Ontdek de gezondheidsvoordelen van neuriën

Wist je dat neuriën een van de simpelste (en misschien wel leukste) manieren is om je gezondheid te verbeteren? In dit artikel lees je waarom, en ontdek je bovendien op welke manier je de meeste vruchten plukt.

De gezondheidsvoordelen van neuriën

Dit artikel legde het al uit: neuriën komt met veel voordelen voor je gezondheid. Zo kun je er gevoelens van stress mee verminderen, vind je meer ontspanning, word je er blijer van (door de aanmaak van oxytocine - het ‘love’ hormoon), ga je er beter door slapen (het stimuleert de aanmaak van melatonine) en maak je er nieuwe neurale paden mee aan, dus het is ook nog eens goed voor je hersengezondheid.

En! Dan is er nog een ander belangrijk voordeel waarvoor neuriën krachtig werkt, en dat is een boost voor je immuunsysteem. Waarom? Omdat je dankzij neuriën extra stikstofoxide aanmaakt.

Wat is stikstofoxide?

Stikstofoxide (Nitric Oxide, NO) is een stofje dat wordt aangemaakt in je neus en is extreem nuttig en goed voor je. Dit wonderbaarlijk molecuul verwijdt je bloedvaten, helpt ziekteverwekkers als virussen en bacteriën te doden, opent je bronchiën (vrijer ademen, ook handig bij verkoudheid!), verlaagt je bloeddruk, versterkt je immuunsysteem en nog veel meer. Het mooie is dat je lichaam het zelf aanmaakt, en nog mooier is dat je je lijf kan helpen om er éxtra van aan te maken, zodat je nog meer gezondheidsvoordelen ervan kan plukken. Dit kan bovendien op een super simpele manier.

Lees meer over de helende kracht van stikstofmonoxide in je lichaam in dit artikel

Neuriën zorgt voor extra stikstofmonoxide aanmaak

Je produceert stikstofmonoxide in je hele lichaam, waaronder in je sinusholtes. Als je door je neus ademt, verhoog je de hoeveelheid stikstofmonoxide in je luchtwegen met zes keer ten opzichte van ademen door je mond. Dat is veel. Als je door je mond ademt, krijg je het sowieso niet binnen, dit lukt alleen als je door je neus ademt - iets wat je sowieso altijd wilt doen. Als je dan ook nog gaat neuriën, verhoog je het stikstofmonoxide-gehalte met 15 keer ten opzichte van een rustige uitademing via de neus! Neuriën blijkt dus een (wetenschappelijk bewezen) ‘truc’ die veel kan doen voor je gezondheid.

Lees ook: 6 gezondheidsredenen om meer te neuriën

Neurie in de juiste frequentie

Misschien wist je al dan neuriën deze gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat neuriën in bepaalde frequenties nóg meer stikstofmonoxide in je sinusholtes kan vrijmaken. De krachtigste frequentie om dit te bereiken, ligt rond de 120 Hertz.

Wat is 120 Hertz? Voor pianisten: dit is een B2, oftewel de op één na laagste B op het klavier. Dat is behoorlijk laag. En maak je geen zorgen als je die lage noot niet kunt halen; alles in dit bereik is goed. Zie ook deze Instagram post van James Nestor (die alle wetenschap hierover in kaart heeft gebracht voor zijn boek Het Nieuwe Ademen) over dit alles. Of zie hieronder.

Als je nog meer informatie wilt over dit onderwerp, check dan dit uitgebreide onderzoeksrapport van alles wat met stikstofmonoxide te maken heeft.

Happy humming :)


Bekijk ook: