10 x De beste boekentips over ademhaling en breathwork

Dé manier om de kracht van de adem te ontdekken, is hem zelf ervaren. Die ervaring wordt nog een stuk rijker wanneer je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt en waarom het effect van bewust ademhalen zo krachtig is.

Deze tien boeken gaan je daar bij helpen:

  1. Breath / Het Nieuwe Ademen

  2. Gewoon Ademhalen

  3. Zuurstofwinst

  4. Blijven Ademen

  5. Verademing

  6. Ontdek de kracht van Ademen

  7. De Wim Hof Methode

  8. Werkboek Hyperventilatie, Angst en Paniek

  9. Sara en het geheim van vriendje Adem

  10. What the Breath

1. Breath - The New Science of a Lost Art / Het Nieuwe Ademen

Als je één boek over de ademhaling zou ‘moeten’ lezen, dan is het Breath, the new science of a lost art. Het in mei 2020 verschenen boek werd een instant New York Times bestseller en dat is geheel terecht. Journalist James Nestor heeft er een meesterwerkje van gemaakt. Hij is langsgegaan bij artsen en psychologen, yogi’s en breath instructors, wetenschappers en historici en zijn ervaringen en bevindingen: allemaal even fantastisch op papier gezet. Niet alleen voor ‘ademgekkies’, werkelijk voor iedereen is dit interessante kost.

Sinds maart 2021 is er ook de Nederlandse vertaling: Het Nieuwe Ademen, fijn!

Dan Brule - Gewoon Ademhalen - Just Breathe - Boek

2. Gewoon Ademhalen

Gewoon Ademhalen is de NL versie van het boek Just Breathe van Dan Brulé, een wereldwijd bekende naam in ademland. Dit boek geeft een compleet overzicht van de positieve invloed van ademhalen op stress, productiviteit, gezondheid en een mindful leven.

In Gewoon Ademhalen deelt Dan Brulé een hoop ademhalingsoefeningen die hij zelf heeft beproefd en beoefend met als doel elk onderdeel van jouw zijn te verbeteren en versterken. Oefeningen om je lichaam te transformeren (zoals de Wim Hof en Buteyko methode), om je denken te transformeren (met technieken die o.m. bij de krijgsmacht worden toegepast) en om je geest te transformeren (waarbij je kan proeven van meer spiritueel gericht ademwerk). Gewoon Ademhalen is een toegankelijk en (bijna over)compleet handboek. Interessante kost voor elke (beginnende) bewuste ademhaler.

Zuurstofwinst Boek ademhalen Patrick McKeown

3. Zuurstofwinst

Het boek Zuurstofwinst is de NL versie van The Oxygen Advantage van Patrick McKeown. Patrick McKeown is de founder van Oxygen Advantage, een door hem ontwikkelde en wetenschappelijk bewezen methode, met wortels in de Buteyko-methode, die je helpt je (sport)prestaties te verbeteren, je energie en focus te verhogen en je mentale veerkracht te verbeteren.

Je kunt gezonder, fitter en sneller worden, simpelweg door minder te ademen, zo licht mogelijk en door je neus. Zuurstofwinst neemt je er op een leerzame, interessante en bovendien praktische (veel oefeningen) manier doorheen.

Blijven Ademen boek - Hartcoherentie als antwoord op Stress, Burnout, Hyperventilatie

4. Blijven Ademen

Blijven Ademen is een super eenvoudig en doeltreffend geschreven boek dat geheel gericht is op het bewerkstelligen van hartcoherentie. Hartcoherentie als antwoord op - zoals de schrijvers zelf zeggen - burn-out, hyperventilatie en stress. Maar feitelijk is hartcoherentie de beste toestand waar je je lichaam in kunt krijgen, je hele systeem kan zo namelijk optimaal functioneren, helen en herstellen. Dat ga je vervolgens vanzelf merken in je gezondheid, fitheid, gemoedstoestand, stresslevels, slaap en nog zoveel meer.

Dit boek werkt als een coachingstraject, je doorloopt de stappen over een aantal weken tijd, en gaat hierin steeds een stapje verder in je proces naar een gebalanceerd zenuwstelsel. Blijven Ademen is informatief, simpel en doeltreffend, een boek waar je direct mee aan de slag kunt, met name als bewust ademhalen nieuw voor je is.

Verademing Bram Bakker Koen de Jong

5. Verademing

Aandacht besteden aan je ademhaling kan zo’n verademing zijn! Het lijkt zo simpel maar niets is minder waar. Psychiater Bram Bakker (gepromoveerd op hyperventilatie/paniekaanvallen) schreef er een boek over, Verademing, samen met Koen de Jong van Sportrusten.nl.

Verademing gaat in op verschillende manieren om te ontspannen, waar beweging en ademhaling essentiële onderdelen van zijn. Het legt je niet alleen uit wat er mis gaat bij de meeste mensen, maar ook - als dit bij jou het geval is en je symptomen als moe, stress, spanning, mentale issues etc ervaart - wat je kunt doen om beter te ontspannen en je energiehuishouding op orde te krijgen. Praktisch en interessant leesvoer.

Ontdek de kracht van ademen - rob koning Mr Breath

6. Ontdek de Kracht van Ademen

Ontdek de Kracht van Ademen is het boek van toch wel de adempionier in Nederland: Rob Koning, ook bekend als Mr. Breath. Adem is onze belangrijkste energiebron, legt Rob ons in zijn boek uit. Het boek gaat op een super toegankelijke manier in op waarom het bewust en effectief gebruiken van onze adem zo heilzaam is. Zo leer je meer over de relatie tussen je ademhaling en stress en burn-out en uiteraard volgt ook het antwoord: hoe je via jouw ademhaling kunt zorgen voor meer vitaliteit, meer ontspanning en een leeg hoofd. Praktisch en met direct resultaat, lang leve de (bewuste) adem.

Wim Hof Method boek The Iceman

7. De Wim Hof Methode

De Wim Hof Methode is hét nieuwe boek van levende legende Wim Hof, the ice man. Het vertelt zijn verhaal, in zijn woorden, over hoe je kou, ademhaling en mindset kunt inzetten om controle te krijgen over de werking van je lichaam en geest. Want dat kan. En hóe.

Er zijn al meerdere boeken verschenen over Wim Hofs methode, waaronder Koud Kunstje uit 2015, dat Wim Hof samen met Koen de Jong (Sportrusten.nl) heeft geschreven, of Becoming The Iceman uit 2011, van Wim Hof en een van zijn trainees, Justin Rosales. Nu is er ook het ‘allesomvattende’ boek van Wim Hof zelf, met zijn complete persoonlijke verhaal en alle ins & outs over de methode. Lees de Nederlandse versie van De Wim Hof Methode, of als je wilt, de Engelse variant.

werkboek hyperventilatie angst paniek boek ademhalen

8. Werkboek Hyperventilatie, Angst en Paniek

Gevoelens van stress zijn niemand vreemd, kort en oppervlakkig of af en toe zelfs stoppen met ademen is dat zeker ook niet. Als je vaak en veel stress ervaart, kan zo'n ongunstige ademhaling tot chronische hyperventilatie leiden met klachten als duizeligheid, hoofdpijn, spierpijn, hartkloppingen, vermoeidheid en negatieve, angstige gedachten als gevolg. Velen hebben niet door dat ze chronisch hyperventileren. De klachten die erbij komen kijken kunnen angstaanjagend zijn en gaan dan ook vaak gepaard met paniekaanvallen. Een vicieuze cirkel ligt op de loer.

Werkboek Hyperventilatie, Angst en Paniek is een superhelder, superpraktisch en supermakkelijk uitgelegd handboek waarin twee ervaren coaches én ervaringsdeskundigen haarfijn uitleggen wat hyperventilatie is, hoe angst en paniek ontstaan, wat de symptomen zijn en wat je eraan kunt doen!

9. Sara en het geheim van vriendje Adem

Niets zo leuk en waardevol als een kinderboek over de adem! Jong geleerd is oud gedaan. Met Sara en het geheim van vriendje Adem ontdekken kinderen vanaf 5 jaar hoe ze vriendschap kunnen sluiten met hun eigen adem. Je kind ervaart, beleeft en leert in dit verhaal wat een diepe ademhaling met hem of haar doet. Zo leert het zelf hoe met spanningen en stress om te gaan, hoe het beter prikkels kan verwerken, hoe het angsten kan verminderen en lekker in slaap kan vallen. Allemaal dankzij vriendje Adem, die in dit kinderboek op een speelse manier tot leven komt. Je kind krijgt er een vriend voor het leven bij!

Sara en het geheim van vriendje Adem is gemaakt door Manja Litjens, die als kinder ontspancoach (gevoelige) kinderen helpt om weer lekker in hun vel en om de energiebalans tussen lijf en hoofd te herstellen met creativiteit, kinderyoga en meditatie.

ademvriendje-kinderboek-adem.jpeg

10. What the Breath!

"Hi Nikki, net je ebook gelezen. Heel inspirerend!!! Voor mij is dit echt de missing link in mijn totale herstel. Zooooo dankbaar!”

Tot slot het boek over de adem dat ik zelf heb geschreven: What the Breath. Het leert je op een toegankelijke en heldere manier wat de adem in huis heeft en waarom het het beste medicijn is tegen ziekte en stress. Ook deel ik mijn persoonlijke verhaal, over hoe de adem me heeft helpen genezen van post-commotioneel syndroom. De adem heeft zoveel in huis voor een gezonder en relaxter leven, dat zou iedereen moeten weten!


Nog niet verzadigd?

Kijk hier voor nog meer boekentips over de adem!