Kan je gewicht verliezen door anders te ademen?

Als je gewicht wilt verliezen, zal je waarschijnlijk niet aan je ademhaling denken als mogelijk hulpmiddel. Toch kan bewust ademen wel degelijk bijdragen aan gewichtsverlies, dit artikel legt uit waarom.

Vooropgesteld: het is niet zo dat je door ‘simpelweg’ anders te ademen ineens kilo's aan gewicht verliest - dat is een lastige claim om te maken, was het maar zo simpel. Maar het kan wel degelijk een gevolg zijn. 

De gevolgen van stress en ongunstig ademhalen op je spijsvertering

Om de relatie tussen je ademhaling en je gewicht te begrijpen, is het goed een aantal dingen over de adem te weten. Ten eerste: elke cel in je lijf is afhankelijk van zuurstof, dus ademen is belangrijk, dat moge duidelijk zijn. Maar het is niet alleen belangrijk dát je ademt, maar even zo belangrijk hóe je ademt. En dat is iets wat we vaak niet doorhebben. Want vaak ademen we op een manier die niet zo gunstig is voor ons lichaam: te snel, te veel, te oppervlakkig, te hoog - soms zelfs alsof we aan het rennen zijn, terwijl we gewoon 'rustig' op een stoel zitten. Door op zo'n manier te ademen zet je je lichaam onder onnodig veel spanning en stress, en dat heeft nadelige gevolgen voor zowel je fysieke, mentale als emotionele welzijn. Door een betere ademhaling (langzaam en spaarzaam, door je neus, naar je buik) voorzie je jouw cellen van meer zuurstof, en kan je lichaam optimaler functioneren. 

Een van de lichaamsfuncties die afhankelijk is van de manier waarop je ademt, is je spijsvertering. Deze is onderdeel van je parasympathische (rust en herstel) zenuwstelsel en kan alleen goed verlopen wanneer jouw lichaam in rust is. Wanneer je standaard op een ongunstige ademt (vaak is dit dus meer dan je lichaam nodig heeft), staat je lichaam onder chronische stress. Chronische stress is sowieso niet goed voor je, dat is bekend. Het verhoogt onder meer de hoeveelheid cortisol, wat - in het kader van gewicht - kan leiden tot meer snacktrek en meer buikvet. Bovendien zorgt stress ervoor dat je spijsverteringsmechanisme minder goed gaat werken, dit heeft in tijden van stress immers geen prio - vechten of vluchten heeft dat wel. Je wilt je stresslevels dus onder controle houden en je lichaam in de ruststand zetten om goed te kunnen verteren, wat je kan bereiken met een kalme, regelmatige ademhaling. 

Tip: Onze speciaal ontwikkelde Breathing Music begeleidt je in drie krachtige, kalmerende ademhalingsoefeningen die direct je stress verminderen!

De adem als bewustzijnsanker: hulp bij gezondere keuzes

Daarnaast is je adem ook een bewustzijnsanker. Dit is er - naast alle fysiologische aspecten - ook zo mooi aan. Door bewust te ademen word je je direct bewust in het moment van het hier en nu. Het doorbreekt de automatische piloot die er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat je eet op momenten dat je eigenlijk geen honger hebt, ongezonde keuzes maakt of te veel eet zonder dat je het echt doorhebt (totdat het te laat is). Door je vaker bewust te worden van je ademhaling en regelmatig ademhalingsoefeningen te doen, kan je meer licht schijnen op dit soort patronen, en ze zo ook (steeds een beetje meer) gaan doorbreken. Verandering begint altijd met bewustzijn.  

De link tussen gewicht en emoties

Als gewicht verliezen zo ‘makkelijk’ was als wat minder eten en wat meer bewegen, waren we snel klaar. Maar voor de meeste mensen is gewicht verliezen niet zo makkelijk als dat. Vooral als er emoties aan het overgewicht ten grondslag liggen, iets wat vaak het geval is. Overgewicht ontstaat dan door het niet goed kunnen omgaan met bepaalde emoties en daardoor steeds in dezelfde, destructieve patronen vervallen. Vooral angst, verdriet en stress zijn voor velen triggers om emotioneel te gaan eten.

Een eerste ingang richting een oplossing voor emotioneel overgewicht, is het gevoel toe te laten en het er echt te laten zijn. De adem is een mooie en heilzame manier om deze emoties 1) te kunnen bereiken, 2) te kunnen doorvoelen en 3) te kunnen loslaten. Door het doen van ademsessies (onder begeleiding van een ademcoach) kun je op een dieper niveau doordringen tot onbewuste patronen - Waarom doe je wat je doet? Dient dit jou wel? - en vastgezette, opgestapelde emoties - Welke pijn wil je niet voelen? Wat heeft jouw patronen veroorzaakt? Wat houdt ze in stand?. Die je vervolgens kunt doorvoelen, weer laten stromen, en in een ander perspectief bezien, zodat ze jou kunnen loslaten. Je gooit middels ademwerk letterlijk oude ballast overboord, ‘simpelweg’ door bij het gevoel te komen, dat je tot dan toe als een zware last met je meedroeg. Een enkele ademsessie kan je kilo’s lichter doen laten aanvoelen, omdat het je in staat stelt te voelen wat er al die tijd onder het oppervlak verscholen lag. Het mooie is: dit werkt niet alleen figuurlijk door; ook letterlijk kan je zo ballast (kilo’s) verliezen. Want door door naar de kern van je gevoelens en de oorzaken van je patronen te gaan, ben je in staat tot blijvende verandering te komen.  

Kortom, kijk voor blijvend gewichtsverlies op alle niveaus

Zoals je ziet kan de adem op veel lagen doorwerken: fysiek, mentaal en emotioneel. Als je blijvend gewicht wilt verliezen, wil je dus nooit alleen naar de voor de hand liggende oplossingen als bewegen en minder eten kijken (dit werkt immers vaak niet op lange termijn), maar ook naar de dieper liggende, veelal emotionele oorzaken. Zo kan je meer bewustzijn creëren, blijvend patronen doorbreken, letterlijk en figuurlijk ballast loslaten en komen tot een beter gewicht (dat bij jou past).

Mocht je met ademwerk aan de slag willen, kijk dan in de ademcoach finder voor een goede ademcoach om je hierin te begeleiden. Ze staan voor je klaar.


Bekijk ook: