Dit zijn de 5 beste goede ademvoornemens voor 2023

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Start jij het nieuwe jaar altijd met goede voornemens? Dit zijn de 5 beste goede voornemens als het op je ademhaling aankomt, met als fijn bijgevolg: meer gezondheid, rust en geluk in je leven.

Wat zijn jouw goede voornemens?

Eigenlijk is elke dag van het jaar natuurlijk een goed moment om betere keuzes voor jezelf te maken. Maar de overgang naar een nieuw jaar zet toch altijd extra kracht bij. Je hebt de kans een voorbij jaar te overzien en te reflecteren op wat je niet meer wilt, om vervolgens bewust te voelen op welke versie van jezelf je écht wilt zijn. Gezonder, fitter, energieker, liefdevoller, rustiger, positiever… Waar ga jij voor in het nieuwe jaar?

Goede voornemens zijn altijd mooi, maar volhouden blijkt niet altijd even makkelijk: 25% faalt al binnen twee weken na de start van het nieuwe jaar. Op lange termijn lukt het nog geen 10% om hun doelen te behalen. De grootste ‘fout’? We stellen doelen die te groot en niet realistisch zijn.

Hier 5 goede voornemens die je wel vol kunt houden. Ze hebben namelijk alle 5 betrekking op je ademhaling, en die heb je altijd bij je. Als het je lukt deze 5 goede ademvoornemens vol te houden, gaat het gegarandeerd je leven ten positieve veranderen. Probeer het, ervaar het, pluk de vruchten.

1. Let vaker op je ademhaling

Wanneer je voelt dat je ademhaling aandacht nodig heeft (je ademt bijvoorbeeld te snel, te oppervlakkig, of je stopt soms onbewust met ademen) en je wilt ergens beginnen, begin dan altijd met adembewustzijn: let vaker op je ademhaling.

Aangezien ademhalen iets is wat we de hele dag door automatisch doen, zijn we ons er meestal niet van bewust hoe we ademen. Waardoor een ongunstig adempatroon op de loer ligt, zonder dat we het doorhebben.

Uiteraard kan je een goede ademcoach opzoeken om jouw patronen te helpen doorzien en doorbreken (en dat is zeker aan te raden), maar door zelf tijdens je dag vaker bewust te zijn van je ademhaling, heb je al een grote sleutel tot verbetering te pakken. Je kunt namelijk op elk moment dat je je bewust bent van je ademhaling, een andere keuze maken: zoals kalmer, lichter, en zachter gaan ademen. Hoe vaker je dit lukt, hoe beter je ademhaling (en innerlijke rust, en gezondheid) wordt.

2. Adem altijd door je neus

De beste tip om fitter, energieker, en gezonder door het leven te gaan, met minder onrust, angst en stress? Het is vrij simpel: adem altijd door je neus. Je neus is gemaakt om mee te ademen (je mond is bedoeld om te spreken en eten) en dat is niet zonder reden. De neus is een fantastisch orgaan dat je alleen maar gezondheidsvoordelen zal opleveren. Als je hem gebruikt.

De neus filtert, bevochtigt en verwarmt de lucht. Ademen door je neus stimuleert je parasympathische (rust) zenuwstelsel, dus maakt je kalmer. Bovendien maak je in je neus stikstofmonoxide aan, dat niet alleen een ontspannende en verwijdende werking heeft op je luchtwegen en bloedvaten, maar ook werkt als een virus- en bacterie-killer - het houdt je op vele manieren gezond. Allemaal dankzij ademen door je neus dus.

Lees ook: 8 VOORDELEN VAN ADEMEN DOOR JE NEUS (EN DUS NIET DOOR JE MOND)

3. Adem door je emoties heen

Iets wat we niet hebben geleerd toen we jong waren: emoties er laten zijn, ze laten stromen, en er doorheen ademen. Althans, ik heb dit op latere leeftijd mogen ervaren. Ik heb immers geleerd om niet verdrietig te zijn, niet boos te zijn, niet te huilen, niet te schreeuwen. Om me ‘keurig’ te ‘gedragen’. Om in te slikken.

Terwijl een emotie in feite energie in beweging (emotion: energy in motion) is: het stroomt door je heen en wil gevoeld worden. De adem is een prachtige tool om bij die emoties te komen, ermee te zijn en ze te doorvoelen.

Elke emotie gaat gepaard met een bepaalde manier van ademhalen. Ga maar na hoe je ademt wanneer je je verdrietig, boos, blij, verrukt, machteloos etc voelt. Telkens op een andere manier. Wanneer je je bewust kunt worden van je emoties en de bijbehorende ademhaling, kan je er ook voor kiezen je ademhaling in een intens emotioneel moment te verzachten. Je zult zien dat de emotie zo draaglijker wordt, en als het ware oplost in de adem.

Waar we een emotie anders liever zouden wegstoppen en onderdrukken, kan je met je adem de emotie laten stromen. Zo kan de emotie verzachten of zelfs verdwijnen, en hoef jij er geen last meer van te hebben. Een goede ademcoach kan je hierbij helpen, en dat is - zeker wanneer er sprake is van veel oude onderdrukte emoties - een grote aanrader. Ademen lucht op!

4. Doe elke dag een ademhalingsoefening

Dit is zo’n goed voornemen dat je vaak een tijdje (een week, een maand) volhoudt, en dan vergeet je het weer. Terwijl een dagelijkse ademhalingsoefening je zo ontzettend veel goeds oplevert.

Waarom zou je dagelijks ademhalingsoefeningen willen doen? In feite is een ademhalingsoefening de beste rem die je kunt intrappen om tot fysieke en mentale ontspanning te komen in een leven waarin ons hoofd vaak overuren draait. Met ademhalingsoefeningen kun je het patroon van ‘altijd maar doorgaan’ doorbreken. Je voelt je altijd lekkerder na een ademhalingsoefening. Waarom dat zo is, is onder meer te lezen in het No-nonsense meditatieboek van de Belgische neurowetenschapper Steven Laureys. Bewust ademhaling vertraagt je hartslag en activeert je parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor rust en herstel in je systeem.

Nog wat voordelen van het dagelijks doen van ademhalingsoefeningen?

  • Je ervaart minder stress en onrust

  • Je hebt minder negatieve (pieker)gedachten

  • Je gaat beter slapen

  • Je krijgt een sterkere immuunsysteem

  • Je bloeddruk stabiliseert

  • Je ervaart meer focus en concentratie

  • Je vindt meer creativiteit

  • Je ervaart minder pijn

  • En nog veel meer…

Genoeg redenen, toch? Elke dag tien minuten is een hele mooie start. Welke oefening je het beste kiest? Lees het gratis e-book van The Breathwork Movement om je hierin te begeleiden, met uitleg én oefeningen.

5. Gun jezelf regelmatig een ademsessie

Als er één mooi voornemen is waarmee je oprecht je ervaring van het leven kan veranderen, is het een ademsessie. Een enkele ademsessie, die je overigens altijd onder begeleiding van een goede ademcoach doet, werkt als een grote beurt voor je interne systeem. Het schoont fysieke, emotionele en mentale spanningen en oud zeer op, en het herprogrammeert overtuigingen en gedachtepatronen. Wanneer je jezelf regelmatig - bijvoorbeeld eens per maand - een ademsessie gunt, zal je merken dat je steeds lichter door het leven gaat. En wie wil dat nu niet.

Op dit platform vind je honderden gecertificeerde ademcoaches, filter op jouw stijl en provincie en neem contact op met een coach die je aanspreekt voor een privésessie. Je kunt daarnaast ook een groepssessie (ademcirkel) of een een/meerdaags retreat bijwonen, wat voor extra verdieping kan zorgen. Er wordt veel moois georganiseerd in binnen- en buitenland, kijk daarvoor in de breathwork agenda.

De beste manier om te starten met ademwerk?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: via je adem ben je in staat om zelf invloed uit te oefenen op je gezondheid, stresslevels, slaap, innerlijke rust en geluk in je leven. Maar hoe werkt dat precies, wat kan je precies doen, en waar kan je beginnen?

Laat je helpen door de Basiscursus Ademwerk van The Breathwork Movement, waarmee je ontdekt hoe je op een laagdrempelige, makkelijke en veilige manier met ademwerk kunt beginnen, zodat jij vandaag nog de kwaliteit van je leven kunt verbeteren. Aan het einde van de cursus heb je alle tips & tricks ontvangen voor een gezonde adem en een fijner leven.

De Basiscursus Ademwerk, bestaande uit maar liefst 2o video’s met heldere info en uitleg, is onbeperkt te bekijken voor €59. Kijk hier voor meer info: