Ontspannen door het leven bewegen met behulp van je adem - Het verhaal van Adem & SlowRun coach Annemiek van Zoomeren

Wat doen ‘professionele ademhalers’ als het op ademhaling aankomt en hoe is de adem op hun pad gekomen? Lees hier het verhaal van Annemiek van Zoomeren, ademcoach en SlowRun-coach, die middels ademen, bewegen en ontspannen mensen helpt weer in hun kracht te komen.

De manier waarop je ademt heeft invloed op werkelijk alles. Op hoe je denkt, hoe je je voelt en hoe je beweegt. Het mooie is: hier kan je zelf regie over nemen.
— Annemiek van Zoomeren

Annemiek van Zoomeren - Ademcoach en SlowRun-coach

Annemiek van Zoomeren is ademcoach en slowrun coach in Alphen aan den Rijn. Via de combinatie ademen, (hard)lopen, yoga en meditatie helpt ze vrouwen zichzelf weer te leren voelen, vanuit zachtheid en rust.

Annemiek van Zoomeren is ademcoach en SlowRun-coach in Alphen aan den Rijn. Het is haar passie om mensen weer fit en gezond te helpen worden. Door te bewegen, te ontspannen, en weer te leren voelen. Vanuit zachtheid: puur en simpel.

Toen Annemiek erachter kwam dat de adem een onmisbare en krachtige tool is in je leven, die invloed heeft op al je denken, doen, voelen en bewegen, besloot ze zich te laten opleiden tot ademcoach, om dit werk aan anderen oor te kunnen geven. Hier lees je haar verhaal.

Men zegt niet voor niets dat de ademhaling de dirigent van je leven is.

Waar is jouw fascinatie voor de adem ontstaan?

“Toen ik 40 werd kwam het welbekende gevoel van ‘is dit het nou?’ naar boven. Ik werkte als secretaresse en zat de hele dag achter de computer, dat voelde niet meer goed. Ik wilde meer bewegen, meer de natuur in, meer contact met mensen hebben en ook echt iets voor mensen kunnen betekenen. Ik deed al veel aan yoga en mindfulness en ik liep veel hard. ‘SlowRun’* is de ideale combinatie hiervan: inspannen tijdens het ontspannen. Je ontwikkelt contact met jezelf en leert luisteren naar jezelf, en dat ook nog met een gezellige groep dames. Zodoende dat ik besloot een opleiding tot SlowRun-coach te gaan doen.

* SlowRun nodigt je uit om te bewegen in de buitenlucht, in een prettig en rustig tempo, met aandacht voor ontspanning, kracht en ademhaling. De focus ligt niet op tijd en afstand, maar op voelen wat je lichaam je vertelt. Op de beweging die van binnen ontstaat als je buiten beweegt. Plezier en ontspanning staan centraal: samen met een leuke groep mensen ga je de lol in bewegen (her)ontdekken, via looptechnieken, yoga, meditatie en vooral ademoefeningen die je helpen om (weer) in jouw natuurlijk ontspannen staat van 'zijn' te komen.

Tijdens de opleiding - en later ook in mijn werk als SlowRun-coach - raakte ik steeds meer geïnteresseerd in ademwerk en de kracht daarvan. Om op een ontspannen manier te kunnen (hard)lopen, is het bewust gebruiken van je ademhaling essentieel. Tijdens het slowrunnen worden verschillende ademtechnieken gebruikt, en ik zag hoe groot het effect hiervan was. Zo gebruik je tijdens het rennen alleen de neusadem. Dit is even wennen, want de meesten van ons zijn gewend om via de mond te ademen tijdens het sporten om zo sneller zuurstof binnen te krijgen, maar wanneer je de neusadem onder de knie hebt - en dit is echt een proces - zal je zien dat je het veel langer kunt volhouden en dat je veel meer in contact komt met jezelf. Ook doe je bij het slowrunnen verschillende ademhalingsoefeningen om te ontspannen of juist om je wat actiever te voelen.

Hier wilde ik meer van weten, zodoende ben ik verschillende workshops gaan volgen en ook zelf veel ademsessies gaan ervaren om erachter te komen hoe je je ademhaling nog meer kunt inzetten als tool. Want dat is het: een krachtige tool die je altijd bij je draagt. Niet voor niets wordt gezegd dat de ademhaling de dirigent van je leven is. Als het nieuw voor je is klinkt ademwerk soms misschien wat vaag en 'geitenwollensokkerig'. Maar met je adem kan je eigenlijk alles. De adem heeft invloed op hoe je denkt, hoe je je voelt, en hoe je beweegt. En het leuke is: je kunt via je adem zelf de regie in handen nemen.”

Mijn hoofd voelde af en toe als een computer waarvan ik de ‘uitknop’ niet wist te vinden.

Op welke manier heeft ademwerk invloed gehad op je leven?

“Dankzij ademwerk leerde ik weer contact maken met mezelf. Het lukt me meer rust te vinden, want mijn hoofd voelde af en toe als een computer waarvan ik de ‘uitknop’ niet wist te vinden. Ik werd steeds enthousiaster over de effecten én om dit alles door te kunnen geven, dus ben ik een opleiding tot ademcoach gaan volgen, naast een opleiding voor coaching, mindfulness en meditatie.

Inmiddels geef ik individuele sessies, groepssessies en verschillende trainingen. Ook op de Hogeschool waar ik werkzaam ben begeleid ik momenteel studenten en collega’s met stressklachten en geef ik workshops hoe ze hun adem kunnen inzetten om meer grip op hun leven te krijgen. Na zelf de magie van adem- en lichaamsgericht werk helemaal te hebben ervaren, ben ik heel dankbaar het proces van anderen naar meer verbinding en leven vanuit je eigen kern te kunnen ondersteunen.”

Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk. We moeten het alleen doen.

Hoe is de adem verweven in jouw dag?

“Mijn wekker gaat rond half 7 waarna ik mijn dag begin met een keer of tien goed in en weer lang uit te ademen. Soms merk ik dat ik wat onrustig heb geslapen, en dit is voor mij de ideale manier om mezelf even te 'resetten'. Afhankelijk van hoe mijn agenda er voor die dag uit ziet, doe ik nog een meditatie om de dag goed te beginnen of een activerende (verbonden) ademhalingsoefening. Ook geef ik drie SlowRun en drie PowerWalk lessen (voor dames met een lagere conditie) per week, dus ook hier ben ik veel met ademhalen bezig.”

Annemiek van Zoomeren is ademcoach en slowrun coach in Alphen aan den Rijn. Via de combinatie ademen, (hard)lopen, yoga en meditatie helpt ze vrouwen zichzelf weer te leren voelen, vanuit zachtheid en rust.

Heb je een advies voor mensen die nieuw zijn met ademwerk?

“Ik zou vooral willen meegeven dat je het niet verkeerd kunt doen, je kunt het alleen maar goed doen. Het effect van ademwerk is namelijk voor iedereen anders, en ieder mens heeft ook weer iets anders nodig. Bovendien: ieders ademhaling is anders. Doe dus vooral wat goed voelt voor jou, en doe iets wat bij je past.”

Tot slot, wat zijn jouw (adem)boekentips?

Het nieuwe ademen van James Nestor staat toch wel op nummer één. Dit boek heb ik wel een paar keer gelezen. Momenteel ben ik bezig in Jij bent de liefde van Dokter Jurriaan. Ook weer zo'n fijne. Dit boek gaat ook over het nemen van je eigen regie. Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk. We moeten het alleen doen ;-)”

Tip: luister deze en meer boeken op Storytel.


Annemiek van Zoomeren - SlowDown Alphen aan den Rijn

Meer weten over Annemiek en haar werk? Kijk op www.slowdown-alphenaandenrijn.nl.
Volg Annemiek via Instagram voor de laatste updates.


Wil jij ook de kracht van ademwerk ervaren? Vind hier jouw ideale ademcoach.


Bekijk ook: