Zo breng je je gedachten tot rust met je ademhaling

Veel in je hoofd zitten. Oneindige gedachten. Rusteloosheid. Ons denkende brein dient ons op vele manieren, maar kan ons ook ontzettend tegenzitten wanneer het overuren draait. En zie het maar eens te stoppen… Is er een manier om minder te denken?

Controle krijgen over je denkende brein

Vechtsporten, yoga, meditatie: het zijn allemaal heilzame en effectieve manieren om je brein te temmen en het tot bedaren te brengen. Het kost echter wel tijd om deze skills je eigen te maken, en het is voor niet iedereen even makkelijk. Bovendien ben je er vaak flink wat tijd mee kwijt voordat je je gewenste gemoedstoestand hebt bereikt.

Neem meditatie. Stil zijn met je gedachten. Ze observeren, zonder oordeel. Het is voor veel mensen een erg complex iets. Want wanneer je stil wordt met je gedachten, word je je ineens bewust wat er zich binnen in je allemaal afspeelt. En dat is niet altijd even prettig. Waarom denk ik zoveel? Waarom heb ik al deze gedachten? Waarom lukt het me niet om te stoppen met denken?

Je brein zal je al snel in de weg gaan zitten, door nog meer gedachtes te creëren, en er een oordeel over te vormen. Het is nu eenmaal heel lastig met ons denken ons denken te veranderen. Het vergt veel inspanning en vele uren van meditatiebeoefening om het enigszins te kunnen temmen. En dat kan knap frustrerend zijn.

Breng je hersenen tot rust met je ademhaling

Wat kan je doen als je hier, nu en meteen een kalmer hoofd wilt? Je brein is dus niet direct te temmen, maar… je ademhaling wél. We zijn allemaal in staat om bewust onze ademhaling te sturen. En daar zit precies de magie.

De sleutel tot een kalmer brein en minder (pieker)gedachten is het loslaten van alles wat we niet direct kunnen beïnvloeden, en het vertragen van dat wat je wél kunt beïnvloeden. Het bewust vertragen van je ademhaling is de meest effectieve manier om die rust en kalmte te bereiken.

Wanneer je kalm ademt, kalmeert automatisch ook je brein.

Wanneer je je ademhaling kalmeert, kalmeer je automatisch ook je gedachten. Waarom? Door rustig, ritmisch en kalm door je neus te ademen en hierbij je middenrif te gebruiken (dus naar je buik te ademen), krijgen je hersenen een signaal dat alles rustig en veilig is, en dat het dus ok is om te kalmeren en ontspannen. Een kalme ademhaling heeft direct invloed op de emoties en gedachten die je hersenen produceren: die worden namelijk ook zachter en kalmer. Trouwens goed te realiseren: omgekeerd werkt dat ook zo. Adem snel en stressvol, en je zult je ook zo gaan voelen.

Je adem kun je zien als een tool, die orde kan brengen in de chaos van je geest. Het werkt wonderbaarlijk krachtig, en snel bovendien. Het enige wat je hoeft te doen, is bewust een moment nemen om - liefst met je ogen dicht - eventjes bewust en kalmer te ademen. Volg je trage adem in, volg je trage adem uit. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, kan je het ook met je ogen open gaan toepassen, op al die (drukke, stressvolle) momenten tijdens je dag. Vertragen van je adem is de sleutel.

Snel rust in je hoofd met Breathing Music

Tip: Breathing Music is speciaal voor kalmerende ademhalingsoefeningen ontwikkelde muziek - omdat er niets fijner is dan mee ademen op muziek. Adem mee en ervaar hoe het direct je gedachten kalmeert en je brein tot rust brengt.


Bekijk ook: