Hooikoorts klachten verminderen? Dit is hoe je ademhaling werkt als natuurlijk medicijn

De bloeitijd van de natuur is voor de meeste mensen een prachtige periode, maar als je last hebt van hooikoorts is het een ander verhaal.

Als je hooikoortsklachten hebt, kan je al snel grijpen naar medicijnen om de klachten te dempen zoals neusspray of tabletten. Wat je misschien niet weet, is dat je ademhaling grote invloed heeft op zowel het ontstaan als het in stand houden van de allergie en klachten.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Hooikoorts - of: allergische rinitis - is een allergie voor stuifmeel van grassen of bomen. Door de overgevoeligheid voor deze allergenen ontstaat er een ontsteking van het neusslijmvlies. Dit kan met verschillende klachten komen, die verschillen van mens tot mens. Mogelijke symptomen van hooikoorts zijn:

  • Niezen

  • Jeukende ogen

  • Jeuk

  • Loopneus

  • Keelpijn

  • Benauwdheid

  • Vermoeidheid

De relatie tussen je ademhaling en hooikoortsklachten

Je ademhaling gaat vanzelf, hier hoef je niet over na te denken. Dat is handig, maar meteen ook de reden waarom ‘mis’ kan gaan, zonder dat je het door hebt. Dit kan bij hooikoorts ook het geval zijn. Het goede nieuws is, dat je door het bewust sturen van je ademhaling, hooikoortsklachten kunt verlichten of zelfs verhelpen.

Het gaat vooral mis wanneer je teveel ademt. Overademen (meer ademen dan voor je lichaam op dat moment nodig is) is een - grote maar onderschatte - oorzaak van allerlei fysieke en mentale klachten. Wanneer je teveel ademt ondermijnt dit de goede werking van essentiële lichaamsprocessen.

In het geval van hooikoorts heeft dit de volgende gevolgen:

  1. Extra histamine-aanmaak

    Als je teveel (lees: op een ongunstige manier) ademt, maakt je lichaam extra histamine aan. Histamine geeft signalen af aan je afweersysteem, het reageert op indringers. Een mooi en nuttig mechanisme, maar een teveel aan histamine is niet wat je wilt. Je lichaam kan er niet goed mee omgaan en zal ook gaan reageren op onschuldige indringers, zoals pollen.

  2. Extra veel pollen in je lichaam

    Als je te veel ademt, adem je vanzelf ook veel meer pollen in. Hierdoor verergeren je klachten.

  3. Geen filter bij mondademhaling

    Wanneer je slijmvliezen ontstoken zijn en je neus dicht zit, ben je al snel geneigd door je mond te ademen. Wanner je (te) veel ademt, ben je ook al sneller geneigd om je mond te gebruiken. Ademen door je mond is in alle gevallen ongunstig voor je gezondheid - bij hooikoorts helemaal. De pollen vliegen rechtstreeks je longen in en kunnen hier wel maanden irriteren voordat je longen ze hebben opgeruimd. Adem dus altijd door je neus, zodat je onder meer gebruik kunt maken van het beschermende filter dat je neus is: het houdt ongewenste indringers zoals pollen zoveel mogelijk buiten de deur.

Lees ook: 'VERKEERD' ADEMEN: WAT DOET HET MET JE GEZONDHEID EN HOE HOUD JE JE ADEMHALING GEZOND?

Wat is de oplossing bij hooikoorts?

Bij hoorkoorts wil je in eerste instantie je bewust te worden van de manier waarop je ademt. Misschien adem je veel, misschien adem je door je mond, misschien adem je hoog in je borst. Wanneer dit zo is, creëer je geen gunstige situatie in je lichaam waardoor klachten kunnen ontstaan / verergeren.

Hoe moet je dan wel ademen? De twee belangrijkste adviezen zijn:

  1. Adem langzaam en licht

    Adem langzamer en lichter (dus minder volume). Dit is overigens voor elk mens de gunstigste manier van ademen, dus ook wanneer je geen last het van hooikoorts. Langzaam ademen zorgt voor een betere balans tussen koolzuurgas en zuurstof in je bloed, iets wat onder meer luchtwegverwijdend werkt. Ook zorg je door minder te ademen voor minder histamine in je lijf. Daardoor reageert je lichaam ook minder fel (of niet) op onschuldige indringers, zoals pollen.

  2. Adem door je neus

    Je neus is een fantastisch orgaan dat gemaakt is om mee te ademen. Je neus filtert, verwarmt en bevochtigt de lucht, waardoor deze in optimale conditie in je longen terecht komt. Het dient dus ook als een filter voor heel veel pollen. Pollen worden door je neus binnen zo’n vijftien minuten uitgeschakeld en opgeruimd, je longen zijn hier dus soms wel maanden mee bezig.

    Bovendien maak je in je neus stikstofmonoxide aan, een krachtig stofje dat je immuunsysteem verbetert, ontspannend werkt en luchtwegen opent, waardoor het makkelijker wordt om soepel te kunnen ademhalen. Adem dus altijd door je neus, zowel in als uit, maar…

Lees ook: WAAROM JE ALTIJD DOOR JE NEUS WILT ADEMEN (INCLUSIEF 5 TIPS HOE JE DAT HET BESTE DOET)

Wat als je niet door je neus kunt ademen?

Dit is natuurlijk een essentiële vraag. Door hooikoorts gaan je luchtwegen dichtzitten en wordt ademen door je neus lastiger. Toch is het super belangrijk dit wel te blijven doen, ook al is het lastig.

Voor je neus geldt het principe: use it or lose it. Dit wil in feite zeggen: hoe minder je door je neus ademt, hoe moeilijker het wordt om te kúnnen ademen door je neus. Je wilt ademen door je neus dus zoveel mogelijk volhouden en trainen, want hoe meer je dit doet, hoe meer je neus zich zal openen, hoe makkelijker het ademen door je neus wordt en hoe minder klachten je zal ervaren.

De truc is om langzaam en spaarzaam door je neus te blijven ademen in alle omstandigheden, en hier zo comfortabel mogelijk bij te blijven. Uiteraard wil je niet in ademnood komen, maar als je je bewust wordt van je adem en hem langzaam kunt laten verlopen, zal je zien dat je meer kunt dan je denkt. Het is wel even wennen voor je lichaam en je zult er bewust aandacht aan moeten besteden, maar minder ademen en door je neus blijven ademen, opent de weg naar vrijer ademen en minder of geen hooikoortsklachten meer.

Een goede methode die specifiek gericht is op minder ademen is de Buteyko Methode. Zie ook deze online training die hierop gericht is en uitlegt hoe je kunt leren om minder te ademen. De oorzaak van veel ziektes is een tekort aan koolzuurgas (CO2) in je longblaasjes, aldus Dr. Buteyko - de grondlegger van de methode. Door dit tekort op te heffen (door te leren om minder te ademen), kan jij je enorme sprongen vooruit maken in je gezondheid!

Online Buteyko cursus: verbeter blijvend je gezondheid door beter te ademen

Twee trucs om je te helpen bij beter neusademen

Probeer ook een van deze twee ‘trucs’, die je direct helpen om je neus vrij te maken om er beter door te kunnen ademen.

  1. Nose unblocking oefening

    Een krachtige oefening die je kunt doen om je neus te openen wanneer deze verstopt zit: nose unblocking. De oefenining is afkomstig uit de Buteyko Methode.

    Adem kort in door je neus, kort uit door je neus en houd daarna je adem vast, terwijl je je neus dichtknijpt met je vingers. Beweeg hierna op en neer met je hoofd, van boven naar beneden en van links naar rechts: alle kanten op. Doe dit totdat je een ademprikkel voelt. Adem dan rustig en diep in door je neus, adem normaal door (door je neus), wacht een minuutje en herhaal dan het proces. Doe dit zo’n vijf keer, en ervaar het verschil.

  2. Neurie je neus vrij

    Wanneer je door je neus ademt krijg je stikstofmonoxide binnen, het werd al eerder benoemd. Stikstofmonoxide wordt in je neusholtes aangemaakt, het zorgt er onder meer voor dat vaten verwijden en luchtwegen openen. Goed te weten: door te neuriën gaat de productie van dit stofje met een vijftienvoud omhoog!

    Resultaten uit een casestudy naar het effect van neuriën bij chronische luchtweginfecties, lijken veelbelovend. Door een uur te neuriën, kon de proefpersoon voor het eerst in maanden weer ademen met een vrije neus. En door dit vier dagen op rij te doen (vier keer per dag kort neuriën, en een lange sessie van een uur voor het slapengaan), waren de symptomen na vier dagen weg.

Lees ook: Ontdek de kracht van neuriën

En: 6 goede redenen om meer te neuriën

Hulp bij beter ademen?

Dank jij dat je winst kan behalen met jouw ademhaling? Het is altijd een goed idee je te laten adviseren en begeleiden door een goede ademcoach. Met name de Buteyko-methode blijkt zeer heilzaam voor mensen met allerlei allergieën en ontstekingsziektes als astma.

In de ademcoach-finder vind je de beste coaches in NL en BE.


Bekijk ook: