Keuzehulp bij ademtools - Welke tool past bij jou?

Als je aan de slag wilt met je ademhaling voor een kalmer, fijner, energieker en gezonder bestaan, zijn er handige hulpjes, zogenoemde ‘ademtools’, die de moeite waard zijn om te ontdekken. Want, zo leert de ervaring: het kan erg fijn én effectief zijn om je met behulp van een ademtool te laten begeleiden.

De vraag is: Welke ademtools zijn er? Wat kunnen ze? Welke zijn geschikt voor jou? In dit artikel krijg je keuzehulp, zodat jij het meeste profijt (en geen spijt!) van jouw ademtool naar keuze hebt.

Ademtools: waarom zou je ze willen gebruiken?

Je kan toch zeker zelf ademen, in en uit, en in en uit? Waarom heb je daar een ‘ademtool’ bij nodig? Er zijn diverse goede redenen waarom een ademtool een grote toegevoegde waarde biedt ten opzichte van er géén gebruiken:

  1. Het doen van ademhalingsoefeningen wordt zo erg makkelijk en laagdrempelig
    Een ademtool is er speciaal voor gemaakt om jou te begeleiden, en zal dit dan ook erg gemakkelijk en intuïtief doen. Je hoeft zelf niet na te denken, volg gewoon de instructies en begeleiding van de tool (verderop lees je welke er zijn, en wat ze kunnen) en start met ademen.

  2. Met een ademtool krijg je de juiste hulp en begeleiding
    Een ademtool geeft uitleg over welke oefeningen je kunt doen en waarom, zodat je precies die ademhalingsoefeningen ontdekt die bijdragen aan jouw doelen en wensen (zoals stressverlaging, beter slapen, meer focus, etc.). Bovendien biedt een tool de juiste begeleiding via vooraf ingestelde ademhalingsoefeningen en ademprogramma’s, zodat je zeker weet dat je de juiste oefeningen doet en ze op de juiste manier uitvoert. Of je stelt de oefeningen zelf in, zodat je hiermee kunt experimenteren en ervaren wat het beste werkt voor jou.

  3. Een ademtool helpt bij het creëren én volhouden van een gezonde gewoonte
    Dagelijks bewust ademen zal je gezondheid áltijd goed doen, zowel fysiek als mentaal. Echter, niets is zo lastig als een nieuwe routine gewoonmaken en deze elke dag volhouden. Terwijl, als het op het doen van ademhalingsoefeningen aankomt, dit toch echt de sleutel is tot succes: alleen met dagelijkse beoefening kan je de (blijvende) vruchten gaan plukken en gezondheidsvoordelen ervaren op langere termijn. Een ademtool helpt je hierbij: omdat deze werkt als een dagelijkse reminder (leg hem in het zicht, bijvoorbeeld op je badkamer, in je tas of op je nachtkastje), als een stok achter de deur, als iets wat je altijd en overal kunt gebruiken, waardoor het makkelijk wordt om jouw heilzame ademgewoontes vol te houden.

  4. Met ademtools met biofeedback (zie onder welke tools dit bieden) krijg je inzicht in jouw gezondheid en vorderingen
    Hoe weet je of de ademhalingsoefeningen die je doet ook daadwerkelijk effect hebben? En welk effect hebben ze dan? Je kunt de voordelen uiteraard bij jezelf gaan opmerken, bijvoorbeeld doordat je je door de ademhalingsoefeningen kalmer en meer ontspannen voelt, het rustiger wordt in je hoofd, jouw chronische pijn minder wordt of dat je beter slaapt. Maar je kunt de effecten daarnaast ook cijfermatig inzichtelijk maken, wanneer je kiest voor een slimme tool die biofeedback kan meten (meten = weten!). Door inzicht te krijgen in bijvoorbeeld jouw hartritmes en stresslevels, ga je beter begrijpen wat diverse ademhalingsoefeningen voor effect hebben, leer je je lichaam steeds beter kennen, en kan de motivatie om het vol te houden ook vele malen groter worden. Want je zult zwart-op-wit gaan zien: ademhalingsoefeningen hebben daadwerkelijk een groot effect op jouw welzijn!

Ademtools: hoe kies je de juiste (voor jou)?

Nu volgt de vraag: welke tools zijn er zoal, en welke moet jij kiezen? Dit het hangt er vanaf wat je ermee wilt bereiken, en dit is altijd een persoonlijke kwestie. Bij de keuze voor een ademtool, wil je jezelf dan ook eerst een aantal vragen stellen:

  1. Wat is mijn doel?

    Hier begint het mee, dus dit wil je eerst helder hebben, zodat je vervolgens de ademtool kiest die hierop aansluit. Wil je bijvoorbeeld beter slapen? Je stresslevels verminderen? Je minder onrustig of angstig voelen? Je dagelijks ademhaling verbeteren? Je longkracht verbeteren? Je algehele conditie omhoog krikken? Beter sporten? Een stok achter de deur hebben om dagelijks ademhalingsoefeningen te doen? Schrijf eerst voor jezelf jouw doel(en) en wens(en) op, en check welke tool dit voor jou kan bieden.

  2. Wat is het resultaat mij waard?

    Ademtools vragen logischerwijs om een investering. Welke investering precies, dat verschilt per ademtool. Uiteraard heb je rekening te houden met jouw budget. Maar bij de keuze voor een ademtool zou de vraag (waar mogelijk) niet moeten zijn: Wat kost het mij? Maar wel: Wat levert het mij op? Stel je voor dat je de rest van je leven beter zou slapen, meer energie zou hebben, je je fitter en vitaler zou voelen, je minder zou piekeren en je betere relaties hebt met de mensen om je heen? Is dat je dan een eenmalige investering van (€_) waard? Bovendien, wie weet spaart zo’n investering uit op veel geld dat je normaal spendeert aan bijvoorbeeld slaapmedicatie, pijnstillers of supplementen. Het resultaat (dus de vraag: wat levert het je op?) zou altijd je vetrekpunt moeten zijn.

  3. Op welke manier wil je begeleid te worden?

    Ademtools zijn er om jou te begeleiden, en kunnen dat elk op hun eigen manier. Het is goed om uit te zoeken hoe de diverse ademtools jou kunnen begeleiden (hieronder uitgelegd) en welke manier van begeleiding jij prettig vindt. Denk aan via bewegingen, trillingen, licht, geluid, met/zonder apps, etc. Lees dus even verder en voel in bij jezelf wat jij fijn vindt.

  4. Waar wil je ademoefenen (kunnen) doen?

    Sommige ademtools passen in je handpalm (en dus ook in je handtas), sommige zijn niet zo makkelijk overal mee naartoe te nemen, maar zijn om andere redenen weer de moeite waard. Denk hierover na alvorens je jouw ideale ademtool aanschaft: waar wil je oefeningen kunnen doen en is het belangrijk dat je jouw tool overal mee naartoe kunt nemen, of niet?

  5. Wil je inzicht in jouw lichaam en jouw vorderingen krijgen? (biofeedback)

    Sommige tools bieden als gezegd biofeedback: inzicht in jouw gezondheid (denk aan jouw stresslevels en je mate van (ont)spanning) door het meten van verschillende lichaamssignalen die inzichtelijk worden teruggekoppeld via een app. Als jij dit soort inzichten belangrijk vindt, en wilt weten welke effecten de diverse ademhalingsoefeningen hebben op jouw lichaam, kies dan voor een tool die dit goed kan doormeten. Dat kan van grote toegevoegde waarde zijn, om eerder genoemde redenen (als je dat belangrijk vindt uiteraard).

  6. Heb je (écht) zin om met nieuwe (gezonde, fijne!) gewoonten aan de slag te gaan?

    Dit is uiteraard ook vereist: jouw motivatie om ermee aan de slag te gaan. Als je een investering doet in een ademtool, zorg dan ook dat je voldoende zin hebt om het ook daadwerkelijk een goede kans te geven. Alleen dan gaat het voor je werken, en zul je lang blij zijn met de ademtool die je in huis haalt.

Ademtools, welke zijn de beste?

De ‘beste’ bestaat niet, het hangt dus af van jouw antwoorden op de hierboven opgesomde vragen. Hier vind je in elk geval een selectie van de beste ademtools en hun kernmerken, zodat het voor jou makkelijker wordt de juiste keuze voor jezelf te maken!

Moonbird

Ademtool moonbird (met korting)

Wat is moonbird?
Moonbird is een ademtool die je in je hand legt en je begeleidt op basis van voelbare beweging. Moonbird zet uit en krimpt in, en in dit tempo adem je mee. Moonbird is mooi vormgegeven, compact en handzaam. De ademtool komt in vier kleuren: wit, lichtblauw, zwart en groen.

Wat kan moonbird?
Moonbird is bedoeld om je te begeleiden in het doen van kalmerende, vertragende ademhalingsoefeningen, waarmee je overal kunt ontspannen en kalmeren. Moonbird heeft een gratis bijbehorende app, waarin diverse programma’s en losse ademhalingsoefeningen te volgen zijn (denk aan balans vinden, beter slapen, meer kalmeren, etc.).

moonbird ademtool met korting

Geeft moonbird biofeedback?
Ja, moonbird heeft een sensor waarop je je duim plaatst tijdens het ademen. Deze kan jouw hartritme, hartritevariatie en hartcoherentie meten, waarover je inzicht ontvangt in de app.

Voor wie is moonbird geschikt?
Voor iedereen die behoefte heeft aan meer ontspanning, meer rust in het hoofd, minder piekergedachten, minder stress en stressgerelateerde klachten, minder overprikkeling, minder angst, een betere nachtrust, etc.

Wat kost moonbird?
Moonbird kost €179.

Korting op moonbird?
Ja! Met de code TBM5 krijg je €10 korting op moonbird.life.

Pebbles

Wat is Pebbles?
De Pebbles lijkt op de moonbird, met toch een aantal belangrijke verschillen. Ten eerste begeleidt de Pebbles je via trillingen (vibraties, ipv uitzetten en inkrimpen), waardoor deze ademtool erg accuraat en intuïtief werkt. De trilling is goed (beter) voelbaar en voelt lekker(der) aan, erg ontspannen - hypnotiserend bijna (mijn mening, ervaar dit vooral zelf). De Pebbles zijn ook erg compact en handzaam, met het bijgeleverde zakje neem je ze overal mee naartoe.

Wat kan Pebbles?
De Pebbles zijn bedoeld om je te begeleiden in het doen van kalmerende, vertragende ademhalingsoefeningen, waarmee je overal kunt ontspannen en kalmeren. Ook Pebbles heeft een gratis bijbehorende app, waarin je allerlei programma’s en losse ademhalingsoefeningen kunt ervaren, die je helpen om een gezonde gewoonte van bewust ademen te maken.

Geeft Pebbles biofeedback?
Ja. Via de biosensor op één van de twee Pebbles kan je jouw biofeedback meten. De app geeft je vervolgens inzicht in je algehele (mentale) gezondheid. Met name HRV (hartritmevariatie) is een belangrijke indicator voor jouw gezondheid waar je inzicht in verwerft.

Voor wie is Pebbles geschikt?
In feite net als bij moonbird: voor iedereen die stressbestendiger en veerkrachtiger wil worden en behoefte heeft aan meer ontspanning, een kalmer hoofd, minder stressgerelateerde klachten, beter slapen, minder angst(gedachten), etc. De missie van Glimp, het bedrijf achter de Pebbles is om de hersteltijd van burn-outs te halveren, of om ze zelfs helemaal te voorkomen.

Wat kost de Pebbles?
De Pebbles (set van twee) kost €199.

Korting op Pebbles?
Ja, zeker! Met de code TBM krijg je €10 korting op Glimp.health.

Zenspire

Wat is de Zenspire?
De kracht zit in de eenvoud, en daarom is Zenspire als je het mij vraagt ook zo fijn. Zenspire is een klein bolletje dat je begeleidt in een kalme ademhaling via licht, geluid of vibraties. Je kiest zelf welk optie je prettig vindt. Persoonlijk vind ik het heerlijk Zenspire op mijn borst te leggen en de trilling te voelen op mijn hart. Op het tempo dat je voelt (of ziet, of hoort) adem je mee. Er is een Zenspire ‘bolletje’ maar ook een ‘pocket’ versie, die je om je nek kunt hangen. De Zenspire Pocket geeft ook licht en trilling, maar maakt geen geluid. Hij heeft iets minder opties dus, voor de rest doet deze exact hetzelfde als zijn ‘grote’ broer.

Wat kan de Zenspire?
Er zijn drie standen die je kunt activeren (via slechts één knop, erg gebruiksvriendelijk), namelijk: Relax (5 in, 5 uit), Slaap (4 in, 6 uit) en Kids (4 in, 4 uit). Dat laatste is ook leuk, deze ademtool is ook erg fijn om te gebruiken met kinderen.

Geeft Zenspire biofeedback?
Nee, dat kan Zenspire niet.

Voor wie is Zenspire geschikt?
Wederom voor iedereen die gezonder, stressbestendiger en veerkrachtiger wil worden met behulp van een kalme ademhaling. En hierbij vooral om gemak geeft, en minder om apps en andere (veelal onnodige) technische toevoegingen. Bij Zenspire is het gewoon een kwestie van op de knop drukken en mee ademen. De prijs is dan ook een stuk vriendelijker.

Wat kost Zenspire?
Zenspire (bolletje) = €69,50
Zenspire pocket = €59,50

Somnox

Wat is Somnox?
Somnox is een soort ademend kussen je helpt om sneller en dieper in slaap te vallen. Somnox voelt aan alsof hij écht ademt, en door hem vast te pakken of er tegenaan te gaan liggen, neem je als ‘vanzelf’ dit rustgevende ademtempo over (zenuwstelselregulatie). Hiervan ontspan je razendsnel en val je niet alleen rustiger in slaap, maar ook sneller en dieper. Bovendien slaap je langer door. Volledig natuurlijk.

Wat kan Somnox?
Door het voelen en volgen van de rustgevende ademhaling wordt het rustiger in je hoofd, verminder je stress en val je sneller (terug) in slaap. Ook overdag zorgt Somnox voor ontspannen rustmomenten, waardoor zorgen en stress makkelijker van je af kunnen glijden. Je kiest een ademoefening naar keuze en volgt simpelweg het kalme tempo dat Somnox aangeeft. Daarnaast kan Somnox kalmerende geluiden afspelen (kies deze via de app), en zelfs jouw eigen playlists.

Geeft Somnox biofeedback?
Nee, dat niet, maar Somnox past zich wel (als je dat wilt) automatisch aan op jouw ademtempo en geeft je persoonlijke begeleiding, dankzij de slimme ‘Somnox Sense’ optie.

Voor wie is Somnox geschikt?
Ten eerste voor iedereen die moeite heeft met (goed) slapen. Somnox helpt met het ontwikkelen van een relaxte houding tegenover je slaap, het verbeteren van je slaap én zorgt dat je je energieker voelt overdag. Verder is Somnox voor iedereen die meer diepe rust en ontspanning wil ervaren en het zelfherstellend vermogen van het lichaam wil verbeteren.

Wat kost Somnox?
Somnox werkt met een ‘Probeer eerst, beslis later’ principe, waarmee je Somnox voor een periode vrijblijvend huurt voor een betaalbaar bedrag (€50/€35/€30 per maand, afhankelijk van de duur), alvorens je beslist om hem aan te schaffen, of niet (dat is aan jou). Het Somnox Slapprogramma wordt overigens 100% vergoed door Zilveren Kruis en 75% door a.s.r. Kijk voor meer info op Somnox.com.

AIKI

Wat is AIKI?
AIKI is een ketting met hieraan een kokertje waardoor je kunt uitademen. Dit geeft een ideale weerstand aan je adem, waardoor je uitademing vertraagt (tot min 8-10 seconden of misschien nog wel langer), wat een ontspannend, kalmerend en heilzaam effect heeft op je lichaam en gedachten.

Wat kan AIKI?
AIKI helpt dus om je ademhaling te vertragen. Een vertraagde uitademing stimuleert je rust-zenuwstelsel, wat vervolgens zorgt voor positieve veranderingen in je lichaam, zoals een vertraagde hartslag, een lagere bloeddruk en minder spierspanning. Hierdoor ervaar je minder stress, krijg je meer focus en energie en kan je slaap verbeteren. Daarnaast staat AIKI ook heel knap om je nek, het is echt een tof sierraad. En ik krijg er ook altijd leuke gesprekken door (‘Hey, wat hangt er om je nek??’ - ‘Ja, kan je mee ademen, is goed voor je ;-)’).

Geeft AIKI biofeedback?
Nee AIKI is volledig offline en analoog :)

Voor wie is AIKI geschikt?
Iedereen die op een makkelijke, leuke én kostenvriendelijke manier dagelijks wil bezigzijn met bewust ademhalen en stressvermindering. AIKI helpt je herinneren dat je kalmer mag ademen, bovendien ziet de ketting er leuk uit - het oog wil ook wat. Ook leuk als cadeau trouwens!

Wat kost AIKI?
Je hebt al een AIKI voor €39,95, bestel direct via Aikicollection.com.

Inner Balance Trainer

De Inner Balance™ trainer van HeartMath Institute begeleidt je richting een staat van hartcoherentie.

Wat is de Inner Balance Trainer?
De Inner Balance™ trainer van HeartMath Institute begeleidt je richting een staat van hartcoherentie. Dankzij hartcoherentie komt je lichaam in een veilige modus, een van rust en herstel. Het kalmeert, maakt blij en bevordert het zelfhelend vermogen van je lichaam. Het enige wat je nodig hebt is jouw ademhaling, en kalme, positieve emoties. En een Inner Balance Trainer, om je goed en inzichtelijk te begeleiden.

Wat kan de Inner Balance Trainer?
De Inner Balance Trainer is een apparaatje dat je aan je oor klipt, waardoor jouw coherentie en hartslagvariabiliteit (graadmeters van jouw interne balans en stresslevels) nauwkeurig kunnen worden gemeten. Dit lees je uit via de bijbehorende app, die je ook begeleidt in het doen van de juiste ademhalingsoefeningen. Het is zodoende een fantastische tool en bij regelmatig gebruik een zeer waardevolle investering in je gezondheid.

Geeft de Inner Balance Trainer biofeedback?
Ja zeker dus, dit is juist de kracht. HeartMath Institute doet al bijna 30 jaar onderzoek naar de hart-brein connectie en het inzichtelijk maken van hartcoherentie, onder meer via deze speciaal hiervoor ontwikkelde ademtool mét biofeedback app voor thuis. Zo kun je op een simpele en super effectieve manier je interne balans herstellen, én inzichtelijk maken.

De Inner Balance™ trainer van HeartMath Institute begeleidt je richting een staat van hartcoherentie.

Voor wie is de Inner Balance Trainer geschikt?
Iedereen die zijn of haar veerkracht en stressbestedigheid wil vergroten en meer rust, vrede en balans in het leven wil ervaren. Ook erg geschikt voor herstel bij burn-outs en chronische (stress)klachten.

Wat kost de Inner Balance Trainer?
Je hebt verschillende varianten, kijk voor meer informatie op www.heartmathbenelux.com.

Korting op de Inner Balance Trainer?
Ja zeker, gebruik de code breathworkmovement voor 5% korting op heartmathbenelux.com.

Airofit

Airofit ademtrainer

Wat is Airofit?
Airofit is een klein apparaat dat je in je mond steekt en waar je door in en uit ademt. Er zijn veel ademhalingsoefeningen en -technieken die je kunt inzetten om je ademhaling - en dus je fysieke en mentale gezondheid - te verbeteren, maar een ademhalingstrainer als Airofit kan heirbij alle verschil maken, omdat je hiermee je ademspieren (goed en met weerstand) traint op een manier die niet mogelijk is zonder deze ademtool.

Wat kan Airofit?
De tool biedt verschillende weerstandsniveaus (in te stellen via de draaiknoppen aan de zijkanten van het apparaat) en ademhalingstrainingsprogramma's (in te stellen via de bijbehorende app), die je helpen om je longcapaciteit, je kracht en je energie te vergroten. Kies jouw doelen en ga aan de slag, dit kan op elk niveau, en Airofit is dan ook werkelijk voor iedereen geschikt.

Voor wie is Airofit geschikt?
Airofit draagt bij aan een betere (long)gezondheid, longkracht en ademruimte. Dit is prettig voor bijvoorbeeld sporters en muzikanten, maar ook voor mensen met ademhalingsproblemen als long-covid, astma of COPD. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat Airofit goed resultaat boekt bij long-covidpatiënten. Maar in feite is deze ademtrainer voor iedereen die zich fitter wil voelen geschikt. Wanneer je Airofit regelmatig (dagelijks) gebruikt voor ademoefening en -training, zal je merken dat je je steeds energieker en fitter gaat voelen.

Geeft Airofit biofeedback?
Ja, de PRO variant kan dit wel. De bijbehorende Airofit app is als een ademcoach die je een gepersonaliseerd trainingsprogramma geeft op basis van jouw wensen en doelen. De app houdt vervolgens rekening met je gegevens, je leeftijd, grootte en geslacht om elke trainingssessie op maat te maken. De app geeft je live feedback en zorgt ervoor dat alle oefeningen correct worden uitgevoerd. Je trainingsgegevens worden opgeslagen in jouw account, zodat je een overzicht krijgt van jouw trainingsvoortgang.

Wat kost Airofit?
Er zijn verschillende varianten, met verschillende prijzen, van €129 tot €349.

Korting op Airofit?
Ja! Als lezer van The Breathwork Movement krijg je 15% korting op alle toestellen, die korting wordt automatisch verrekend in je winkelmandje als je bestelt via deze link.

Oxa

Wat is Oxa?
Oxa is de eerste ademcoach die je als ‘wearable’ op je lichaam kan dragen. Deze slimme tool kan je zo optimaal en persoonlijk begeleiden met het doen van ademhalingsoefeningen, en je bovendien inzicht geven in hoe je lichaam erop reageert. Met als resultaat dat je beter slaapt, dieper herstelt en stressbestendiger wordt.

Wat kan Oxa?
Oxa werkt als ademmeditatie, maar dan makkelijk en inzichtelijk, dankzij de nauwkeurige biofeedback over je hartslag, ademtempo en HRV. De app staat gevuld met de juiste ademhalingsoefeningen waarmee je effectief stress verlicht en je slaapkwaliteit verbetert. Oxa is een heel behulpzaam hulpmiddel als je beter, functioneel wilt leren ademen op dagelijks niveau, dankzij de goede begeleiding en feedback.

Geeft Oxa biofeedback?
Ja dus, en hoe. De biofeedback die Oxa geeft is realtime (!) en zeer accuraat. Bij smartwatches en andere wearables zit er altijd wat vertraging op, Oxa geeft exacte data in milliseconden terug. De tool meet je mate van kalmte, je hartritmevariabiliteit (HRV), je hartslag en je ademfrequentie. Oxa kan ook je slaap heel nauwkeurig tracken.

Oxa is de eerste ademcoach die je als ‘wearable’ op je lichaam kan dragen. Deze slimme tool kan je zo optimaal en persoonlijk begeleiden met het doen van ademhalingsoefeningen, en je bovendien inzicht geven hoe je lichaam erop reageert (biofeedback)

Voor wie is Oxa geschikt?
Sowieso als je chronische stress ervaart of slaaptekort hebt. Probeer de resonantie-ademhaling met Oxa, waarmee je je hartslag en ademhaling in balans brengt. Ook wel hartcoherentie genoemd: een bewezen techniek om je autonome zenuwstelsel te trainen. Bij alle oefeningen kan je kiezen tussen rustgevende geluiden of een stem die je begeleidt (in het Amerikaans Engels), óf beide. Zo bouw stap voor stap aan je innerlijke veerkracht.

Oxa is verder voor jou als je meer inzicht wilt krijgen in hoe je lichaam reageert op ademhalingsoefeningen.

Wat kost Oxa?
Je hebt Oxa (sensor incl band of hemdje) voor €199.

Oxa met korting?
Ja! Met de code TBM krijg je 5% korting (automatisch in je winkelmandje) op Oxalife.com.

Voor een overzicht van meer goede ademtools en andere fijne producten, kijk in de shop.


Bekijk ook: