het natuurlijke wondermiddel dat je helpt gezond te blijven.

Stikstofmonoxide heeft vele bewezen interessante fysiologische effecten. Zo verbetert het je immuunsysteem, het heeft een antischimmel, antiviraal en antibacterieel effect. Daarnaast werkt het vaatontspannend en vaatverwijdend, en opent zo ook je luchtwegen, waardoor je neus beter toegankelijk wordt. Iets wat uiteraard nuttig is bij verstopping.

Hoe maak je stikstofmonoxide aan? Gebruik je neus

Hoe maak je stikstofmonoxide aan? Door te ademen door je neus. In je neus en -holtes worden constant grote hoeveelheden NO geproduceerd. Om al die stikstofoxide je lichaam (van neus naar longen naar bloedcirculatie naar cellen) in te krijgen en zijn goede werk te laten doen, is het zaak door je neus te ademen. Door je mond ademen gaat hier niets voor je doen, zo krijg je het goedje niet binnen.

Nu kan je denken: hoe adem ik door m’n neus als m’n neus dicht zit? Daar is de Nose Unblocking techniek (zie video) dus geschikt voor. Doe dat eerst om je neus - enigszins - vrij te maken, en zet dan door, hoe lastig het misschien ook is. Je zult merken dat door langzaam, spaarzaam en bewust door je neus te ademen, je jouw neusademhalings-skills gaat verbeteren. Want, hoe meer het je lukt door je neus te ademen, hoe makkelijker het uiteindelijk wordt, en ook hoe beter voor je gezondheid. Het is dus even doorzetten, maar het loont op alle fronten.

Er zijn overigens meer manieren waarop het lichaam stikstofmonoxide aanmaakt. Gezonde voeding speelt ook een belangrijke rol. Zo blijken bijvoorbeeld (onder veel meer) bieten, groene bladgroenten en watermeloen de aanmaak van stikstofoxide te stimuleren. Bewegen is daarnaast belangrijk, zo ook zonlicht en goede slaap.

De voordelen van neusademhalen

Neusademhalen, en dan in de langzame, spaarzame variant, heeft ontzettend veel fascinerende effecten op je lichaam, én geest.

Wil je hier meer over lezen, kijk dan ook eens naar deze artikelen.

Leestip: Het Nieuwe Ademen

Een andere goede leestip waarin je compleet wordt ondergedompeld in de wondere wereld van de adem, is het te gekke boek Breath, The New Science of a Lost Art, van James Nestor.

Dit jaar is deze internationale bestseller ook in het Nederlands verschenen onder de noemer Het Nieuwe Ademen. Het boek geeft je niet alleen waanzinnig interessante kennis en wetenschappelijk onderbouwde feiten, het is ook nog eens super boeiend en smeuïg geschreven. Aanrader!